Спешно! Казус от "Човекът и природата" - ІV клас

• 7 443
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Горките деца...... ooooh!
Ние в къщи също "спориме" непрекъснато с учебника.Защо е нужно толкова сложно да бъде написано.
Не е нормално ние родителите да се затрудняваме при обяснението на нещата.
Щом на нас ни е трудно, какво остава за децата.

# 16
Според мен няма верен отговор. Водата се изпарява при всяка положителна температура - демек, когато е в течно състояние.
Peace И учебникът, и учителката грешат.

# 17
А като простреш зимата прането-при минусови температури навън, то замръзва, но след няколко дни е по-сухо---значи водата/ледът/ се изпарява и при температура под 0! newsm78

# 18
  • София
Изпарението и кипенето са два различни процеса.

Кипене е физичен процес,при който течността завира и започва да преминава от течно в газообразно агрегатно състояние.Това се случва,когато течността достигне точката си на кипене.За повечето течности тя е различна. Температурата на кипене на чистите вещества зависи само от налягането.Водата кипи при 100 С при налягане 1атм.Температурата на кипене е правопропорционална на налягането.Т.е. единственият начин да измениш температурата, при която кипи водата в затворения съд е да създадеш налягане,различно от нормалното.Примерно съдът е затворен с буталце,ако го натискаш навътре налягането расте и водата ще кипи при по-висока температура.И обратното,ако успееш да създадеш в затворения съд налягане 0,03атм водата ще кипи при стайна температура

Изпарението е процес, при който молекулите в течно състояние спонтанно преминават в газообразно сътояние. Този процес е обратен на кондензацията. Тъй като при изпарението от повърхността на течността се отделят най - бързо движещите се молекули, средната кинетична енергия на останалите молекули намалява, от което следва, че изпарението предизвиква охлаждане. Ето защо, ако няма приток на енергия към течността отвън, изпаряващата се течност се охлажда.

# 19
  • София
O, вие ли сте на този урок!? ooooh!

# 20
 Stop

Мами, вие набързо от 4-ти клас прескочихте към 10-11.

Грешен е теста. Начина на съставянето му, а госпожата го е порверявала с шаблон. Така не е уловила двусмислицата.

Ако детето има обширни познания по предмета и учи редовно не само това, което е в учебника, може да си позволи да поспори с г-жата. Да й занесе енциклопедия, в която пише ..... даказателство за правотата на отговора си. Тогава можете и да се намесите, макар, че много се съмнявам, че г-жата няма да й обърне внимание.

Ако пък детето не учи системно, тази "грешка" при оспорване може да ви доведе доста главоболия. Учителката е човек и като такъв е суетна....

Моите деца са си позволявали да спорят с учител и да оспорват мнението му. Дори синчето вмалките класове отказа 2-3 учителки по английски от преподаване в тяхното училище без да ме викат в училище за "непристойно" поведение или да има някакви последствия за него. Просто при изпитване нямаше въпрос на който да не може да отговори.

Ако чувствате силата на знанията в детето си на 150% - спорете и отстоявайте правотата си.

# 21
  • София

Изпарението не става при всяка Т!!! Ледът не изпарява! Явлението се нарича сублимация-преминаване от твърдо в газообразно състояние. Не бъркайте децата.  Wink

Toва е само разлика в определенията. Ако е от течно към газообразно - изпарение. Ако е от твърдо към газообразно - сублимация. Ама всъщност си е все едно и също - получава се водна пара. И това е същественото, което би трябвало да знаят децата - независимо от температурата, и независимо от агрегатното си състояние водата винаги преминава в пара, като разликата е само в интензивността на процеса. Ако вземем да прецизираме до безкрайност ще се наложи да въвежаме какви ли не условности.
Само да допълня - Сублимацията е физичен процес, при който твърдите вещества преминават непосредствено в пари. Не се преминава през течно състояние. Или друго казано – твърдото вещество преминава в пари без да се стопи. Чрез охлаждане на парите се получава и крайният продукт – отново веществото в твърдо състояние.Сублимацията е метод за разделяне и пречистване на твърдите вещества, но с ограничено приложение. Този метод е приложим, когато разликата между налягането на парите на пречистваното вещество и на примесите е достатъчно голяма – около 60 до 100 Ра. При обикновено налягане са малко веществата, който имат изразени сублимационни свойства. ...Но ако това ще учим в четвърти клас - да вадя лекциите по физикохимия и да опреснявам знания, за да мога да споря с госпожите Joy Joy

# 22
  • София
baibibi, как се разви казусът? Какво посъветва дъщеря си?

# 23
  • София

Изпарението не става при всяка Т!!! Ледът не изпарява! Явлението се нарича сублимация-преминаване от твърдо в газообразно състояние. Не бъркайте децата.  Wink

Toва е само разлика в определенията. Ако е от течно към газообразно - изпарение. Ако е от твърдо към газообразно - сублимация. Ама всъщност си е все едно и също - получава се водна пара.

Глупости! Какво значи "само разлика в определенията"? Всеки термин, всяко явление означава нещо точно определено и нищо друго. Иначе си права, че абсолютно ненужно се въвеждат подробности, които няма как да бъдат обяснени с набора от познания на 10 годишно дете.
 Малка грешка в учебника (само една дума от определението  Wink ) , госпожа, която проверява по шаблон и едно огромно неразбиране от детето-това се е получило. Не виждам проблем детето да попита. Не да спори и да се кара, а просто да попита защо е това несъответствие.  Peace

# 24
Ако са искали да са толкова стриктни с определенията, да са питали "При каква температура завира водата на морското равнище?" А ако искат да знаят при каква температура се изпарява водата, то наличните отговори най-верен отговор е "при всяка". Защото не мога да приема, че повърхностното изпарение не е изпарение. Също така не е вярно, че при повърхностно изпарение имаме динамично равновесие. Ако беше така нито прането щеше да съхне, нито купа вода на парното щеше да се изпари. Нямаше и сол да се прави в солниците на морето. Да не говорим за географията, където изпарението фигурира доста солидно във водния цикъл на Земята.

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 08:15 от Черна станция

# 25
Засега детето не е говорило с госпожата. Още като им е върнала тестовете, моята многознайка веднага реагирала и запротестирала, че точно така е написано в учебника, а също и че при 100 градуса водата завира, освен че се изпарява, но от друга страна може да се изпарява и при по-ниски температури. Учителката я погледнала с един неин специален поглед и я попитала: "Значи, искаш да кажеш, че водата се изпарява и при минус 50 градуса?!", щерка ми отговорила утвърдително. Госпожата пак й метнала оня поглед - смесица от презрение, насмешка и леко отвращение и така разговорът приключил.
Говорихме с дъщеря ми, мислихме много как да реагира. В началото и тя беше ентусиазирана да докаже, че отговорът й не е грешен, но след два дни умуване решихме, че не е здравословно да влиза в конфликт. Днес имат този предмет и бяхме решили като върне подписания от мен тест на госпожата да се защити. Но май нещата отиват към свиване на ушите и преглъщане на несправедливостта. Нито аз, нито мъжът ми сме физици или химици, затова не можем да извадим дебелите стари книги и да натрием носа на учителката /образно казано/. Познанията ни в тази област са спомени от нашите ученически години и от обща култура, които познания изключват подробности, с които да се аргументираме. Както в момента примерно ползваме формулата от Питагоровата теорема, но Бога ми, не съм сигурна, че мога да я докажа! Просто си я знам.

Общи условия

Активация на акаунт