рекет в детските градини

• 27 035
  • 528
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Не ги давай. Просто. Няма сила на света, с която да те задължат. Тези, от които идва инициативата, сигурно могат да си го позволят просто. Никой не ги спира да правят каквито си искат дарения.

Аз не мога да си позволя подобен род разточителност... и след, като установих липса на комуникация просто реших проблема за себе си, като взех определени играчки, от които прецених, че имат нужда (понеже нямат играчки за вън, миналата година събрахме пари за кофички и лопатки и... кофички и лопатки няма, децата вън играеха с пръчки едно срещу друго или риеха пясък с ръчички), и то само, понеже прецених, че имат нужда от тях - на стойност 15 лв., не 100, както имаше, видиш ли, решение.
С което приключих с благотворителността...  Mr. Green
То и това беше повече, отколкото мога да си позволя, ама нали - виждам, че им трябват.

# 421
Ако не се говори за пари,а за вещи,които са нужни на децата, по-лесно ли би ви било? Ако да-купете необходимото вие...
Никой не може да ме убеди, че парите на градините стигат за всичко,което е необходимо! Все пак таксата не е толкова висока и до кога всеки ще обвинява държавата за собствените си несгоди-видиш ли, децата имали нужда от нещо,за да се развиват, но понеже това било "ангажимент" на държавата, няма да дадем нито стотинка отгоре. Е,до кога ще се оправдавате, че държавата трябва да ви издържа децата, когато самите вие не иската да дадете и лев?!

# 422
  • Ямбол
....
Никой не може да ме убеди, че парите на градините стигат за всичко,което е необходимо!
...
А ти как се убеди, че не стигат?

Аз не обвинявам държавата, нито съм си оставила детето тя да ми го гледа. Тази държава ми предлага услугата детска градина и аз се възползвам от нея, за да мога да работя и да внасям данъци и осигуровки за същата държава, които част отиват и за градините.
Повтарям се, но пак ще попитам - как в едни градини може да стигат средствата , в други казват, че не може и искат допълнително?

# 423
....
Никой не може да ме убеди, че парите на градините стигат за всичко,което е необходимо!
...

Аз не обвинявам държавата, нито съм си оставила детето тя да ми го гледа. Тази държава ми предлага услугата детска градина и аз се възползвам от нея, за да мога да работя и да внасям данъци и осигуровки за същата държава, които част отиват и за градините.
Повтарям се, но пак ще попитам - как в едни градини може да стигат средствата , в други казват, че не може и искат допълнително?

Ами, сметката е много проста- Софийска община изчислява,че издръжката на 1 дете е около 180лв.- е за кое по-напред?!
Освен това сме изчислявали колко би ни струвало,ако с приятели си гледаме децата-при 7 деца минимума е 350лв. само текущи разходи, без подобрения, без ремонти, без помагала,техника и играчки!

Аз не познавам приятелско дете, в чиято градина да не се събират пари...

# 424
....
...

newsm10

Напълно подкрепям.
Една е децата да са 7, а друго да са 250 примерно. Издръжката веднага пада. Едно е да купиш едно пиле, а друго е да купиш 100. Цената е съвсем различна. и така с всичко. А и докато мислим, че трябва да даваме пари , защото не достигат на градината, никога няма да им увеличат издръжката на брой дете.

# 425
  • Beyond the Frontiers
То хубаво е толкова издръжката, а сигурни ли сте, че градините я получават?
Говорила съм с нашата директорка - в началото на годината им обявяват, че ще им дадат 90% от тези пари, а в крайна сметка миналата година са им превели 70%, а сега смятайте....

# 426
Когато започнем да плащаме таксата за реална издръжка на дете в ДГ, която за столицата е около 200 лв., тогава ще имаме основание да се възмущаваме, ако искат от нас допълнително пари.

# 427
Преди години на синът ми в детската градина все нямаше пари и все събираха, за какво ли не.

Сега правя разликата.Второто ми дете също е в градина, но друга.В началото на годината дадохме 20лв......и това беше.???Питам, за Коледното тържество няма ли да събираме?, Не, имало достатъчно.Дойде Снежанка и Дядо Коледа, професионални актьори, това си е голям разход, имаше куклен театър, лакомства за децата......изобщо доста разходи, за 20лв!!!Тая Директорка е просто страхотна!!!Как уся с толкова малко пари да направи това се чудя.
А, и от тези 20лв всъщност се купиха и помагалата за работа-моливи, фулмастри, книжките за обучение и лепене.........
Е, всеки месец има списък на вратата за хигиенни матеряли, всеки мес. е различно в зависимост от нуждите, но обикновено носим: тоалетна хартия 2бр, домакинска 2бр, понякога сапун, торбички за смет, Роли или веро.

Явно си е до Директор!!!!

# 428
  • София
те 20-те лв са били само за материали...
всеки месец си носите консумативи...т.е. - дори да не е пари - пак си е нещо върху таксата...
за театър да не се плаща ми е странно...ако плащате род. настоятелство, те от там си взимат парите за това.
явно е нямало ремонти за правене или  мебели/килими/телевизори/ играчки за купуване/подменяне...иначе не виждам разлика  при вас и  в другите градини, така както го описваш.

# 429
  • Пловдив
И зависи по коя система работите, при нас само "учебника" струваше повече от 20лв, отделно моливи, блокчета и прочие.

# 430
  • София
да, при нас учебника  самият първа група беше 18, втора примерно 20, трета 22, последният май е 25... нещо от сорта...но самият той става по-скъп всяка година.
Аз пък най-искренно предпочитам да събираме пари, пред това децата на нямат фулмастери, листове, лепило,  играчки и да зяпат по цял ден в ТВ-то, защото нямат материалите да се занимават с нещо друго...

# 431
Казаха в началото, че учебника е 12лв и с останалите пари ще купят канцеларските матеряли.

За това се учудих, че за Коледа не събираха пари/да не се изложа, ако не съм разбрала/.
Градината е отремонтирана с общински пари, дограма, ламинат, завеси, шкафчетата даже са нови, не виждам какво повече може да се желае.

Някак си като знам преди години, че непрекъснато се събираха пари в другата градина ми е чудно как се справят тук?А детето все носи нещо направено - от пластелин, лепят, рисуват, даже имаше с глина бяха работили? newsm78  Питала съм госпожите, дали имат нужда от нещо, не имали си всичко?

# 432
  • София
Някои градини просто имат дарители и не събират пари за материали и ремонти от родителите. Някои директори са мениджъри и намират начини да ремонтират дори двора, а други дори за тоалетна хартия искат. Интересно ми е някой като се възползва от услугата детска градина, предоставена от държавата, как точно договаря тази услуга? Подписвате ли договор за предоставяне на услугата, какво точно включва тя и какви са правата и задълженията на предлагащите и възползващите се от нея?
Гос`жа Мафани, съгласна съм с теб.

# 433
Когато започнем да плащаме таксата за реална издръжка на дете в ДГ, която за столицата е около 200 лв., тогава ще имаме основание да се възмущаваме, ако искат от нас допълнително пари.
Съгласна!
Представям си тая директорка колко й е трудно да намира спонсори, ходене по мъките. Аз познавам хора, включително и аз да сме помагали на детската градина. Така, че ето така директорката успява да спести събирането на пари от родителите. Не идват от държавата парите, както някой си представяте.
А примери с преди години са неуместни. Настина имаше години, в които нямаше пари и за храна, какво остава за друго. Леля ми, детска учителка, ми е разказвала как преди 10-15 години са обмисляли дали да махнат супата или второто и тя е купувала по един хляб да се наядат децата. Добре, че минаха тия времена.

# 434
  • София
  Подписвате ли договор за предоставяне на услугата, какво точно включва тя и какви са правата и задълженията на предлагащите и възползващите се от нея?

А ти подписала си договор с Топлофикация, на която си плащаш като поп за услугата, че и горница? Знаеш ли какви са ти правата и задълженията?
Държавата не просто предлага услуга с детските градини, тя дотира образованието на децата ни. Последното нещо, което би ми хрумнало, е да търся сметка как се харчат мизерните суми, които плащаме, за да ни гледат децата по 10 часа на ден, да ги хранят и да ги учат на нещо.

Общи условия

Активация на акаунт