рекет в детските градини

• 27 027
  • 528
  •   1
Отговори
# 435
Последното нещо, което би ми хрумнало, е да търся сметка как се харчат мизерните суми, които плащаме, за да ни гледат децата по 10 часа на ден, да ги хранят и да ги учат на нещо.

Laughing Така, така и сега бившата директорката на "нашето" ОДЗ я съдят за такива крупни злоупотреби от мизерните парички.....

# 436
  • София
Последното нещо, което би ми хрумнало, е да търся сметка как се харчат мизерните суми, които плащаме, за да ни гледат децата по 10 часа на ден, да ги хранят и да ги учат на нещо.

Laughing Така, така и сега бившата директорката на "нашето" ОДЗ я съдят за такива крупни злоупотреби от мизерните парички.....

Госпожо, интелигентна жена ми изглеждате и съм сигурна, че разбирате за какво говоря. Който си е крадлив, ще си краде, независимо дали е шеф на Топлофикация, директор на детска градина или магазинерка в селкопа.

До 3 години на дъщеря ми ползвах услугите на детегледачка и плащах 10 х таксата в детската градина. Нужно ли е да обяснявам още какво имам предвид?

# 437
Шах с пешката?! Каква е връзката на темата с това колко си плащала за детегледачка?

Има директорки и директорки. Едните знаят как да молят Общината да им отпусне пари и да направят ОДЗ-то приказка /дори ремонт на филиала и басейна да спретнат/ и такива дето крънкат родителите за руло хартия всеки месец. Парите не са мизерни, стига да знаеш как да си поискаш и от кой. И имена на директорки мога да цитирам и номера на ОДЗ-та. Въпроса е защо съществува тази разлика и какво правим родителите по въпроса, не само да мрънкаме по форумите. Рекет, та рекет. Хубуу.

# 438
  • Ямбол
....
Представям си тая директорка колко й е трудно да намира спонсори, ходене по мъките. Аз познавам хора, включително и аз да сме помагали на детската градина. Така, че ето така директорката успява да спести събирането на пари от родителите. Не идват от държавата парите, както някой си представяте.
...
Някои не си представяме. Аз лично съм присъствала на отчитането на средствата от директорката. С бюджета, с който разполага, успява да купува всичко необходимо. Да, някои родители предлагат да се събират пари, но тя каза, че пари засега има за най-важните неща. Ремонти и подновяване на базата вече са извършени. Точно от държавата идват, но е въпрос на добро управление.

# 439
Цецето, вашите разходи за детегледачка са и лично ваш проблем. Защо не продължихте да ги правите? Да, знам отговора, и той не се крие само в бла-бла децата, социализацита, а в скромната сума от 60 лв. на месец. Това е такса за социално слаби. И всъщност стана ясно, че услугите, предоставяне в детските заведения, не са социална услуга, а комплексна такава.
Стана ясно и при увеличението на таксата за ДГ в София, че реалната издръжка е далеч по-висока, а бюджетът далеч не стига. Да сте чувала и вие, уважаема Цеце за делегирани бюджети? Отговорът на този ми въпрос ще ви отговори на вашите, защо в една ДГ нещата са така, а в друга иначе.

Лиляна, моите уважения, но да се сравняват детските градини в Ямбол и София е нелепо. Не, не защото в Ямбол няма разходи и бюджетът колкото на скромен американски щат, а защото е едно да отделяш пари за 5 детски заведения, друго за 50, плюс да ти се налага да строиш нови и да не знаеш утре още колко народ ще реши, че е открил щастието си в столицата.

# 440
направо като чета някой постове се Shockedна нас никой нещо не ни е искал в градината-НИКОГА.В началого на годината се събираме всички родители заедно с госпожите-те ни информират какво е нужно да се купи на децата и кое горе-долу какви парички струва и сумата я определяме ние родителите-даваме я все пак за децата си и никой не ни претиска да го правим и да се ограничаваме със срокове

# 441
  • Ямбол
Маф, знаеш ли кое е основното, което кара директорите в Ямбол да успяват да си управляват средствата ефективно? Ще ти кажа как е според мен - тук все още, макар да са пълни групите на някои градини, има недостиг на деца и много свободни места. Нали се сещаш, че ако много ги рекетират, това ще се разчуе и градината ще остане с все по-малко деца, което води и до по-малко средства. Тук все още обикалят по домовете и ни молят да запишем децата си при тях. В София ми е ясно, че не е така и рекетът се осъществява по-лесно, понеже, ако не ти харесва просто нямаш алтернатива.

# 442
  • Пловдив
А според мен не е едно и също дали в една детска градина има 100 или 300 или 500 деца. Примерно нашата градина е малка, 120 деца са всичко, 5 групи. И ЗНАМ колко дава общината. В община Сопот са три детските градини, само една е ремонтирана. Сега другите две директорки по-некадърни ли са от едната, с ремонтираната градина?!

# 443
Не мисля, че носенето на салфетки е рекет. Както вече някой писа, защо и родителите да нямат ангажираност при тази политически смешна цена. Да-санит.материали, моливи, блокчета, помагалата, билетче за кукления театър...Това е нормално и държавата не може да го осигури. Но когато стане въпрос за ремонт, за купуване на легла, посуда и т.н.т. На учителката не й харесвал килима, хайде-нов, пердетата не пасвали след ремонта-нови! Е, да, ама-не. Общините имат определен бюджет и го разпределят на ДГ според нуждите.Като се добави и делегирания бюджет...един уважаващ себе си директор може да направи чудеса. Точно за това в едни градини има РЕКЕТ, а в други-просто се носи хартия и моливи.
А таксата е безумна.С 60лв. си пазаруваме за 2 дни в къщи. Почакайте, идат избори...А както някой писа това е "социална" такса.Е, защо когато бяхме на ски-училище на Витоша с "квартална, общинска ДГ" родители с джипове дойдоха да си видят децата!/учителката сподели, че единия татко е шеф на една от огромните вериги магазини в София/

# 444
балони- е и какво като е шеф, няма изискване за доход и точно директорките не пожелаха такова. Или са приели нещо ново, което ограничава някои родители от общиснак детска градина?!
Таксата не остава в детската градина и не е обвързана със сумата за издръжка на дете, престанете да спекулирате. Иначе съм съгласна- на места наистина има рекет, ама като минава номера що не.

# 445
Много добре знаеш, че не са приели нищо ново и няма и да приемат, защото процентът на работещите в частта сива икономика, е потресаващ . Simple Smile

# 446
А ти подписала си договор с Топлофикация, на която си плащаш като поп за услугата, че и горница? Знаеш ли какви са ти правата и задълженията?

В същност да-договор се подписва с всяко дружество предоставящо комунални услуги, но май повечето хора не се интересуват от правата и задълженията си,а предпочитат само да плюят на изуст,че е по лесно  Wink

Лилянa, "тя каза, че пари засега има за най-важните неща", какво става с не толкова важните,за които пари не стигат...и кой определя кое е най-важно и кое по-малко важно? Да, важно е да има хигиена и храна, ама нашите деца само от това ли имат нужда?!  Naughty

Янтра, не знам дали са по-некадърни,но явно им е все тая в какви условия са децата в управляваните от тях градини...Истината е,че има директорки,които са дейни и постоянно правят неща и други,които си стоят само за заплатка...

Относно частта за доходите-би било дискриминация спрямо родителите с нормални доходи, както е дискриминиция с детските.

# 447
  • Пловдив

Янтра, не знам дали са по-некадърни,но явно им е все тая в какви условия са децата в управляваните от тях градини...Истината е,че има директорки,които са дейни и постоянно правят неща и други,които си стоят само за заплатка...
Това не е вярно! Конкретно за нашата община знам как стоят нещата, въобще не зависи от директорките.

# 448
  • Ямбол
...
Лилянa, "тя каза, че пари засега има за най-важните неща", какво става с не толкова важните,за които пари не стигат...и кой определя кое е най-важно и кое по-малко важно? Да, важно е да има хигиена и храна, ама нашите деца само от това ли имат нужда?!  Naughty
....
Директорът определя за какво да се харчат парите и мисля, че е нормално, като периодично /3-4 пъти в годината/ събира представители на родителите от всички групи. Прави отчет за похарчените средства, колко са останали и очаква нови предложения, ако има остатък в края на годината. Водим много ползотворна дискусия на тези събирания и решаваме съвместно как и къде е необходимо да се разходват дадени средства, след като вече сме чули колко отиват за ток, вода и подобни неотложни консумативи.
Та, затова казах, че за най-важните текущи нужди има, останалите са покрити вече или предстои да се оправят. Към момента към не всекидневните/на които аз казвам най-важни/ е планувано подмяна на матраци на едната група и закупуване на озвучителна уредба за тържества и празници.
А по европейски проект ще се подновява изцяло едната сграда и площите към нея. И стойността на проекта знаем, мога да кажа, ако някой го интересува.
Така, че аз, когато казвам, че средствата стигат и се разпределят добре, съм го видяла с очите си и не говоря наизуст с фрази подобни на тези "парите за градините не достигат". Добре де, как се установи, че не достигат, дайте да видим кое как и за какво е похарчено и после да кажем, че не достигат.

# 449
  • Beyond the Frontiers
Лиляна, може ли малко повече относно проекта и по каква линия се кандидатства.
В нашата градина има основано Родителско настоятелство, като юридическо лице, тъкмо с цел да се кандидатства за различни европроекти. За съжаление се оказва, че детските градини не могат самостоятелно да кандидатстват за такива /за разлика от училищатата/ а трябва да минават през общината. Съответно дори хипотетично да бъдеш одобрен за проект, не е сигурно, че парите ще отидат точно в градината изготвила документацията и проекта. Кръгът е омагьосан. Тъй като съм член на настоятелството живо се интересувам отпрактиката в градини спечелили такива проекти - по каква линия са, с какви проекти е кандидатствано, отношение на общината и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт