рекет в детските градини

• 26 998
  • 528
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
Тц, таксата е 2,50 постоянна, плюс по 1,50 за всеки присъствен ден. Максимум 35,50. 40лв еднократно в началото на годината и до 3лв на месец за това-онова, аз повече не съм давала. Детска градина "Слънчево детство" в Сопот.
Куклен театър има веднъж месечно по 2лв. 2лв на месец за настоятелство, което не е задъжлително, миналата година от 124 деца в градината настоятелството имаше 87 члена.

# 466
  • София
Когато започнем да плащаме таксата за реална издръжка на дете в ДГ, която за столицата е около 200 лв., тогава ще имаме основание да се възмущаваме, ако искат от нас допълнително пари!За провинцията реалната издръжка съм чувала,че е 120-140лева!Какво е това сега-40 лв суперсоциална такса плюс разни консумативи,за не повече от 20лв месечно-детето цял ден на топло,все нещо научава,сред връстници,добре нахранено и...мрън-мрън-рекет в детските градини!
кое е провинцията?
ти от къде си с тези 40 лв?
и изобщо имаш ли дете в детската?
за София таксата е 60 лв, мин 30, ако ще детето и ден да не е ходило за месеца.
в малките градове таксата е по-малка...
120-140 лв за държавна градина няма.
официално издръжката е 180 лв  за СФ 60 от родителя, 120 от държавата...
така и така това е сумата, която постъпва за дете в градината, независимо от общината или от родителите ще идва тя, който и да я плаща все тая ще е финалето е същото.
Ако си мислите, че ако родителите поемат цялата издръжка, обжината ще продължи да дава тези пари спестени от издръжките пак на градините...аз лично дълбоко се съмнявам....

Последна редакция: нд, 09 яну 2011, 17:02 от Angel_Dust

# 467
  • Ямбол
Когато започнем да плащаме таксата за реална издръжка на дете в ДГ, която за столицата е около 200 лв., тогава ще имаме основание да се възмущаваме, ако искат от нас допълнително пари!
Не, и сега имаме това право.
Когато си дам детето в частна детска градина, тогава няма да имам против, но пак ще съм наясно още със записването каква сума се очаква от мен.
Сега децата ми са в държавна детска градина, която има определена такса/между другото тук е 32 лв./ И всичко поискано над нея е нерегламентирано и дори забранено. Още повече, че дъщеря ми вече е в подготвителна група на 5 годишните, която е задължителна като образование в България. А образованието тук е безплатно, плащаме такса за преспиването и храната като съм наясно, че това е само една част, другата я поема държавата. Както държавата поема останалата част от образованието на децата ми, когато те тръгнат на училище, когато ни поема част от здравеопазването и така нататък държавни дейности.

# 468
 hahaha hahaha hahaha

В кой строй живеем?

# 469
  • Ямбол
На кой ти прилича?

# 470
# 471
  • Ямбол
Е, това е - най-изчерпателното мнение по темата.

# 472
  • София
предполагам, че си работила в ДГ, за да знаеш със сигурност, че на директорката се отпускат пари, пък тя ги разхожда  newsm78 в коя община е така newsm78

в Столична община, например.

нарича се "делегиран бюджет". общината снася една кофа пари на детската градина, изчислена по някакви нормативи, и оттам нататък ръководството на градината решава как и за какво ще го харчи.

# 473
При нас а първата родителска среща ни се обясни че с парите от издръжката за децата,които се отпуската от общината,са успели да си направят ремонта,и за помагала пари не са останали,събраха ни по 40лв (20лв.-за учебни помагала и 20лв.за играчки).Успяхме да съберем всичките пари и сега малчовците имат с какво да играят и да се занимават.

# 474
Не всички детски градини са на делигирани бюджети.Тази полемика-рекет в дг,нещо взе да се изчерпва.При един рекет,ако не си направил нещо,ти се случват лоши неща,грубо казано.А тук никой не казва какво лошо се е случило,като не е дал определна сума,примерно.Дайте да обсъждаме по-важни неща,моля!

# 475
viktoriia99 тази тема е за това и това се обсъжда, има цял форум, никой не те задължава да пишеш точно тук
И е споделено какво лошо се е случило, или да ти обяснявам как можеш да мачкаш психически едно дете по цял ден заради едни 20-50 лева, които не винаги са събирани прозрачно и законно и не са задължителни?!

# 476
Когато си дам детето в частна детска градина, тогава няма да имам против, но пак ще съм наясно още със записването каква сума се очаква от мен.
Сега децата ми са в държавна детска градина, която има определена такса/между другото тук е 32 лв./ И всичко поискано над нея е нерегламентирано и дори забранено. Още повече, че дъщеря ми вече е в подготвителна група на 5 годишните, която е задължителна като образование в България. А образованието тук е безплатно, плащаме такса за преспиването и храната като съм наясно, че това е само една част, другата я поема държавата. Както държавата поема останалата част от образованието на децата ми, когато те тръгнат на училище, когато ни поема част от здравеопазването и така нататък държавни дейности.

Ако си дадеш детето в частна градина, ще знаеш САМО каква е таксата, която ще плащаш..В повечето частни ДГ, започваш да разбираш,че това съвсем не е всичко, защото допълнително се плаща (точно както и в държавните ДГ междувпрочем) всички екстри- спортове, изкуства и...дори храната и транспорта..
В крайна сметка се оказва, че извън таксата се плаща доста повече, но..както българина е свикнал..като е дал 500лв за частна ДГ не повдига въпроса за някакви си 100-200-300лв отгоре.. ooooh!
За това,че детенцето ти е вече на 5г и е в задължителната подготвителна група,..хубавото е само,че ще видиш съвсем скоро (след няколко месеца), какъв е "рекета" в безплатните училища.. Като започнеш да купуваш помощни помагала за училището (което е задължително и безплатно) и ...се надявам тогава да разбереш,че 30-40-50лв допълнително ГОДИШНО в ДГ са си били просто един малък допълнителен разход за твоето дете..

Личното ми мнение е,че в много групи се злоупотребява с родителската загриженост и желанието децата ни да се чувстват добре, докато не сме с тях, като се искат доста по-големи суми, отколкото биха били достатъчни за допълнителни материали. Личното ми мнение обаче включва и факта, че това е така само там, където липсва достатъчно контрол и заинтересованост от страна на родителите за реалните нужди на децата им в ДГ от допълнителни материали .
Нека всички, които под една или друга форма са видели,че парите се използват неефективно и/или не по предназначение да повдигнат въпроса освен във форумите и на родителските срещи и пред останалите родители от групата на децата си и да се ангажират малко по-активно с това какво се случва с техните пари. Така няма да се чувстват излъгани. А който прецени,че няма възможност да дава допълнително - просто да не дава!

# 477
  • София
зависи от градината всъщност - но на повечето ако в таксата направо не е включен транстпорта и храната, то са включени в тарифата т.е. още при постъпване ти казват - такава такса, плюс още толкова храна и транспорт, плюс толкова учебници и т.н.
За спортовете и  курсовете пък изобщо не разбирам какво ги споменавате, те са външни фирми, това че за наше удобство провеждат занятия в градините е само плюс, но не виждам как изобщо може на някой да му хрумне, че трябва да са безплатни.
Безплатни  занятия си текат в детската,  никой никого не изнудва да си запише детето на танци, футбол и английски в крайна сметка.

# 478
  • Ямбол
Задължителни помагала в училище още не сме купували. Онези, които сме купили е било след наша преценка, че ще са необходими и след препоръка от от учител. Всъщност онова, което сме купили ние, без да си ни събирани пари, са сборници и учебници по английски за избираем предмет, т.е. ние сами сме си избрали така. Останалото е безплатно.
Днес научих, че и таксата ни в детската градина пада на половина/15лв./ заради задължителния характер на предучилищната група.

# 479
  • Sofia
При един рекет,ако не си направил нещо,ти се случват лоши неща,грубо казано.А тук никой не казва какво лошо се е случило,като не е дал определна сума,примерно.Дайте да обсъждаме по-важни неща,моля!

Именно. В нашата ясла, ако до 5-то число не си занесъл хартия, вода...  и другите неща от списъка не ти приемат детето.

Общи условия

Активация на акаунт