рекет в детските градини

• 27 020
  • 528
  •   1
Отговори
# 450
  • Ямбол
Не мога да кажа подробности за изготвянето и кандидатстването по проекта, понеже не сме участвали като родителско настоятелство, а явно е проект към общината.

# 451
  • Beyond the Frontiers
Не мога да кажа подробности за изготвянето и кандидатстването по проекта, понеже не сме участвали като родителско настоятелство, а явно е проект към общината.
Е, тогава следва не на директорката, а на общината да сте благодарни, защото там някой си е свършил работата и то добре. Peace

# 452
Зависи си от директорката и още как. Ако е напориста и на ясно с нещата, всичко става. Как в една община /говоря за София/, съседни градини са в различно състояние?! Много лесно е просто да искаш от родителите, но за това има граница! Защо ще ми събират пари за креватчета, защо не събира за....учебни табла/примерно/, и тях общината ли ги купува?!

# 453
  • Ямбол
Е, тогава следва не на директорката, а на общината да сте благодарни, защото там някой си е свършил работата и то добре. Peace
Е, да, но не само. Останалото, което е свършила директорката изобщо не е малко.
Имаше предложение да си регистрираме настоятелството, че да можем да кандидатстваме по подобни проекти, но по нейно пак предложение го отложихме, когато се появи нещо, а не така само да ни има в регистъра.

# 454
лале, вие сте в най-страхотната градина и община, щом ви осигуряват хартия, салфетки и сапуни  Hug в нашата община, а и не само при нас, не се отпуска този лукс... по тази причина всеки месец си носим на децата ... е, историята познава и случаи, когато други не носят и на практика децата им ползват това, което носят другите родители, нооооо живи и здрави да са - нека си спестяват хората  Laughing Не съм от разточителните, но няма да правя на въпрос всеки месец 35 ст. т.х. , пък и като знам как децата ги размотават ...

Това е всеобща заблуда, която е много удобна за директорите на градините. Общината не купува хартия и сапун и т.н. Общината превежда пари на градината. И от там нататък вече директора на градината решава за какво да бъдат похарчени парите. Ако вие купувате хартията, няма смисъл и тя да купува. Чисто и просто само предоставя на персонала бележките, че им е дала нужните консумативи и те се подписват. Формалност, която е необходима в случай, ако някой каже, че не са дадени такива консумативи.

предполагам, че си работила в ДГ, за да знаеш със сигурност, че на директорката се отпускат пари, пък тя ги разхожда  newsm78 в коя община е така newsm78 майка ми беше десет години домакин в ДГ, редът за изписването на тези консумативи е страшно тежът и в крайна сметка я дадат 2-3 рула хартия на месец, я не ... за едно веро пък такива бумащини се изписват - на всичкото отгоре и все няма пари ... но явно вашата община е богата, щом директорите сами си разполага с бюджета  Crazy

# 455
  • Beyond the Frontiers
Е, да, но не само. Останалото, което е свършила директорката изобщо не е малко.
Имаше предложение да си регистрираме настоятелството, че да можем да кандидатстваме по подобни проекти, но по нейно пак предложение го отложихме, когато се появи нещо, а не така само да ни има в регистъра.
Вероятно Peace Но истината е, че в София това е почти невъзможна мисия.
Честно казано в началото и аз се издразних от тези непрекъснати искания и реплики за допълнителни пари, колкото повече обаче навлизам в материята  и се запознавам със законовото положение и действителните приходи и разходи, разбирам, че нещата не са никак лесни и едностранчиви - както се тълкуват тук. Много е лесно да се коментира и приказва отстрани, но впечатлението ми е, че тези които най-много приказват в крайна сметка не правят нищо повече - не присъстват на родителски срещи или срещи на настоятелството, където се обсъждат нещата, не поемат дори елементарни ангажименти за да помогнат на преподавателките и т.н.
И другото вярно е, че всички плащаме за тези градини - без значение дали децата ни ги посещават, вярно е плаща ме си и таксите, но парите отиват в общината, а не в детската градина и директорите разполагат само с това, с което им се отпусне.

# 456
  • Ямбол
...
предполагам, че си работила в ДГ, за да знаеш със сигурност, че на директорката се отпускат пари, пък тя ги разхожда  newsm78 в коя община е така newsm78 майка ми беше десет години домакин в ДГ, редът за изписването на тези консумативи е страшно тежът и в крайна сметка я дадат 2-3 рула хартия на месец, я не ... за едно веро пък такива бумащини се изписват - на всичкото отгоре и все няма пари ... но явно вашата община е богата, щом директорите сами си разполага с бюджета  Crazy
Коя година е било това? За делегирани бюджети чувала ли е майка ти.
Сега всяка градина си има бюджет, с който разполага директорът. От там нататък за какво ще дава пари решава той/тя в рамките на бюджета си.
В нашата градина няма домакин. Има един, който е и касиер, и счетоводител, и домакин и още сигурно отговорности има. Останолото са педагози, помощник педагози и готвач.

# 457
  • Sofia
Мислех да пускам нова тема, но ще пиша тук. Ужасно се дразня от това ежемесечно просене на материали. Всеки месец освен двете такси, давам по още 30 лв. за тоалетна хартия, домакинска хартия, салфетки, мокри кърпи, чували, белина, сапун... и какво ли още не. Последният хит този месец беше - искат по 1 течен сапун на всяко дете. Това са 6л сапун за месеца за групата! Като гледам в къщи как върви течният сапун, те да ги къпят с него пак ще им е много. В същото време вътре е над 35 градуса и лелите държат вратите отворени, че иначе умират от жега.  ooooh! Ако си намалят парното и 5те човека администрация, всеки със собствен кабинет, вероятно ще остават пари за хартия и сапун.  #Cussing out

# 458
лале, вие сте в най-страхотната градина и община, щом ви осигуряват хартия, салфетки и сапуни  Hug в нашата община, а и не само при нас, не се отпуска този лукс... по тази причина всеки месец си носим на децата ... е, историята познава и случаи, когато други не носят и на практика децата им ползват това, което носят другите родители, нооооо живи и здрави да са - нека си спестяват хората  Laughing Не съм от разточителните, но няма да правя на въпрос всеки месец 35 ст. т.х. , пък и като знам как децата ги размотават ...

Това е всеобща заблуда, която е много удобна за директорите на градините. Общината не купува хартия и сапун и т.н. Общината превежда пари на градината. И от там нататък вече директора на градината решава за какво да бъдат похарчени парите. Ако вие купувате хартията, няма смисъл и тя да купува. Чисто и просто само предоставя на персонала бележките, че им е дала нужните консумативи и те се подписват. Формалност, която е необходима в случай, ако някой каже, че не са дадени такива консумативи.

Не съм,но проведохме доста дълъг разговор с директорката на нашата градина. лично тя ми обясни,че в началото на годината и отпускат сумата за цялата година и тя има право да тегли от тази сметка определен  %. И оттам нататък тя решава за какво и как ще харчи парите та да и стигнат до края на годината. Също така след подадена жалба от нас до общината мъжа ми говори с заместник кмета по образованието и той му обясни същото.

# 459
  • Пловдив
Не знам как е в Ямбол, но в Пловдив градините не са на делигирани бюджети, а са към общината Simple Smile

# 460
  • Пловдив
Не знам как е в Ямбол, но в Пловдив градините не са на делигирани бюджети, а са към общината Simple Smile
И в Сопот е така, май като гледам за всяка община е различно.

# 461
  • Ямбол
Не са ли второстепенни разпоредители? А общината им е првостепенния.

# 462
каквито и разпоредители да са, самите ДГ не са самостоятелни икономически субекти, не са юридически лица и нямат собствени сметки ... Приходите от такси също не остават за тях ... Няма как да са изцяло независими, в противен случай ще затворят врати на третия месец в началото на годината ...

Всеки месец освен двете такси, давам по още 30 лв. за тоалетна хартия, домакинска хартия, салфетки, мокри кърпи, чували, белина, сапун...

откъде пък още 30 лв.  newsm78

# 463
  • Пловдив
Не са ли второстепенни разпоредители? А общината им е првостепенния.

Не, всичко минава през общината.

# 464
Когато започнем да плащаме таксата за реална издръжка на дете в ДГ, която за столицата е около 200 лв., тогава ще имаме основание да се възмущаваме, ако искат от нас допълнително пари!За провинцията реалната издръжка съм чувала,че е 120-140лева!Какво е това сега-40 лв суперсоциална такса плюс разни консумативи,за не повече от 20лв месечно-детето цял ден на топло,все нещо научава,сред връстници,добре нахранено и...мрън-мрън-рекет в детските градини!

Общи условия

Активация на акаунт