рекет в детските градини

• 26 974
  • 528
  •   1
Отговори
# 480
нарича се "делегиран бюджет". общината снася една кофа пари на детската градина, изчислена по някакви нормативи, и оттам нататък ръководството на градината решава как и за какво ще го харчи.

колко? какъв процент от месечната издръжка за дете? колко са ВСИЧКИ месечни разходи на една градина от примерно 180 деца, включая заплати, парно, ток, храна и всичко останало и колко отпуска общината и колко поема тя? виждам, че доста от нас са запознати с това, пишете конкретно в цифри ...
мисля, че навсякъде са делегирани бюджетите, но това не означава финансова независимост.

в крайна сметка, щом ви се струват много тези 5-6-7 лв. на месец за консумативи, не ги давайте  Peace кажете, че не желаете да ги носите всеки месец и да не бършат детето ви въобще  Peace

# 481
В нашата ясла миналата година дадохме по 40.00лв за яслената група. Иначе всеки месец в началото си носим един пакет мокри кърпи един пакет салфетки и даваме 1.00лв за вода и това е.

Аз не мисля че има нещо странно в това. Тези деца все пак им се купуват играчки купички лъжички и така нататък. Струва ми се напълно нормално при положение че онзи ден чух следния израз от една от сестрите.

Питам я аз дали приемат записани дискове с песнички и тя ми отговаря : "Ми да разбира се то ние приемаме всичко и без това сме на издръжка главно от родителите." Shocked
И аз я питам а какви да запиша : "Еми "Зайченцето бяло" и тези по известните ние ги нямаме. Пеем им ги. "  Shocked

При това си мисля че едногодишната такса е напълно нормална.  Peace Hug

# 482
и тя ми отговаря : "Ми да разбира се то ние приемаме всичко и без това сме на издръжка главно от родителите." Shocked
И аз я питам а какви да запиша : "Еми "Зайченцето бяло" и тези по известните ние ги нямаме. Пеем им ги. "  Shocked

защо се учудваш? нали затова пишем тук, че навсякъде се купуват килими, чаршафи, пътеки и др., ако не искаме децата ни да лежат на тези от далечната 1972 г., те това не им отпускат пък за дискове с музика да не говорим ... в яслата аз също им записвах детски песни - да се забавляват децата, пък нека другите майки не носят, че и това пак си е разход и рекет.

# 483
  • Sofia
Цитат
в крайна сметка, щом ви се струват много тези 5-6-7 лв. на месец за консумативи, не ги давайте  Peace кажете, че не желаете да ги носите всеки месец и да не бършат детето ви въобще  Peace

Не са 5-6. Аз давам 30 на месец. И не е въпросът в парите, а да бъде регламентирано официално. Да сложат една бележка на вратата на ОДЗ-то - плаща се допълнително на месец еди колко си. Или - носи се това и това. А сега във всяка група е различно по усмотрение на лелята, всеки месец също е различно... И всичко става тихомълком и неофициално, което навежда на мисълта дали е напълно законно...  newsm78 Въпросът е тези неща, които носим да се ползват наистина за децата, а не лелята да си ги носи в къщи.

# 484

Само аз ли предпочитам да им ги пеят лично, вместо да им пуснат диск и да си осигурят 10 минути тишина?

# 485
  • Ямбол
...
Само аз ли предпочитам да им ги пеят лично, вместо да им пуснат диск и да си осигурят 10 минути тишина?

Не си само ти. Аз също. Особено много харесвах едната госпожа на сина ми, имаше невероятен глас и постоянно им пееше. Беше страхотна и децата много я обичаха. Сутрин я чувах от две преки преди градината как им пее.
Ама си премълчах, че щеше да се намери някой да каже, че 30ст. за диск ми се свидят.

# 486
  • София

а едното трябва ли да изключва другото?
нашите си имат часове по музика - свирят им, пеят...
имат танци - там на запис пускат народни песни танцуват, че и пеят, бяха понаучили 2-3....
имат сутрин гимнастика - там имат  диск с песни за  целта....
пускат им понякога и запис песнички...
не виждам проблем да се съчетават нещата.

savina_33 - няма как да го направят регламентирано, защото по закон не може...обаче за това не може да ти отстранят и детето от градина, защото си в пълното си право да пуснеш жалби и да им ударят и проверки и глоби и т.н.
Аз при нас съм сигурна, че никой не си носи нищо от това в къщи....най-малкото, че не ни искат всеки месец, а през няколко, когато свърши занесеното от нас, достатъчно ми говори по въпроса.... а и се вижда какво полват.

# 487
Ясла различно от ДГ.  Wink

# 488
  • София
нарича се "делегиран бюджет". общината снася една кофа пари на детската градина, изчислена по някакви нормативи, и оттам нататък ръководството на градината решава как и за какво ще го харчи.

колко? какъв процент от месечната издръжка за дете? колко са ВСИЧКИ месечни разходи на една градина от примерно 180 деца, включая заплати, парно, ток, храна и всичко останало и колко отпуска общината и колко поема тя? виждам, че доста от нас са запознати с това, пишете конкретно в цифри ...
мисля, че навсякъде са делегирани бюджетите, но това не означава финансова независимост.

информирах те за наличието на делегирани бюджети в София, защото явно не го знаеше това. конкретните разбивки от бюджета на една ДГ не са моя работа, не ги знам и не ме интересуват.
лично на мен, и съм го писала многократно и в тая тема, не ми пречи да давам пари допълнително и ги давам редовно и охотно, когато е за доброто на нашите деца. подбирай си репликите, за да не попадат при погрешен адресат.

# 489
jam, чувала съм за делегираните бюджети, въпреки че съм от прованса  Mr. Green все пак не са въведени от тази година  Peace и няма нужда от излишна злъч, народът и без това е доста изнервен  Wink /не съм и си помислила точно за теб дали носиш салфетки или не - дори не ме интересува  Peace кой каквото иска да си носи/

savina_33, в градините при нас, където аз съм влизала, списъкът с месечните консумативи стои залепен на вратата  Peace течен сапун - един литър, нося през месец, с останалите неща сумата наистина не надвишава тези пари, които писах, при вас сигурно искат и друго ...

# 490
  • София
е тя е написала какво искат, освен това е с 2 деца т.е. сумата става явно и по 2 Wink
 нашите неща са салфетки, 2 сапуна, тоалетна хартия и мокри кърпи...което така си е около 10-тина лв. Ако добавиш дом. хартия, белина, чували за боклук и течен сапун...за 2 деца, ест че ще излиза по 30-тина лв .... че и всеки месец...
Водата - отделно към настоятелството е включена при нас, както там са и парите за театър и разни други, което общо е 10 лв на месец.
не виждам какво точно те учуди. мен по-точно 5 лв ми се виждат нереални за това.

# 491
без да влизам в дребни сметки  Mr. Green при нас искат това - 1 бр. салфетки /купувам белана 70 или 100 бр. средна цена 1 лв./, 2 бр. домакински рула /средна цена 1.40/, 1бр. т.х. /примерно 35-40 ст/, мокри кърпи /цената варира от 1 лв. до 5 лв., взимам едни от 2 лв. със страхотен мирис и много плътни/ и течен сапун /купувам 1 л. през месец за средна цена 1.60-1.70 бял тео, т.е. по 85 ст на месец/ - около 6 лв. за 1 бр. дете - това е за консумативите при нас ежемесечно. Сега вече не искат течен сапун и не им носим... Чували не купуваме - но там цената е средно 1-1.20 лв. /последния път за вкъщи взехме някакви на промо 0.80 ст. за 20 бр./, дезинфектанти - 1 бр. кислол/белина или натриев хипохлорид - средно 70-80 ст. , но това също не ни искат, мисля че дезинфекцират с таблетки  newsm78

Театърът не влиза в това /всеки петък - по 3.50 лв., за него не съжалявам, защото си е разнообразие за децата и им харесва, поне на малките/,  вода при нас също не плащаме - решихме, че е по-добре чешмяна, която е с добри показатели и не мирише на хлор и е ... бяла  Mr. Green при нас пък има такса охрана - която е 32 лв. на година, но за нея ни най-малко не съжалявам  Naughty а, и петдесетте лв. за годината, които събрахме в началото ...

ами в общи линии - това са харчовете
при нас, няма как да не ги дам, защотоне виждам нищо излишно, което да не им е необходимо  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 19:48 от *vesela*

# 492
Такса охрана - 32 лева на месец  newsm78 Колко деца има в градината?

# 493
  • София
*vesela* - а трябва ли всичко , което се взима за детската да е най-евтиното...защото аз примерно гледам и да е  поне що-годе добро и качествено.
Ей, на от такива разни мокри кърпи по 2 лв дето някои ги носеха, детето ми ходеше с обриви първа група докато разбера за какво иде реч, та почнах да си му купувам индивидуални дето да му седят в шкафа и той да си ги ползва...

Такса охрана нямаме, при все, че охрана си има разбира се, то по тази логика дай и такса касиер, готвач и учители да има...

# 494
  • София
Не, че нещо... ама тази такса от 32 лв/мес за охрана ме изуми...
Към детето персонален охранител ли има???

Савина, за съжаление май няма как да се окачи какво и как... навсякъде всеки се справя поединично... когато беше каката в яслата единия месец ми искаха едно, другия - друго. Но си мисля, няма ли начин някакъв да се съберат пари и някой да ги купи тия неща на едро - хем по-евтино, хем, честно да си принзня, всеки месец да помня и да издирвам и купувам това и онова ме натоварва неимоверно много! И ако на 1 число съм се отнесла да ме гледа някой накриво  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт