Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна

• 40 222
  • 724
  •   1
Отговори
# 690
  • Русе
Благодаря, Аве, за съвета. Точно нещо в този дух искам. И наистина държа да съм подготвена с нещо, към което да се придържам, защото ако се оставя на емоциите си, просто ще полудея. Знам се каква съм, не мога да се сдържам в такива моменти, ще двигна голяма патардия, от тям бясна ще се натреса при директорката и после ще се изтрелям към общината. Голямо съм говедо в такива случаи и в България много лесно съм се оправяла във всякакви ситуации (в полицията веднъж ми бяха казали, че всичко ще направят както искам, само да се спра), но тук ми е малко по-трудно, започвам да говоря глупости, не мога да си намеря думите и ставам само едно бъблинг същество, което се разревава накрая от безсилие...
Добре че беше това детенце да ми каже какво е чуло днес. После говорих с моето, то не е разбрало нищо от днес. Защото само са говорили. Но пък, милото, така добре разбира, че искат и физически да го тормозят. Тази вечер като легна, мълча, мълча, пък взе че изръси "Стоп! Ай донт лайк дис! Така им казвам, мамо, като искат да ме удрят"
Скъса ми се сърцето просто. Не мога да ви опиша... Така съм набрала, че дано до утре се поуталожи малко, иначе ще им се види тясно училището.

# 691
Ох много се ядосах ,как може да има толкова невъзпитани деца!Deb  ,Ave  много хубаво те е посъветвала!Моите деца имаха такава случка в бг.с такова дете ,а беше и по малко от тях в яслата изпадаха в истерия като ги водих сутрин -нахапани, ударени,разплакани си ги прибирах понякога,слава богу ги преместиха.Но моите момчета са 2 ма и се защитават/или поне се надявам/ .Милият ,добре се е справил !Тук или там все едно е щом викането помага давай!

# 692
Eто един съвет от мен, когато говориш с нея, покажи и, че си обидена като българка и дори ако се наложи и кажи, че това е дискриминация, което е против закона. Ще свърши работа според мен, защото тук имат закони за тези дискриминации и директорката ще се посртресне. И наистина напиши тези писъмца. Никой няма право да ти удря детето и когато това се случва в училище, то учителите са виновни и са съучастници във физически и психически тормоз. Може и това да и го кажеш на таз директорка, дето и възлагат надеждите. Ако имаш възможност запиши детето в по-добро училище.  Прочети това и аз се наложи си го разпечатай и го покажи и на учителите. Ох, ядосах се много!!!

http://www.lawandparents.co.uk/steps-that-schools-take-against-bullying.html

И пиши какво е станало.

# 693
Deb скъса ми се сърцето като прочетох какво си написала. Не мога да си представя какво чувстваш в момента, но като си знам моето бебче си мисля, че ако нещо такова ми се случи ще избия що народ... напоследък даже и сънувам, че някой нещо ми прави на детето и се почва лудия скандал, че и до бой стигаме.

Наистина е много трудна твоята ситуация, а и представи си какви родители имат сигурно тези bullies, най-вероятно като чуят чужденци и се почват псувните, те децата може само това да знаят, особено в тази възраст...

Но определено съм съгласна с ave дай им да разберат, че хич не си хапи да си дискриминирана.

Бях се запознала с един англичанин в колежа и той беше разказал, че единия му син бил обект на тормоз в училище и се наложило да го преместят в друго училище заедно с брат му. Обаче като го преместили той бил добре, но тогава братът започнал да бъде тормозен.

Едно момче от моя квартал беше някъде на 12 мисля и той се премести, защото го тормозели и дискриминирали, той пък беше чех.

Явно тук е честа практика така да решават проблема заради бездействието на учители и директор.

# 694
  • UK
Deb много тревожно това, което се случва. И мен ме тресат такива страхове за моето като го пуснем на училище. Докато те четох и насъбрах много гняв. Пиши как са се развили нещата
Mery пусни, моля те, линка към този нов сайт. Нали знаеш, че съм на такава вълна Crazy, само гледам квартали и училища, свят ми се завива вече.
 От другата седмица ми почва обучението, поне ще съм заета и няма да ми минават лоши мисли през главата Simple Smile

# 695
  • Bristol
Deb, първо брой до 10. В никакъв случай не подхождай агресивно, резултатите не са добри. Замисли се, защо тези деца правят така, какво ги предизвиква и само към твоето дете ли се държат така. Обиждали са го, че не говори английски или че говори български? Дискриминация ползвай само в краен случай. Как се справя детенцето с английския? Предполагам, че още му е трудно, но иска да играе с другите деца. Те пък от своя страна се дразнят, че не може да говори и не им е интересно с него или греша? Повечето новодошли изпадат в такъв период, особено ако са по-будни и контактни дечица, които не искат просто да седят и гледат от страни. Ако твоето дете се оплаква, че другите две го тормозят, изрично го инструктирай да не ги търси за игра. А с учителя говори, ако може да ги наблюдава, за да разберете причината за това отношение и да можете да вземете съответните мерки. Нали и ти ходеше от време на време в училището. Ако можеш наблюдавай поведението на другите деца, така ли се държат и с останалите или само с твоето. Смяна на училището е много крайно решение, във всяко училище има тормоз. Миналата година на щерката едно момиченце казало, че обувките и били грозни  Crazy ooooh! Обикновени черни обувки  Laughing Друго й беше казало, че с късата прическа приличала на момче, сега иска дълга коса  Rolling Eyes Синът също все се оплакваше от това онова, знам че много боли, но аз винаги се опитвам да търся причината двустранно и тактиката ми беше, да се обръщам към учителя за помощ и съвет, как да се справя с проблема. Тъй като те имат повече опит, пък и имат повече възможност да наблюдават поведението на двете страни на конфликта.
svidni4ka, в сайта на ББС е, просто са добавили колонка към старата табличка с новите резултати, но е само за секондари скулс тази промяна.

# 696
Deb, при нас се беше случило първата година с малката. Две момчета близначета направо си я псуваха, а тя им се усмихваше, неразбирайки какво и говорят. Оставих го за сутринта, точно за да ми минат емоциите. Обясних случката на учителката и попитах дали аз трябва да говоря с родителите и директорката или тя ще поеме случая. Не се е повторило.

Мери, на нас ни обясниха, че понеже няма да има вече SATs в Year9 са решили така да дадат още една година за подготовката за GCSE, в което лично аз виждам доста негативи - това означава от една страта една година по-малко за обща култура, защото спира да учи примерно география, музика, втори чужд език. От друга - една година по-рано трябва да реши какво точно и се учи или ще иска да се занимава по нататък. И нас ни разясняваха English baccalaureate, като изтъкнаха че няма да карат никое дете да учи нещо, което не иска, но ясно обясниха на какво трябва да заложи детето, ако иска да продължи да учи и на какво, ако мисли по-рано да почне да работи.

tzvetak предложи заглавие на Вера Мутафчиева, подходящо за 13 годишна тийн, а пък аз ще се опитам да на я навия да я прочете. Това, че ти си я препоръчала, а не аз, ще повлияе определено.  Simple Smile

# 697
  • планетата Земя
Ох, това с тормоза ми беше и на мен болна тема. В началото и моето момченце го игнорираха, бутаха, дори се опитваха да го побийват. Последното се случваше преди училище, когато малкият се опитваше да се заиграе с другите деца, а още не знаеше и 5 думи на кръст. Тогава съм се намесвала, просто си дърпах моето настрана, защото другите родители се правеха на ударени - ни лук яли, ни лук мирисали. После имаше едно момченце, което всеки ден го удряще. Когато казах на учителките, те ми обясниха, че това момченце има проблеми с говора и общуването. И понеже и моят още не можеше да говори много ги бяха сложили в една групичка. Обясних на Боян за това, явно и учителките нещо са направили, защото след това не е имало никакви оплаквания. Сега бих казала, че детето ми свикна, намери си приятелчета, играе си и общува с тях. Но в началото беше трудно. При нас нещата се оправиха без заплахи, с търпение и разговори. Освен това си мисля, че е важно детето да се научи да се справя само в такива ситуации, защото не можем винаги да бъдем до тях. Разбира се още са много малки и имат нужда от нашата помощ. Много е сложно.
Деб, моят съвет е търпение. Говори с малкия да избягва децата, които го тормозят. Разбери от учителките с кои деца си играе твоето дете и покани майките на кафе. Може да помолиш учителките да му обръщат повече внимание или да ги попиташ за помощ от общината. На мен ми споменаха в началото, че има възможност човек от общината да им помага с езика, но не съм проучвала тази възможност. Реших, че частна учителка за по 1-2 часа седмично е по-добре. Каквото и да решиш, успех и дано скоро детенце се почувства добре, спокойно и щастливо.  Hug

# 698
Здравей Деб разбирам те напълно,преживяхме това и с двете деца!Малката я  блъскаха и избягваха ,но всичко отмина.Баткото на 12 години, при него тормоза беше по голям ,едно момче го биеше и блъскаше по стъпалата на училището,обиждаше го,псуваше го, унижаваше го пред класа .Два месеца продължи тормоза,докато накрая моя син го е ударил.Ходихме два пъти да говорим с учителите,не искаха да занимаваме директора.Дано скоро всичко отмине,знам какъв ужас е Heart Eyes

# 699
  • Русе
Благодаря ви, момичета! Сутринта говорих с госпожата. Казах й какво се е случило, казах й, че не желая моето дете да се чувства зле и че няма да го позволя. Казах й, ако сметне за необходимо, да говори и с родителите на децата, защото продължавам да недоумявам как може 4-годишно да обижда с такива думи и от къде са се появили в главата му? Съмнявам се самички да са се събрали и да са решили, че ей това - различното, то е идиът и фрийк... Не знам, може би съдя по моето дете и по другите деца на неговата възраст, с които е бил преди да започне училище, но такива думи не съм чувала и на такова "ниво" разговори никога не са се провеждали. Също така й казах, че не ми го е казал само той, а и по-голямо дете го е видяло това, и дори е отишло при директорката, така че би трябвало и тя да знае. До преди да спомена това за директорката, учителката каза, че ще събере моето и другите 2 деца да си поговори с тях, но като и споменах, че и директорката знае, каза, че ще говори и с нея какво  точно са й казали. Казах й ако има нужда, да се обади, ще дойда веднага. И това беше. Не ми се тръгваше. Не ми се искаше да го оставям Sad Опитвам се пред него да се държа все едно не е голям проблем, но вътрешно ми иде да си го взема и да го гушна, и да не го пращам повече там. Знам, че така не става, знам, просто всеки път, като стане нещо такова, и се чудя защо му го причинявам, защо го тормозя, то милото няма право на избор, и аз съм го помъкнала на майната си и го карам да ходи да го тормозят там... Това ми е на сърцето, знам, че не съм права, просто това, което трябва да направя е много различно от това, което наистина искам да направя...
Сега отивам да се стегна, да се надъхам и да им тегля една майна! Ама удържам се де. Че ако повиша тон, да не вземат да ме обвинят мен, че ги  тормозя тях  Crazy фрийкс

# 700
Здравейте!
На всички помогнали за проследяването на писмото   bouquet .пристигна в петък и се действа по план.
Deb  много съжалявам за тази ситуация и напълно ти съчуствам.Моите страхове  и упреци към себе си са едентични.Смятам,че си в много труден период и ти и детето.До колкото си спомням скоро пристигнахте в Англия.Ние още не сме там,но треска ме тресе за същите неща.
Кураж!Мисли позитивно.Чуствата са ти породени от това,че сте чужденци,нова среда,нови хора,нов език....носталгия...от непознатото.Нищо ще се справите.ние сме корав народ.Помисли само колко пъти си чувала за такива ситуации в българските училища и детски градини!?За наше съжаление между сънародници.Явно е ,че има и възпитани и невъзпитани,а срещата им  ражда конфликт,но ги изгражда като личности.Дано натделява доброто.
Моето момче е доста темпераментно и контактно и направо не ми се мисли как ще се адаптира...

# 701
Здравейте, знам, че въпросът ми сигурно е много досаден, но на първа страница няма инфо. Как е положението с майчинството в момента? Колко стаж трябва и колко пари колко време се изплащат? Ще съм много благодарна, ако някой запознат ми обясни Peace

# 702
image копирам го от БГ Хелп  Simple Smile
Някои жени не могат да изискват Statutory Maternity Pay (SMP) от работодателя си, защото те нямат право на майчинство.
Можете да поискате SMP ако:
• сте работила за един и същи работодател в продължение на 26 седмици до 15-тата седмица до раждането на бебето. Няма значение колко часа на седмица работите. Например, ако терминът ви е на 05.06.2006г., 15 седмици преди тази дата е 20.01.2006г., а 26 седмици преди тази дата е 22.07.2005г. Така че вие е трябвало да започнете работа на или преди 22.07.2005г., за да имате право на SMP, ако терминът ви е на 05.06.2006г.; и
• вие сте бременна в, или сте родила бебето до, 11-тата седмица до термина ви; и
• имате средно седмично възнаграждение, равно най-малко на долната граница на National Insurance. Това се изчислява върху средното ви седмично възнаграждение въз основа на 8-те седмици до 14-тата седмица до термина ви. Има полезен калкулатор в уебсайта на TIGER, който може да ви помогне да изчислите дали имате право на SMP (www.tiger.gov.uk).
Ако нямате право на Statutory Maternity Pay, може да имате право на Maternity Allowance, които се изплащат от Department for Work and Pension (DWP).

Кога се изплаща SMP?
SMP се изплаща до края на 26-тата седмица и този период е известен като период на платено майчинство. Този период може да започне най-рано от 11-тата седмица до раждането на бебето, а най-късно – от седмицата след раждането на бебето. Можете да изберете кога да започне 26-седмичното ви майчинство в рамките на тези граници, освен ако не сте болна.
Ако през 6-тата седмица до раждането на бебето, се разболеете от болест, свързана с вашата бременност, периодът на вашето майчинство ще започне от седмицата след вашето разболяване. Ако се разболеете от болест, която не е свързана с вашата бременност, можете да поискате Statutory Sick Pay (болнични) до началото на седмицата, в която се очаква да се роди бебето.

Каква е сумата на SMP?
За първите 6 седмици от вашето майчинство, SMP се изплаща в размер на 90% от вашата средна брутна седмична заплата (това е заплатата преди да се приспаднат данъците и вноските за National Insurance). За останалите седмици се изплащат 90% от вашата брутна седмична заплата или £100 седмично – която сума е по-голяма.
За да поискате SMP, вие трябва да уведомите работодателя си, че ще отсъствате от работа, за да родите детето си, поне 28 дена преди датата, на която желаете да започне майчинството ви. Вашият работодател ще изиска медицински сертификат (MATB1), така че трябва да се сдобиете с такъв. SMP се изплаща от вашия работодател по същия начин и по същото време, както се изплащат заплатите ви, например, седмично или месечно. В последствие, работодателят си възвръща парите от Правителството.
Ако работодателят ви откаже изплащането на SMP, вие можете да подадете жалба до Inland Revenue, които ще решат дали ще получавате SMP или не.

Statutory Maternity Pay и връщане на работа
Правото ви на SMP не зависи от вашето връщане на работа. Вие ще си получавате майчинството дори и да не се върнете на работа. Няма да се наложи да възстановявате SMP, ако не се върнете на работа.

# 703
  • Нотингам/Пловдив
Mомичета ,като ви чета направо съм потресена и изумена.Когато ние дойдохме тук с каката нямахме проблеми ,а малката само едно дете я нарече пингвин(ако не знаете така наричат индийци пакистанци и тем подобни )След 10 минути дойде друго дете и ги слушам че си говорят двамата за моята дъщеря и казват че няма как да е пингвин защото е много бяла и тогава започнаха да играят с нея,въпреки че не говореше английски..В този момен се чудих да плача ли да се смея ли,но като чета през какво минавате вие направо нямам думи.
  Мога да ви пожелая само търпение и разговори с госпожите или родителите ако се наложи,но въпреки това нещата са много сложни и неприятни както за нас така и за децата ни.

# 704
  • Bristol
За съжаление, това е част от живота и децата, колкото и малки и беззащитни да са, минават и те през това и се научават как да избягват подобни ситуации. Не само на чужденци се случва, а и ако детето е по-чувствително и податливо. Винаги намират за какво да се присмиват едно на друго, дори и приятели да са  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт