Примерна схема за захранване- 29

• 27 302
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
След идейка, дадена ми от момичета тук направих каша с брашанце, масло и сиренце. То било много лесно и бързо, а детенцео си облизва пръстите! Simple Smile Въпреки, че я правих с обикновено пшеничено брашно, вкусът много ми напомня на качамак. Вие правите ли си сами кашички?

Да ви питам как въведохте рибата - пак няколко последователни дни ли се дава или 1-2 пъти в седмицата? И ако е 1-2 пъти в седмицата, с какво количество се започва?
Всеки вид риба го въвеждам направо с цяло бурканче пюре като го давам само един ден. Но започнах да давам риба след като синът ми навърши годинка, ако беше по-малък щях да давам няколко дни поред и да започна с 1/2 бурканче.

Все едно аз съм го писала.  Peace

Chrisi, от това, което аз съм изчела покрай захранването (а то не е малко) зеленият фасул действително се препоръчва като един от първите зеленчуци, защото е слаб алерген и макар и от сем. бобови е лесно смилаем и не би трябвало да подува. Всичко зависи на коя теория се доверяваш. Една ще ти каже , че е подходящ като един от първите зеленчуци, друга - в доста късен етап. Но определено никъде не съм срещала теория, която го препоръчва като първа храна!  Shocked Нямам моята схема за захр. пред мен, но доколкото помня го дадох след въведени около 7 зелечука и мисля след 7-8месечна възраст (захраних на 5 навършени). Не е имала проблеми. Ето инфо за захранване със зел. фасул от Косе Босе (в случай, че й се доверяваш на нейните съвети и инфо).

Зелен фасул
- 6 м. (почти винаги се препоръчва сред първите зеленчуци)
- 7-8 м. или по-късно, по преценка (не е съвсем лек зеленчук)
- слаб алерген (основно предимство при захранването)
- мека консистенция и неутрален вкус (подходящи за захранване)
- доста фибри и регулиращ ефект (би могъл да натовари стомахчето)
- важни витамини и минерали (особено калций), някои незаменими аминокиселини
- подходящи са крехките сортове зелен и жълт фасул

Peace

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 21:59 от Бърборанка

# 241
И аз въведох риба с пюре на Семпер (на 11 мес) и също препоръчвам тази марка за рибните пюрета. Прясна риба дадох на годинка.
Зелен фасул - на 8мес и 10дни - замразен на Бондюел.
(Стеф, с теб май по доста сходна схема сме захранвали  Mr. Green)

Бърборанке, кашички правя поне 2 пъти в седмицата и много се уважават, не само от Щръкалко.  Wink Пък ако вместо пшенично, използваш царевично, съвсем ще ти замирише на качамак.  Laughing
Добре, че напомнихте за лена и сусама.
А, за сиренето - захраних с това на Маджаров, но много бързо нещо започна да не ми харесва и взех на Бор Чвор - издържа си доста дълго време - с и без вода, добре узряло е, с две думи - препоръчвам го.

# 242
  • На брега
Здравейте!
Сигурна съм, че сте го коментирали, но ми се губи информацията...
* Как съхранявате (и въобще съхранявате ли или изхвърляте) отворено месно пюре?
Сега въвеждам месо. Използвам 1-2-3 лъжици на Хиип смесените, месо и зеленчук(не знаех, че имат чисто месо?!) и допълвам с чисто зеленчуково. Кърмя дребната на поискване и немлечната храна, която може да погълне е около 50-80 гр.
* Може ли да разделя едно пюре на малки порции и да го разпределя в стерилизирани бурканчета, които после да замразя във фризер?
* Да разбирам ли, че при въвеждането на месо не се прескача ден, а се въвежда непрекъснато в продължение на седмица?
* Някой от вас приготвя ли кисел? Как го приготвяте? С плодово пюре или плодов сок?
Захраних на 6м. и половина.
Гастроентеролог ми препоръча
каша (сутрин)->зеленчуково(на обяд)->месно;
около месец след захранването-> кисел(след обяд)->жълтък(от 8-мия месец)->
попара(тя ще ми замести кашата сутрин) ->стърган плод (от 10-тия месец)...

# 243
  • вече Пловдив
НоваТема, съхранявах отвореното месно пюре по-навътре в хладилника. Аз използвах малки опаковки на Гербер (150 гр.), които ми стигаха за 3 дни. Отварях бурканчето, отсипвах в купичка колкото лъжички ми трябват, а остатъка - в хладилника. Аз въвеждах месото 3-4 дни, само първия вид дадох цяла седмица и процедирах по същия начин. Не съм замразявала пюре, просто го разпределях на порции.
Кисел съм правила само 2-3 пъти - има готови "сухи" разфасовки (мисля, че на Радиком, но не съм сигурна), правила съм и с плодово пюре. Предлагала съм и тези от детската кухня, но моята дъщеря категорично отказва да ги яде.
Риба съм давала с пюрета на Хипп и Гербер. Сега я готвя аз - хек, пъстърва, пангасиус, опитвала е и печена на скара скумрия.
Сирене - първо на "Съединение", но напоследък не ми харесва. Давам "Елена", купувам малки разфасовки и те ми стигат за около 20 дни. Съхранявам бучката обляна с вода в хладилника.
Зелен фасул аз дадох късно - след 8-я месец. На малката й хареса. Дадох го с картоф, морков и люспа лук + масло. Понеже вкъщи не е на почит, готвя на малката телешко, зелен фасул и други зеленчуци.

# 244

* Как съхранявате (и въобще съхранявате ли или изхвърляте) отворено месно пюре? - Винаги съм спазвала указанието на пюрето, т.е. в повечето случаи до 48 часа трябва да е или изядено, или хвърлено. При въвеждане на месо ползвах именно малките бурканчета с чисто месо, там месото е 40%, ако не се лъжа. В  началото доста изхвърлях, тъй като ми трябваше съвсем малко количество...

* Може ли да разделя едно пюре на малки порции и да го разпределя в стерилизирани бурканчета, които после да замразя във фризер? - Ако имаш предвид месното пюре (това чистото) - не бих го правила...Ако имаш предвид просто някое пюре, затворено в бурканчета - не е нужно да слагаш във фризера, достатъчно е докато е още горещо, да го изсипеш в бурканчета и да го сложиш в хладилника, с капачката надолу. на мен ми е издържало към седмица (но избягвам да давам манджа, преседяла толкова време, макар и стерилизирана).

* Да разбирам ли, че при въвеждането на месо не се прескача ден, а се въвежда непрекъснато в продължение на седмица? - Месото се въвежда както всяка друга храна - всеки ден. Когато го въведеш изцяло, можеш да предлагаш по твой избор или през ден, или всеки ден, или по-рядко.

* Някой от вас приготвя ли кисел? Как го приготвяте? С плодово пюре или плодов сок? - Кисел не съм правила, не смятам и да правя, не го намирам за хранителен и вкусен. Има по-добри алтернативи.

Цитат
Гастроентеролог ми препоръча
каша (сутрин)->зеленчуково(на обяд)->месно;
около месец след захранването-> кисел(след обяд)->жълтък(от 8-мия месец)->
попара(тя ще ми замести кашата сутрин) ->стърган плод (от 10-тия месец)...

Този гастроентеролог прилича много на педиатрите, които препоръчват захранването от преди 150 години...
Кашата сутрин е ок. Закуската трябва да съдържа масло и сирене - т.е. всичко, което можеш да комбинираш смасло и сирене, е удачно за закуска.
Киселът защо? Това е просто нишесте. Следобедната закуска спокойно може да е каша, а когато въведеш млечните продукти - кисело мляко с плодове. Винаги можеш да предлагаш разнообразно меню.
Жълтъкът ти идва прекалено рано, а и няма смисъл да бързаш с него...По принцип, схемата е : каша--месо--жълтък
Попарата - един чай със сухар в никакъв случай не е по-хранителен и полезен от една каша от елда, примерно, с масло и сирене.
Това със стъргания плод не го разбрах - с цел трениране на дъвченето или за въвеждане на плодове? Надявам се да не е второто Crazy

Ето схема на последователността на въвеждане на важните групи храни:

1) зеленчуково пюре –-> плодово пюре (2-3 вида) –-> оризова каша с плод –-> друга каша с плод –-> месо (1-2 вида в рамките на 2 седмици) –-> глутен –-> масло –-> сирене
или
2) зеленчуково пюре с ориз –-> оризова каша –-> плодово пюре –-> месо –-> глутен –-> масло –-> сирене

# 245
Защо закуската трябва да има масло и сирене? Аз се водя от принципа да има мляко или млечен продукт. Давам както попари, така и млечни каши с плодове, а също така и кисело мляко с бисквити и плодове... Освен това за нашата възраст гледам поне 2 от храненетата за деня да са млечни продукти. Ако греша някъде - поправете ме ...

# 246
Не грешиш Simple Smile
Маслото и сиренето са млечен продукт - което прави храненето млечно. Дават се за енергия.
Освен това - даването на каша е предимство и в това отношение - че може да се направи с мляко, което прави закуската още по-млечна.

# 247
# 248
  • На брега
Ваня, .:.Stef.:., Queen L, мерси!
Цитат
Този гастроентеролог прилича много на педиатрите, които препоръчват захранването от преди 150 години...
Кашата сутрин е ок. Закуската трябва да съдържа масло и сирене - т.е. всичко, което можеш да комбинираш смасло и сирене, е удачно за закуска.
Киселът защо? Това е просто нишесте.
Да де, но не е ли царевично? Все пак някакъв преход към глутена прави... Освен това царевичното нишесте бивайки най-фино смляно е и по-щадящо стомаха от да речем царевичното брашно, което се коментира по-горе.
Цитат
1) зеленчуково пюре –-> плодово пюре (2-3 вида) –-> оризова каша с плод –-> друга каша с плод –-> месо (1-2 вида в рамките на 2 седмици) –-> глутен –-> масло –-> сирене
...Тази схема е добра... Всъщност като моята е! Просто започнахме с оризова каша заради няколкомесечното разстройство на дребната вследствие ваксина. В момента давам елдена каша за закуска. Следобяд пак ли да давам каша? Препоръчайте ми някакви за преход към глутена.  В следобедната каша/кисел ли да вкарам плодовото пюре?
Както се вижда от подписа ми, малката след седмица прави осем месеца.
С жълтъка ще изчакам! Благодаря за съвета, и аз си го мислих...
Открих малките разфасовки месно пюре  Wink.

# 249
NovaTema, има фино царевично брашно - аз само с него приготвям каши. Веднъж пробвах с обикновено царевично брашно - е, нищо общо! Финото и на цвят е по-наситено, разкошен аромат (като царевични пръчици) и, разбира се - много по-фино смляно. Според мен това е по-добър вариант от нишесте. Ако пък искаш още по-щадящ вариант за въвеждане - взимаш инстантна бебешка царевична каша и готово.
Какво имаш предвид с "преход към глутена"? Или има, или няма глутен в дадена каша, няма някаква "преходна". А ако имаш предвид какви други безглутенови да даваш, преди да въведеш глутен, освен оризова и елдена, то това са: просо, киноа и амарант.
Плод може да даваш или чист, или да добавяш към вече въведена каша.
Принципно не е проблем да се дава каша по два пъти на ден, но според мен на този етап не е необходимо.

# 250
Нова Тема - аз специално не съм правила домашни каши, което отчитам като грешка, давах купешки, като сутрин давах обикновено елда, комбинирана мултизърнена, чиста овесена - всичко, което съм въвела до даден момент. С масло и сирене. Следобед - давах любимото на сина ми просо, с плодове. Или друг вид каша, пак каквото имам в момента. Друга любима ни беше бисквитената на Хумана (но тя е вече със сухо мляко, т.е. трябва д аси въвела млечните продукти).
Царевицата е безглутенова ако не се лъжа Thinking Ако ти трябва каша, с която да въведеш глутен - чиста овесена каша, с нея се започва, има такава на Хип. Започни с добавяне на малки количества към сегашната каша, докато стигнеш порция от чисто овесена каша. После процедираш така и с останалите глутенови каши. Аз така правех Simple Smile

# 251
момичета трябва ми съвет- моето дете не яде пюрета и каши, гади му се от пюрирани храни
трябва да си едро надробени, храним се по схемата на Рапли + малко помощ от мама

всеки опит да му дам каша или пасирано пюре е супер неуспешно, вече не се и мъча- храни се доста успешно с по-голями парчета храна- около 150-180 гр зеленчуци след кърмене на обяд

искам да му вкарам следобно хранене след кърмене към 17 часа се пада горе долу- какво ще ми препоръчате/ или да го направя след сутрешното кърмене?
дали да му приготвям нещо като каша от  ориз (цял) с плодове или елда с парчета плодове- може ли на тази възраст да яде несмлян ориз и елда - т.е да не е на каша

малко ни е нисък хемоглобина, все пак до скоро беше изключително кърмено бебе  и ми се иска да хапва малко зърнени култури  newsm78

благодаря предварително  Hug

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 20:15 от lux

# 252
Нова Тема - аз специално не съм правила домашни каши, което отчитам като грешка, давах купешки, като сутрин давах обикновено елда, комбинирана мултизърнена, чиста овесена - всичко, което съм въвела до даден момент. С масло и сирене. Следобед - давах любимото на сина ми просо, с плодове. Или друг вид каша, пак каквото имам в момента. Друга любима ни беше бисквитената на Хумана (но тя е вече със сухо мляко, т.е. трябва д аси въвела млечните продукти).
Царевицата е безглутенова ако не се лъжа Thinking Ако ти трябва каша, с която да въведеш глутен - чиста овесена каша, с нея се започва, има такава на Хип. Започни с добавяне на малки количества към сегашната каша, докато стигнеш порция от чисто овесена каша. После процедираш така и с останалите глутенови каши. Аз така правех Simple Smile

Стеф, аз съм много зле...Давам си овесена каша от няколко дни и моето я яде и ушите му плющят, а не съм схванала, че е с глутен...  ooooh! И не съм я въвеждала както ти писа - по малко.Обаче не забелязвам нещо да и е станало на девойката от това. Предполагам, че няма проблем  newsm78 Иначе досега сме въвели оризова и елда - също без проблем.

# 253
  • Видин
Стеф, аз от известно време към сутрешните мюсли или овесени ядки добавям сусамов тахан. Хем е смлян, хем ми е по-лесно да не се занимавам аз да го мелям  Mr. Green Слагам по 1 мъничка лъжичка и така. Не знаех, че може да се дава ленено семе на малки деца  Thinking

# 254
  • На брега
.:.Stef.:., мерси за помощта... Аз пак да уточня, че не сме във вашата възрастова група. Ивайло е над годинка, Бисквитка е на почти осем месеца. И дума не може да става за масло и сирене на закуска. Съвсем в началото на захранването сме. Един месец яде само оризова каша, а към края вкарах морков и картоф. От скоро е на елдена, има и нови 2 зеленчука - тиквички и зелен боб. Сега вкарвам и заешко. Млечните и глутена са ни достапо-нататък в схемата, така че вкусната закуска с масло и сирене засега ни отпада от менюто. Въпросите ми бяха около следобедното хранене и с ваша помощ се ориентирам във видовете каши и може би ще се откажа от кисела. То и за мен е по-лесно да й думна готовата каша, отколкото да се въртя около котлона  Wink (макар, че обичам да кулинарствам).
amanita, тахана/сусама се води силен алерген. Аз го ядох повреме на цялата бременност и на кърмене и се надявам, че и малката няма да има проблемикогато я захраня За Лененото семе/масло ми се върти в главата, че има фито-хормони...
Провери си ако искаш публикациите за Наситени, ненаситени мазнинина на  този PinkPanther или направо го питай. В началото хвалеха лененото масло, но после май откриха публикации, които го дискредитират.

Общи условия

Активация на акаунт