Примерна схема за захранване- 29

• 26 701
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
mamita_desita  доре си се насочила да захраниш с безмлечна оризова каша !

Да - след като си ги въвела зеленчуците можеш да правиш микс от тях! На следващия месец си ги даваш в нормални количества да.

Мисля че плодови пюрета можеш да въведеш месец от началото на захранването !Т.Е след като въведеш 4-5 зеленчука.

Други каши,които можеш да даваш са безглутеновите първо!

Да правилно е на обед зеленчуково пюре и следобед каша! но като въвеждаш нова каша е по - добре да я даваш преди обяд , като я въведеш я местиш следобяд!
А и друго - само плодово пюре не е достатъчно за да е пърноценно храненето - смесвай плодовете с кашата примерно!

# 91
 Hug Ние вече ядем мюсли - пасирам кисело мляко, овесени кипнати фини, ябълка, банан, сушена каисия и слива!

# 92
  • София
Здравейте мамита Hug
На сина ми му откриха анемия и ми препоръчаха да давам повече желязо-съдържащи храни.Сещам се за спанак,яйце,месо и дроб.Не е ли малък за дроб? newsm78Имам някакъв спомен за хемово и нехемово желязо и за яденето им в комбинация за най-добро усвояване.Ако може някой да ми припомни ще бъда благодарна Hug
Въпросите са ми два.Първо - какви други храни да давам често и второ - спанака в каква комбинация да го предложа / досега не е ял /?
Благодаря ви
  bouquet

# 93
Желязото от месото (хемовото желязо) се абсорбира най-лесно, за разлика от желязото в листните зеленчуци (нехемовото желязо).
Желязото от месото се усвоява оптимално при комбинации с 'железни' зеленчуци.

Кои са храните с високо съдържание на желязо?

Зърнени храни
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо 6.8
Елда 3.9
Ечемик (глутен) 6.0
Овес (глутен) 4.6
Пшеница (глутен) 3.1

- Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
- Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от 'естествени' източници.
- Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
  * прием едновременно с витамин С
  * накисване на зърната
  * отделна консумация на продукти, богати на калций

Месо

Съдържание на желязо (мг/100 г):
Телешко месо 3.1
Пуйка (тъмно месо) 2.4
Пуйка (светло месо) 1.2
Пиле (тъмно месо) 1.6
Пиле (светло месо) 1.2

Зеленчуци (подходящи за 7-12 месец)

Съдържание на желязо (на 1 чаша):
Цвекло 2.8
Леща (сварена) 6.6
Спанак (сготвен) 6.4
Грах (сварен) 1.2
Броколи (варено) 1.1
Брюкс. зеле (варено) 1.1

- Усвояването на желязото от растителен произход е до 10%.
- Когато се консумират едновременно храни с хемово и нехемово желязо се оптимизира усвояването на желязото.
- Витамин С също подобрява абсорбцията му.

# 94
  • София
.:.stef.:., благодаря ти Hug

# 95
Кайсиите също са богати на желязо, нали? newsm78

# 96
Стеф, радвам се, че ви е харесала елдата! А аз ще пробвам твоите сладки, че много добре звучат.
Ани Бани, спанак може в супичка или спанак с ориз, друг вариант - със сирене и/или сварено яйце вътре (добре че попита, не се бях сетила, че и така мога да го предлагам - според мен е доста вкусно).
За ДК - явно си е навсякъде различно. И аз си мислех, че се искат документи и от чисто любопитство попитах - не, никакви не искат туик. А май и как и какво готвят пак си е различно. Давам конкретен пример - моето дете беше почти на 6 мес, все още само на кърма, когато майката на негово наборче, дори с 10 дни по-малко, сподели: "Днес от ДК готвиха кисело зеле с пилешко и много го хареса" (тя го хранеше от там още от 4тия месец). Ясно си спомням колко бях възмутена тогава, а сега само ще се съглася с думите на Аманита - техен избор, да правят каквото искат. Ако ми поиска някой съвет за кърмене или захранване, с радост ще се опитам да помогна, ако не - всеки си има глава (и без това аз съм странната за околнитве, че захранвам постепенно, че експериментирам с разни "странни" храни и още кърмя)

# 97
От каква възраст е удачно да започна да давам на детето кълнове? Някой интересувал ли се е?

# 98
Аз се интересувах от кълновете, защото реших да прилагам някои хранителни навици на суровоядството.
Дадох на 1г.1м.  - резултатът беше акане на слуз. Нищо не беше преработено от детето, каквото хапна, си го изака на слуз, беше страшно. Оттогава изключих кълновете от менюто, ограничих се само с даване на накисната елда (без после да я варя, само затоплям леко).

# 99
# 100
Имам налична райска ябълка.Кога мога да я дам на малката?Или е рано още?На 9 м. е.

# 101
Може би малко тъпичък въпрос,но все пак.....
Коя каша се препоръчва при започване на захранването млечна или безмлечна оризова. newsm78 и в какво се сътои толкова разликата.
След въвеждането на морков,картоф,тиквичка и тиква,какви други зеленчуци са подходящи да се дадат.??

# 102
Може би малко тъпичък въпрос,но все пак.....
Коя каша се препоръчва при започване на захранването млечна или безмлечна оризова. newsm78 и в какво се сътои толкова разликата.
След въвеждането на морков,картоф,тиквичка и тиква,какви други зеленчуци са подходящи да се дадат.??
аз предпочитам безмлечна, но ако все пак предпочетеш млечна гледай да е с адаптирано мляко, понеже има някои и със сухо мляко.
Относно зеленчуците в момента се сещам за пащърнак и зелена чушка  Peace

# 103
  • вече Пловдив
Имам налична райска ябълка.Кога мога да я дам на малката?Или е рано още?На 9 м. е.
Според Косе Босе:
Райска ябълка
- 8-10 м.
- може и след 1 год. (съгласно препоръките за нетрадиционни, неместни плодове)
- от семейството на ябълките, сливите, крушите, черешите, прасковите и т.н. ( няма особености от гледна точка на алергиите - но източниците за детско хранене не са много изчерпателни по въпроса)
- слаба киселинност
- разнообразни витамини
- доста калорична (предимство в детското хранене)
- пасираната или намачкана сърцевина има мека и гладка консистенция (подходяща за по-малките)

Аз лично още не съм давала, миналата година детето ми беше малко, но тази - със сигурност.  Peace
За кашите - започва се с безмлечна каша! По-нататък се дават първо каши с адаптирано мляко, после може и със сухо.
За зеленчуците - дай първо пащърнак, той е от семейството на моркова.

# 104
Благодаря Ваня1975 !
Значи чакам да омекнат и давам  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт