Отговори
# 30
Абе, вие в кой свят живеете?! Аз лично не виждам как хора без доходи могат да наливат 800 лева в продължение на 6 месеца, за да получават после 12 месеца майчинство. И да, сега само така си мислите, че няма драма да се отлага раждането и отглеждането на дете, ще си говорим след десетина-двайсет години. Нали не мислите, че като сте внасяли ще вземете пенсия при липса на данъкоплатци?  Laughing Щото парите, дето сте ги внасяли отдавна ги няма! И не майките са ви ги краднали, можете да сте сигурни!

# 31
Искаш ли да то кажа как става - със заем... Защото хората са готови на всичко, за да помогнат на децата си. Явна децата на България не са ничий приоритет...

# 32
  • Пловдив
Да са си извадили доходите на светло! Да са плащали данъци и осигуровки върху целия си доход.

# 33
Да и сигурно всичките са вземали по 2000лв... не ставай смешна

# 34
  • Пловдив
Е, тогава защо очакват една година да получават обезщетение все едно са взимали?

# 35
Искаш ли да то кажа как става - със заем...

Хах-ха-ха, ти кога за последно си стъпвала в банка?! Знаеш ли колко поръчители трябва да имаш и какъв доход да покажеш, за да вземеш мизерните 5000 лева с лихва над 9 процента?! Първо се научи да смяташ после ми говори за далавери! И не забравяй, че за втората година от майчинството също се дължат здравни осигуровки, които ако сам си внасял осигуровки, пак трябва сам да внасяш! Вземи да сметнеш какво се получава и тогава ми говори за "далавери".  Wink Далаверите ги върти правителството за наша сметка, ние плащаме за всичко. На всичкото отгоре намират начин да настройват хората едни срещу други, за да няма единство! Разделяй и владей! Този принцип у нас си работи безпроблемно от турско време, затова винаги ще продължим да сме роби, независимо на кой!

# 36
  • София
Ама чакай сега, като заплатата им е била 500 лв, защо очакват майчинството да им е 2000?!?

Абе, вие в кой свят живеете?! Аз лично не виждам как хора без доходи могат да наливат 800 лева в продължение на 6 месеца, за да получават после 12 месеца майчинство.
Защо трябва да "наливат" 800 лв? Ако заплатата им е 800 лв, толкова ще бъде и майчинството. Нещо много криво разбрана е социалната политика в таз държава. Ние няма да си плащаме осигуровките, но държавата е длъжна да ни плаща обезщетенията, така ли?
Сега 40% от хората посред цитираната статистика не плащат пенсионни осигуровки на пълен размер, но сигурно същите 40% реват постоянно, че родителите им взимат мижави пенсии.

# 37
Защо трябва да "наливат" 800 лв? Ако заплатата им е 800 лв, толкова ще бъде и майчинството.

Тук се твърди, че ако плащаш 6 месеца осигуровки на 2000 лева, после взимаш майчинство 1 година и в това има далавера. Аз казвам, че ако седнеш и сметнеш, "далаверата" може и на червено да ти излезе.  Peace Говори се наизуст, без да се знае колко трябва да се внася. И хич не ми разправяйте, че за всичко това и заем трябва да се вземе от банката, защото вземеш ли заем при днешните лихви и период на плащане, така ще затънеш, че не е истина! Първо смятайте, после говорете глупости!  Peace

# 38
Глупостта е, че както казвам за 3-ти път - удрят слабите. Тези, които няма да се опълчат.

Можеха да го направят много по-разумно: връщаме ако щете 3 г назад, ама плащаме 100%. И то 100% от заплатата, не от осигурителната.

Сега просто нищо не правят.

И за да разберете за какво говоря, ще ви дам следният пример:

Аз съм декларирала последните 3г. заплата 3400 - 3600 лв.
Осигурителната ми е 2000 ( не по мое желание).
Ще получавам 1500-1600 - не съм си смятала точно.
Всеки месец съм внасяла съответна сума ...социални, здравни и т.н.
Нищо досега не съм получила насреща.
Един вид дохода ми ще спадне с около 2000 лв след като родя, което е над 100% от което получавам.

Как ще си покрия разликата ли? Мъжът ми ще спре да си декларира доходите за да спести данък печалба, за да покрием тази разлика.... т.е. ще влезе в сивият сектор.

Колко ще спечели държавата от новорешенията си? Ще загуби повече.
И за да не излезе прецакана, ще реши проблема като отрежи продължителността на плащането ....щото в ЕС е по-кратко.
Вече чухме че сме с най-ниски данъци и да не се оплакваме.

Същият номер направи с връщането на 3г на здравните осигуровки.....накара много хора да си платят със задна дата.... и УЖАСНО много се подобри след това здравеопазването.

И така....ще взима постоянно от слабите...докато са слаби.

# 39
Глупостта е, че както казвам за 3-ти път - удрят слабите. Тези, които няма да се опълчат.
Можеха да го направят много по-разумно: връщаме ако щете 3 г назад, ама плащаме 100%. И то 100% от заплатата, не от осигурителната.

Именно и да не се изчислява дневна надница, така че да ти резнат почивните дни! Все едно като плащаш осигуровки, за почивните дни не дължиш! Нали като си на работа ти плащат и на официалните празници, дори двойна надница, ако работиш! Ама при майчинството за официалните празници получаваш 0 надница, и защо?!  newsm78 Кой е прецакан в случая?! Със сигурност не държавата!  Peace

# 40
Янтра, учудвам се какво толкова те ядосва, че някои жени, разбирайки, че са бременни, почват да се осигуряват на по-висок доход? Могат - правят го  Peace Ето, сега с тази година и половина назад, по-трудно ще им е, толкова ли е радостно това за теб  newsm78 Мен лично няма да ме хванат тези промени, но от сърце желая на всички майки да взимат по-високо майчинство, щом могат. Пък ако ще и 1 ден да не са работили, да се устроят, ако има начин, и това е. Последна грижа ми е, че някои други ще са недоволни, защото са се осигурявали години наред на 2000 лева примерно. Ако може да се взима нещо от дръжавата - да се взима, особено пък от жени, които чакат бебе. Преди време не мислех така, но сега вече да.

# 41
И щом толкова ще се опираме на справедливостта:

Като се приеме нещо се приема в съответният срок. Ще е 1,5г, ама влиза в сила след 1,5 г.
Т.е. условията да са ясни!

Ти скл. "договор" с държавата, която тя променя едностранно в последният момент.

По същият начин, ако след 30г каже: от днес променяме условията за пенсии, щото преди 60 г баба ти е изпуснала една вноска?

Какво правим тогава?

За да е нещо справедливо, то трябва да е ясно и за двете страни и да не се променя едностранно.
За да не нещо справедливо, то трябва да имаш избор. В случая няма избор да не плащаш на държавата осигуровки и то колкото ти каже. А какво ще получиш и КОГА, пак тя решава!

# 42
  • София

Сега май се готви европейска директива да се плащат 100 % за минимум 3 месеца (всяка държава си решава периода).

Колкото до слабите - аз не се чувствам такава. Учила съм, работила съм, осигурявала съм се на пълна заплата и доскоро си получавах майчинство почти колкото заплатата. Ако всички се осигуряваха на редовните си доходи нямаше да имат проблеми, нито пък да са слаби.
При цитирания пример със заплатата от 3400 лв, майчинството при нея би трябвало да е 90% от 2000 лв. А все си мисля, че при такива доходи човек трябва да си е направил сметка и да е поспестил някой лев преди да реши да ражда деца. Така би се избегнало минаването на съпруга в сивия сектор Wink

Янтра, учудвам се какво толкова те ядосва, че някои жени, разбирайки, че са бременни, почват да се осигуряват на по-висок доход? Могат - правят го  Peace
Не съм Янтра, но ще кажа мен какво ме ядосва - това е кражба и като такава не трябва да се толерира. А логиката "могат-правят го" дай да я приложим и за депутатите и митничарите в такъв случай. Що да не ги оставим да си краднат и те. Ми и те деца и внуци гледат, нали така?

# 43
Соник, аз говоря за старта на темата и въпроса за справедливостта, който се защитава тук.

Стига с тези митничари и роми.

Значи, ако го приемат аз ще взимам 90% от 2000, ако не го приемат - пак толкова.

И това казах, човек спестява, прави си сметка, решава че е спестил достатъчно и може да отгледа дете НОРМАЛНО и да не пести от храната, удобствата му и образованието и изведнъж ... някой му променя сметките!

Не мисли за парите в случая като цифри.

За някой 1600 лв са достатъчно, за друг не са.

# 44
Да, с малката разлика, че митничарите и депутатите крадат милиони, а майките - стотачки (рядко го докарват до хиляди)

Много принципно гледате на нещата от живота - без да приоритизирате. Държавата се управлява по същия начин (но поради изгода, не поради принципност). Вие сте идеални нейни поданици!

Общи условия

Активация на акаунт