Отговори
# 15
  • София
Янтра, а майките, които нямат стаж година и половина назад?! Познай защо все повече жени раждат след 30 години! А и тези, които са решили да се осигуряват на 2400, макар доколкото знам максимума беше 2000, сметнала ли си колко пари са внесли?
Внесли са доста по-малко, отколкото ще получат за тази една година майчинство.
Колко за майките, които нямат стаж - ами да работят. Година и половина стаж за човек на 24 не мисля, че са кой знае какво постижение. Аз ги имах още преди да завърша университета, при положение, че учех редовно. Човек ако иска нещо, го прави.
Или какво - ще учим до 25 на разноските на мама и тати, а после раждаме едно дете и минаваме на разноските на държавата.

# 16
  • Пловдив
А замисляли ли сте се, че е възможно някой да расте в кариерата си.... да му се увеличава заплатата и в момент в който се чувства сигурен в доходите си, решава да има дете...... след което с новите промени се връща на заплата от преди година в момент в който има нов член в домакинството!
Това ли е справедливото и честното?
Да, намирам го за справедливо. Обезщетението за отглеждане на дете ще бъде средно аритметично от 18месеца назад. Значи високата и по-ниската заплата ще имат значение.

Янтра, а майките, които нямат стаж година и половина назад?! Познай защо все повече жени раждат след 30 години! А и тези, които са решили да се осигуряват на 2400, макар доколкото знам максимума беше 2000, сметнала ли си колко пари са внесли?
Внесли са доста по-малко, отколкото ще получат за тази една година майчинство.
Колко за майките, които нямат стаж - ами да работят. Година и половина стаж за човек на 24 не мисля, че са кой знае какво постижение. Аз ги имах още преди да завърша университета, при положение, че учех редовно. Човек ако иска нещо, го прави.
Или какво - ще учим до 25 на разноските на мама и тати, а после раждаме едно дете и минаваме на разноските на държавата.
Съгласна съм, също съм учила в университет. Почнах да се размножавам, когато се почувствах сигурна. Тъй като досега се взимаха 12 месеца назад, повечето хора, които си планират според това раждането ще го отложат с още 6месеца само - не е голям проблем.

Последна редакция: нд, 24 окт 2010, 17:42 от AnMary

# 17
Мярката на правителството не решава проблема с източването от гледна точка на това, че голяма част от жените, които практикуват тази схема са заети в сивия сектор. Т.е. получават примерно 1000 лв. реално, но ги осигуряват на 400 да кажем. И то не по тяхно желание. Смятам, че правителството по-скоро трябва да насочи усилията си да спре ръста на сивия сектор, където се крие същината на проблема.

# 18
  • Пловдив
Мярката на правителството не решава проблема с източването от гледна точка на това, че голяма част от жените, които практикуват тази схема са заети в сивия сектор. Т.е. получават примерно 1000 лв. реално, но ги осигуряват на 400 да кажем. И то не по тяхно желание. Смятам, че правителството по-скоро трябва да насочи усилията си да спре ръста на сивия сектор, където се крие същината на проблема.
И това може да е така, обаче не съвсем, на колко теми ТУК, в този форум си била свидетел с въпроса - бременна съм, осигуряват ме на 500лв, на колко да се осигурявам за да взимам повече майчинство? На поне 50% от майките след забременяване им се увеличава заплатата.

# 19
  • София
Те се опитват да накарат служителите да си искат дължимото от работодателите. Което за съжаление няма да стане.
Друг е въпросът, че с останалите мерки, които правителството приема, се опитва да докара работодателите до фалит. Така че въртят в един затворен кръг и това е. Но мярката за майчинството сама по себе си не я намирам за несправедлива - в крайна сметка всеки ще получи, това за което си е платил.

# 20
Ако се внасят само 6 месеца осигуровки на 2000 лева след установена бременност, и то безпроблемна, за да работиш тези 6 месеца, кажи-речи ще си върнеш парите, които си внасяла, общо взето е безпредметно да се прави, защото трябва да внасяш по 800 лева месечно! Да не говорим, че после майчинството се изчислява на база надница и почивните дни не се плащат, но за тях се прибират осигуровки!

И не е ли геноцид да отнемаш възможността на една  майка да отглежда нормално детето си?! Защото младите, имам предвид тези, които примерно завършват университет на 23-24 години, откъде да съберат стаж, за да получават майчинство, или според теб е нормално да се издържат със 100 лв. на месец?! Аз лично съм против да се хрантутят държавните служители, ромите и всички КОИТО НИЩО НЕ ПЛАЩАТ, САМО ПОЛУЧАВАТ!!! И това, ако не е явна дискриминация и геноцид, здраве му кажи!

# 21
  • Пловдив
НЯМА да раждат една година, те са на 23-24, не е голяма драма. Пък и повечето студенти работят докато следват и при завършване вече имат стаж. И спри да копираш от предните си постове, напъни се да измислиш нови доводи.

# 22
И това може да е така, обаче не съвсем, на колко теми ТУК, в този форум си била свидетел с въпроса - бременна съм, осигуряват ме на 500лв, на колко да се осигурявам за да взимам повече майчинство? На поне 50% от майките след забременяване им се увеличава заплатата.

Е, не знам, аз в "Майки" влизам отскоро и понеже още не съм дори бременна, пък и нямам проблем с осигуровките, не съм чела "счетоводните" теми. Коментарът ми е провокиран от това, че съвсем скорошно проучване сочи, че около 40 % от икономиката е в сивия сектор. Което е много.
Прилагам и един цитат от статията по повод проучването, който е релевантен по темата:

"Битките със сенчестия пазар се водят особено трудно, защото на него се гледа като на нормална част от правенето на бизнес и затова у хората се изгражда синдром “липса на гузна съвест”, показва проучването. Ползите от укриването на доходи и осигуровки са мигновени, докато социалните придобивки са индиректни, колективни или отложени във времето."

# 23
Самата мярка сама по себе си не е лошо нещо.

Лошото е, че се прави от днес за утре.

Не оставят никакъв избор.

И всичко това, без да дават нищо насреща.

# 24
Според мен не е честно да вземаш предвид 1,5г, а да плащаш 1г. Ако искат могат да вземат доходите от 6 год. назад, когато заплатите бяха по 200-300 лв - тогава на някои хора ще им се види супер честно - направо ще се размажат от кеф...
Сега въпрос: как се гледа нормално едно второ дете с майчинство изчислено върху 550лв бруто, когато в 1,5г осиг. доход, който се взема като база, влизат месеци от втората година на предишното майчинство (минимална осигуровка)? Дали остават някакви пари?

Но определено е по-лесно да се резне кранчето на майките, които правят ОГРОМНА далавера, съизмерима с тая на митничарите край яз. Ивайловград...
Идиотите не успяха дори да притеснят Доган, камо ли да го накарат да си върне милионите хонорар, но за сметка на това ще изкопчат от майките няколко СТОТАЧКИ, с които иначе биха се купили памперси, храни и дрешки.
КОЕ Е ЧЕСТНОТО В ТОВА?

# 25
  • София
Самата мярка сама по себе си не е лошо нещо.

Лошото е, че се прави от днес за утре.

Не оставят никакъв избор.

И всичко това, без да дават нищо насреща.
Добре де, кой избор са ти отнели? Ако си си плащала пълните осигурвки още преди за забременееш, всичко ще ти е ок с майчинството.

# 26
  • Пловдив
Сега въпрос: как се гледа нормално едно второ дете с майчинство изчислено върху 550лв бруто, когато в 1,5г осиг. доход, който се взема като база, влизат месеци от втората година на предишното майчинство (минимална осигуровка)? Дали остават някакви пари?
Ако погледнеш датите в моя профил, кога е родено второто ми дете, аз хващам последните месеци от втората година майчинство при изчислението за третото ми дете, което ще се роди март-април някъде. И продължавам да го смятам за справедливо. Колкото си плащал - толкова ти дават.

# 27
  • София
Но определено е по-лесно да се резне кранчето на майките, които правят ОГРОМНА далавера, съизмерима с тая на митничарите край яз. Ивайловград...
Идиотите не успяха дори да притеснят Доган, камо ли да го накарат да си върне милионите хонорар, но за сметка на това ще изкопчат от майките няколко СТОТАЧКИ, с които иначе биха се купили памперси, храни и дрешки.
КОЕ Е ЧЕСТНОТО В ТОВА?
Далаверата на майките може да не е огромна, но все пак си е давалера. Това, че не е съизмерима с далаверата на митничарите, не означава, че не трябва да бъде пресечена.
Малко офф - Доган как да го осъдят, като след това и Цецко ще трябва да бъде осъден за същото Wink

# 28
ОК
Примирявайте се със "справедливостта".

бтв: следващата стъпка е да се намали майчинството като период.

В крайна сметка ще си получите 90% от това което сте внесли. Ни повече, ни по-малко....независимо от инфлация.

И ще сте доволни и ще е справедливо.

Да ви е честито.

Все пак не е нужно децата ви да живеят по-добре явно.

# 29
Именно в това е несправедливостта - големите далавери никой няма да ги пипне, защото ще е кофти, но малките (и лесните) ще ги пресечем, за да отчетем дейност и да замажем нечии очи, че много добре управляваме!
А вие продължавайте да твърдите, че има някаква справедливост...

Общи условия

Активация на акаунт