Отговори
# 345
реално не е толкова притеснително.
Особено и ако го знаеш от сега и се подготвиш - направиш нещо за да се подсигуриш този период.

Но пак няма да се получи желаният ефект за правителството.

Аз толкова не разбирам, ама не мога да схвана едно нещо:
Казва се, че 90% се осигуряват на МРЗ. За мен това е лъжа, но да приемем че е така. Е щом трябват пари в бюджета, що не вдигнат МРЗ-то с 10%? Това са 24 лв. Реално, на никого от платците не му пука. Автоматично веднага се увеличават приходите в бюджета с 8%. Това си е доста. Ще се увеличат и разходите там където се изплащат обезщетения, сметнати върху МРЗ-то, ама обикновено тези обезщетения за за 6 или 9 месеца, а вноските за 12.
На мен лично този подход за пълнене на бюджет ми звучи много по-справедлив и успешен, отколкото да се пълни бюджета с рязане на разходите само.

Както и да е, не е за това темата.

# 346
Ей, това е проблема. Вместо да завъртим парите и да съживим икономиката, чудим се какво да вдигнем. В дългосрочен план, това още повече ще потопи кораба.
А защо не преразгледаме бюджета?

# 347
Мисля, че ефектът от вдигането на МРЗ ще "удари" бюджета откъм социални плащания, не съм много наясно с механизмите там, но определено има някакъв резон да не го правят. Ако НОИ беше на далавера от това, досега 100 пъти да са я вдигнали МРЗ-та.
По - вероятно е да е свързано с даване от Държавата/бюджета , а не със събирания от НАП към Държавата/ бюджета.
Berend Botje какво имаш предвид под завъртят пари?

# 348
Е той се преразглежда всяка година, днес ще гледат новият - за догодина.

А защо това не се прави, което казах, отговорът е: защото ще засегне всички и хората ще почнат да протестират срещу поредното увеличение на налозите, а в момента протестиращите са само "бременните", които са малка част.
Избягват конфликт.

За МРЗ-то не съм наясно - вероятно не е толкова просто, колкото го описвам и има редица други влияния.

# 349

Против съм "професионалните" майки, за които съществуването им се състои в това да раждат деца, да се осигуряват на висок доход и да получават високо майчинство. Но когато си учил, работиш, приближил си се до към 30-те години, искаш вече да имаш дете и ти кажат, че трябва да се издържаш с 200 и няколко си лева е малко неприятно.

Против си нещо, което не съществува.

А ти откъде си сигурна, че не съществува?!  Joy В моята работа се срещам често с такива.

# 350

Против съм "професионалните" майки, за които съществуването им се състои в това да раждат деца, да се осигуряват на висок доход и да получават високо майчинство. Но когато си учил, работиш, приближил си се до към 30-те години, искаш вече да имаш дете и ти кажат, че трябва да се издържаш с 200 и няколко си лева е малко неприятно.

А ти откъде си сигурна, че не съществува?!  Joy В моята работа се срещам често с такива.

Принципно няма как да се случи.
Как ще ражда деца едно след друго и ще взема голямо майчинство?

# 351
  • Пловдив

Пък и колко майки с повече от две деца познавате? Извън форума, на живо, аз не много.

# 352

Ми какъв е проблемът да ражда, стига да е нормално?  newsm78 При секциото все пак е препоръчително да минат поне 2 години между операциите. Имам съседка с 3 деца, с години не е работила. Само разликата между първото и последните 2 е по-голяма.  Peace

Затова пак казвам, сега ще е супер изгодно за майките на високи осигуровки, раждали нормално, да планират следващо дете.  Peace Тъй или иначе, ако си се решил на още едно, дали по-рано или по-късно, периодът не е от много голямо значение.  Но не вярвам за никой средствата, с които ще отглежда децата си, да са без значение.  Peace

# 353
  • До хладилника, който обичам

Ми какъв е проблемът да ражда, стига да е нормално?  newsm78
Защото трябва да има поне 2 години между децата - 1 с 90% майчинство, втора за бременността. А все пак малко хора раждат деца "за добър ден", колкото и пари да получат за тази една година, нали?

# 354
Аз толкова не разбирам, ама не мога да схвана едно нещо:
Казва се, че 90% се осигуряват на МРЗ. За мен това е лъжа, но да приемем че е така. Е щом трябват пари в бюджета, що не вдигнат МРЗ-то с 10%? Това са 24 лв. Реално, на никого от платците не му пука. Автоматично веднага се увеличават приходите в бюджета с 8%. Това си е доста. Ще се увеличат и разходите там където се изплащат обезщетения, сметнати върху МРЗ-то, ама обикновено тези обезщетения за за 6 или 9 месеца, а вноските за 12.

След въвеждането на минималните осигурителни прагове /още по времето на НДСВ/ по длъжности и отрасли, вече няма как да се осигуряваш на минимална заплата. Тази таблица се променя всяка година http://www.mlsp.government.bg/class/store/docs/file_425.htm със Закона за бюджета на ДОО.
Има огромно значение, дори и да си на длъжност чистачка, фирмата в какъв бранш е.
Примерно в отрасъл "Събиране на опасни отпадъци; Обработване и обезвреждане на опасни отпадъци" минималния осигурителен доход за чистачка е 456 лв, а в други отрасли е 240 лв.

# 355

Ми какъв е проблемът да ражда, стига да е нормално?  newsm78 При секциото все пак е препоръчително да минат поне 2 години между операциите. Имам съседка с 3 деца, с години не е работила. Само разликата между първото и последните 2 е по-голяма.  Peace

Затова пак казвам, сега ще е супер изгодно за майките на високи осигуровки, раждали нормално, да планират следващо дете.  Peace Тъй или иначе, ако си се решил на още едно, дали по-рано или по-късно, периодът не е от много голямо значение.  Но не вярвам за никой средствата, с които ще отглежда децата си, да са без значение.  Peace

Оф, чукча нет читател, он писател...
Не за здравето на майката  и вида родоразширение става въпрос, а за пари.
Като се засекат две майчинства, за какви големи суми говорим като за база за изчислението им се вземат предходните 12 месеца?

# 356
Ами и  нормално да бях родила,  пак нямаше да ми  е "изгодно" да планирам второ  с малка разлика с оглед на заветното майчинство .
И какво общо има секциото и нормалното раждане със смятането на майчинството, въобще на големи проникновения се начетох в тази тема Shocked

# 357
Като се засекат две майчинства, за какви големи суми говорим като за база за изчислението им се вземат предходните 12 месеца?

Не се взимат предходните 12 месеца, ако забременееш преди да изтекат 2-те години. Абе, уж много сте наясно, пък за елементарни неща не сте усведомени:  Wink

"Застъпване на майчинства
Чл.49 ал.2 от КСО
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Обърнете внимание на изискванията за ползване на това право – „периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете”
Т.е. майката трябва да е в отпуск за гледане на дете или в отпуск за бременност и раждане.
Ако се е върнала на работа, прехвърлила е майчинството и др., то тя не може да ползва обезщетението от предното дете и за настоящата бременност то ще й се изчисли като ново обезщетение по правилата от 2009г.

От момента, в който започва отпускът за бременност и раждане (45 дни преди термина), майката получава обезщетение и за предното дете в размер на 50% (120лв. тази година). Т.е. получават се две обезщетения – за бременност и раждане и 50% за гледане на дете.
Докато единият от двата свърши – или бременност и раждане за последното дете, или за гледане на предното дете."

# 358
И какво общо има секциото и нормалното раждане със смятането на майчинството, въобще на големи проникновения се начетох в тази тема Shocked

По принцип абсолютно нищо, освен ако не искаш малка разлика между децата и от едното майчинство да минеш направо в следващото.  Peace При секциото е желателно да минат 2 години, знам го защото самата аз съм с 2 секциа и след първото изчаках по-дълъг период да мине, преди да плануваме второто дете. Не че не може и по-рано, но има известни рискове, които въобще не са за подценяване.  Peace

# 359
Измествате основната тема и се предразполага към лични нападки и безсмислени дразнения. Няма смисъл.

Каквото имаше да се каже - каза се.
Всички си казаха мнението.

Моето е, че промяната не правилна, защото:
1. се ощетяват само тези, които редовно и честно са си внасяли и ще си внасят осигуровките.
2. се променя едностранно, без буферен период, което е нещо нередно по принцип.
3. защото тези промени няма да доведат до обявените резултати, а напротив - ще предизвикат обратен ефект.

Общи условия

Активация на акаунт