Здравословно хранене за децата - 4

• 41 083
  • 786
  •   1
Отговори
# 225
Има една технология за приготвяне на месо - поправа се (или се слага в силно загрята фурна за кратко) - така се пресичат белтъчиницета в повърхностния слой и месото вътре остава по-крехко и сочно. След първоначалната висока Т. след това се вари (пече) на по-слаб огън.

# 226
  • София (Възраждане)
Интересно. Би ли дала повече подбробности. Ако се сложи във фурната - за колко минутии? Ако се попарва, после в друга вода ли се вари и тази друга вода трябва ли да е вряща?

# 227
Съжалявам, че не мога да предложа подробности, тъй като от години не ям и не приготвям месо, споделям само какво съм чела навремето. В кулинарните форуми вероятно веднага ще попадне човек на този начин за приготвяне на месо.
Преди 4 г. съм правила кюфтета на фурна, всяко се потяпа за кратко във вряща вода (веднага става белезникаво) и после се пече на 180 С. Ставаха много сочни, добре изпечени, но сочни отвътре, а не сухи, както би се получило при печене на Т под 200 С.
Геломи парчета месо, които е неудобно да се потяпят във вряла вода, се слагат директно в предварително загрята фурна за няколко минути и след това се намалява Т на 180 С примерно.
В старите готварски книги (тези на майка ми примерно) има съвети за топлинна обработка на храната; доколкото помня имаше и такава книга - "Топлинна обработка на храната".

# 228
Не знам кой начин е най-полезният. Аз винаги измивам месото, варя го на бавен огън доста време, пак го измивам /изхвърлям бульона/. Обикновено сварявам месото вечер и на другия ден го готвя.

# 229
Аз винаги правя като N.M.W..Дори ако ми се стори много мътен бульона го изхвърлям два пъти.

# 230
http://bnt.bg/bg/news/view/44860/za_kachestvoto_na_nashija_hljab
 за диетичния хляб по "Денят започва"
Какъв хляб купувате?
Ние "Добруджа",нарязан на "Милен"ЕООД,Кюстендил,но тава е компромис с мъжа ми - той ядеше само бял преди да се съберем,аз - само черен>Искам да си взимам хубав пълнозърнест да речем, кажете!

# 231
Хляб изобщо не купувам, правя си го сама в къщи и мъжа ми му свикна, заради него правя и бял хляб понякога, но той свикна да яде пълнозърнест та успяваме да стигнем до някакъв компромис.  Баща ми преди 35 години е работил във хлебозавода в Бургас и като ми е разправял какво е ставало...не ми се мисли, хем тогава е имало сериозен контрол, а сега с тези малки частни фурни... не мога да им се доверя, даже започнах да си правя мая, но нещо зимата не ми се получава напоследък

# 232
И ние имаме хлебопекарна и правим там.

# 233
Проверих беление боб, закойто писах по-напред - произход: Аржентина  Whistling

Хляб купувам основно вариантите без брашно, а за мъжа ми Вита или типов. Нилана имат хубав ръжен хляб - 4 лв. за кг. Понякога правя содени питки и хляб във хлебопекрната с пълнозърнести брашна. Нямам наблизо "Слънце и Луна" примерно, за да взимам хляб и брашно от тях за ежедневна употреба. Като цяло обаче ядем много малко хляб - под 1 кг. на седмица, защото ежедневно приготвям ястия с цели зъран най-различни и нямаме нужда от хляб. 

# 234
Да, на Оберон боба Добруджанка е с произход България  Simple Smile
А също и една от лещите на Крина  Simple Smile
И аз бях питала в др. тема за беления боб и го оплюха, ще взема да го пробвам все пак, мъжо е купил един пакет по свое желание  Mr. Green

Ние също не ядем особено хляб, основно мъжа ми - взима си заводски Добруджа, някакъв най-прост си е харесал, без големи и шарени етикети и казва че само този на вкус се доближава до едновремешния.
Вчера се зачетох в етикетите на щанда за хляб, ами типовия хляб беше с бяло брашно+малц  Shocked въобще нямаше типово брашно вътре. Иначе и аз пека вкъщи, но основно за малкия.

# 235
В 345 има един типов на Симид, много е вкусен и поне на етикета не пише да има подобрители. Като стои един ден си изсъхва, не стои мек, т.е. наистина би трябвало да няма екстри. И белият им е вкусен, като за бял.
На Нилана много ги харесвах преди, но като прочета етикетите, всички са с добавки.

п.п. много хубава тема, супер идеи намирам тук  Heart Eyes

# 236
  • София
Някой знае ли тези подобрители точно какво представляват. Аз съм чувал, че се слагат, защото голяма част от хляба се прави с по-нискокачествена пшеница (фуражна).

# 237
Някой знае ли тези подобрители точно какво представляват. Аз съм чувал, че се слагат, защото голяма част от хляба се прави с по-нискокачествена пшеница (фуражна).
От асоциация "Активни потребители" твърдяха, че за белия някои производители слагат химически избелител тъй като брашното съдържа много прах и докарва сивкав цвят. В групата на подобрителите може да попада и глутена, но за него обикновенно пишат отделно в съдържанието: "брашно..., питейна вода, мая, глутен, сол...."

# 238
Най-често купуваме хляб на Вита, колко е по-добър от останалите не знам.

Тази лютеница Велика е прекрасна... Grinning
Аз съм купувала на Сторко, която мисля също е без разни боклуци вътре, но Велика е по-добра на вкус.

# 239
Придържайте се към темата, Моля!
Не ме принуждавайте да трия пак, оффтопици за сайта, собствениците, рекламодателите и т.н.
Ако имате оплаквания има място за това - ..::. Правила, у … 080;я .::...

Никой не е "украсил темата". Брандиран е целия подфорум. Благодарение на рекламодателите все пак съществуваме, каквото и да си мислите "сиренето е с пари".
Моля, не влизайте в дискусия с мен! Излишно е, ще я изтрия.
Хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт