Здравословно хранене за децата - 4

• 41 078
  • 786
  •   1
Отговори
# 210
и ние понякога хапваме с удовлоствие препечени филийки. Simple Smile

внимаваме да няма силно потъмняване. Прегарянето /колкото е по-тъмно/ вече е прекалено.
По принцип във всичко, което е направило коричка, са се образували вредни и канцерогенни вещества.
Mooimeiske ,
материалът за грозодовото олио е много инетерсен.Благодаря !  bouquet
Добре е да го пуснеш и в темата за веганството. Там наскоро отново говорихме за растителните масла и точките им на пушене.
Сигурна съм, че за някои момичета ще е полезен. Peace

# 211
Благодаря ти Реалист   bouquet както винаги много отзивчива и детайлна! Hug

# 212
  • София
Интересна тема. Ще я следя. Не успях всичко да прочета до тук, така че може и нещо да повторя.
Кетчуп - чувал съм, че по-евтиният няма почти нищо общо с доматите. На места се използвало за пълнеж тиквено пюре.
Много продукти съдържат соя. В световен мащаб, много от соята, която се сее е ГМО.

# 213
Какво знаете за беления боб?
Аз не знам как го "белят", дали се използва химическо вещество или е механичен процес, дали се ползва накидване и сушене в него...

Преди време съв взимала белен боб от диетичен магазин - беше си цяло приключение сваряването, по-дълго и от обикновен (не пракалено твърд) боб с обвивките.
В неделя обаче взех от рекламиран напоследък белен боб и съм впечатлена. Не става за 30 мин, както твърди реклата, а за час, но предвид че няма накисване и само една вода се хвърля, си е супер-бързо приготвяне на боб. Беше и достатъчно вкусен.

# 214
И аз чух рекламата на беления боб, но си мисля че в люспите на боба има доста полезни веща които не са за изхвърляне и се колебая още...

# 215
Ами не знам за съдържимото в обвивките... Знам, че при покълване, обвивките падат и не се ядат, т.е. играят предпазна функция за семето. В тях би трябвало да и масата от инхибиторите, заради които се налага киснене, и 2 пъти изхвърляне на водата след завиране...

# 216
  • София
Веднъж тръгвам да купувам боб от магазина. И гледам, че има сигурно 20 различни вида - едър, дребен, шарен, най-различни имена. Решавам да проверя къде е произведен. Първо е доста трудно да намериш на етикета къде е написана страната производител - обикновено е някакъв печат с бледи букви. След като я намерих, установих, че половината боб е от Китай, въпреки имената като Смилянски, Добруджански и др. Останалата част е от разни екзотични държави и само един пишеше, че е от България ...

# 217
Обикновен, и за не успявам да намеря произхода на всякъкви зърнени и бобови храни, купени от обикновен магазин (на биото е лесно Simple Smile). Знам, обаче че повечето от пакетираните боб и леща са произведени в Китай и пр. екзотични за нас места. Не че непременно това е лошо, но няма как да се знае какъв е контролът там в незнам си коя провинция и ферма...
Би ли споделил, ако помниш, кой боб е с произход България?

# 218
  • София
Би ли споделил, ако помниш, кой боб е с произход България?
Май беше на Оберон, ама дали наистина е български ...  Thinking

# 219
  • Талант на 2012,2013 г.
Какво знаете за беления боб?
Аз не знам как го "белят", дали се използва химическо вещество или е механичен процес, дали се ползва накидване и сушене в него...

Преди време съв взимала белен боб от диетичен магазин - беше си цяло приключение сваряването, по-дълго и от обикновен (не пракалено твърд) боб с обвивките.
В неделя обаче взех от рекламиран напоследък белен боб и съм впечатлена. Не става за 30 мин, както твърди реклата, а за час, но предвид че няма накисване и само една вода се хвърля, си е супер-бързо приготвяне на боб. Беше и достатъчно вкусен.

Напоследък се колебая дали да взема от този белен боб. Но след това, което прочетох май няма да му мисля повече.

# 220
Здравейте, поздравления за прекрасната и изключително полезна тема!
Бях чела някъде, че е хубаво преди да пристъпим към същинското готвене е добре да сварим леко месото и да изхвърлим водата. Така заедно с водата изхвърляме и отделените вредни вещества от месото-хормони, антибиотици и пр./разбира се това се случва и с полезните вещества  Laughing/ Как мислите вярно ли е? И най-вече полезно ли е? 

# 221
Принцесо, такъв съвет сам чела и аз в едновремешните готварски книги, а днес колко повече боклуци има в месото, просто не ми се мисли... Кгато се вари месо, се отделя една бяла пяна, тя със сигурност трябва да се махне. Другият вариант е човек да купува био-месо и да сведе консумацията на месо като цяло до 1-2 пъти седмично...

# 222
  • София (Възраждане)
Хрумва ми да попитам в тази връзка, правилно ли е при варене месото да се слага във вече завряла подсолена вода, както зеленчуците?

# 223
  • Талант на 2012,2013 г.
Не мисля. Не зная дали при това положение ще изкара тази пяна, която трябва да премахнем. Не съм пробвала...

# 224
  • София (Възраждане)
Пяна излиза със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт