Здравословно хранене за децата - 4

  • 41 097
  • 786
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 19 993
Ами то си беше съвсем по темата, че в кренвиршите няма нищо полезно, пък каквото и да пишат.

Аз честно съм доста изненадана, че въпросните салами са обогатени с витамини А и Е, при положение, че особено вит. А е токсичен във високи дози. А днес почти всички готови храни са обогатени с изкуствени витамини, особено соковете и е доста лесно да се предозира при деца, консумиращи такива.

# 241
  • Мнения: 1 147
Поздравления за хубавата тема  bouquet, доста неща научих от нея и за в бъдеще ще я следя и ще се опитам и аз да бъда полезна Peace

# 242
  • Мнения: 3 869
За кремвиршите или хубаво или нищо  Mr. Green Захранена съм с кремвирш ама от едно времешните - с месо, не с мокови и соя  Laughing

Наскоро питах майка ми как се е справяла с работа и две деца вечер, т.е. с готвенето. Отговорът беше: "Разчитах, че ви хранят в ДГ и вкъщи давах сандичи и кисело мляко с бисквити"  ooooh! 12 години ходих като слон благодарение на този режим  ooooh!

# 243
  • Мнения: 3 178
Мег, заинтригувана съм и се възхищавам от начина ти на здравословен живот Grinning Би ли споделила как стана промяната при теб, с какво започна, откъде научи - накратко, разбира се;-) И ако може, кажи едно примерно дневно меню на детенцето ти Hug 
ПС:а таткото не се ли "бунтува" срещу липсата на месо у дома... Thinking

# 244
  • Мнения: 3 869
 Grinning Валери, то не е за разправяне, т.е. не е от добро - тежко автоимунно заболяване - порових за причините в нета, не излязоха причини, т.е. никой не знае, но пък решение има и то е в чинията, т.е. какво се слага в чинията. Така в рамките на няколко месеца махнах от нея всичко, което не му беше мястото там, но не знаех и какво да сложа вътре. Попаднах обаче на натуропат и той ме въведе в дебите на здравословната кухня и натуралната хигиена. И така вече 4 г. Simple Smile Таткото ни беше силно впечатлен от промяната при мен, вече е убеден в преимуществата на доброто хранене, но продължава да е роб на променените вкусове и засега не споделя често храната ни.

Детето:
сутрин - "каша" (разни "ядки", пуканки от амарант, киноа, накиснати стафиди, меласа, ядково мляко или вода, канела малко - не всичко това накуп, а избоно Simple Smile), филйка със сусамов тахан и лютеница или чушка, морков; тиква с фурми и орехи; тиквеник; щрудел (с кафява захар и кокосово масло); рядко филийка с крема-тофу; ядки, плодове, понякога иска и филийка с мед
обяд и вечеря - всякакви зърнени и бобови комбинации и вариации с повечко зеленчуци; зеленчукови супи, салатки или просто нарязани пресни зеленчуци, сурови ядки; десерти няма

между храненията - плодове и сурови ядки най-често

# 245
  • Мнения: 3 178
Страхотно! Значи и малчо е веганче?

# 246
  • Мнения: 1 732
Захранена съм с кремвирш ама от едно времешните - с месо, не с мокови и соя  Laughing

Наскоро питах майка ми как се е справяла с работа и две деца вечер, т.е. с готвенето. Отговорът беше: "Разчитах, че ви хранят в ДГ и вкъщи давах сандичи и кисело мляко с бисквити"  ooooh! 12 години ходих като слон благодарение на този режим  ooooh!
ох, Meg! как  събуди разни спомени у мен.
И аз лапах кремвирши.  Confused Защото нямаше друго на масата, за вечеря да речем. Mr. Green
Помня, че майка ми ги правеше и на "розчики"-врящи във вода........
ама това беше преди 100 години, слава Богу.  Grinning

Гледам и тук тази храна се тачи и я предлагат на бебета....вурстчета и подобни ужасии.
не знам какво има вътре и със сигурност не искам  и да знам.

# 247
  • Мнения: 2 132
Моето дете снощи като отворих темата и посочи кремвиршите и каза на баща си '' Тати, виж, това са боклуци''  Grinning Но явно беше решила преди това, че са моркови (нали в рекламата ги споменават) и продължи '' Искам и аз морков като зайчетата''. После трябваше да и обяснявам, че в опаковката не са моркови  Laughing Мисля, че схвана Simple Smile


Аз спомен за кремвирши от детството нямам,  но помня един много гаден салам ''Камчия''. Изобщо не ми харсваше.

Моето дете за закуска също обича овесени и просени ядки със растително мляко, банан, ядки и меласа.
Масло в сладки може ли да се замести с кокосово?

# 248
  • Мнения: 3 869
Жени, от небогатия си колунарен опит в всеядните ми години, научих, че за някои печива се иска слънчогледово и животинско масло именно, за да се поручи съответния краен резултат. Така и не съм успявала да докарам козунак примерно без масло... Обаче за сладките, май е според зависи, т.е. зависи от резептата. С кокосово и какаово масло са ми се получавали "въздушни" сладки Simple Smile Не ме питай за рецепта обаче... всичко ми е крадено оттук-оттам и никога нищо не пазя - правя на око и какато дойде...

# 249
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Чета,  че мнозина ползват меласа, какво е предимството й пред други подсладители: обикновена захар, кафява захар, фруктоза, мед... или по-скоро какви са техните недостатъци?

# 250
  • Мнения: 2 132
Меласата е много богата на желязо. Има и калции и разни други микроелементи. Peace

Преди време бях чела съвет към хора с анемия, вместо да пият желязо под формата на теблетки, да изяждат по 2 супени лъжици меласа.

# 251
  • Мнения: 3 869
Фруктозата не е подходящ подсладител, ОК е в състава на плодовете, но не и и звлечена.
Медът е спорен също. Има отлични качества като лекарство/хранителна добавка, но не е точно храна...
Рафинирата захар е сходна с нерафинираната само по отношение на калориите, по отношение на съдържанието на микроелементи е много далеко.
Изоборът на подсладител зависи и от вкуса му - фурмите са много сладки, както и стафидите, но имат своя вкус, същото важи и за меда, меласата, кафявата захар... Мед не се слага в нищо топло, докато с кафява захар може да се правят печива. Фурми, стафиди и меласа ползвам и в топли храни/напитки, но не пека..

# 252
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Джени и Мег, благодаря, чудесен синтез само в няколко реда, изключително ми е полезно!  bouquet

# 253
  • Мнения: 2 829
Подходяща ли е меласата за възрастта на дъщеря ми ?
Например в чая, или към някои плодове да й добявям, като и правя плодово пюре, или към овесените ядки ...

# 254
  • Мнения: 3 869
Самсара, предлагам меласа от след 1 г.  Така или иначе преди 1 г. не се предлагат подсладители и сол. На плодове не бих я сложила, освен евентуално на тиква, но има една леко-горичива жилка. Най-добре ми се връзва на разни зърнени каши и за сладкиши - основно заради цвета и вкуса.
Може би би се получило добре и с банан..

Общи условия

Активация на акаунт