Здравословно хранене за децата - 4

  • 41 309
  • 786
  •   1
Отговори
# 420
  • Sofia
  • Мнения: 10 873
NBM, какво е това сдружение, което провежда игри за здравословно хранене в градина? Hug
http://snbm.org/index.php?p=228

# 421
  • Мнения: 179
За реакциите към градинската храна- какво да ви кажа-веднага щом тръгна и пак се появиха обриви, груба кожа, течащо носле...Като остане вкъщи и за нула време всичко се оправя, направо ми писна. Има и добри решения, но не смятам, че филията с течен шоколад и обикновените вафли за следобедна закуска са подходящи за 3-годишни деца Close
А за "препоръчваните" от БПА и други висококвалифицирани организации подходящи за детското здраве храни, с допълнително калций, моркови и витамини  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Въпреки, че може пак да ни "заметат" изказванията, няма да се поддам на провокациите и промоциите с играчки. Крайно време е законодателно да бъде забранено рекламирането на играещи детски храни и влагането на играчки в храните. Но потребителската ниша е голяма и лобитата-силни.
Лошото е, че наистина мнозинството родители наистина се хранят ужасно нездравословно, дават такъв пример и на децата си, купуват им боклуци за подарък, когато ги вземат от градината и обърквата представата и на останалите дечица.
После иди обяснявай защо ябълката е по-полезна от танцуващото "чипсено" или шоколадово  мече ooooh!

# 422
  • София
  • Мнения: 438
За момента се справям с проблема с 'вредните' храни, като казвам на малчо, че дадена храна е люта (не че знае какво е люто, но така остана след една пикантна вечеря, от която не му дадох, каквото му отказвахме той повтаряше, че е люто...). За сега в една категория са неподходящите за него храни, които хапваме у дома понякога и всички боклуци. Обикновено успявам да туширам интереса му с нещо познато, което да предложа, но не знам до кога ще важи стратегия... За сега е по-успешна от сплашванията на познати, които твърдяхя, че дете над годинка не може да се прилъже  Thinking

Най-трудно ми е навън в паркове и градинки... Където всички хрупат кубети, солети, зрънчо... компромисния вариант за момента е, че на двете места където пребиваваме най-често, парка Заимов и Борисовата има царевица. В борисовата в чашка, при нас варена, а малчо много я харесва и на всяко излизане се изяжда една чашка/царевичка... минуса е, че като нищо може да е гмо и всеки ден по една такава царевица  ooooh!

Другото, което не разбирам е защо децата трябва задължително да ядат нещо постоянно, в частност навън, ние излизаме да се наиграем и не мисля, че ще 2-3 часа без ядене са такъв проблем. Вода и плодове не включвам в тази сметка.
Сега експериментирам с варианти на здравословни бисквитки - от типа с овесени ядки и пълнозърнести брашна, мисля да правя редовно и по повече, да нося с нас навън... Ако имате любима такава рецепта, ще се радвам да я споделите с мен Simple Smile

# 423
  • Мнения: 2 132
В момента правя едни пръчици.  Не знам дали ще ти хареса рецептата, но ето я:
100гр пълнозърнесто брашно
25гр смлени ядки (аз слагам бадеми)
50гр масло
50грама настърган кашкавал
1 яйце

Слагаш брашното и ядките. Правиш сместа на трохи с маслото. Добавяш кашкавала и накрая замесваш на тесто с яйцето. Разточва се. Аз го режа на пръчици. Пече се в загрята на 190 С фурна, 12-15мин.

# 424
  • Мнения: 179
abel да ти кажа и аз винаги съм се чудила с това непрекъснато навиране на солети, чипс и прочие боклуци. Сякаш не сме отишли в градниката да се играем, да не говорим, че е един омагьосан кръг да пипаш с мръсни ръце в пясъка и катерушките, а после цялата ръчичка в устата. Но пък съм свикнала аз да съм различната и ми е писнало от въпроси тип "ама нищо няма да му стане сега от няколко солети". После същите майки коментират как не иска да обядва...

# 425
# 426
  • София
  • Мнения: 460
 Днес се опитвам да въведа някакъв ред в записките си и открих нещо много полезно, но не помня откъде съм го копнала. Меги, мисля че ти се интересуваше от приготвянето на кафяв ориз.

Когато купувате ориз, не се отдръпвайте, ако видите няколко зелени зрънца – това е знак, че е пресен.
Нека изследваме анатомията на ориза. Всички видове ориз започват като кафяв ориз. Преминаването през мелница отстранява външния слой (триците) от зърното. Бялата сърцевина е съставена предимно от въглехидрати. Обелените трици са това, в което се съдържа всичко ценно от хранителна гледна точка. Кафявият ориз съдържа значително повече фибри, минерали, витамини от В-групата и мазнини и далеч превъзхожда белия като хранителна стойност. Чаша кафяв ориз съдържа 3,5 гр фибри, докато чаша бял ориз не съдържа и един грам. Повишеният прием на фибри доказано редуцира риска от някои форми на рак и коронарни сърдечни заболявания.
Питате как се готви кафяв ориз? Лесно е. Една чаша суров кафяв ориз прави около 2,5 чаши сварен ориз. Необходими са около 2чаши вода за 1 чаша ориз. Ето прости инструкции как да направите перфектен кафяв ориз.

Първо, изплакнете добре ориза – поне 3 пъти – със студена вода. Бъркайте с ръка, като описвате кръгове. После оставете ориза да кисне в продължение на 30 минути. Отцедете го и загрейте котлона на средно. Изсипете ориза в тенджера и бъркайте, като го запичате по този начин за няколко минути, докато стане ароматен, зрънцата са почти сухи и съскащите звуци спрат. Може да добавите ч.л. сол и мазнина. Нека да заври и го захлупете с плътно прилягащ капак. Нека ври на най-слабо 40 минути (не разбърквайте и дори не вдигайте капака да надзърнете!). После спрете котлона и оставете покрит за още 15 минути, за да получите наистина фантастичен ориз.

Хубава вариация е да сварите ориза в гъбен или зеленчуков бульон, във водата от варени на пара зеленчуци или с любимите си зелени подправки. Децата обичат цветни ястия. Можете да придадете на всяко ястие с ориз яркожълт цвят, като добавите куркума. Това няма да се отрази на вкуса, а само на цвета, и децата може да харесат новия вид.
Сравнителна таблица на хранителната стойност на ориз със средноголеми зърна (сварен)     
   
                                  Кафяв                 Бял   
1 чаша                      195 гр                 186 гр   
Калории                    218                      241   
Протеин                    4.5 g                    4.4 g   
Въглехидрати           45.8 g                  49.6 g   
Мазнини                    1.6 g                    0.391 g   
Диетични фибри       3.5 g                   0.59 g   
Магнезий                   85.8 mg               24.1 mg   
Фосфор                     150 mg                68.8 mg   
Калий                        154 mg                53.94mg   
Калций                      19.5 mg               5.6 mg   

# 427
  • Мнения: 1 849
Сmilena, приготвях го по този начин и наистина стана много вкусен и доста по-добре се сварява - т.е. харесва се от деца  Peace

Идеи за сладки: http://www.kulinarno-joana.com/category/desserts/cookies/

# 428
  • Мнения: 3 869
  bouquet Милена!
Аз започнах да кисна кафявия ориз по няколко часа и така става много добре!!

# 429
  • Мнения: 2 829
Ето за Моравско село - http://www.biohotel-bg.com/
Изглежда добре, аз съм чувала от приятели и за други такива места, в момента обаче не мога да си спомня как се казват - имаше едно селце в Искърското дефиле с подобни условия, храна и услуги.

# 430
# 431
  • Мнения: 1 849
Аз лично смятам, че е по-полезно някой зеленчуци да се замразят в периода, когато растат на слънце тук (и купени от природни ферми) и зимата да се вадят от фризера. Отколкото да се купуват зимата, гледани в парник с много повече нитрати и на изкуст. светлина и т.н.
Тъй че ги купувам в сезона и ги мушкам във фризера. При нужда - вадя. Разбира се, това не се отнася за зеле, картофи, моркови и др. зимни зеленчуци.
Пък дори и цената им лятото е в пъти по-ниска.

# 432
  • София / Пловдив
  • Мнения: 8 288
...
Редовно има 2-3 постни дни седмично при нас, което мен идеално ме устройва, предпочитам аз да знам какво месо давам.
Издънки като вафли и кремвирши има много рядко (веднъж месечно) ....

Кремвирши в нашата градина никога не са давали, вафли също.
Но тестените изделия ми идват в повече. Сутрешните закуски много рядко са нещо различно от тутманик, баничка или пица.
Обядът е о`кей, винаги имат салата и плод за десерт.

# 433
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Момичета, относно био плодовете, примерно ябълки, при положение че не са сезонен плод, обрани са есента, внесени са да кажем от Италия, как са съхранявани до днес, така че да останат био newsm78

# 434
  • Мнения: 2 829
Момичета, относно био плодовете, примерно ябълки, при положение че не са сезонен плод, обрани са есента, внесени са да кажем от Италия, как са съхранявани до днес, така че да останат био newsm78

Явно са издръжлив плод, защото ние си имаме още домашни ябълки. Баща ми ги съхранява на тъмно и студено.
Дюли, тиква също. Виж крушите никак не издържат.

Пресни домати също до късна есен ядем. Когато застудее се обират зелени и се увиват във вестници, нареждат се в щайги и си зреят  Grinning
До ноември хапваме вкусни домашни домати  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт