Здравословно хранене за децата - 4

• 42 597
  • 786
  •   1
Отговори
# 765
Вчера купих маслини - кафяви натурални. Обаче са много горчиви, твърди и солени. Никой не ги хареса, но моя милост взе 400 грама  Crazy Моля ви, кажете какво да ги правя. Сещам се за маслинова паста, но до момента не съм правила, та ако споделите някоя сполучлива рецепта ще съм ви много благодарна  Simple Smile

# 766
Вери Hug благодаря ти много изглежда много лесно приготвянето Grinning

# 767
Вчера купих маслини - кафяви натурални. Обаче са много горчиви, твърди и солени. Никой не ги хареса, но моя милост взе 400 грама  Crazy Моля ви, кажете какво да ги правя. Сещам се за маслинова паста, но до момента не съм правила, та ако споделите някоя сполучлива рецепта ще съм ви много благодарна  Simple Smile

Махни кокичките,пресовай маслините  с блендер и в едно бурканче.Долей зехтин/ако искаш добави риган или босилек/ и ето ти маслинова паста.

# 768
  • София
Това съм копирала от някъде

ПАСТЕТ ОТ МАСЛИНИ
Необходими продукти
400 гр. маслини
2-3 филии хляб
1 гл. лук
1 ск. чесън
1/2 лимон
1 яйце
100 мл. зехтин
Сол
Начин на приготвяне
Сварява се яйцето и се настъргва. Хляба се накисва във вода, изцежда се и се смесва с яйцето. Прибавят се маслините ( почистени от костилките ), лука и чесъна - нарязани на ситно и зехтина. Така смесени продуктите се пасират, добавя се сол на вкус и сока на половин лимон и се разбърква добре.

# 769
В биомагазините (в София) има млека от всевъзможни зърнени и лешник, бавем и макадамия от ядките. Следната цена е 4 лв за литър. Но не са сурови, както Вери е отбелязала - пастьоризират се, за да бъдат дълготрайни.

Шада, остави ги във вода да се обезсолят малко. После - на пастет със зехтин и посправки.

# 770
Shada, аз правя пастет от маслини, авокадо и  малко суров сусамов тахан, моето иначе претенциозно дете доста го харесва!
Като написах това се сетих да попитам, а колко време е трайността на един такъв пастет, ако е добре затворен и се държи в хладилника?

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 17:17 от Звездичка!

# 771
  • Пловдив
Аз правя само от пасирани маслини и зехтин + подправки. Много си ми харесва, но децата не го ядат... Simple Smile

# 772
И аз правя подобен, но за съжаление и моето дете не опитва никакъв пастет, нито признава някакви алтернативи на маслото.

Звезди4ка, с авокадо не бих държала пове4е от 1 ден в хладилника, дори бих консумирала веднага. Без авокадо, си мисля, 4е 6те има няколко дена трайност.

# 773
Вери,  Hug Започнах да правя новата тема, но утре ще я пусна, че става бавничко, защото оглеждам всички линкове, изтрих някои неработещи, сега добавям нови.. И да използвам възможността, че досега не съм - да ти кажа колко много се радвам на цялото ви семейство! Следя ви с удоволствие, пробвам все повече рецепти и съм пленена! Wink

Днес имахме нещо като "зелен ден", менюто беше с превес на зеленото - зелен ориз (сварих го на пара (ползвам Цептер) с лук, моркови, малко чесън, а като изстина го разбърках със сурова коприва, само я измих и пасирах), зелен сладолед (авокадо и мед), ядоха зелени ябълки, киви, краставици..

# 774
Звезди4ка, с авокадо не бих държала пове4е от 1 ден в хладилника, дори бих консумирала веднага. Без авокадо, си мисля, 4е 6те има няколко дена трайност.
Да! Simple Smile

Сиси, благодаря ти!  Hug

Като каза зелен ден, взех една книга от библиотеката тук за Аюрведа:

http://www.sanatansociety.com/artists_authors/aa_harish_johari.htm
първата книга.

И там пише, че такъв зелен ден е хубаво да е сряда. Simple Smile Иначе ориза си го нацелила- в понеделник е. Споменавам го това само като любопитен факт.

# 775
http://www.dnes.bg/health/2011/04/11/otkriha-arsen-v-detski-hran … izvoditeli.115866
Ужас!

Хубава идея - дни с храна по цветове  Simple Smile Ще е забавно!

Този Маслинен пастет с хляба ми прилича на разбит хайвер, веднага ще го пробутам на домочадието   bouquet (без яйцето)

# 776
  • София (Възраждане)
Имам въпрос относно кюспето при правене на ядково мляко. С добър блендер колко остава? Имам тук една машинка, Мулинекс пасатор с блендер. От около чаша слънчоглед например, залят с вода на око, получавам около 150 гр. мляко и почти същия обем кюспе, допускам че блендерът не е добър newsm78
И какво мога да направя с кюспето по принцип?   bouquet

# 777
Извинете, ако сте го обсъждали, но искам да попитам как правите кълнове вкъщи? Купих пшеница - какво да направя с нея, за да се сдобия с кълнове? И съответно освен в салата как ги готвите?

Благодаря!   bouquet

# 778
Mooimeiske, не знам точно колко ми остава. Малко е си мисля. Можеш да го направиш на пастет- да го овкусиш с разни подправки и да го мажете на филия примерно. Или да направиш сос.

Мили, пшеница най-малко покълвам. Накисваш я за 8 часа. След това изплакваш и оставяш да покълне. Кълнчето не трябва да е по-голямо от зърното. Можеш да направиш зърнена закуска с нея, да я сложиш в салата, да си направиш хляб, крекер, сладки бисквитки.

# 779
Момичета, напрaвих новата тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=576637.msg18402762#msg18402762

Моля ви да я прегледате, ако се сетите нещо за добавяне или махане да кажете, за да редактирам.. Например при списъка от книгите аз бих махнала тези на Бон Апети, а тази - http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=29717&show_comments=1 бяхте писали, че не струва.. или да ги оставим заглавията, но с коментар!?

Включих и някои информативни неща за определени продукти, с които повечето от нас сме свикнали, но масово майките не са чували даже и за амарант, киноа примерно.. А нали това е идеята - и да информираме, и да накараме хората да се замислят..Wink Разбира се винаги може и още, сещам се и за други детайлни неща, но идеята ми беше да посочим основните, а около тях винаги има и ще има въпроси, дискусии..

Ясно е, че като цяло понятието "здравословно" е различно за всеки.. Затова се зачудих пък да няма обратен ефект и тези, които решат да променят нещо в тази насока да се стреснат..

Ясно е и, че това трябва да е хранене не само за децата, но и за цялото семейство, но много често покрай децата се започва и интересът се задълбочава, което е чудесно!

По-късно ще доогледам и оправя, ако има нещо, че сега малко набързо..

Последна редакция: вт, 12 апр 2011, 21:24 от Сиси ♥♥

Общи условия

Активация на акаунт