Януарски мами броят килограми! - 13 тема

• 33 444
  • 760
  •   1
Отговори
# 600
Да се включа и аз по темата. И аз съм за раждане през естествените родови канали, първото ми беше такова. Но ако влизайки за раждане на приема се установи, че бебка е седалищно естествено ще съм съгласна на секцио, още  повече че ако бебето се обърне докато трае подготовката за операция /има и такива случаи/, няма да ме режат а продължаваме нормално раждане.

Само да добавя, че след аборта по мед. причини в 6м. през декември,когато за да извадят плода вместо операция докторите предизвикаха раждане, заявих на мъжът ми че когато забременея пак задължително ще раждам секцио .

Върнах се от ЖК Доки каза, че сме отличнички,гледахме я на ехограф отговаря си на седмиците. От 05.12. излизам в майчинство. Иначе не качвам килограми и Доки леко се притесни май, но като пусна ехографа се оказа, че всичко е ОК. Плацентата е достатъчно дебела, разположена на правилното място и по правилния начин. И пъпната връв е ОК.

Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 15:11 от pepita1973

# 601
  • София
Здравейте!

С голям интерес следя дискусията за "нормално" раждане и секцио, и не знам защо ми се струва, че май освен мен няма друга, която ще е секцио по желание. Има май и няколко момичета, които се колебаят между двата вида родоразрешение, но само аз съм твърдо със секцио без особени медицински показания за това. Simple Smile

Не смятам да се оправдавам за решението си, но все пак има някои неща, с които не съм напълно съгласна и ще споделя.

На първо място, не мисля, че секциото е модерно напоследък - ето само аз ще съм секцио, а останалите, които сте твърдо за вагинално раждане сте поне 10-15, които се изказахте. А може би сте и повече, не съм броила.

Също така не мисля, че вагиналното раждане е нормалното раждане. В такъв случай излиза, че около 40% от жените раждат децата си "ненормално". За мен считам, че и синът ми се роди абсолютно нормално, нищо, че се роди секцио. Simple Smile

За удовлетворението от вагиналното раждане - ами аз се чувствам напълно удовлетворена от секциото, никога не съм се считала за непълноценна жена поради факта, че Бобо се е появил по този начин на белия свят.

Относно рисковете за детето и майката, съм абсолютно съгласна с бг деси, че човек трябва да се рови и чете и да събира информация. И според информацията, която аз съм изчела (а тя не е малко) и при двата вида родоразрешение съществуват специфични рискове. Вярно, че не съм лекар, за да се изказвам компетентно за тези рискове и да вземам вярното решение, но пък от друга страна, всичко около раждането ще се случва на моето тяло и това на детето ми и се радвам, че мога да реша какъв риск съм склонна да поема и какъв не. Същото важи и за жените, които са твърдо за вагиналното раждане - радвам ви се, че отстоявате правото си как да бъде процедирано с вашето тяло по време на раждане. Не ми харесва само когато толкова яростно се отстоява позицията, че секциото е вредно и решението ми е неправилно или взето без да бъде обмислено. Гарантирам ви, че поне в моя случай не е така.

За болката при двата вида раждане мисля, че болката е субективно понятие, всеки има различен праг на поносимост пък и при всеки отделен случай болката е различна.

bouquet

# 602
Привет девойки!
Адис за Нецов само хубави неща съм чувала, моя приятелка роди с него, в клиниката на Мазнейкова и е много доволна. За Шейново, аз съм при Тошко Димитров, първият път раждах с него и сега пак.
Давам отчет за днешната ЖК.Похвалиха ме за килограмите, само 1,5 на фона на 5 предишния месец, тогава ми се скараха, не че си го сложих на сърце, ноооо уж не било хубаво...
Кръвно 60 на 110, коремни мерки идеални.Дотук добре, но диването предишния път беше напречно, а сега си се е приготвило за излизане, обърнато надолу, та чак си било врязало главата вече.Усетих аз тази седмица некви непривични болежки, много странно матката ме болеше или по-скоро влагалището и ето защо било. Иначе матката е спокойна и ме предупредиха повече да се пазя, да почивам и лежа, ако усетя стягане на корема веднага нош-па или магнезии.Трябва да си купя да си имам в мен, щото тва с лежането няма как да стане. Аааа и никъв секс вече....

Здравей!   bouquet При мен вчера стана това обръщане и едни контракции като ме хванаха и айде в Шейново! Дадоха ми болничен да си почивам и ми казаха същото както и на теб: но-шпа и магнезий

# 603
Alluria, не го приемай лично, коментарът ми за обмислянето е по-скоро към тези, които казаха, че са "на кантар". Hug

А секциото е модерно, и още как, ама най-вече сред лекарите Simple Smile

Що се отнася за това дали секциото е раждане, или не, аз лично винаги казвам, че не съм раждала, а че са ми извадили бебето от корема Simple Smile

Но в крайна сметка, какъвто и вариант да изберем, най-важното е всички да сме живи и здрави и убедени, че сме взели правилното решение, нали така?  Peace

# 604
Хайде и аз да споделя за моето секцио:
Нито ще давам съвет,нито ще поучавам някого.Просто ще споделя за ваш опит. Hug
Първото ми раждане бе на 26г.Първескиня.Изплашена до краен предел от историите на вече раждали "нормално"Последната ЖК показа едър плод.Док каза,че ако много се психирам и не мога да овладея страха си,няма да мога да родя естествено и така или иначе ще се наложи секцио.Реших,че вместо да опитвам от двата вида раждане ще е по-добре да караме направо по същество.Голям страх беше,пак го казвам.Допълнително около мен постоянно кръжаха разтревожените ми родители,молейки ме да избера секцио.Е не ми трябваше много навиване тогава...Исках само операцията да е близо до термина,а не като е практиката 2 седмици преди.Насрочихме раждането 3 дни преди термин ShockedНяма да описвам каква параноя беше у нас(пак от близките)Операцията мина успешно.Бебето 3.400,51 см....В интензивното разбрах,че опрацията без причина е страшно скъп луск,за който заплащам със здравето си.Трудно,много трудно се възтанових.Въпреки това бях единствената успешна кърмачка в родилното Mr. Green.Но един месец се влачих като парцал.След 6месеца вече бях горе-долу във форма,но при едно притичкване,потропване на пета,кихане,операцията напомя за себе си.
Сега съм на 28г. -31г.с.Матката се разтяга,понаболява леко...Но ще направя всичко възможно този път да се размина от секцото.Каква ирония-преди аз трябваше да ги убеждавам докторите за да ме реижат,а сега те ми препоръчват,а аз ги убеждавам,че мога и искам нормално раждане Rolling Eyes
Въпреки всичко съм се настоила и за двата варианта,в името на добрия край PeaceАко се наложи секцио,ще го преживея и в никакъв случай няма да се самоизмъчвам и обвинявам за това.Енергията ще ми е нужна за отглеждане на дете а не да я  губя в депресивни състояния Peace
Антоанета Деси,от тез утражнения за обръщане вече се отчайвам.Мъжо вика:"Незнам бебето дали се обръща,ама на мен ми се обръща" hahaha
(Става въпрос за позата  колене и лакти) Embarassed

# 605
Ох, Еления, милата!  Hug
Ти и Антоанета може би сте чели това за обръщането, ама за всеки случай: http://www.azibebe.com/index.php/bremennost/bremennost/glavichno … /menu-id-133.html

# 606
  • София
Аз май и преди съм писала,че много се страхувам от секциото,защото никога не ми е правена такава сериозна операция,само някой по-дребни манипулации.Първия път родих нормално,на 28г.,такова беше желанието ми през цялото време,бебето беше още в корема с голяма глава,първоначално си мислех че д-рката преувеличава на всеки ехографски преглед като казва че главичката му е голямоано когато се роди се оказа съвсем вярно,педиатърката ни като дойде вкъщи да го види и тя-Има голяма глава,очевидно беше за всички че не е било манипулация.Малко трудно се измъкна той от мен но все пак бях само с 3-4 външни шева от епизиотомията,което мисля че е в рамките на приличното.Винаги съм била много страхлива и когато забременях за първи път всичките ми близки смятаха че ще искам секцио и че съм избрала частна болница именно заради това.Никой не ми вярваше че наистина ще родя нормално.Обаче у мен нещо се пречупи през тази първа бременност,не се страхувах и сега не се страхувам и искам отново да родя нормално.Бебката ми още не се е завъртяла в изходна позиция и това много ме измъчва,надявам се да се обърне и да няма причина да ми направят секцио.Не мога да посоча много точно причините за и против за мен,а и избягвам да мисля много много затова,знам само че от едното ме е страх много,а от другото-не и това за мен е основателна причина.Тук май няма никой който ще ражда във вода-само по себе си и това е специфично раждане,макар да е към естественото...

# 607
  • София
Bg_desi, нищо не приемам лично, просто споделям моята гледна точка.  Peace

# 608
  • София
Следя мненията ви с интерес! Харесва ми, когато всеки казва какво мисли по дадена тема и не мисля, че е повод за спор. Радвам се на всички, които споделиха опит, страхове и мнения.
Аз както писах вече, за сега съм за нормално раждане. Разбира се и аз имам своите страхове. Но смятам, че те се преодоляват, като се опитаме да се подготвим за раждането. Например с масаж на перинеума за да не се разкъса (или поне не много). С упражнения за стягане на влагалището (не знам как се наричат, но съм сигурна, че всички ги знаете). И най-вече с вяра в себе си, собственото ви тяло, както и с доверие към лекарите. Твърдо смятам, че когато лекарят и родилката работят в екип раждането е много по-леко.
Надявам се да успея да родя нормално. Последният път бебо беше седалищно и много се надявам да се обърне до края.
Трябва положителна настройка, каквото и да изберете! И трябва да сте убедени, че това е правилния избор и това е което искате. Тогава страхът ще бъде много по-малък и възстановяването по-бързо. Психиката винаги играе голяма роля!
Така чувствам нещата аз Simple Smile Не съм го преживявала до сега, но се надявам да е нещо прекрасно  Praynig

# 609
  • София
И аз да споделя, без да давам съвети, как беше раждането при мен: Колебаех се къде да раждам - и на 2-те места акушерките ме питаха: Как ще раждаш, а докторите до тях възмутено: Ми естествено, как иначе. Доста ме е страх от операции, кървища и т.н, така че изобщо не съм си представяла секцио. Роднините ми не са се включвали с коментари. Преносих с 3 дена, събудих се с контракции, болницата и след 2 часа общо от отиването ми се роди малката - 3.660 кг, 51 см, аз с епизотомия - 3 външни шева. Нищо не ме е боляло след това, ходих до кафето след няколко часа. За възрастта - 32 г, в частна клиника. Надявам се и този път да няма проблеми!
Ох, искам вече да е януари... и да си гушкаме бебоците, независимо как са излезли:)

# 610
Хайде и аз да споделя  Grinning

И да почна с това, че процедурата, която се прилага в някои родни болници и минава за "естествено раждане" за мен ЛИЧНО е доста далече от естественото! Съгласна съм също така, че огромен процент от секцио-то се прави за удобство и печалба на лекаря, а не по медицински показания.

Та при мен първо раждане на 33 год. 8 мес ме обработваха лекарите ми тук колко нормално и чудесно е "естественото" раждане. Никой, никога не спомена, че може да се стигне спешно до секцио и че това не е толкова страшно. Аз си четях и форум и други източници - всички за естественото, тотално демонизиране на секциото. После си преносвах и си ме успокояваха и 1 ден преди датата за индукция родовият процес си почна естествено. И продължи повече от 30 ч - нито води изтекоха сами, нито бебето слезе. И се наложи секцио по спешност. И за мен резултатът беше огромен стрес и ужас и шок как не съм се справила като жена с раждането и се налaга да вадят детето ми по "този" начин...

... бебка захапа гърда на 10 мин от операцията, кърмих я почти 10 мес, възстанових се учудващо бързо, по-бързо от приятелки с нормални раждания (дори сама си отворих раната, защото се чуствах чудесно и шетах и вдигах тежко) - в крайна сметка собствените ми изводи са, че от голямо генерализиране никаква нужда няма и че всеки случай си е различен и уникален и от драми и травми по въпроса как се е случило полза няма никой. Целта на упражнението е да имаме здраво бебе и здрава майка и понякога се налага хирургическа намеса за да стане това. Ако майката е стресирана от перспективата за нормално раждане - да има право на избор! Единственото за което ви моля е да се запознаете с рисковете при различните видове раждания и да си ги прецените от собствена гледна точка, според собствените си приоритети. Пък кое било "модерно", как станало при съседката, какво щели да си помислят хората е абсолютно без значение - важни сте вие и бебето и вашето физическо и психическо здраве.

Мисля си също така, че малко толерантност и уважение към чуждото мнение, дори да е различно от нашето, винаги е полезно  Grinning

Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 17:30 от Agent Provocateur

# 611
  • Велико Търново
Alluria, разбира се че си пълноценна жена и майка, както и да си родила. И детенцето ти не е с нищо по-различно от нашите, разбира се. Нали знаеш, че Юлий Цезар е първия, изваден с разрез от корема на майката. Какво му е било на него, а?
Тя Bg_desi ти е казала. Пишем всички, пък момичетата дето се колебаят, четат, добиват впечатления за рискове и ползи, пък накрая ще си решат! Peace

айде сега още една любима тема - за бременността на 20 и на 30. Ами ние дето сме към 40-те  Wink
Аз мисля бързо да се възстановя, като родя на 38, така както се възстанових бързо като родих на 36  Crossing Arms

# 612
Agent,10 мин.след раждането си дала гърда!Браво!
Днес в кафето сме седнали 2 бремени и една майка,която като чу че споделям,че е хубаво бебето веднага след раждането да се сложи на гърда,едва не ме уби(с расъждения)Как 8часа трябвало да стои гладно и вода даже да не му се дава ooooh!Как не си е уморила детето -незнам.Ама до мен имаше и първескиня и горкото момиче какви съвети получи. TiredТия хора книги не четат ли???Всеки ден се наслушвам на бисери в кафето  LaughingОтказвам се да ги оспорвам,че то файда няма Laughingбезнадежден случай са.По-скоро ще спра да ходя на кафе Grinning
За упражненията,Деси HugДа на изуст го знам този сайт,както и мн други. Grinning

Аз мисля бързо да се възстановя, като родя на 38, така както се възстанових бързо като родих на 36  Crossing Arms
Много ясно! GrinningДаже и по-бързо от предишното ще се възтановим Peace

# 613
  • София
Чета ви цял ден и много ви се радвам, че разказвате и споделяте, че нали съм първескиня 
Mr. Green

За мамите от София, които не са обърнали внимание по-рано, ето темата за срещата в неделя:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=535923.new#new

# 614
  • София
Как 8часа трябвало да стои гладно и вода даже да не му се дава ooooh!Как не си е уморила детето -незнам.Ама до мен имаше и първескиня и горкото момиче какви съвети получи. Tired

Лошото е, че на мен това ми го каза една действаща акушерка.  Rolling Eyes Само го споменавам, не искам да коментирам практиките в бг и направо не знам защо има толкова много различия и разминавания. Мен като че ли тези различия и разминавания ме притесняват най-много в цялата ми бременност и раждане. А после и в отглеждането на детето ми. Вечно трябва да се информираш и да преценяваш сам, да проверяваш мнението на педиатъра, доктора, акушерката. И така се губи доверието ..., което е необходимо.
Както и да е ...

Общи условия

Активация на акаунт