Идеи за бизнес - 10

• 54 408
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
Цветито, гадно е, защото когато дойде пластилина аз работя с хора, екип, и те се присмяха на опаковката, извинявай това е точната дума.
Но все пак бизнеса си е мой - тропнах и казах - ще се продава.
а колкото до мухъла, о, вярвай ми не не никакво бяло, а тъмно сиво с мъхчета и това е видяно от 30 човека - точно толкова колкото работят в два от центровете ми.
и дори и това не ми е проблема, толкова може, толкова е направила
проблемът е че си вдигна телефона, чу ми гласа и затвори. след 2 минути този телефон вдигна някакъв мъж и започна да ми приказва някакви приказки от 1001 нощ, че това бил служебен телефон и тя била извън града. какъв служ тел, какви 5 лв. след това моите хора се смяха още повече. този път на мен
и не ми разказвай, че не знам как се работи с пластилин, защото колкото ми е минал през ръцете, но няма смисъл да говоря повече
но ако ти е по-изгодно аз да съм лошата, няма проблем
може би трябваше да й направя една поръчка за 5000 лв, за да ми обърне внимание
няма да се научите дали 2, дали 20 000 - клиента си е клиент, а най-верният е този, който ти е дал 2, а си го накарал да се почувства като за 20 000
иначе е много лесно, ама много лесно другите да са ти виновни
и съм я била разкарвала - вие добре ли сте? да изпълняваш поръчки и да си презентираш продукт, който никой не знае- това се нарича разкарване ли? не знаех, извинявайте
не се притеснявай питанчица никой не я знае, ни то моделина й, нека аз да съм ви лошата и злобната Simple Smile

# 211
  • la Città Eterna
Предложенията ти са много смислени. Дано помогнат. А упътванията са задължителни за успеха на всеки продукт. Относно разходите - не е необходимо обаче да се пътува за всяка доставка - има куриерски и пощенски услуги.

tigar-migar, благодаря за разбирането и подкрепата! Не знам защо ги доставя лично, вероятно количествата са прекалено малки и не е оправдана цената на куриерските услуги на фона на цената на продукта. За останалото, ако ми пише, ще й помогна с каквото мога. Имам предвид упътването за употреба и опаковката - аз не съм я виждала, защото когато се запознах с нея все още не беше стартирала производство, правеше всичко ръчно, беше на етап проучване на пазара и нямаше още опаковка - на мен ми даде мостри от моделина в найлонови пликчета и все още си го прибирам в тях, след като малката приключи с използването му. Затова и не се наемам да коментирам хубава ли е или грозна, но се наемам да пипна по дизайна каквото преценя, че не е наред, ако ми прати работен файл, а може и изцяло нова да разработя, определено моделинът й заслужава да бъде поднесен подобаващо. (Не го казвам за реклама, но е лично и много пристрастно мнение, ако искам да го рекламирам, ще отида в темите за деца).

Вероятно  pitan4ica има нужда още да поработи по стабилността на сместа, за да не се отделя солта, което и аз забелязах. (Само дето не знам дали това няма да навреди на натуралността на продукта й, с което тя лично много се гордееше). За изсъхването аз не виждам проблем, затова и дадох примери в Интернет, където пише точно че това му е смисъла на моделина, въпреки че на мен не ми се ще да го прежаля, или поне не преди да си закупя по-големи количества, така че някаква част да стане на лакирани твърди фигурки, а друга да си остане за забавление. Всъщност аз ценя критиката, когато е добронамерена - след като виждаш дефект в продукта на дадена фирма, защо да не им го посочиш и да не им подадеш идея как евентуално да го остранят?! Аз поне го правя, въпреки че си давам сметка, че не на всеки му е приятно някой да му дава непоискани съвети. Но пък често и са ми благодарни. Явно си зависи от хората.

Във всеки случай аз съм на принципа, ако не можеш да помогнеш на някого, поне не му пречи. И такъв тип добронамерена критика я приемам като помощ, особено ако е направена на четири очи, като не разграничавам познати от непознати, казвам си мнението винаги, когато имам такова. Примерно онзи ден случайно видях правописна грешка в бутон на сайт на хотел - просто писах на уебмастера им и бутонът беше оправен, хората ми благодариха отново по е-майл. Нито ги познавам, нито имам намерение някога да се запознаем, но и съвестта ми нямаше да ми даде мира, ако си бях затворила очите. А съм сигурна, че не съм единствената, която е видяла грешката, но очевидно съм единствената, която се е осмелила да им я посочи. По същия начин приемам забележки, отправени към мен самата - като побутване да се променя и усъвършенствам, не като агресия. Т.е. разграничавам обективната критика от тенденциозното агресивно отношение. В моята реакция към коментарите на Каспър има и двата елемента - възмущение от начина, по който злепоставя pitan4ica, но и коментар по критиките към продуктите й, както и добра воля да помогна, с каквото мога, ако тя поиска помощ от мен. Благодаря ти, че си го забелязала!   bouquet

Поставям се на мястото на pitan4ica и си мисля, че вероятно има нужда и от някакви съвети за презентирането на продукта и дистрибуцията, мога да помогна само за първото. Но си мисля и дали би искала отново да пише в темата, след изказванията на Каспър. Предполагам, че ако си зададе въпросите тук, би получила и истински съвети, не само обещания и оплюване, поне досега съм забелязвала че има по-скоро добронамереност и взаимопомощ между пишещите. Надявам се и за в бъдеще да е така.

Сега наистина спирам да пиша, ще се включа само ако някой се обърне лично към мен, иначе продължавам да си чета пасивно темата, без да се намесвам където не ми е работа. Извинявайте за двата коментара един след друг, държах да разделя коментарите ми към Fiada и tigar-migar.

# 212
много е лесно като не са ти изгодни фактите да се правиш на ощипана мома
1. госпожата ми писа на лс за пловдивски складове. казах й 2, на които лично после пак казах. без да я познавам. факт
2. видях пластилина, на ми хареса опаковката, но реших да дам шанс. факт
3. момичетата ми отказаха да работят с него, заради ронененето, защото за почти същите пари получаваме в пъти по-лесен за употреба. факт
4. казах с това ще работите и това е. факт
5. започна да мухлясва, ама яко и грозно да мухлясва - и този с който работим, и този, който продаваме. абсолютен факт
6. обадих й се да го смени. факт
7. след две седмици и мрънкане, че им задръства склада, особено на едното място, където нямат много голям и се обадих пак. тогава получих страхотното професионално отношение. факт

сега съм 60 лв назад и в прав текст казано излъгана.
така че ако обичаш не ми се изкарвай жертвата в случая

# 213
а, и да допълня, че ако това беше някой друг - да продам нещо, което ще мухляса
леле, мъка ми е за този, който ми го е дал - в случая реших просто да не се занимавам, защото имам доста по-важна работа
вярвай ми, аз магарето в калта не си оставям и това съвсем скоро ще го разбере една госпожа

# 214
  • софия
По повод на това, което се коментира за куриерските услуги бих искала да попитам дали ползвате държавната поща? Преди месеци попитах колко ще ми струва пратка до чужбина  в Спиди и сумата беше над 100лв. После питах в Централната поща на колетно гише и ми казаха около 25лв. Ами че то разликата е оооогромна....Затова искам да попитам защо се ползват куриерските услуги, а не обикновената поща като разликата в цената е в пъти повече? Дали има някакви отстъпки или други хватки с куриерските, ако си постоянен клиент при тях, които ги няма в пощата и така разликата да се балансира?
Моля те, ако ползваш някой независимо булпост или друг куриер за изпращане в чужбина, да споделиш опит. Аз пращам от време съвсем леки пратки до към 3-4 кг., но пък много чупливи само в БГ, за сега. Използвам Интайм, не съм ползвала други, защото тези вече са проверени и пратките ми достигат здрави, което за мен е по важно отколкото за колко време.

# 215
  • София
Да се изкажа по казуса с моделина.

Идеята ми се видя много свежа и си мислех да се обадя на производителката да взема известно количество за лични нужди и за тестване. Не го направих, защото напоследък съм като охлюв и имам специален списък с интересни неща за проучване, но това си е мой проблем. Не съм се отказала още да се свържа с жената.
Когато Каспър написа случая се замислих, защо производителката не й е върнала 60 лв. и да си прибере продукта и да го обмисли още малко. Честно казано постинга на Abies ме разчувства с това, че жената може да е няма 60 лв. и пари за пътни до Пловдив, за да си вземе продуктите. Ако продукта е на основата на известният домашен пластилин е напълно възможно да мухлясва, той е с трайност около 1 месец.

И моят съвет е точно в тази посока - когато правите нов продукт, първите месеци са много важни, първите типове клиенти също - едно е да дадеш на приятелка, друго в магазин или слад да престоява с месеци. Първите такива типове клиенти са и нещо като ваши тестери и трябва много добре да се вслушвате в думите им. А и хората, които са се нагърбили да взимат нов продукт да бъдат по-внимателни в изказванията си. Щом са взели нов продукт е ясно, че може да не е перфектен, на производителя може да не стигат силите за промоции и обслужване. Пръвите ви места за такива тестове трябва да са близо до вашият град, за да можете да ходите ежедневно и да гледате, начин на съхранение, как клиентите използват, проявават ли интерес. Големите потенциални клиенти е добре да се използват след като продукта е бил  4-5 месеца в продажба и има реални ползватели, защото с всеки продукт възникват проблеми.  

Нищо страшно не е станало, в последният брой на Капитал има статия за иновациите и колко сме различни Европа и Щатите.

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 10:11 от TanyaMG

# 216
аз от всичко не разбрах само колко голям е този склад, който се задръства с пластелин за 60лева? Колко количество е това?

Не искам да съм съдник, защото дори не знам каква  е разликата м/у пластелин и моделин - само знам, че ако не съм доволна поради някаква причина от първия път, едва ли ще има втори.
Аз не мога да си позволя да загубя нито един човек, много съм в началото още.
Завиждам на хората с широка клиантела, на които им е все тая дали ще дойде Х отново, или не.
Затова мисля, че наистина трябва много старание, много внимание в детайла отначало.
Освен това човек трябва да си преценява и възможностите.
Пример от мен - аз имам един голям клиент, семейството са милионери, те бяха клиенти ( по-точно) на собствениците преди нас, после аз подозирам, че те са им се обадили да не идват повече, защото не се разделихме в добри отношения с предишните собственици, а тези клиенти правиха 30-40% от оборота на химическото.
Т.е това е голям удар, като се има предвид, че статистически, като се сменя управление на бизнес се губи 20-30% от клиантелата.
Аз обаче реших така - нека ги няма, тези хора са много напред, собственици са на лидерска световна фирма за матраци, става в-с за милионери и за техните дрехи на милионери. Не съм им на нивото, да взема да унищожа шалче за 3000 евро, после къде отивам... След време ще се върнат, когато аз вече имам + имидж и повече опит. Дотогава не се натискам да им подавам оферти, да ги ухажвам по някакъв начин, а са на 200 метра от химическото.

Пренесено към примера с моделина - аз бих внимавала къде си изстрелвам куршумите. В случая Каспър за мен би бил един добър клиент с потенциал,  когато съм абсолютно сигурна във всичко за продукта си - от качеството, през инструкциите за употреба, до привлекателността на опаковката. Но не преди това.

Така че моето мнение е, че на това може да се гледа като някакъв експериментален етап, който е изпробван и мъ предстои дае подобрен.
А не да се затваря вратата с " Тя повече няма да види..." , просто защото наистина хората правят грешки и имат нужда и от помощ и рамо. Направила е грешка - нека си подобри продукта и да опита пак!

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 14:09 от 10 c's

# 217
След като няколко страници бяха изписани за мен и за моя моделин, и след като вече няколко човека ме подканят да пиша, смятам, че наистина трябва да се включа и да обясня за какво точно става дума (въпреки, че аз бях решила да не коментирам думите на Каспър  и да не се занимавам със случая точно в темата Идеи за бизнес).
Abies, Tsvetito, TanyaMG, tigar-migar,10 c's , много ви благодаря за разбирането и за вашите мненеия – с някои от вас сме се виждали, с други не, но бих искала да изкажа моята благодарност към тези хора, които оценяват факта как се създава един бизнес и как се успява, особено когато човек е сам.
Наистина мое право да се защитя и да обясня, че това което Каспър е представила на вас, въобще не е така. Ситуацията в последната ни връзка е доста по-различна. Съжалявам, че може да бъда дълословна и да ви дотегна с обясненията, но ето  как стоят нещата:

Запознахме се с Каспър в темата тук. Срещнахме се  в Пловдив. Тя поиска да закупи пластелин от мен (сметна, че й излиза по-евтино от Плейдото (поне така ми каза), за да го продава). Аз й оставих всичките си кутийки, които носих със себе си тогава  – ей така, за мостри или подарък. Обясних й всичките му предимства и недостатъци. Коментирахме и опаковката, за която аз й казах, че имам много идеи за по-красиви и професионални опаковки за бъдеще, но в момента не мога да си ги позволя. Уговорихме се да й донеса новите кутийки в следващата седмица. В уговорения ден аз бях там втори път, натоварена  с всичките кутийки, поставени в три големи опаковки, за да й ги дам  както се бяхме разбрали. Когато отидох в центъра й тя ми каза, че е пробвала моделина, който й бях оставила и бил малко твърд и се ронел. Каза ми, ако може да й направя друг, по-мек. Аз се съгласих – разбира се, че искам клента ми да е доволен и това е мн важно за мен, въпреки, че си помислих, че все пак тя можеше да ми го каже това по телефона и да ми спести пътуването до Пловдив, но както и да е. Срещата ни се състоя  цели  две минути след което аз си тръгнах обратно с торбите.  Направих й нов пластелин, който беше мек и на пипане не се различаваше от Плейдото (така както тя го искаше). В уговорения ден аз бях отново в нейния център и й го дадох. Занесох и оригинален Плейдо, за да го сравним.  И тя много хареса този , който бях направила и каза, че така и така има среща с някой си в този ден, който държи книжарници, ще говори с него за мен и на другия ден ще ми се обади. Този друг ден никога не се случи, а беше през средата на септември. Аз не съм се и надявала – много хора казват нещо и никога не го правят. Въобще не съм смятала, че Каспър е длъжна да ми помага – ако това стане добре, но ако не стане няма нищо лошо.
Към края на Септ.  Каспър ми се обади, за да ми каже, че пластелина мухлясъл и да отида да го сменя. Аз казах, че ще отида, но не уточнихме ден.
Забързана в моето ежедневие, свързано със здравословни проблеми, за които някои мами от форума знаят, аз не намерих време да отида отново до Пловдив.
В онзи „фатален” петък трябваше да пътувам извън града и бързах много когато телефона извъня. Само номер, без име. Аз го отворих и казах два пъти Ало!, Ало! и телефона изпиука и прекъсна. Затова Каспър казва, че е чула гласа ми и аз съм затворила, но не е така, защото тел. ми изключи (за мой лош късмет). И когато тя е звъняла, той наистина е бил изключен. Аз грабнах другия тел., включих този да се зарежда и изхвърчах навън. Когато Каспър е звъняла следващия път телефона го е вдигнал моя партнъор. Той е останал слисън от крясъците и обвиненията, че се крием и че лъжем, с които е бил засипан; без да разбере с кого говори и за какво въобще става дума.
След около половин час тя е звъняла отново и тогава той разбрал, че става въпрос за моделина и й казал, че следващия ден ще дойдем до Пловдив, за да видим какво става. Опитал се да й обясни, че това не може да е мухъл, но истерични крясъци не му дали възможност да говори. Тя нарекла пластелина ни „л...но”, че ще го изхвърли и че повече с нас е приключено! Без да чуе нито дума повече, треснала телефона и веднага  се включила в темата и започнала да ни плюе  във форума (това става около обяд). (Тука искам да вметна, че когато се говори с Каспър тя е много припряна, говори бързо и рядко дава възможност да се изкажеш докрай – поне аз съм с такова впечатление, а явно когато е ядосана нещата стават още по-зле).
Ето това е цялата история до писането на Каспър в темата Идеи за бизнес.

Аз отчитам, че съм нова в бизнеса и че допускам грешки, но в случая не виждам къде е нашата грешка и липса на непрофесионализъм в отношението към клиента. Незнам дали може да се нарече непрофесионално това, че аз се разкарах до Пловдив три пъти, за да удовлетворя клиента си без да кажа и дума напротив; направих всичко, което беше пожелала тя; не съм й отказвала смяна на моделина никога; засичането на телефона беше напълно случайно (за мой лош късмет); партнъора ми се е държал напълно сдържано и разумно, въпреки крясъците и обвиненията, не се включих веднага в темата тук, за да започнем да се плюем взаимно с Каспър (все пак тя ми е била клиент и аз я уважавам като такава), не съм й се обадила повече, защото тя изрично е подчертала по телефона, че с нас е приключила – какво повече трябваше да направим, за да бъдем професионални?
Ето тук искам да вмъкна един цитат, който много ми харесва на tigar-migar:

Моето виждане по въпроса е следното - при всички положения, мисля че коректността е над всичко. Всички правим грешки, но точно в тези моменти си проличава кой какъв е. Име се изгражда трудно и се губи лесно. Затова не бих си позволил да пропилея усилията си в годините назад. Освен това съм си изградил още едно правило (може и да не съм прав, но в моя бизнес командвам аз) - не правя бизнес със всеки задължително. Животът е твърде кратък за да си причинявам неприятни усещания - ако не ми е приятно да правя бизнес с някой, просто отказвам

Да, ние сме току-що прохождащи в този бизнес с пластелина, и „рекламата”, която Каспър ни е направила пред цялата аудитория в интернет,  наистина може да погуби този Еко моделин....
Тя твърди, че пластелина е мухлясъл и не желае да чуе нищо друго, което ние съвсем кротко и добронамерено бихме искали да й кажем. Но сега ще го прочете тук  – Този пластелин или както сме го нарекли Еко Моделин е направен изцяло от природни естествени материали. Идеята я разработваме вече година и половина. Тествали сме го във всякакви условия – как издържа на топло, на студено, на открито и прочие. Раздавали сме го на деца, детски градини и центрове – всички много са го харесвали (поне така са ни казвали). И по този начин сме разбрали какво точно се случва с него и как. Както споменах, пластелина е направен изцяло от природни материали, няма никаква химия в него и поради тази причина не може да бъде вечен!  Негов недостатък е, че оставен на открито изсъхва, втърдява се и понякога образува бял слой отгоре. Това обаче не е мухъл, защото съставките в пластелина не позволяват мухлясване. Той е напълно безопасен и безвреден. Лабораторно е тестван и има сертификат. Не цапа ръцете. На всяка опаковка има етикет, на който пише „Да се съхранява в затрорена опаковка”. Ако опаковката е отворена, пластелина до 5-6 дни започва да изсъхва и да побелява. Децата, които искат да запазят направената си фигурка, след като изсъхне могат да  я лакират и по този начин побеляването изчезва, а остава оригиналния цвят.  За информация Плейдото също се прави в Китай. Имаме обаче проект за много и различни опаковки – в кутийки, в пакетчета, с фигурки, без фигурки – всякакви, само както се казва пари да има, за да ги направим).
 Огромно Благодаря на Abies за предложението й да ми помогне с опаковката – определено ще имам нужда от професионалната й  помощ.... До скоро всичко правехме ръчно, но сега работим над механизиране на производството. Разбира се работим и над технологията, но там отнема повече време за тестване....
Ами това е.
Abies  благодаря за идеята за продаване на прах – ще мисля по въпроса, защото звучи интересно и оригинално. Винаги съм отворена за нови идеи и разбира се за по-добро качество.
Благодаря за търпението, че прочетохте историята ни.

Последна редакция: пн, 15 ное 2010, 16:04 от pitan4ica

# 218
До сега само въпроси задавах тук и никога не съм коментирала никой включил се в темата, но като изчетох историята с моделина и бих искала и аз да дам мнение, защото наистина ме заинтригува. Аз също се мъча да създам мой бизнес с малко магазинче и знам колко е трудно в момента. И ако някой "доброжелател" реши да ми съсипе работата само щото нещо не му харесало бих сериозно се разправяла. А това момиче решило даже производство да прави и то сама и без особени финасови възможности - ами това е много смело и възхитително! И трябва наистина да му сe подаде ръка, за да успее. Тя сама казва, че иска да си усъвършенства продукта - ми хайде да й се даде шанс, идеи! Аз искам да си купя една кутия защото ме заинтригува. Малката обожава да си играе с пластiлини, ама не ония от които не можеш да си измиеш ръцете.
Питанчица ще ти пиша на лични.
И като четох мненията на Abies - еми много се възхищавам от такива хора които да застанат зад някой и да го защитят. То иначе само негативности и нападки! Е, стига вече!
И аман с тази преуспяваща Каспър - тя ще съди и тя ще беси! Тя ще каже как ще станат нещата! Ами много високо хвърчи, май.
Абиес, незнам колко ти е близка Питанчица, но ти се възхищавам много!

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 16:32 от nelly_dor

# 219
pitan4ica, май ще се окаже вярно, че няма лоша реклама  Grinning
И понеже твърдя, че съм човек, който вярва само на собствената си преценка, моля те, изпрати ми на лични цени и снимка на продукта (тази толкова лоша опаковка).

# 220
  • la Città Eterna
pitan4ica, здравей отново  Hug Радвам се, че намери време и кураж да кажеш какво точно се е случило. Досега само гадаех каква е причината за гневните постинги на Каспър:

звъня днес, вдига ми тя, като чу, затвори, после изключен телефона, после вдигна някакъв мъж и излъга, че я нямало в града

проблемът е че си вдигна телефона, чу ми гласа и затвори. след 2 минути този телефон вдигна някакъв мъж и започна да ми приказва някакви приказки от 1001 нощ, че това бил служебен телефон и тя била извън града. какъв служ тел, какви 5 лв. след това моите хора се смяха още повече. този път на мен

Питах се - ако се е случила ситуацията, от първия цитат - очевидно ти е паднала батерията на телефона, но ако е втората, то наистина си изглежда като да си се крила от нея и Каспър би имала всички причини да ти е бясна. Ще чакам да се свържеш с мен и да ми пишеш по-подробно какво не е наред с опаковката ти. Изпрати ми и работния файл или евентуално скици какви други идеи имате. После ще видя от моите контакти с печатници къде би могла да изработиш нова такава срещу най-ниска цена. Възможно е първата оферта, която си използвала за изработка, да е била прекалено скъпа, няма друг бизнес с по-широки граници на цените от печатарския. Стискам ти палци и ти пожелавам успех! Разчитай на мен, въпреки разстоянието!  Hug

TanyaMG, тъкмо мислех да напиша нещо подобно на твоето мнение. Вероятно продуктът има какво още да подобри. Наистина е необмислено да се продава нещо, без да е подробно тествано и да има подробни инструкции за употреба. След като pitan4ica приема помощта ми, ще се опитам да съдействам и за писането на тези инструкции, както и за опаковката, която очевидно не е на необходимото ниво.

Много съм съгласна и с 10 c's - когато човек едва започва, трепери за всеки клиент и за всеки детайл. За мен беше трудно да повярвам на цялата история, както я е представила Каспър точно защото също бях проявила интерес към продукта на pitan4ica и при ходенето ми в България останах с изключително добро впечатление от нея. Очевидно има нещо, което не е наред, но не е форума място, където да се плюе. За мен коректния подход е бил да обсъдят двете какво не върви и да се отстрани проблема, нали е поела ангажимент да помага?!

Каспър, бъркаш ме - не съм нито pitan4ica , нито Tsvetito. Не им приписвай мои думи, нито ми говори все едно говориш на тях. Не съм против теб, дори напротив, но съм много възмутена че точно ти си написала такива гадости по отношение на човек, на когото уж помагаш. С мен също си си писала по повод мой проект за детски клуб, който исках да реализирам тук в РИМ, по една програма за финансиране, но за чужденци извън европейския съюз. Благодарение на твоите съвети, както и на други хора (не си единствената, от която потърсих съвет), написах страхотен проект и подготвих още по страхотна презентация, нямаше начин да не успее, ако... имах право да съм титуляр. Тъй като България е в Европейския съюз, поканих за съдружник един бангладежец (с университетско образование, специалност Счетоводство), когото сложих като титуляр, който да представи проекта. Вероятно можеше да избера някой, който владее по-добре италиански, но за програмата разбрах в петък, а срока за кандидатстване изтичаше във вторник, нямах време да търся по-подходящ човек. След като пуснах документите (задължително трябваше да се кандидатства по пощата), тръгнах да разработвам бизнес плана и се свързах с теб и другите хора. И се сблъсках с проблема, че точно моят бангладежец не говори добре италиански. Положих усилия да го науча, написах му евентуалните въпроси, които биха му задали и подходящи отговори, написах му реч по представянето на проекта, направих му презентация с подсказващи текстове и картинки, но... за около месец подготовка, той не се справи и ни класираха на 45-то място, а само първите 20 проекта придобиваха право на участие. Сега просто зарязах тази идея, въпреки че в момента тече нова такава програма. Но не съм забравила прецизните и изчерпателни съвети, които си ми дала. Благодарна съм! И винаги ще бъда!

И точно това породи моята реакция на твоя постинг, всъщност го бях пропуснала, когато преглеждах темата, и вероятно ако Tsvetito не беше коментирала, и аз нямаше да се включа - напоследък рядко влизам във форума, чета някои от темите и избягвам да коментирам. Въпреки властния ти и арогантен стил на писане, те възприемах като човек, който дава съвети и помага, не като човек, който вреди. Тези мои очаквания бяха наранени, естествено, ти не си виновна, че съм очаквала от теб каквото и да е. И моите емоции са допълнително оцвететени от собствените ми негативни спомени от хора, които уж са ми "помагали", а са ми навредили умишлено. Аз също съм самоотвержен перфекционист в работата си и в живота, моята дума на две не става, когато обещая нещо, го правя, независимо какво ще ми коства. Освен това държа да съм винаги коректна с всички, толерантна съм и първо изслушвам, преди да реагирам (което в твоя случай липсва, защото цялото ти отмъщение към жената е само заради едно падане на батерията на телефона!!!).

Аристотел е казал: "Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа...". И моята истина е на масата пред мен - моделините на pitan4ica - такива, каквито бяха и през юли, не са мръднали. Тъй като в момента е моята дума срещу твоята, а и отправяш някакви заплахи
вярвай ми, аз магарето в калта не си оставям и това съвсем скоро ще го разбере една госпожа
аз също магарето в калта няма да го оставя, така че обещавам във вторник, като слизам към центъра, да се снимам на фона на някой римски пейзаж, примерно пред Колизеума, че да няма съмнение, че не съм в България, заедно с някой местен вестник, че да има дата (нали така правят по филмите). После ще снимам моите парченца моделин, заедно с пликчетата им, както ми ги даде pitan4ica през юли. Ще направя и фигурки, и ще ги снимам върху вестника с датата, за да е ясно, че не си измислям! Аз не лъжа и нямам никакви причини да защитавам някого, освен ако не съм убедена 100%, че казва истината. Аз в България не съм стъпвала след 10-ти юли, това може да се провери, предполагам в гранична полиция пазят някакъв архив за движението на българските граждани. Нямам откъде да купя тези моделини, а химичния им състав може лесно да се сравни с проби от нейните. В момента имам и едно парче изсъхнал, не съм видяла кога дребната го е оставила извън пликчето - ще снимам как се смесва с вода и омеква, т.е. нищо фатално, като е изсъхнал. Мухал нямам, въпреки че са ми побелявали в някакъв момент, но дребната си ги е размесвала без да има проблеми.Убедена съм, че е било сол. Последното няма как да го снимам, но ти очевидно можеш да го направиш, ако е вярно. Не знам какъв е срока на годност на този моделин, но при мен са минали 4 месеца. Надявам се, че скоро няма да се развали, или поне не дава никакви признаци на разваляне, въпреки че pitan4ica написа, че не е вечен. Какво означава това, pitan4ica? Между другото, Каспър, мисля, че ми беше писала, че твоя близка е в Италия, макар и не в Рим. Каня я на гости, за да види моите моделини, а и ще я разходя из града. Аз нямам причини да се крия, ако проявяваш интерес, ще ти изпратя адрес и телефон на лични (има ги и в Интернет, но не помня дали съм ти ги давала).

nelly_dor, не ми е близка pitan4ica. Виждали сме се веднъж през лятото. Запознахме се от темата във форума, покрай обсъждането на бизнесите на всички, просто използвах ходенето ми да си закривам моята фирма и се срещнах с няколко съфорумки от тази тема. Тя беше една от всичките, с които се срещнах между търчането между адвокати, счетоводители и бившата ми "приятелка" и управителка на фирмата ми. И аз съм започнала след като се разведох, с бебе на година и половина на ръцете, защото бившият ми завеща огромни дългове, майка ми продаде една къща в провинцията и ми връчи 6000 евро да съм купувала апартамент в София - купих и се вътрих с още кредити. Заплатите (работех на две места) не стигаха да покриват само вноските към банките, така че изтърбуших двете кредитни карти и се хвърлих в частиня бизнес, а взех и компютър на лизинг, да не си помислите, че съм се минала само с тези кредити. И понеже работех денонощно (страдам от безсъние, което беше мой огромен коз), имах много контакти в моя бранш и си бях извоювала име и уважение, нещата веднага потръгнаха много силно. Започнах и аз със съдружник, който поради личните си аспирации да се жени за мен тръгна да проваля бизнеса. След няколко месеца се разделихме, и отново бизнеса пое устремено нагоре. В най-вихрения ми момент срещнах италианецът, който приех да стане мой втори съпруг (най-вече за да се отърва от агресията на бившия, който още не ме е прежалил, а и да дам на детето си възможност да расте с добър баща). Не исках да оставам без доходи и да рискувам, ако с него отношенията ни се развалят, да няма къде да се върна. Моя "приятелка" си предложи услугите да поеме срещите с клиенти и сътрудници (работех предимно с фрийлансери, във офис на заплата повече от 5 човека не съм държала, но плащах повече от добре на всички). Уж искаше да се отдели от бизнеса на мъжа си и да поеме нещо свое, междувременно й съдействах с търсене на търговии на едро за стоките, които внасят и продават със съпруга й и водех кореспонденция с италиански производители от нейно име (съпругът ми превеждаше на италиански, аз говорех все още само английски с него). После тя се хвана с туристически бизнес, после направи магазин с друг човек и кой знае с колко още неща се е захванала. В началото ме лъжеше, че всичко е наред, всеки ден се чувахме, работех по проекти - имах стартирани такива, имах постоянни клиенти, имах проекти на поддръжка, имах сътрудници... С времето клиентите избягаха възмутени, сътрудниците се оттеглиха, нови клиенти не се появиха, след като се изтърколи първата година, вместо тя вече да е навлязла в бизнеса и да тръгне нагоре, установих и огромен финансов минус... Естествено, че грешката си е моя, на вълка защо му е дебел врата, нали.... Както и да е, писах, че освобождавам офиса и дори го предложих, ако някой иска да го вземе от мен с цялото обзавеждане, канцеларски материали, компютри и друга техника.... Прибрах се в България, разподарих си всичките лични и бизнес вещи - в апратамента ми вече живее сестра ми и моите вещи й пречеха, офиса го освободих, изобщо... От целия ми ентусиазъм и денонощен труд останаха само спомените ми (някои вдъхновяващо хубави, други още ми карат кръвта да кипне, като се сетя какви номера са ми въртели). И натрупания опит, който с ентусиазъм споделям с всеки, който ме попита - контакти, договори, оферти, спецификации, етапи на работа, системи за тестване и контрол, тънкости при контаките с клиенти.... Това споделих с момичетата, с които се срещнах в България. Нямам причини да го задържам. Отговарям и на въпроси относно уебсайтове и печатна реклама, относно работа със съотвентия софтуер, относно дизайна и рекламата.... Тъй като съпругът ми не дава да регистрирам фирма в Италия (дори офис си намерих без наем от един познат италианец с много офиси - върнах наскоро ключовете), в момента си търся каквато и да е работа, за да събера пари и да стартирам, дори и без неговата подкрепа и съгласие. И сега изниква проблема - три висши образования, десетки квалификационни курсове, прекалено неуместен професионален опит, особено частта с предприемачеството - никой не иска да ме вземе. Сега ще ходя на интервю в агенция за детегледачки. Може пък да ми излезе късмета. Ако не, явно ще трябва още малко да си преглътна гордостта и да се хвана слугиня, както почти всички източно европейки тук. Засега все още се ослушвам...

lady_Blu, и аз умирам да ги видя тия прословути опаковки. Направо си е професионално предизвикателство да поработя по дизайна им. Иначе не съм си поставяла за цел да правя реклама на pitan4ica, защото дори и някой да купи някоя опаковка в следствие на този разговор, проблемите, които има с продукта очевидно й остават висящи на главата. Но каквото мога да помогна, ще го направя. Безвъзмездно.

# 221
  • Бургас
Пиша много рядко в темата, но редовно я следя.
Спора с моделина ме провокира да пиша. Толкова подробно разискване на продукт /бизнес/ не е имало и това е хубаво, защото междувременно се обмени и много полезна информация. Не познавам продукта, нито някой от участниците в разговора за да вземам страна. Всеки е прав донякъде, останалото е недоразумение. И да, това си е точно реклама, сега остава pitan4ica да се възползва правилно от нея. Не мога да осъждам реакцията на Каспър, само тона ми се видя по-остър, но е нормално от нейната гледна точка, а pitan4ica не знам защо е чакала да я подканят да пише в темата след това. Трябва да защитава и усъвършенства продукта си ако иска да се развива.

Аз също започнах с производство / няма още година/  и знам колко е трудно, особено когато нямаш достатъчно средства. Толкова унижавана през живота си не съм била. Но Желанието ми да произвеждам нещо свое е над всичко и след всеки неуспех премислях много добре после разговора и си вадех необходимите изводи. На мен най-много те ми помогнаха. Защото хората около теб - приятели и роднини , не са обективни на 100%. Сега вече е малко по-лесно, но аз първо започнах с малките магазинчета и сергии където работят самите собственици , внимателно слушах коментарите им как се приемат артикулите ми от хората и се стараех да ги подобря. Едва наскоро придобих смелост вече да разговарям с по-големи клиенти, но близо година работех, тествах и проучвах пазара.

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 18:41 от eliss

# 222
Abies, аз това, за рекламата - с най-добри чувства.
Не мога да взема страна в спора. Кой крив, кой прав - те си знаят. Разбирам много добре Каспър, понякога ти идва до незнамкъде от некоректни бизнес отношения, че една дребна случка ме е карала да се ядосвам повече отколкото заслужава.
Разбирам и Питанчица, понякога едно недоразумение те поставя в положение да обясняваш, че нямаш сестра.
И все пак има граници, които не бива да бъдат прекрачвани.  Но това зависи от личностните качества на човека.
Помолих Питанчица да ми прати инфо на лични и то не е от любопитство, имам нещо предвид и имам човек, който би дал мнение за продукта, а съответно и да работи с него. Майстори разни фигурки и си търси материал.
Пък и напоследък доста мами в нащия град са еко ориентирани, защо да не провам чрез няколко продажби да помогна на Питанчица. Явно в този момент и най-дребното финансово постъпление би й било от полза.

# 223
  • русе
може би Каспър направи услуга съвсем несъзнателно на Питанчица - въпреки лошите и отзиви много хора разбраха за нещо за което преди не бяха чували  а това е добре
 любобитството ми бе провокирано и смятам и аз да си купя от този еко пластелин

# 224
Питанчица, може да извади нещо полезно от тоя опит. Директно.
Вземи си продукта обратно да видиш мухлясал ли е, или не.
Защото каза, че не може да мухляса, а Каспър твърди, че вече е мухлясал.
Ако това нещо е пълно със сол, няма как да мухляса лесно, но ако все пак е мухлясало, можеш да помислиш да го подобриш продукта в тази посока. Например добавяйки му още сол.
Всмисъл, не се отказвай да си вземеш обратно продукта, струва ми се важно да разбереш какво му е състоянието.

Общи условия

Активация на акаунт