Идеи за бизнес - 10

• 54 440
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
  • На дивана, под юргана
Мен ме вълнува следния въпрос - Лоялни и коректни ли сте в бизнеса си - спрямо клиентите и спрямо конкуренцията?
Случва ли ви се да прецакате клиент и да предпочетете да спечелите или предпочитате да загубите, но да запазите доброто си име? А с конкуренцията правите ли си мръсни номера? Или винаги сте коректни с всички? И накрая кой е по-добре - този, който е коректен или този, който гази в името на печалбата - какви са вашите наблюдения в сферата, в която работите? Как се получава в реалността?

Моето виждане по въпроса е следното - при всички положения, мисля че коректността е над всичко. Всички правим грешки, но точно в тези моменти си проличава кой какъв е. Име се изгражда трудно и се губи лесно. Затова не бих си позволил да пропилея усилията си в годините назад. Освен това съм си изградил още едно правило (може и да не съм прав, но в моя бизнес командвам аз) - не правя бизнес със всеки задължително. Животът е твърде кратък за да си причинявам неприятни усещания - ако не ми е приятно да правя бизнес с някой, просто отказвам.

# 166
Абе, май е по симпатии.Винаги гледам да съм коректна с клиентите - работя с хранителни стоки. Клиентите са ми почти постоянни, защото съм в квартален магазин - в моя си квартал/демек клиентите са ми и съседи/. Е много мразя когато някой от тях гледа да ме прецака с нещо - или като му върна повече пари си затрайва/не бил забелязал/, или гледа да ми отмъкне нещо, или пък да ми съсипе стоката, уж случайно.Тогава ми причернява и чак се ядосвам, че се старая за тях. забележа ли такъв, към него вече няма коректност и да внимава много! Към колегите дистрибутори е същото. Много е важно доверието, за да работим спокойно. Специално в нашата сфера от години търговците са си изградили име на лъжци и е много трудно да променим нещата. -за хората сме под един знаменател. Ама сигурно няма  мога да живея спокойно като знам, че съм излъгала някой, било то с парите или съм му дала нещо развалено. Дори някоя забравена покупка, като забележа на кого е я пазя с дни, за да му я дам.

# 167
На мен ми е странно защото когато избирам столове ги избирам заедно с маса,... примерно. Или в тон с другото обзавеждане.

Е това да ги напаснеш си е твой проблем. Принципно в дома всичко се напасва да е в тон, това не значи че всичко трябва да се продава на едно място. Пък и времената на комплектите отдавна отминаха, вече е модерно не само да се отличават столове от маса, но дори и самите столове да са различни.

# 168
Привет на всички които са в темата!  Имам следното питане към вас: Свързах се с голям Stock outlet, който е в ЕС,  та какви документи и разрешителни са ми необходими за да мога да продавам дрехи на различни марки,   които те имат  в България?

# 169
Мен ме вълнува следния въпрос - Лоялни и коректни ли сте в бизнеса си - спрямо клиентите и спрямо конкуренцията?
Случва ли ви се да прецакате клиент и да предпочетете да спечелите или предпочитате да загубите, но да запазите доброто си име? А с конкуренцията правите ли си мръсни номера? Или винаги сте коректни с всички? И накрая кой е по-добре - този, който е коректен или този, който гази в името на печалбата - какви са вашите наблюдения в сферата, в която работите? Как се получава в реалността?

ако си кофти човек, не можеш да направиш нищо да си коректен - ни в бизнеса, ни в живота
така че това е изкуствена дилема
за клиентите е абсурд - те са ми над всичко и си струва
за конкуренцията - получавала съм много мръсни номера, постоянно ми се крадат неща, които сама съм си направила и измислила, ядосвам се, ядосвам се, пък ми минава. не вярвам на таз песен любовна, че занаят се крадяло.  за конкуренцията е като за мъртвите - или хубаво или нищо.

# 170

ако си кофти човек, не можеш да направиш нищо да си коректен - ни в бизнеса, ни в живота
така че това е изкуствена дилема
за клиентите е абсурд - те са ми над всичко и си струва
за конкуренцията - получавала съм много мръсни номера, постоянно ми се крадат неща, които сама съм си направила и измислила, ядосвам се, ядосвам се, пък ми минава. не вярвам на таз песен любовна, че занаят се крадяло.  за конкуренцията е като за мъртвите - или хубаво или нищо.
Много точно казано! Peace

# 171
не вярвам на таз песен любовна, че занаят се крадяло. 

Смисълът на този израз не е свързан с конкуренцията, а с процеса на учене. Навремето, всеки майстор е имал чираци и калфи, които да обучава, но не е бил особено склонен да им разкрива тайните на занаята си и да се лиши от безплатния им труд. Затова номерът е бил "да откраднеш" занаята от майстора - да си умен, наблюдателен, съобразителен и да се досетиш къде се крие тайната на майсторлъка и успеха му.
В днешно време се влага по-скоро друг смисъл - че професията не се учи с теория, а с практика. Да работиш с добри професионалисти, от които да се учиш, "да крадеш" тънкостите на професията.
А за кражбите между конкуренти... То се краде до време. После пазарът отсява най-добрите, не най-крадливите. Тоест, тези, които са крали занаят, а не готови идеи.  Grinning

# 172
Добро утро и от мен Coffee
Някой от вас занимавал ли се е с мартеници, в смисъл да прави и след това да продава?
Интересувам се защото искам да опитам, но се чудя дали вече не е късно и дали ще насмогна да направя толкова мартеници ,че да мога да продавам на улицата или да обикалям из офиси и т.н. Като разрешителни също се интересувам какво е необходимо,освен разрешително от общината?
Благодаря!  bouquet

# 173
  • На дивана, под юргана
Някой от вас занимавал ли се е с мартеници, в смисъл да прави и след това да продава?
Интересувам се защото искам да опитам, но се чудя дали вече не е късно и дали ще насмогна да направя толкова мартеници ,че да мога да продавам на улицата или да обикалям из офиси и т.н. Като разрешителни също се интересувам какво е необходимо,освен разрешително от общината?
Благодаря!  bouquet

За съжаление, мартениците вече ги прави великият китайски народ. Ако се хващаш да правиш мартеници, по-добре е да направиш малки серии от по-интересни и нестандартни мартеници, според мен. Битката с продавачите на улицата мисля, че си я загубила вече... Обикалянето по офиси ми се струва глупаво - аз не бих си купил мартеници така. Апропо - "улицата" вече се премести в интернет - мисли в тази посока...

# 174
http://work-for-money.hit.bg/2.htm
 какво мислите за това?

# 175

Тук не става въпрос за бизнес, а за начин на припечелване на джобни

# 176
а някой да го е пробвал? защото може едновременно с бизнеса...

# 177
Благодаря!  bouquet
Ние сме продавали. Преди около 10 години имаше смисъл. Ние си ги правехме. Сергията ни беше на бул. Витоша. Майка ми е продавала на Халите - пак е добро място. Издава се разрешително от общината. Не беше скъпо - то е за определен период и се издава само на определен номер на улицата.
Сега според мен вече има доста конкуренция - трябва да е нещо оригинално, за да се продава според мен, но вече всяка баба се хваща. Ходехме по складове и взимахме от гривничките - те са на метър, режехме, слагаме картонче, опаковахме...

# 178

Да нещо такова и аз го мисля да е. Трябва да са оригинални и интересни моделчета, мисля сама да ги изработя и да си ги продавам. Но дали вече не е много късно, защото поне 2000 бр.трябва да направя а времето е малко newsm78
Благодаря tigar-migar и Naneto Hug

# 179

Да нещо такова и аз го мисля да е. Трябва да са оригинални и интересни моделчета, мисля сама да ги изработя и да си ги продавам. Но дали вече не е много късно, защото поне 2000 бр.трябва да направя а времето е малко newsm78
Благодаря tigar-migar и Naneto Hug

според мен си добре с времето, но зависи колко се занимаваш.

Общи условия

Активация на акаунт