Мъфини, малки кексчета и още нещо...... - 5 тема

  • 110 400
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
  • Мнения: 560
Момичета - мъфинчета, при толкова обширни 5 теми няма начин да не сте разчепкали моя казус, но не мога да ги прочета всички, та затова моля, с риск да досадя, да ми кажете къде бъркам. Правих солени мъфини в хартиени форми купени от дрогерия DM, станаха чудесни с една неприятна подробност, всички бяха залепнали за хартията. Въпроса ми е трябва ли да мажа тази хартия или причината е в нея самата, ако е по-некачествена. Може и да съм объркала тестото, да не гадая аз. Иначе си купих и тефлонови форми за 12 бр., но още не съм ги сефтосала.  Simple Smile
И аз имах подобен проблем - правих добружанки в хартиени формички купени от метро. Нищо не успях да отлепя.
Мисля, че така се получава когато в тестото няма мазнина - масло, олио. Купих си тавичка за мъфини и направих едни сладки. В тестото по рецепта се добавя олио. Сложих и една хартиена формичка за проба. Отлепи се много лесно.
Иначе тефлоновите формички си ги мажа добре с олио, наръсвам мъничко брашно и досега нищо не ми е залепнало. Мисля хартиените да ги ползвам само с декоративна цел   chef

# 286
  • Мнения: 2 309
Neda , и на мен ми се случи преди няколко дни. Беснях, фучах, мъфините бяха адски вкусни, пък половината остана полепнало по хартията. За втори път ми се случва със солени мъфини / че и първият път черпих с тях, без да забележа, че залепват и се изложих/. Пък не е като да няма мазнина в тестото. Същите чашки, ползвах и за едни други, само че сладки, мъфини, които винаги стават разкошни, но в този случай маслото изби по хартията и изглеждаха страшно мазни. Та, с две думи, изводът ми е, че явно хартията е кофти.
Тези  на ДМ са много хубави според мен.
EliZ , то и аз с декоративна, но и с функционална  Laughing сиреч спестявам си лъскането на тавата после.

# 287
  • София
  • Мнения: 618
liani Да, добре се вижда, че твоите не са залепнали толкова.
EliZ и Денерис благодаря за споделеното. Значи с общи усилия установяваме, че ще правим само сладки кексчета  Joy
Аз реших да експериментирам, подкрепена от вас и правих пудинговите сладки мъфини в събота. Получиха се и не се залепиха за хартията, точно като показаните от liani . Същата смес налях и в силиконова обща форма за кекс и стана леко длетаво, но не се залепи и в една форма тефлонова за 12 бр., но пък при нея сипвах само по 1 лъжица, защото са много плитки и станаха  като хапки, пак не се залепиха изобщо за формата, лошото е че се залепиха другаде ... на дупето ми. Laughing

# 288
  • Къде ли не
  • Мнения: 810
Аз правя солени мъфини по рецептата на Dion за лесни и бързи добруджанки. Намерила съм си трик, хем да не ми залепват, хем да стават с хубава коричка. Правя си 10 топки от тестото и всяка една овалвам в разтопено масло. После ги слагам във хартиените форми. Нищо не залепва и стават много вкусни.

# 289
  • София
  • Мнения: 618
enimna благодаря ти, че сподели, намерих рецептата и ще опитам, после ще се отчета.

# 290
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 808
Аз правя солени мъфини по рецептата на Dion за лесни и бързи добруджанки. Намерила съм си трик, хем да не ми залепват, хем да стават с хубава коричка. Правя си 10 топки от тестото и всяка една овалвам в разтопено масло. После ги слагам във хартиените форми. Нищо не залепва и стават много вкусни.

И аз го открих този начин и вече нищо не остава по хартията и всички в къщи са доволни  Mr. Green

# 291
  • Мнения: 8 397
Много обичам да правя мъфини.  Simple Smile Дори в момента пека едни по рецептата "Кекс с тиква, орехи и стафиди". Малко промених рецептата - вместо орехи, сложих сурово кашу - като го накълца; не сложих стафиди, защото нямах, а и добавих 1к.л. смлян джинджифил. Да видим какъв ще е резултата. Grinning

# 292
  • Мнения: 3
Медени мъфини с овесени ядки и фъстъчено масло
1 1/2 ч. овесени ядки
1 1/2 пълнозърнесто брашно
4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч. стафиди
1 ч.кисело мляко
3/4 ч.мед
1/2 ч. фъстъчено масло
1/3 ч.олио
3 яйца (леко разбъркани)
1 ч.л. ванилия

В голяма купа се смесват овесените ядки,брашното,бакпулвера,солта и содата.След това се прибавят стафидите.В друга купа се смесват останалите продукти и се разбъркват докато се получи хомогенна смес.Сместта се изсипва при сухите съставки и се рабърква.Не трчбва да се бърка прекалено дълго,а само колкото да се смесят.Сместта се разпределя в намазани с олио форми за мъфини,като се пълни 2/3 от формата.
Пекат се в предварително загрята фурна на 190' за около 20-30 мин.Трябва да са с твърда коричка при допир. Дозата е за около 15 мъфина.
Да ви е сладко!

# 293
  • Мнения: 2 309
enimna , а когато тестото е кексово, как постъпваш? Него няма как да го омазниш отвън. Освен пък да се намаже хартията?

# 294
  • Къде ли не
  • Мнения: 810
О, с кексово не съм пробвала! Правя солени мъфини само по тази рецепта, а със сладките никога съм нямала проблем. Хартийките са ми различни видове, но най ми харесват на ДМ.

# 295
  • Мнения: 45
Здравейте, от днес и аз съм фен на мъфините  Grinning Направих едни сладки за дъщеря ми, но аз се поувлякох с хапването им. Прегледах темата за солени мъфини без яйца, но не намерих. Ще чакам някоя добра мъфинова фея да ми прати рецепта  Grinning

# 296
  • София
  • Мнения: 6 210
Здравей, едни от първите ми опити беше с основната рецепта на Добруджанките, ето я:
1ч.ч. кис мляко с 1 лъжичка сода
1ч.ч. натрошено сирене
2ч.ч. пресято брашно
Съставките се разбъркват с вилица, не е нужно месене!


Към нея вече можеш да импровизираш - добавяла съм яйце, настърган кашкавал, колбас, маслини... отгоре поръсвам със сусам или мак.
О, още нещо - слагам половин кафена чашка олио.

# 297
  • Мнения: 22 867
Здравейте, от днес и аз съм фен на мъфините  Grinning Направих едни сладки за дъщеря ми, но аз се поувлякох с хапването им. Прегледах темата за солени мъфини без яйца, но не намерих. Ще чакам някоя добра мъфинова фея да ми прати рецепта  Grinning

Погледни рецептите на първа страница, там има и солени. Peace Вкъщи често правя на Снежко, на Pety, и на други (не се сещам за никовете, а нямам време сега да ги гледам). Embarassed

# 298
  • Мнения: 45
Благодаря

# 299
  • Мнения: 770
Здравейте!
Много обичам да се въртя в кухнята и благодарение на вас (като цяло в готварсият форум) мога всичко да приготвям вече и сладко и солено и торти, козунаци, меденки и т.н. Благодаря ви!
По Коледа получих подарък к-т за къпкейк, вече няколко пъти правих. Имам и книжка, но за съжаление е на френски и не успяхме да я преведем. Днес правих кексчета със сладко от смокини и шоколадова глазура, едвам успях да си вкусам една половинка. Съжалявам, че нямам снимка, но съм забравила как се смаляваха.
Успешно творене на всички!

Общи условия

Активация на акаунт