Мъфини, малки кексчета и още нещо...... - 5 тема

  • 110 404
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
  • България
  • Мнения: 9
Благодаря за комплимента, Денерис  Simple Smile  Blush Уча се...

А как приготвяш портокаловия крем?

# 271
  • София
  • Мнения: 3 664
BorislavaK,онзи ден ги правих тези мъфини и станаха наистина прекрасни.Много леки и пухкави, само глазурата не ми се получи добре,нито бяла,нито пухкава,но и така са чудесни.Снимки ще кача утре,че чак сега се сетих да ги снимам Sunglasses

# 272
  • България
  • Мнения: 9
Радвам се, че са ти харесали, Liani!  Grinning Честно казано, и аз ги предпочитам без глазура...достатъчно сладки са ми и така. А защо не ти се е получила не знам  Thinking ...рядка ли беше (в смисъл не достатъчно покривна?) 

# 273
  • Мнения: 2 309
BorislavaK , то и аз се уча, ама близо година вече  Laughing и резултата е далеееч от твоя  Laughing

На въпроса ти за крема, копирам рецептата:

1 яйце и 1 жълтък
50 гр. захар
сок от половин малък портокал
малка бучка масло

Разбийте яйцата със захарта и сложете да врат на водна баня. Добавете и сока от портокал. Варете до сгъстяване на крема. Дръпнете от котлона и добавете масло, колкото половин кибритена кутийка. Разбъркайте и охладете. Залейте мъфините с крема.

# 274
  • София
  • Мнения: 3 664

Ето и моите шоколадови мъфини.Глазурата не стана рядка,по-скоро някак хрупкава newsm78 Дали не трябваше с миксер да я разбия,аз с вилица бърках докато стане на каша и ми отиде доста повече  портокалов сок, на по-малко пудра захар.

# 275
  • България
  • Мнения: 9
Ето и моите шоколадови мъфини.Глазурата не стана рядка,по-скоро някак хрупкава newsm78 Дали не трябваше с миксер да я разбия,аз с вилица бърках докато стане на каша и ми отиде доста повече  портокалов сок, на по-малко пудра захар.
  Thinking И аз не бъркам с миксер, използвам малка телена бъркалка... За да стане достатъчно гъста, но и гладка ми трябва доста бъркане, и добавям по малко сок (по няколко капки, почти). И моята глазура беше леко хрупкава (то личи и на снимката).
Трябва да си призная, че не съм майстор в декорацията... Blush Ако искаш да стане много покривна смес и да изглежда професионално, в темата за тортите ще знаят повече.

Денерис , благодаря ти за рецетата   bouquet  Ще я пробвам съвсем скоро...А втвърдява ли се върху мъфините?

# 276
  • Мнения: 22 867

Денерис, чудесно изглеждат мъфинките с нутела! Heart Eyes  bouquet
BorislavaK , направо ми идва да го довърша това нахапаното мъфинче и да продължа, страхотни са! Crazy  bouquet 

Скоро не бях правила мъфинки, пък имах и нови формички за изпробване, та спретнах бързите секретарски кексчета. Grinning

# 277
  • Мнения: 2 309
Благодаря ти, Лабрекс  Hug твоите секретарски мъфини изглеждат разкошно. Може тези дни да ги пробвам, че искам да занеса в офиса и се колебаех какви точно  Laughing

BorislavaK , втвърдява се глазурата, след като полееш кексчетата. Е, потичат няколко капки, но са малко. Трябва преди това да го повариш, докато се сгъсти доста, де. Тъй като кексчетата много се надигат и не са така сочни, с крема се съчетават перфектно. Имай предвид обаче, че крема няма много атрактивен вид след 10-12 часа примерно. Радвам се, че мислиш да я пробваш  Grinning

# 278
  • България
  • Мнения: 9
 Joy ХАХАХХА!  Joy

Лабрекс,  много добре изглеждат - сочни, бухнали... Ама защо се казват секретарски?!  Joy

Денерис, много благодаря - радват ме страшно такива предупреждения (като това, че крема губи вид след 10-12 часа). 

# 279
  • Мнения: 22 867
Joy ХАХАХХА!  Joy

Лабрекс,  много добре изглеждат - сочни, бухнали... Ама защо се казват секретарски?!  Joy

Защото някаква секретарка черпела с тях. Grinning Поне според авторката на рецептата! Peace  bouquet

# 280
  • София
  • Мнения: 3 249
Да попитам нещо - правих пистилин, както го определи синът ми или иначе казано Марципан Варна. Мога ли и как точно да украся мъфини с остатъка?

# 281
  • София
  • Мнения: 618
Момичета - мъфинчета, при толкова обширни 5 теми няма начин да не сте разчепкали моя казус, но не мога да ги прочета всички, та затова моля, с риск да досадя, да ми кажете къде бъркам. Правих солени мъфини в хартиени форми купени от дрогерия DM, станаха чудесни с една неприятна подробност, всички бяха залепнали за хартията. Въпроса ми е трябва ли да мажа тази хартия или причината е в нея самата, ако е по-некачествена. Може и да съм объркала тестото, да не гадая аз. Иначе си купих и тефлонови форми за 12 бр., но още не съм ги сефтосала.  Simple Smile

# 282
  • София
  • Мнения: 3 664
Моите хартиени формички също са от DM,не че не остава нещо по хартийката,но немога да кажа,че е сериозен проблем.Вижда се по-горе на втората снимка.По-скоро е от самото тесто или ти е малко брашното,незнам всъщност, но същите хартийки на мен не ми залепват толкова,че да деформира мъфина.

# 283
  • Мнения: 382
Моят син много обича малките кексчета "Браво" с ягоди на "Победа". Опитвах доста от рецептите за мъфини и разни кексови смеси,но досега не съм получила подобно на вкус кексче.Моля.ако някой има идея ,да ми помогне да ги забъркам тези кексчета!Ще съм много благодарна  bouquet

# 284
  • SOFIA
  • Мнения: 160
Здравейте, мили дами! От няколко месеца чета като гост темите за вашите мъфини и правя първи плахи опити в майсторенето им. Наскоро се престраших да се регистрирам и ето че днес вече се налага да ви задам един въпрос, на който се надявам някоя от вас - специалистите в мъфиноправенето - да ми отговори.
Та въпросът ми е породен от днешния ми изблик на кулинарно вдъхновение и решението ми да направя едни чудни мъфини със сладко от вишни, по рецепта на Винце, която прочетох на първа страница на темата. Речено-сторено: запрятам аз ръкави, пренасям лаптопа в кухнята, чета внимателно, измервам продуктите още по-внимателно и започвам великото им разбъркване с миксера. И тук идва интересното - сместта е толкова гъста, че миксерът забавя обороти, а това нещо в купата започва да придобива консистенцията на много гъсто тесто за хляб. Аз обаче упорито продължавам да се боря с миксера, сместта започва да се катери нагоре по бъркалките и след като оплесквам с продукти и корпуса на машинката, решавам да спра с опитите си и да си доразбъркам тестото с помощта на лъжица. Почти доволна от резултата след неуспешното начало, разпределям сместта в хартиени формички, тях пък поставям в чашки за крем карамел, слагам отгоре по една лъжичка сладко и започвам да пека. В това време се заемам да си поизчистя пораженията по миксера, в резултат на което имам един напълно разглобен електрически уред, с перфектно почистени пластмасови капаци, прилежно подреден с всички развити болтчета на кухненския плот в очакване на съпружеското тяло, спец в електрониката, да се опита да го сглоби с надеждата, че ще заработи отново... През това време мъфините са изпечени и аз доволно потривам ръце как ей сега ще си взема едно мъфинче и ще го изям с най-голям апетит. И тук идва другият проблем - сладкото, което бях сложила, не беше потънало изобщо в тестото, плодчетата стояха като забити на върха на кексчетата, а цялата захар от сладкото беше изтекла от външната страна на хартиените формички, в резултат на което те бяха залепнали за металните чашки. След ожесточена борба, с помощта на един остър нож, успях да извадя кексчетата, оставих ги да поизстинат, взех едно от тях, за да видя в крайна сметка какво съм измайсторила, но с поредно разочарование установих, че хартията е безвъзвратно залепнала за кексчето и трябва голям ентусиазъм от страна на ядящия да може да си поизчопли малко от складкишчето...
Та това е моят разказ. Извинете ме, че стана толкова дълъг, но ми беше приятно да ви пиша. А сега моля някоя от вас да ми отговори - къде сгреших? Или пък това беше просто един неуспешен опит на новака?

 smile3501страхотно ме разсмя Joy Joy Joy Joy Joy moresmile moresmile

Общи условия

Активация на акаунт