Цьолиакия-тема 6

• 71 936
  • 731
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте мили мами!!!Имам проблем с голямата ми дъщеричка и ми трябва добър детски ортопед,мисля че има плоскостъпие защото много взеха да и се кривят обувчиците.Тъй като Варна ми е най-близо търсих първо там,засега ме  насочват към  Димитър Райков ,но записването при него е почти мисия невъзможна  #2gunfire Казаха ми да се обадя през март,тогава щели да дават часовете за април!?!Ако някой има наблюдения за добър специалист ,моля помагайте  Praynig

# 361
Аз мога да кажа за София - Николай Драганов. То и да ходите на лекар, накрая пак ще стигнете до стелки Simple Smile
Понеже и нашия батко имаше такъв проблем, да кажа какво сме правили: ако намериш обувки с ортопедична подметка купи й такива. Преди на Колев бяха всичките такива, но сега не знам до колко години ги правят.
Другият вариант е да купиш ортопедични стелки на д-р Шол за хоризонтален и вертикален свод. Те се залепят в сегашните ви обувки и си вършат работата. Обувките ви не трябва да са с меки подметки, че се кривят, а с някоя по-здрава и твърда подметка. Продават ги (стелките) в специализирани магазини на Шол, но ги има и в ДМ магазини, аптеки и в някои добри магазини за обувки по МОЛ-овете.
Ето тук има и он-лайн поръчки: http://www.scholl-clarks-ara.com/-scholl/shop.browse/9.html
Аз му взимах от тези по 25 или 17 лв. за дюстабан.

# 362
Поли,не е спешно,така че по-добре изчакай Райков,защото наистина е най-добтр детски ортопед Peaceс най-добра апаратура..а по-добре да започне да я лекува добър лекар,докато има шанс да се повдигне свода,ако е паднал..
Аз съм с паднал свод,абсолютен дюстабан и високи обувки не съм слагала никога,защото дори и със стелка,беше адска болка с неудобни  обувки..
Иначе Миленка ти е казала много точно кои фирми за стелки и обувки да търсиш Peace

# 363
Миленка,Дари много ви благодаря  HugМисля че и тук в нашите магазини съм виждала продукти на Шол ,,непременно ще потърся  Peace

# 364
Поли и аз бих препоръчала д-р Райков,ходили сме няколко пъти с Дани и Емма .Дани я водих ,защото се оплакваше от болка в краката и си помислихме плоскостъпие ,но не е.При нея проблема май ще се окаже растежа.Той назначи и изследвания за всеки случай да отхвърлим съмнения за ревматизъм.
Слагам на Емма от няколко дни по 1 ,днес 2 лъжички в  АМ -лактозно мляко/Нутрилон 1/ и засега няма проблем  WinkТова е по интересното при нас  Simple Smile
Момичета кажете кога е редно да въведа ядки, мед,сусам....нали са алергени.  newsm78

# 365
Момичета, изпратиха ми писмо от Чехия за наличие на алергени в Марсианци:

В Марсианци Imuno, Марсианци Gummy и Марсианци Prebio - НЯМА ГЛУТЕН!
Също така няма мляко, яйца, соя, фъстъци и др. алергени

Давайте спокойно на децата! Аз лично започнах да давам Марсианци Gummy и апетита ни доста се увеличи  Simple Smile
Които иска да види сертификата, качих го във Фейсбук.

Мариета, за алергените - започваш както си захранваш - по малко 3-5 дни и следиш за реакция.
Мед можеш първо в меденки да дадеш, после и малко в чая разтворен, но само по едно ново нещо на ден - за да обърнеш внимание на реакциите.
Аз фъстъци и мекотели/ракообразни - още не съм давала.

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 11:29 от M_Nik

# 366
Макси го боли коремчето от меда в чая.Иначе нямаме проблем с него.
Аз да кажа,че доста се поразхлаби от сготвено кисело зеле,при все че хапна 4-5 лъжички,за пръв път дадох,но няма вече.Вие давали ли сте?Аз бях против,че е доста кисело,но мъжо не.....
Миленка,аз дадох фъстъци с бонбоните М и М,жълтата опаковка са с фъстъци и са много вкусни.Бях взела скаридки,аз ги обожавам,но Макси отказа.

# 367
Вижте на какво попаднах,съвсем случайно
http://condor46.blog.bg/technology/2010/10/03/koi-shte-razporedi … quot-marsi.615038

Мъжо го пратих за други,ама той взел Витабор с рибено масло  Crazy.Предполагам,че и тези ще повишават апетита,щом са с рибено масло....

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 17:37 от rozi_maxi

# 368
Рози, специално проверих спецификациите, които ми бяха изпратили за Марсианци.
Правят се от глюкозен сироп и захароза, няма Аспартам със сигурност. Може преди да са били правени така, но сега е нова технология от миналата година, изцяло са със натурални оцветители и овкусители. Правят се по новите стандарти на ЕС за чиста продукция за децата  Peace

Мога да пратя и тези спецификации, жената ми изпрати 8 броя - за всеки продукт.

# 369
Ясно.Явно наистина са променили съставките,защото когато излязоха миналата година ги гледах и ги четох,и съм сигурна,че съдържаха нещо с глутен,а сега вече не. Peace

# 370
"
Темата е : Цели на Асоциация Целиакия
Кога: 10 март 2011 г. · 17:30 - 20:30
Място: хотел Плиска / кафене на 2ри етаж, кафето ,бул. Цариградско
шосе

Здравейте приятели,

Идеята на тази среща е да обсъдим: Какво бихме искали да постигнем с
Асоциацията? Кои проблеми бихме искали да решим в най-скоро време?

Без приоритизиране на задачите и ясна стратегия какво искаме да
постигнем заедно съм скептична че нещо може да се промени.

Надявам се да видя част от вас; да обменим идеи; разпределим задачи и
намерим сили заедно да разрешим част от проблемите с които се
сблъскваме всеки ден.

С пожелания за хубава седмица и до скоро,
П."

Това е копирана информация от групата във Фейсбук

Само искам да допълня информацията=>

Говорих с Полина и Айсидора, става дума за среща по препоръка на
Конфедерация Защита на Здравето. Те могат да ни помогнат много, но
искаха да се съберем хора от София с деца и майки, които могат да
отидат в предавания по телевизиите.

Миналата седмица от КЗЗ(Конфедерация Защита на Здравето) ни извикаха и
ни предложиха помощ във всеки аспек, който ни вълнува и е важен за
нас./Има доста задачи за вършене/
Отделно се гласят да ни направят пълноправен член към сдружението, а
сега сме асоцииран член. Направиха ни сериозна забележка, че нямаме
ясна стратегия и визия какво искаме и как ще го псотигнем. Айсидора
коментира проблемите за липса на брашно след 18г. възраст, но те
говореха за това, дали само това е проблема на Асоциацията?!
Аз и Айсидора, която е председател на Българска Асоциация Цьолиакия
беше на това събиране и вече имаме уговорено предаване с Мартина
Вачкова. Очаква се тя да ни извика и там да се коментират всички
проблеми на децата, родителите и възрастните хора, които нямат от къде
да получават информация и помощ. Проблемът е много сериозен и трябва
да се погледне цялостно.
Препоръките към нас са много и ако искаме да се случи нещо добро, ще
трябва да положим усилия за да си го извоюваме.
Айсидора потвърди, че ще дойде в 18.00 часа.

С най-добри пожелания,
Калата/координатор София/

# 371
Bisi.s,  мерси за информацията за асоциацията. За всички ли е срещата на 10 март 2011 г. · 17:30 - 20:30 или могат да присъстват само от ръководството на Асоциацията?

Много обича да ближе лимон и се крие от мен и го гризе с кората,знам че не е полезно за нея ,но види ли ме с лимона - няма спасение  Laughing.
Мarieta, а защо не трябва лимон за малката ти? Какво пречи лимона на нашите деца или само за вас е проблемен?

... За Ваше успокоение ще поискам становище от централата в Чехия – всички продукти на Валмарк се произвеждат в Република Чехия и няма как да не се спазват европейските директиви.
M_Nik, а дали е казано и ако не, дали е възможно да попиташ тази любезна дама Теодора Карастанева освен за марсианците дали лецитин-а на Валмарк е безглутенов продукт?
   На нас ни го препоръчаха, че позаслабнахме доста от диетата през зимата и също и Витамин Д. В нашата безглутенова таблица е сред позволените, но някой наясно ли е кой вид Витамин Д е най добре? В най-близката аптека имат само Diavit, който бил и с витамин А. Чудя се дали това става или да търся и друг по-чист Витамин Д ?

# 372
Срещите са за всички желаещи, залата е поне за 50 човека.

И моят малчо обича да лиже лимон, проблема са корите, които се третират с разни гадни препарати.

Аз ще питам, но сигурна ли си, че Лецитин са ви предписали, защото съм взимала за отслабване? По принцип лецитина подпомага метаболизма и подпомага разграждането на хран. вещества. Също разгражда и холестерола, дават го и за черния дроб.

А витамин Д се натрупва най-вече от слънцето, повече стоене навън (иде слънце) са достатъчни за да го получите в чист вид. Също така в Рибеното масло има освен есенциални (омега 3 основно) мастни к-ни и витамин Д, а и по-трудно се предозира. А и рибеното масло определено е добър вариант за подрастващи, действа добре и на учението. А пък и няма глутен със сигурност.

# 373
Sega ,за лимона писах че не е хубаво,защото Емма още е малка /няма 2 год/ и цитруси още не съм давала ,а и на диета сме едва от 6 мес и не смея.
Аз вит  Д съм си поръчала от I herb ,но още не съм го получила.Тук във Варна няма Диавит ,нито Вигантол ,спрели са ги от производство.

# 374

И МАЛКИ И ГОЛЕМИ,ДА СТЕ РУМЕНИ ЗАСМЕНИ:)

Общи условия

Активация на акаунт