Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на непоносимост към глутен и как може да се диагностицира тя?
Как може да се въведе глутен в детското хранене и какви са препоръките за въвеждането му?
Кои храни съдържат глутен?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на непоносимост към глутен и как може да се диагностицира тя?
Някои от симптомите на непоносимост към глутен включват подуване на корема, мазни, шуплести, бледожълти изпражнения, загуба на тегло, анемия, рахит при деца и спиране на ходенето при деца. За диагностициране на непоносимост към глутен е важно да се направи тест за глутен при наличие на тези симптоми.
-
Как може да се въведе глутен в детското хранене и какви са препоръките за въвеждането му?
При въвеждане на глутен в детското хранене е важно да започнете с малки количества и постепенно да ги увеличавате. Глутенът трябва да се предлага ежедневно, за да се постигне натрупване и да се види дали има реакция. Препоръчително е първо да започнете с овес, след това ръж, ечемик и накрая пшеница.
-
Кои храни съдържат глутен?
Глутенът се намира в пшеница, ечемик, овес и ръж. Някои продукти с глутен включват хляб, сладкиши, бисквити, чипс, бонбони, шоколад, сладолед, конфитюр, сосове , кетчуп , соев сос , горчица , печени ядки със сол , паста за зъби , мед и нишестета. Освен това кремове, бакпулвер и дори някои лекарства съдържат глутен.
-
Кои са някои от наличните на българския пазар безглутенови продукти и къде могат да бъдат намерени?
-
Как мога да приготвя хляб без глутен и какви са алтернативите на маята за квас?