Цьолиакия-тема 6

• 71 192
  • 731
  •   1
Отговори
# 435
Благодаря за отговорите,от това което сте писали по всички теми реших,че най-добре да си запазя час за София и да си отида при д-р Пантелеева.Ще видим какво ще стане в сряда,дано всичко се нареди PraynigА иначе,по листа на д-р Георгиева от прегледа е написала и на двамата-Вторичен недоимък на лактаза.Лечение-Креон и Пробиотик/Ентерик екол/.В листовката,пише,че не се препоръчва при хора с "лактазен дефицит".Зададох и въпрос по e-mail,отговори ми не се тревожи тя лактазата е незначителна  ThinkingВ кабинета ми каза да давам банани,после и написах,че съм чела в нета,че не трябва и тя ми отговори не давай.При последно питане да давам или да не давам,каза давай.Всички тези противоречия започнаха много да ме тревожат, а аз не искам да експериментирам с децата си.

# 436
Ми правилно ти е казала Георгиева.И ние всички отначало сме били с лактозна непоносимост,но сме давали по малко сирене и кашкавал.А колко ще е лактозата в таблетките!?Както и на Мариетка й беше изписала лекарства с пшенично нишесте за детето.Тя си знае работата.А относно банана,къде пише да не даваш бабан?Стига да е много добре узрял,защо да не даваш!?Аз давах от самото начало.
Ако си мислиш,че Пантелеева подробно ще отговори на всичките ти въпроси....Недей да имаш такива очаквания,защото те са супер много заети,и не могат да обръщат по много внимание на всеки.При тях ходят страшно много хора.Единственото,което ми каза на мен Пантелеева,беше да внимавам с лекарствата,че често в тях има глутен и да не давам мляко до 3-4 месеца след започване на диетата.Това беше.Кое кога да започвам...всичко научих от тук.И Георгиева също,и тя с 5-6 думи.Това е положението.И ги разбирам,2 са в цялата страна....

Последна редакция: пн, 28 мар 2011, 15:20 от rozi_maxi

# 437
За жалост Рози е абсолютно права,аз не съм ходила при Пантелева но за отношението всички казват че е като Георгиева -истината е че наистина са много заети и набързо ти казват основните неща,а оттам нататък всеки да се оправя както може.Между другото когато сме ходили при Георгиева в частния и кабинет отношението е къде-къде по добро  #Cussing out ,внимателна е изслушва те и ти обяснява на дълго и нашироко всичко!!!А когато лежахме в болницата я гонех по коридорите и и се молех за малко внимание и яснота относно Мишонка.Незнам какво да кажа  newsm78,но когато човек си изпати ,като нас и полежи няколко седмици по болниците и сякаш претръпва и не му пука.И аз в началото  си мислех че само моето детенце е болно и ,че като отида в болницата лекарите ще ни обръщат внимание и ще си вършат работата с удоволствие но.....след като се сблъсках със суровата действителност в нашата мила Родина ,вече знам -никой не го е грижа за нищо -оправяш се сам и това е.Нито те насочват ,нито ти обясняват ,нито те окуражават ааа виж може от време на време да те упрекнат в нещо,това го могат.Та мисълта ми беше че всички майки тук,извинявайте че пак ще се повторя но вие ми дадохте толкова ценна информация и толкова много помощ и разбиране ,че аз никога няма да мога да ви се отблагодаря  Hug За мен трудностите започнаха още от самата бременност и преждевременното раждане на малката и многото  неизвестни докато я изправим на крака и се убедим че всичко е наред,незнам за вас но за мен живота придоби съвсем други измерения.В началото си беше доста страшно и за още не мога да се оттърся от всичко което ни се случи.Още по-вече че все още не ни  се е разминало.На 14 .04.2011 съм запазила час във Варна при Райков-детския ортопед - за голямата ми принцеса Славена,и мисля да се уговоря със Георгиева да съчетая ходенето да Варна и да направим поредните изследвания на Миши,като този път ще я помоля ако може да не лежим в болницата а да пътуваме всеки ден  само за иследванията.Дано да се съгласи,че не ми се  лежи пак там ,много е трудно.Поздрави на всички мами-героини,и на нашите малки-големи юначета!!!

# 438
Разбирам,че д-р Георгиева е много заета,когато се обадих за да запазя час ми казаха за  средата на м.април.Тогава и звъннах личнона мобилния и тя ми каза,вземаш 2 направления и идваш,аз настоявах за частен преглед-не се съгласи.С триста зора личната им лекарка ми даде направление, а досега не съм и искала/било края на тримесечието/.Обясних и че не иска да ходя на частно,а иска направление.Даже звъняхме от кабинета,пак да я помолим да ни приеме на частно,но тя не си вдигна телефона.Личната пак настояваше да звъня до следващия ден на обед и ако тогава пак не стане,ще ми даде.И така с две малки деца,се разходих и на другия ден за да ги взема.
Сега при д-р Пантелеева отиваме на частно,то и да искаме не става с направление,защото вече ги оползотворихме.Попитах за прегледа-цената е 75лв.
Искам да попитам тези другите изследвания за Ig и ЕМА,могат ли да се платят?

# 439
Сърдечно благодаря на всички за съветите. Направо се побърквам от притеснение. Чудя се как да дам на детето глутен и ако не е цьолиакоподобен синдром какво друго ще излезе. Но трябва да се направят изследванията и да се уточни причината за тази диария. Ще отидем в София че Варна ни е далече. Днес смятам да й дам една две хапки безглутенов хляб. Дано няма проблем. Praynig
bisi.s ще се радвам да се срещнем и да поговорим.

# 440
Juli.di, теста ЕМА (50 лв.) не се поема от здравна каса. Панталеева почти със сигурност ще иска да ви го направи (тя като види детето и преценява). Не съм сигурна дали влиза в тези 75 лв., по-вероятно ако прегледа включва ехограф - да не влиза.

Нели, не се притеснявай излишно, защото може просто да е раздразнен стомаха след всичките тези проблеми (възпалено черво или ротавирус) или проблем само с лактазата (всичките деца са го имали след диария).
От безглутеновия хляб няма какво да я дразни (не го печи, да не е мн. твърд). Както ти писаха в началото наблягаме на ориз, картофи и крехко пилешко - варени, накълцани, може и смачкани с вилица. Това се дава с цел да се усвоява максим. лесно храната (понеже червата не работят добре, не са се възстановили). А и тези храни най-малко алергизират. Също и безглутенови каши - може, но БЕЗ МЛЯКО (има с елда и оризови, с ябълка, круша). В началото ние ядяхме по 10 пъти на ден (не се шашкай), съответно и често се акаше. Постепенно червата започват да усвояват все по-добре и може да се разшири диетата. Не давай много твърди и несмлени храни.

# 441
Благодаря M Nik,както и на другите със своите съвети и знания  bouquet

# 442
срам не срам ще питам, има ли подобна тема за възрастни- утре ще ходя при личната- да ми обясни за изследванията- искаше ми се да задам няколко въпроса

покрай АБКМ на малкия, се срещнах с това заболяване и симптомите са му толкова близки до моето състояние

мислите ли че ако излезе нещо такова, трябва да спра и глутена на сина си?
четох че 95 % е наследтвено заболяване, и това малко ме притесни- аз като по-малка нямах проблеми- но се отключиха след един стресох период, по време на бременноста бях доста добре, но сега всичко се почна наново
май ще излезе този пуст глутен, не знам защо, но така го усещам  Tired

# 443
lux, тя темата е една - тази - и за деца, и за възрастни. Питай тук за всичко.

На малкия по-вероятно няма да се налага да спираш глутена. Но за твое успокоение можеш да го заведеш и него да го прегледат. Има си и тестове за непоносимост, ако има симптоми, се прилагат.
Има някаква наследственост, но тя е 5 %. Познавам поне 10-ина възрастни с този проблем (2-3 жени са го отключили след бременноста) и децата им изобщо нямат Ц.
А ти ядеш ли млечни? Да не би и ти да имаш алергия към млякото по-скоро (като детето)?

# 444
по принцип никога през живота си не съм яла много млечни, по скоро само в кексове и готвено, но като забременях започнах да се тъпча с  млечни и по време на кърмене първите месеци- мн наивно от моя страна, сестра ми също има проблеми с белтъка на кравето мляко , голяма грешка, но сега не ям 2 месеца сме на диета с бебето, но проблемите продължават съмнявам се в Ц. ще стане ясно- утре ще отида за кръвни изследвания

трябва ли задължително да се направи биопсия- ако излезнат – или + резултатите
четох че ако излезе – резултатите пак не се изключва Ц. ако симптомите са налице

надявам се да няма проблеми детето, че алергията към белтъка на млякото ни стига

# 445
Лукс, къде ще ходиш за тест? При Панталеева или в Токуда - при Лазарова?
Биопсия се прави след (+) резултати или съмнения в резултата (ако е на границата, ако друг тест има проблеми). Пускат се понякога и ЕМА и антиТТГ, също и имуноглобулините.
Всъщност в какво се изразяват твоите симптоми? И сирене и масло ядеш ли? Ако ядеш, може и от това да е - алергия към белтъка.
Всичките хора с Ц. първоначално имат и проблем с лактозата и са на безлактозна диета за 3 месеца.

# 446
Не съм ходила на лекар, говорим с педиатърката и тя каза че ако имам съмнения е по-добре да си направя първо изследването, тада видим дали има нещо  и после ще ме ориентира къде да отида.

симненията са ми от доста отдавна, винаги съм усещала че хляба не ми действа добре - ако не е Ц ще се наложи наситина много сериозен преглед въпреки това

вече съм 49 кг, а съм 167 см - това ме притеснява много
всяка сутрин имам редки изхождания- извинявайте че споделям тук това, малко ми е неудобно

т.е ако това са симптомите:
Симптомите на Целиакията могат да включват една, или повече от следните прояви:
- Подуване на корема, съпроводено с болки

- Хронична диария -
- Загуба на тегло
- Светли, често видимо мазни и лошо миришещи изпражнения
- Необяснима анемия
- Болки в костите, ставите
- Промени в настроението
- Спазми на мускулите
- Лесна уморяемост
- Силно забавен растеж и развитие на децата
- Гърчове
- Афти по устната лигавица
- Болезнен кожен обрив известен като Dermatitis Herpetiformis
- Загуба на зъбния емайл и промяна на цвета на зъбите
- Нарушения в менстуралния цикъл

тези с червено ги имам - имам язва на дванадесетопръстника и една лекарката ми каза синдром на раздразненото дебело черво- но съм имала моменти, в който съм супер спокойна и пак имам проблеми- не го свързвам със психическото си състояние, защото в момента не съм подложена на абсолютен никакъв стрес- толкова спокойна никога не съм била  Laughing
знам ли вече- ще си го направя и да видим какво ще отчете- ако не е ще се радвам че не е и ще продължа да търся проблема  newsm78

за въпроса за белтъка- не ям никакви млечни + яйца

# 447
Лукс,и аз имах същите притеснения,и то основателно,защото вече бяха открили на малкия болестта.Аз бях станала също 46 кг,висока съм колкото теб,проблеми с цикъла,анемия,обриви,уморяемост,редки изпражнения....Правих си тестовете,отрицателни бяха.В крайна сметка ми откриха полип в матката.От там кръвоизливите,анемията,обривите....всичко.Така че,може и да се окаже друго.Пиша,за да не се притесняваш много.Дано и при теб се окаже нещо преодолимо Hug.

# 448
Лукс,и аз имах същите притеснения,и то основателно,защото вече бяха открили на малкия болестта.Аз бях станала също 46 кг,висока съм колкото теб,проблеми с цикъла,анемия,обриви,уморяемост,редки изпражнения....Правих си тестовете,отрицателни бяха.В крайна сметка ми откриха полип в матката.От там кръвоизливите,анемията,обривите....всичко.Така че,може и да се окаже друго.Пиша,за да не се притесняваш много.Дано и при теб се окаже нещо преодолимо Hug.
Дано да е така Simple Smile  Hug благодаря за успокоението  Heart Eyes

# 449
Брей, Рози, ама това ли се оказа, а как се беше притеснила... а то си имало друго обяснение.

Момичета, аз пак за срещата (ако не идвате): Ако искате нещо да питам или да споделя - казвайте навреме! Калин е писал във фейса на какво ще се наблегне.

А тази идея за срещичка (на хотелче из страната) също можем да я подхвърлим и там, да видим дали някой няма да се навие още  Simple Smile
Ако имате идеи къде - споделете!

Общи условия

Активация на акаунт