Това, което аз знам за последователността при въвеждането на млечните продукти, е кисело мляко, което може да се предложи от 8-мия месец нататък, извара, сирене, кашкавал, прясно мляко. При обременоност/наличие на алергии даването на млечни продукти се измества за след навършване на 1 година. Лично аз кравето масло вече съм го въвела - слагам по малко в елдата, киноата и крем супата.
Ние се кърмим многократно и денонощно, през нощта - според зависи по един, два, три пъти. От другата храна хапваме символични количества с краткотраен интерес. Като цяло при нашето захранване Алина предпочита храната, която може да хапва с ръце пред тази, която й поднасям с лъжица. Лъжицата пък държи да я хване и сама да си я напъха в устата. Аз само я пълня и поднасям към нея и разбира се не я пускам въобще - контрол на този етап трябва да има иначе мазалато ще е голямо

Не виждам нищо чудно в това, че на 10-11 месеца децата все още предпочитат кърма - така или иначе до 1 година млякото - майчино или адаптирано - си остава основната храна за бебетата. Пробвала съм да предложа на Али твърда храна когато е гладна, преди да я накърмя - факт е, че избутва лъжицата или парчетата сварени зеленчуци, обръща се към гърдите ми и търси да суче.
След като я накърмя, правя пауза около 20-30 минути и отново предлагам твърдата храна - е, тогава вече й обръща внимание, но то не е за наяждане, а по-скоро за замезване

А за реакцията на педиатъра, за която pinzi пише - няма нужда да коментирам. То по-добре да се смееш, иначе трябва да плачеш. Факт е, че в България все още има много малко педиатри, които могат да реагират адекватно и дадат правилен съвет относно кърменето.