Тема: Ще имам близнаци! Тема с продължение....20!

• 41 834
  • 762
  •   1
Отговори
# 735
  • София
На мен не ми е правен БХС и доц.Николов даже се учуди защо не са ме пратили да си направя  Rolling Eyes и аз му казах,че нали не правят на близнаци и той каза:глупости! Rolling Eyes

# 736
  • Пловдив
Аз звънях в Националната генетична лаборатория, за да питам прави ли се БХС на бременност с близнаци в България. Отговорът беше - НЕ! Но това беше преди година.Сега не знам Wink

# 737
Аз правих ранна ФМ във Фемина, 110 лв за близнаци, 70 за едно. После в 18, 23 и в 28 г.с.

Дано малките душички имат късмет. Аз много добре знам какво й е на мама сега и как сърцето няма покой и непрекъснато мислиз амалките. Но трябва много вяра и да има сили за всичко.

# 738
sensenitka  странно че поне на ранната или нормалната ФМ не са те пратили, особено за еднояйчни близначета е хубаво да се види кръвопотока и други неща. Ти как се чувстваш, корема расте ли повече, матката как е?
Късната ФМ като цяло не е важна и е за родителите основон, реално тогава бебетата само растат, ранната и в 18-21 гс ФМ са важни защото тогава се следи за определени маркири, за генетични аномалии и после се гледа цялата органогеназа и развитие на бебето, сърчице, стомахче, краиници и тн. От там нататък общо взето бебето само качва и расте.

Aila, и на мен ми е странно това. Възможно ли е моята гинеколожка да ги е оглеждала по време на прегледите? Всеки път ме гледат на видеозон, но доколкото знам нейният е 2Д, не знам дали на такъв могат да се видят органите на бебенцата. Иначе аз се чувствам добре, матката вече ми е на макс нарастнала на височина, по последна информация от 20 Април. Коремът от тогава до сега ми е пораснал с около 5 см, ако съм успяла сама да се премеря правилно, но вече расте напред, не нагоре. Живо се интересувам по колко см е нормално да ти расте обиколката в последните месеци. Иначе с килограмите съм май назад, само +9 до тук, но май всичко отива на бебетата. Бях писала по-назад, че миналата седмица ги измериха с тегло 1480 гр и 2020 гр съответно, което по календарът, който гледам е в нормата, дори май над нея.
Да разбирам ли, че в късните седмици ФМ не може да диагностицира проблеми както в ранните седмици?
Моя приятелка роди преди три години близнаци и не отиде нито веднъж на ФМ по съвет на нейния наблюдаващ лекар, защото натискът върху корема бил по-дълготраен и силен, докато оглеждали бебетата и това му се струвало рисковано.
Не знам колко е логично, но досега с това се успокоявах. След две седмици съм пак на преглед и смятам да повдигна въпроса, а ако не получа подобаващ отговор, направо ще направя поредното "волно изпълнение" и ще си запиша час някъде.

# 739
  • София
sensenitka  при две бебета, да по-трудно е в късните седмици да се види нещо, но основното не е само това. Ако има застрашаващ живота дефект недай боже например е важно дас е види колкото се може по-рано за да се прецени дали да се задържи бременността. В късните седмици реално това вече няма значение. И да би трябвало и съвсем спокойно твоят лекар може да си направи същият преглед и да огледа подробно всичко, ако е способен. Както казах реалният преглед си се прави на 2 д. Не съм напълно запозната, но на ехографа на моята не можеше обаче да се пусне доплер, тогава се вижда кръвопотока и движението на кръвта от плацентата към бебетата и на сърчицето входяща и изходяща кръв, което е доста важно да се погледне за аномалии.
В 13 гс се гледа основно за генетични аномалии, Даун синдрома, една гънка на врата и костицата на нослето, макар че е много важно как са застанали бебетата и дали ще се види. В 18-21 гс, вече се оглежда всичко, всяко пръстче, органите , сърчицето и тн, пола, макар че дори и на предишната вече могат да видят в повечето случаи пола. Тук се гледа както писах и кръвопотока в плацентите и с доплер и на сърчицето.
Както писах с каките и аз не съм ходила на ФМ реално, лекарката ми оглеждаше тези неща, макар че очевидно е искала поне на доплер и сърчицата да се погледнат, но не сме се разбрали. С елена ходих само 18-21 гс на ФМ, като пропуснах ежемесечният преглед при гинеколожката. Като цяло тогава нямах някакви оплаквания и рискове и е исках да правя излишни ехографски прегледи.
Горните неща ги пиша съвсем общо, не си спомням подробно точности, а вече има време и не съм се интересувала отдавна. В нета има много информация за ФМ и какво точно се прави и какъв е смисъла Simple Smile
Последно покрай ТТТS се рових из нета, и открих че асоциацията за туинс-то туинс трансфюжън синдрома дори препоръчва след 16 гс при еднояйчни  близнаци, дори да няма маркери за развитието на синдрома да се ходи на преглед ежеседмично, за да се хване навреме и да се вземат мерки .

# 740
мога само да предполагам как имат показател за всяко дете. кръвта си е една от майката, но другия фактор и гънката на врата и точно заради нея има разлики  в оцеката на риска. за това е повече от абстрактно  Rolling Eyes

# 741
  • Варна
sensenitka , феталната се прави на 2д видеозон, а 3д и 4д са си вид атракция за родителите повече. Помагат да се видят по-лесно дефекти като заешка уста или вълча паст, но това докторите го виждат и на 2 д-то.
Ето тук може да прочетеш за феталните, доплеровото изследване, оценката на риска от преждевременно раждане. На мен статиите ми бяха много интересни и полезни. 
http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content& … =36&Itemid=60

# 742
Благодаря, момичета,
Ще прочета статиите, но и ще и разпитам моята гинеколожка. Тя по принцип е стриктна, но не обича да дава много подробности.  Confused

# 743
Емсичка Praynig Praynig Praynig  Дано господ е с вас. Praynig
За прегледите аз живея в Испания, и вчера ми правиха БХС, мерят си се нухалните гънки на двете бебета а кръвните показатели се делят по някаква формула...дадоха ми добър резултат, реших да си се радвам, и да спра да се чудя реален ли е или не...бебетата бяха супер активни и док остана много доволен. Grinning
Иначе тук видях зор с тази ранна ФМ, няма такова нещо Rolling Eyes, наричат я Генетична ехография и я правят на 2д...не че не мога да си доплатя за 3 или 4 д, ама като не знам какво ще премерят, реших да стисна зъби и да изчакам да направя следващата ФМ- 16-20 г.с., нея поне си я правят и тук Mr. Green  Всъщност още се чудя... newsm78

# 744
tranka, както сме написали аз, Aila и Amalleira, ФМ се прави винаги на 2Д, просто ултразвука  е по-добър. 3Д и 4Д е за кеф на родителите. Най-вероятно са я нарекли генетична при вас, точно защото в тези седмици гледат за генетични малаформации Simple Smile. Ако докторът е прегледал всички органи и е проверил кръвоснабдяването на сърцето и плацентата, значи е направил точно ФМ.
Не знам точно каква е формулата за БХС, но гледат МоМ-овете и доколкото разбрах трябва да са в близки стойности.
При ранната ФМ при мен риска беше висок 1:100 за Даун, поради пропускане на кръв на клапата на едното бебе, като към този риск добавиха кръвните резултати, рискът се понижи на 1:1000. Обясниха ми, че тъй като кръвните резултати са ми добри и други показатели за Даун като нухалните гънки са в норма да не се притеснявам и в 20 г.с. да отида на ФЕ, като е възможно дотогава бебето да е израснало проблема. Така и стана на ФЕ всичко беше ОК.
sensenitka, без да се засягаш, но за лекар, който не е пратил бременна с близнаци на ФМ, не бих казала, че е стриктен. Дай Боже на всички безпроблемни бременности, но за съжаление не винаги нещата са такива каквито ни се иска.

# 745
Мамчета вие в коя  седмица усетихте за първи път вашите бебета

# 746
mimi8406, мисля че беше около 13-15 г.с. Но това ми е втора бременност и знаеш че са бебетата.
предната, отново с близнаци в 21 г.с.

# 747
Мамчета вие в коя  седмица усетихте за първи път вашите бебета

mimi, това ми е първа бременност, но ги усетих още към края на 14-та г.с, макар и слабо. Вече по-осезателно в средата на 18-та седмица.

# 748
  • Пловдив
Втора бременност, но чак в 19-та седмица ги усетих калпазаните Simple Smile

# 749
Аз ги усетих моите бандити някъде към края на 18 г.с. като бълбукане и гъделичкане отвътре - беше много забавно. Сега си ме закачат отвътре но няма силни удари - щадят ме, усещам ги да се въртят. Понякога нощем ако леко притисна корема или ако седна неудобно ме побутват отвътре да си променя позицията. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт