Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как родителите могат да помогнат в отглеждането на децата?
Какви са различните гледни точки относно родителската помощ?
Какви са мненията относно участието на бабите и дядовците в грижите за децата?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как родителите могат да помогнат в отглеждането на децата?
Много хора получават помощ от родителите си, но има и такива, които се справят сами. Някои родители с готовност предлагат помощ, докато други може да се нуждаят от подкани и преговори. Важно е да запомните, че родителите не са длъжни да помагат и помощта им трябва да се разглежда като допълнителен бонус или нещо нормално в зависимост от това дали я има или не. Някои родители предлагат да се грижа за децата или да ги извеждат на разходка. Понякога родителите се нуждаят от напомняне и молба, за да помогнат. Някои семейства предпочитат да се справят без помощ от други.
-
Какви са различните гледни точки относно родителската помощ?
-
Какви са мненията относно участието на бабите и дядовците в грижите за децата?
Мненията относно помощта от баби и дядовци при отглеждането на деца варират. Някои хора получават редовна подкрепа от своите родители, докато други се справят сами с грижи за децата си. Освен това влиянието на бабите и дядовците може да бъде както положително, така и отрицателно в зависимост от ситуацията. Различните подходи към подкрепата на бабите и дядовците в отглеждането на децата включват изразяване на благодарност за тяхната помощ, като същевременно се предпочита самостоятелното отглеждане на деца. Някои се радват да получат помощ, като подчертават важността на бабите и дядовците в развитието на децата, докато други предпочитат периодична помощ или дори избягват да разчитат на тяхната грижа. Съществуват и различни мнения относно ролята, която трябва да играят бабите и дядовците в отглеждането на децата. Ползите от разчитането на бабите и дядовците за помощ при отглеждането на децата включват по-силно семейно единство, развитие на близки връзки и подкрепа в различни ситуации. Въпреки това, някои хора изразяват опасения относно потенциални намеси в грижи за детето и предпочитат да имат контрол върху възпитанието им чрез случайна помощ. Мненията относно участието на бабите и дядовците в грижи за децата варират. Някои смятат, че това е полезна помощ, особено когато родителите са заети. Други изразяват опасения относно изгубеното време за семейството и предпочитат да се грижат сами за децата си. Освен това има хора, които споделят отрицателни преживявания с бабите и дядовците, което води до дразнене и конфликт. Мненията за ролята на бабите и дядовците в отглеждането на децата варират. Някои хора вярват, че тяхната помощ е ценна и допринася за развитието на детето, докато други смятат, че тя трябва да бъде доброволна и не изисквана. Освен това много хора подчертават важността на връзката между внуци и баби/дядовци и не трябва да се пренебрегва.
-
Какви са различните подходи и гледни точки на бабите и дядовците при отглеждането на внуците?
-
Имали ли сте опит с детегледачки? Какви са вашите мисли за тях?
Случвало се е да помолим с мъжа ми да излезем някъде само двамата вечерта и тя да остане с тях дори без предупреждение. Макар че за 2 години тези късни излизания се броят на пръстите на едната ръка аз съм спокойна и благодарна за помощта. Свекърва ми е споделяла че за нея е удоволствие а не задължение времето прекарано с внучките, затова не и тежало сутрин да става в 5-6 за да сготви вечерята а вечер да не бърза към къщи а към внучките
Миналото лято сестра ми като роди тя пое малките за седмица, да мога аз да помогна на сестра си първите дни. И двете години откакто ги има на Нова година са утях, за да можем да празнуваме спокойно с баща им
Много се радвам за теб, на мен такова нещо не може да ми се случи, за съжаление
Че съм борбена,борбена съм,ама нямам друг избор.Но не бих отказала помощ,стига да има,кой да ми предложи.За съжаление обаче няма.
На нас никой не ни помага, въпреки че родителите ми живеят в съседния вход.
Ако пък имаш желание- намираш си начини. Отношенията може да са прекрасни , обичат внуците си, обичат и зетя/снахата.....но все нещо друго изкача. Един път е отдалечеността, другия път е някаква заетост, след това нещо друго...месеците си текат, после годинките, децата растат и в един момент самите те/децата/ не желаят да имат кой знае какви контакти с бабите и дядовците си. Искат си мама и тати и това е.
Но аз не говоря за гледане на внучетата, аз говоря за поддържане на емоционална връзка, за изграждането и всъщност и след това за поддържането и. И не мога да бъде убедена, че е нормално да я няма тази връзка.