Идеи за нахут

  • 5 180
  • 27
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 46 910
Здравейте, ще се радвам да ми дадете идеи за ястия с нахут.
до сега само това съм пробвала...става, не е лошо, но детето не го ще особенно....а и ми има малко прекалено екзотичен и натрапчив вкус(заради кимеона и лимона предимно). http://www.momentofpeace.net/2009/nahut-zelenchuci

# 1
  • Мнения: 686
Аз си го купувам от арабите в консерва - полуприготвен, тоест сварен и смлян. И само го подправям - малко кисело мляко, зехтин, лимон, чесън, солчица - и получавам хомус  Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 46 910
хомусът беше да се мажат филийки ли?

иначе аз го купих суров, но не е проблем да го сваря и смеля, ако не излезе някоя друга апетитна рецепта Simple Smile
а всичко на вкус ли прибавяш или все пак има някакви пропорции?

# 3
  • Мнения: 686
Хомусът е като салата или като рязадка. Аз го хапвам само така, но може и на хубав хляб.
Нямам пропорции - на вкус си го правя. Забравих обаче нещо важно за него - слагам и сусамов тахан - пак от арабските магазини, ужасно е вкусен. Например от него се слагат 1-2 суп.лъжици, а аз слагам поне 5, много го обичам, а и е полезен, казват. Киселото мляко също е няколко лъжици - всичко друго на вкус.

# 4
  • София
  • Мнения: 46 910
а къде има такива магазини? Simple Smile

# 5
  • Мнения: 686
Ами около Халите и Женския пазар в София. Не зная за другите градове, но няма как да няма. Трябва да са около пазарите.

# 6
  • Мнения: 398
В нашето семейство много тачим нахут със свински джолан  Whistling

Ако е суров го накисвам за 24 часа, после го измивам и слагам в херметика заедно с джоланчето, червен и черен пипер, малко нарязани лук и морков и олио.Варя около 30-50 мин ( в зависимост от тенджерата, но да е съвсем сварен) и ако е необходимо леко закашвам с брашно.

Правила съм и с телешки джолан.Пак е вкусно, но със свинско най-добре става.

# 7
  • София
  • Мнения: 46 910
Мили аз за София питам Simple Smile ще се опитам да намеря,нещо специфично пише ли поне...те..е как да го позная че е арабски магазин?...Simple Smile(извинявам се за хилядите въпроси)


Елица-сестрица -мерси и на теб Simple Smile

# 8
  • Мнения: 398
Не знам в София дали има "Пикадили", но от там съм купувала консерви с хумус и такива със сварен нахут.

# 9
  • София
  • Мнения: 46 910
ооо има , че е и на 5 мин от къщи Simple Smile супер, ще проверя там Simple Smile Hug Hug Hug

# 10
  • Мнения: 5 001
Angel_Dust Не знам какви ще са цените в Пикадили,но на Женския пазар има много арабски магазини(по алеята със зеленчуците) и там има много голямо разнообразие от различни храни,консерви,подправки......

# 11
  • Мнения: 686
Мили аз за София питам Simple Smile ще се опитам да намеря,нещо специфично пише ли поне...те..е как да го позная че е арабски магазин?...Simple Smile(извинявам се за хилядите въпроси)

Честно да си призная, не съм обръщала внимание на марката, но във всеки арабски магазин говорят български и са ужасно учтиви. Те са ми давали най-добрите съвети за собствените си продукти. Просто ги попитай кой хомус ще ти препоръчат и си го подправи вкъщи. И според мен върви чудно с червено вино в идващата зима   chef

# 12
  • София
  • Мнения: 46 910
 Hug Hug Hug тази седмица ще проуча кое къде как...мили, аз по-точно за магазините питах как да ги разпознавам, че са арабски Rolling Eyes Crazy, не за марката на хомуса Embarassed Embarassed Embarassed

# 13
  • Мнения: 686
Hug Hug Hug тази седмица ще проуча кое къде как...мили, аз по-точно за магазините питах как да ги разпознавам, че са арабски Rolling Eyes Crazy, не за марката на хомуса Embarassed Embarassed Embarassed

Извинявай, не съм те разбрала  Embarassed Точно покрай сергиите на пазара има много такива магазини - няма как да не ги разпознаеш. Ще видиш, че вътре продават и наргилета, и много подправки. Влизаш и гледаш по продуктите - пише ли на арабски, вътре си  Mr. Green
И по улиците, които от халите водят към пазара, също има, но не им знам имената на улиците. Трябва да с еразходиш веднъж и да поразгледаш, да проучиш, ще си намериш и други интересни дюкянчета  Wink

# 14
  • София
  • Мнения: 84
Здравейте!


Скоро открих чудесното съчетание между нахут и печени червени чушки. Първо от рецептата за крем-супа от този блог - http://vkuhniata.wordpress.com/2009/09/21/roasted-red-peppers-an … -chickpea-potage/.
После започнах да си правя различни варианти - става добре като салата - нахут, печени червени чушки, много магданоз, сол, зехтин и лимонов сок. За пастет може всичко това да се пасира, като се прибави и малко сусамов тахан.


Нахутът си го приготвям по рецептата в блога - накисвам за една нощ, после варя и махам люспите.

Общи условия

Активация на акаунт