КОНСУЛТАЦИЯ С ДЕТСКИ ОФТАЛМОЛОГ : Д-р Константинов - тема 3

• 272 385
  • 1 382
  •   1
Отговори
# 1 245
Здравейте!
Мързеливо око е това, което има по-слабо зрение. При изследване на зрението с таблица за далечно и след това за близко виждане, трябва да има най-малко 3 реда разлика между зрителната острота на двете очи.
Може ли да попитам на кое казват ''мързеливо око''? Тук също оптици и ортоптисти преглеждат за такива неща, а офталмолозите за заболявания на самите очи и операции. И ние сме в чужбина.

# 1 246
Здравейте!
Колко е зрителната острота на всяко око с и без очила?
Здравейте, д-р Константинов! Моля за съвет. Детенцето ми, което е на близо 6год. има мързеливо дясно око. Установиха и го миналата година Септември месец и от тогава е с очила. Септември месец резултатите бяха:
Дясно- Sph+0.75, Cyl-0.75, Axis 165
Ляво- Sph+0.50, Cyl-0.25, Axis 180
От тогава ходим на всеки три месеца на преглед. Сега на последният преглед този месец резултатите са:
Дясно- Sph+1.25, Cyl-1.00, Axis 165
Ляво- Sph+0.50
Освен мързеливото око и диоптъра няма други проблеми.
Съвета на специалистката е да продължава да носи очила и на контролен преглед пак след 6м. Каза, че понеже няма промяна в по лошо този вариант бил най-подходящ за детето в този момент. Както и, че най-вероятно детенце ще нови очилата докато стане тинейджърка т.е най-вероятно по рано няма да ги свали.
Въпросът ми е мислите ли, че това е правилното лечение в нашият случай? Доколкото съм запозната  окото може да се коригира докъм 7-8год. Оставайки само на очила дали е възможно да се очаква очето да се стимулира така, че да се изравнят или носенето на очилата е неизбежно? Може би трябва да спомена, че не живеем в България и специалистката е оптик, а не доктор практиката тук е такава.

# 1 247
  • След завоя в дясно
Нямам представа. Тези данни ,който написах по долу са единствената информация, която имам черно на бяло.

# 1 248
Здравейте пак!
Резултатите от изследването са близки до нормалните и от тях не се предполага, че може да има мързеливо око.
Съвет: сменете си лекаря!
Нямам представа. Тези данни ,който написах по долу са единствената информация, която имам черно на бяло.

# 1 249
  • След завоя в дясно
Благодаря д-р Константинов, но аз го смених специалиста още Декември месец. И двата казаха едно и също. Ще се опитам да намеря каква е зрителната честота, може да хвърли по голяма светлина. Имате ли представа какъв е термина на Анг. за зрителна острота?

# 1 250
Visual acuity or VA!
Благодаря д-р Константинов, но аз го смених специалиста още Декември месец. И двата казаха едно и също. Ще се опитам да намеря каква е зрителната честота, може да хвърли по голяма светлина. Имате ли представа какъв е термина на Анг. за зрителна острота?

# 1 251
  • След завоя в дясно
Ето ги:
Unaided:
R 6/12
L 6/6
Aided:
L 6/6
R 6/6
VAs

# 1 252
Здравейте пак!
Ако с помощта на очила (aided) зрението се коригира до 6/6, значи, че не става дума за мързеливо око, а за око, нуждаещо се от очила!!
Ето ги:
Unaided:
R 6/12
L 6/6
Aided:
L 6/6
R 6/6
VAs

# 1 253
  • След завоя в дясно
Благодаря още веднъж д-р Константинов. Мислите ли,че ще има възможност да се коригира диоптъра и да махне очилата? Горе долу колко време отнема, знам че е относително, но искам да придобия някаква представа.

# 1 254
Здравейте, д-р Константинов! Имам момченце на 9месеца, роден е в 35г.с. ниско тегло. От около месец започна да примигва с очи и да ги търка, но имаше дни в които не го прави, или е много рядко (според педиатъра е алергия). От седмица насам обаче е доста засилено, прави го почти постоянно. Появява се и сълзене, особено в дясното око. Имам чувството, че при възпаление на венците покрай никненето на зъби, примигването се увеличава, колкото и странно да звучи, започва търкане с ръце на носа, очите и засилено примигване. Според вас спешна ли е консултацията с офталмолог, т.к. предстоят почивни дни и не съм убедена че ще успея да запиша час в рамките на седмица, а ако има проблем с очите отлагаме вече месец? Благодаря предварително.

# 1 255
Здравейте!
Описанието прилича на алергично дразнене на очите и носа!
По-добре да се срещнете с офталмолог.
Здравейте, д-р Константинов! Имам момченце на 9месеца, роден е в 35г.с. ниско тегло. От около месец започна да примигва с очи и да ги търка, но имаше дни в които не го прави, или е много рядко (според педиатъра е алергия). От седмица насам обаче е доста засилено, прави го почти постоянно. Появява се и сълзене, особено в дясното око. Имам чувството, че при възпаление на венците покрай никненето на зъби, примигването се увеличава, колкото и странно да звучи, започва търкане с ръце на носа, очите и засилено примигване. Според вас спешна ли е консултацията с офталмолог, т.к. предстоят почивни дни и не съм убедена че ще успея да запиша час в рамките на седмица, а ако има проблем с очите отлагаме вече месец? Благодаря предварително.

# 1 256
  • В Рая - срещу облаците, вдясно на слънцето
Здравейте, д-р Константинов!
Моето дете криви лявото око към носа от раждането си, минали сме много прегледи, но се притеснявам, че няма една диагноза.
Първи преглед 1г3м. с разширяване на зениците, обективно състояние (от амбулаторния лист):
не търпи оклузия, асиметрия в дв.клепачни цепки ДО>ЛО, не фиксира с ЛО!
I позиция - симетричен ХБ
Подвижност    +, АСТ/езо и хипер ЛО 10 ХБ)
Конв +, Ланг +
Преден сегмент-папили, роговици прозрачни, лещо прозрачни
Очно дъно - папили витални, макули без рефлекс, съдове дилатилани, прозира хориоидея

Изследвания
по тз; ДО: +0,75, -1,25/177*
ЛО ??????
циклоплегия 08/12/14
ДО +0,50               ЛО ???
                +0,50                 -5,0

Терапия - оклузия ДО, по цял ден от сутрин до вечер

Втори преглед при друг лекар - 1г 5м, обективно състояние:
VOD следи и фиксира
VOS следи и фиксира
1ва поз. ъгъл +10гр.
СТ - не алтернира
Окуломоторис в норма

Изследвания
2х Cyclo
L +1,0                       L -6,50
   +2,50                        -6,0
Терапия за циклоплегия - да закривам дясното око по 6 часа на ден

Трети преглед, трети лекар 2г 8м
Обективно състояние:
При поглед напред ЕЗО 10гр на ляво око и 4-5гр. сурзу. Титмус-тест НЕ, не алтернира.
ПОС на двете очи - б.о.
ЗОС на двете очи - б.о.

Изследвания ВОД и ВОС не може да се вземе
Циклоплегия, офталмоскопия, авторефрактометрия

Терапия за циклоплегия с Атрофин
Трябва да капя Атрофина 3 дни и след това на преглед. Лекаря каза, че ще изкриви и дясното око, за да може да ги уеднакви с два чифта очила, едни за 3 седмици и едни за седмица, до септември ще е това лечението и след това операция, за да изравни очите.

Изключително съм притеснена от последния преглед, моля споделете вашето мнение!Това ли е вариант за лечение, еднаква ли е диагнозата и така ли се процедира. Доста материал съм изчела, че до 18г операция не се прави, понеже мозъка расте...

# 1 257

При (гноен) конюнктивит, колко дни след началото на антибиотичните капки детето не е вече заразно?

Благодаря!

# 1 258
Здравейте!
Наистина объркващо! От всичко мисля, че правилно съм разбрал, лявото око е късогледо и разликата с дясното го прави "мързеливо". Ще спра дотук, защото за да дадеш препоръки трябва да имаш лично впечатление. А операции се правят на всяка възраст, НО когато трябва!
Моето дете криви лявото око към носа от раждането си, минали сме много прегледи, но се притеснявам, че няма една диагноза.
Първи преглед 1г3м. с разширяване на зениците, обективно състояние (от амбулаторния лист):
не търпи оклузия, асиметрия в дв.клепачни цепки ДО>ЛО, не фиксира с ЛО!
I позиция - симетричен ХБ
Подвижност    +, АСТ/езо и хипер ЛО 10 ХБ)
Конв +, Ланг +
Преден сегмент-папили, роговици прозрачни, лещо прозрачни
Очно дъно - папили витални, макули без рефлекс, съдове дилатилани, прозира хориоидея

Изследвания
по тз; ДО: +0,75, -1,25/177*
ЛО ??????
циклоплегия 08/12/14
ДО +0,50               ЛО ???
                +0,50                 -5,0

Терапия - оклузия ДО, по цял ден от сутрин до вечер

Втори преглед при друг лекар - 1г 5м, обективно състояние:
VOD следи и фиксира
VOS следи и фиксира
1ва поз. ъгъл +10гр.
СТ - не алтернира
Окуломоторис в норма

Изследвания
2х Cyclo
L +1,0                       L -6,50
   +2,50                        -6,0
Терапия за циклоплегия - да закривам дясното око по 6 часа на ден

Трети преглед, трети лекар 2г 8м
Обективно състояние:
При поглед напред ЕЗО 10гр на ляво око и 4-5гр. сурзу. Титмус-тест НЕ, не алтернира.
ПОС на двете очи - б.о.
ЗОС на двете очи - б.о.

Изследвания ВОД и ВОС не може да се вземе
Циклоплегия, офталмоскопия, авторефрактометрия

Терапия за циклоплегия с Атрофин
Трябва да капя Атрофина 3 дни и след това на преглед. Лекаря каза, че ще изкриви и дясното око, за да може да ги уеднакви с два чифта очила, едни за 3 седмици и едни за седмица, до септември ще е това лечението и след това операция, за да изравни очите.

Изключително съм притеснена от последния преглед, моля споделете вашето мнение!Това ли е вариант за лечение, еднаква ли е диагнозата и така ли се процедира. Доста материал съм изчела, че до 18г операция не се прави, понеже мозъка расте...

# 1 259
Здравейте!
Неточен отговор е, когато вече няма нови секрети.

При (гноен) конюнктивит, колко дни след началото на антибиотичните капки детето не е вече заразно?

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт