Защо кучетата са без каишки и наморник?

• 16 402
  • 291
  •   1
Отговори
# 195
По-скоро характеристиките на екземплярите, които се развъждат у нас..
Дъщеря ми (на 18 м тогава) в чужбина, прегърна и нацелува ротвайлер-пазач. Това куче не мръдна докато детето висеше на врата му.
Разбрахме ти идеята-кучетата в чужбина са супер възпитани, а у нас 90% са собственост на простаци и са невъзпитани колкото тях. Които обаче очевидно смятат любимците си за прекрасно обучени, а ако се случи инцидент- виновен е или потърпевшия, или просто твърдят че е прецедент.
За да не се налагат подобни субективни преценки правилата следва да се спазват от всички- без значение дали кучето е 2 или 102 кг, дали е с благ или зъл характер.

Възпитани са, всички знаем защо. Доколкото помня собственичката на кучетата разкъсали човек отнесе 20 г. в Америка, а наското тук отмениха условната присъда на госпожата с кучетата убили 6 годишно дете.  Иначе нямам против правилата, спазвам ги.

# 196
  • Sofia
Да разбирам ли, че след като на практика тук санкциите са нищожни, то не си заслужава да спазваме и правилата?

# 197
Почнах да се обърквам. Berend Botje досега твърдеше, че няма нужда от намордник и/или каишка, когато кучетата били възпитани. А сега се оказа, че кучетата в чужбина хем са възпитани, хем ги водят на каишка и с намордник, хем има санкции.

# 198
Не съм казала такова нещо.

Правилата са си правила, но в нашата действителност това, което е предвидено в закона, не е достатъчно.

Казвам, че преди всичко трябва собственикът да носи отговорност за своето животно. Ясно?
Спеавка- бебето, което наскоро пострада. Собственика на може да бъде дори глобен (по закон).  Whistling

# 199
Почти съм сигурна, че ако собствениците носят отговорност,  изпълнявайки наредбите с каишка и намордник, няма да има за какво друго да отговарят.

# 200
  • София
Няма да си сложа намордник на кучето, при условие, че го държа на къс повод и не е агресивно. С това не нарушавам нито едно правило и закон. И не знам из коя чужбина видяхте, че всички кучета са с намордници? Да, има кучета с такива, но са съвсем малко и не са задължителни.

За мен единственото спасение от цялото беззаконие из нашата страна е всеки да си носи последствията, включително и наглите кучкари, в компания на безотгорните родители.

# 201
  • София
Почти съм сигурна, че ако собствениците носят отговорност,  изпълнявайки наредбите с каишка и намордник, няма да има за какво друго да отговарят.

Според наредбите, единствено каишката е задължителна, намордникът - не. Обаче и каишката е достатъчна, за да предпази хората от инциденти. Права си, че примерните собственици няма за какво да отговарят, след като при тях инциденти не се случват, обаче това не пречи на хората тук във форума да обвиняват всички кучкари и кучета поголовно за греховете на единиците безотговорни собственици.

Пак заради единиците безотговорници скоро ще бъдат въведени доста репресивни изисквания към всички кучета, и пак ние, които спазваме правилата, ще спазваме и новите, а безотговорните идиоти ще продължават да си пускат кучетата, и пак ще продължават инцидентите, и пак няма да има наказани, освен в изключително редките показателни акции за проверка на документи, дължина на повода и наличие на пликчета за лайна.

# 202
Джарита е болезнено права Confused

# 203
Много ми се ще да добавя нещо. И с каишки, и с намордници, опасност все ще има. Няма агресивни и/или опасни кучета, има некадърни стопани. Знаете ли, че питбулите като порода са създадени, за да пазят децата по отдалечени ферми и селца? И наистина, виждала съм с очите си какви разкошни бавачки могат да бъдат, ако са възпитани правилно...някой каза, че кучетата са като децата - да, както си ги възпиташ, така ще си бъдат цял живот. Зле възпитаните, с психологически проблеми и расли в нездрав климат, са по-склонни към агресия.
Не каишките ще ни спасят, а тестовете. В Англия се обсъжда въпроса за въвеждане на изпит за стопани - ако искаш куче от определена порода, минаваш тест. А не сульо и пульо да ми води питоподобни, щото изглежда куул...

# 204
Лаби, принципно си права. Но се случва куче от определена порода, въпреки че е отглеждано в любяща среда да прояви агресия в даден момент.
Давам ти пресен пример- моят ротвайлер възприе едно дете на велосипед като заплаха. И скочи. Добре, че го удържа половинката, иначе не зная...
Без провокация или минали случки с колелета. Не, просто се изнерви и се хвърли.
Ако не беше на къс повод и намордник, си представям каква беля щеше да стане. Това са 60 кг. умножени по незнам колко още..
Според мен собствениците на такива кучета трябва да имат едно наум. Порода и точка.

# 205
  • Sofia
Няма да си сложа намордник на кучето, при условие, че го държа на къс повод и не е агресивно.

Кучето, което нападна детето ми е било на повод и според стопанина си до момента не е проявявало агресия. След случката се е проснало на земята и се е държало като провинило се.
При тези предпоставки и с оглед написаното по-долу от Smartie, ти, сама за себе си, без изобщо да визираме евентуалните потърпевши си спокойна да разхождаш кучето си.
Ето това е, което ме озадачава у собствениците на кучета от големи, агресивни породи/ в случай, че си стопанка на чихуахуа - моля за извинение за асоциацията/ - непукизма и престъпната самонадеяност /или т.нар съзнавана непредпазливост/.

# 206
Лаби, принципно си права. Но се случва куче от определена порода, въпреки че е отглеждано в любяща среда да прояви агресия в даден момент.
Давам ти пресен пример- моят ротвайлер възприе едно дете на велосипед като заплаха. И скочи. Добре, че го удържа половинката, иначе не зная...
Без провокация или минали случки с колелета. Не, просто се изнерви и се хвърли.
Ако не беше на къс повод и намордник, си представям каква беля щеше да стане. Това са 60 кг. умножени по незнам колко още..
Според мен собствениците на такива кучета трябва да имат едно наум. Порода и точка.

Да, съгласна съм. Животното си остава животно и понякога може да реагира неочаквано за нас. Винаги има някаква причина, която не знаем...аз по-горе споменах за случката с ултразвуковата свирка, която повече усетих, отколкото да чуя.
Моята идея не бе да възпитаме кучетата и ги пуснем свободно между децата, а да ги възпитаме И да им сложим каишка - при някои прооди за тяхната собствена безопастност, при други - и заради безопастността на хората.

# 207
Аз обаче имам един такъв въпрос - какво да правим, когато ни нападнат агресивни домашни кучета.
За законни реакции питам. Незаконните са ясни.
Този въпрос ме напъна тези дни, след като чух за три случая при които за по-малко от седмица бяха нападнати три мои познати.
За първата писах - тя се обади на 112, от там казали, че ще изпратят Екоравновесие след два-три дни.
Втората е моя позната, чийто ротвайлер на годинка е бил нападнат от маламут в Борово.
За третата само чух от общи познати - бременна жена, която е разхождала кучето си в горната част на Борисовата градина и е била нападната от агресивно домашно куче, което ме е нападало и мен, но нея я е ухапало. Сега собственичката на кучето явно се страхува от дело, защото все пак става въпрос за ухапана бременна жена, и превантивно разказва на цялата Борисова градина как другата я е пребила с кол.
Луда работа.
Та въпросът ми е - как хем да се опазим от агресивното куче, хем да не даваме повод на лудите собственици да търсят реванш.

# 208
  • Sofia
Аз лично възнамерявам да подам жалба в съда. За целта сме извадили медицинско.

# 209
Медицинското е лесно. Обаче свидетели? Гражданите се оказват изключително неотзивчиви в такива моменти.
Кошаревски? Не си заслужава. Но то май само примерните граждани мислят така.
Гледам от позицията на евентуална жертва, защото виждам, че е просто въпрос на време да се случи и на мен.

Общи условия

Активация на акаунт