Канадска есенна тема № 44

• 29 008
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Калоян се справя добре с българския по мое мнение. За възрастта си и впредвид чуждоезиковата среда,в която му минават дните съм доволна от нивото му. За момента не смятам да го уча на българската азбука,защото сега учат латиницата в градината и не ми се иска да го обърквам. Но по-нататък ще го уча. Освен това, когато стане ученик ще прекарва летата си в Бг и честно казано не се притеснявам за българския.
За тукашните езици не знам какво да мисля - една година беше на градина,в която му се говореше предимно на френски. Сега от няколко месеца  е в градина, в която му се говори на английски. И на двата езика разбира почти всико, когато му се говори (но френският му е по-силен), но рядко прави изречения на чужд език. С нетърпение чакам да проговори свободно на френски и английски.

# 571
  • Калгари, Канада
.... Работата е там, че имам около 3 килограма в хладилника и се разваля в момента, та трябва бързо да го ликвидирам. Ядем го, разбира се, но ако може да е на сок ще е доста по лесно и бързо за консумация /мисля/.

Mятай го за вино  Mr. Green, ако не стане - на оцет!

Joy  Малко му е количеството за вино  Wink

# 572
Аз за езиците мисля, че съм писала преди, ама пак ще напиша. Флоранс като проговори беше на френски, даже може би съвсем в началото беше 50 на 50 френски и български. После процентите се увеличиха значително в полза на френския. Ние не сме спирали да й говорим на български, но тя знаеше, че я разбираме и отговаряше на френски. С българския взехме да я тормозим повечко тая година, преди да дойдат моите родители. И тя много научи, главно от анимационните филмчета озвучени на български. Е, разбира се научи и доста глупости. Започна да ме нарича "глупав банан такъв" или "глупав мамут такъв" Crossing Arms Когато дойдоха моите родители, вече беше принудена да проговори на български, защото те не я разбираха. Вече почти 3 месеца откакто са си заминали, българския на Флоранс е все още на доста добро ниво. Е, както и Тарик, така и Флоранс казва "не могам" Crazy А като Владко на mamamia използва някои думи в нашия случай на френски и им слага български окончания (кольориа, недей да ме деранжиш). Вчера докато си играеше я чувам да пее "Bonne fete to you ..." Joy Та така де, с две думи, първо филмчетата помогнаха много, а след това посещението на баба и дядо. Също може би беше важно, че градината на Флоранс беше затворена когато баба й и дядо дойдоха, тъй че 2 седмици беше постоянно с тях, т.е. никакъв досег с френския.

# 573
С езиците не е лесно и се иска постоянство, но пък е такова голямо богатство.  Като се замисля децата ни тук са преди всичко канадци и на 2ро място българи. Няма да могат да говорят както нас, да пишат както нас. Жалко е, но малко или много факт.

Аз днес малко се поядосах на градината на Виктор и ще има утре да си говоря с "учителките". От толкова време ходи, толкова пъти сме правили забележки и толкова пъти им минава покрай ушите. Вече незнам как да говоря с тях. За пореден път го взимам с подгизнал, мокър ръкав. Мили ръцете и като че ли това е извинението, което аз трябва да приема. Той винаги има един кат дрехи в случай на инцидент, но никога не е преоблечен. Аз ли съм някакъв ненормален педант?! За мен е нормално като ти е мокра блузата да я смениш. Днес беше с измръзнали ръце и като пипнах ръкава вир вода. Но като е болен ще го гледам аз, не те, а и са стриктни като е болно да не го водиш. "Учителката" грам внимание, а аз най-демонстративно му смених блузата пред нея. Отделно им обясних, че искам да ме уведомят за нещо много елементарно, и защо е важно за нас, че не е прищявка.... записа се в тетрадка и така си остана на листа.  Никога незнаят коя дрешка на кое дете е, нон-стоп е с чужди неща в чантата. Направо несмея да го пусна по гащи и за срамотите го водя с папмерси, защото ще е мокър Бог знае колко време.  А взимат много точно по 750 долара такса.... Аз ли съм някакъв идиот и супер взискателна, те ли са небрежни... незнам. Тук се пада 8 деца на 1 "учителка". Майка ми работи в ясла в БГ и като знам че за 200лв. заплата са в отношение 20 деца на 1 "учителка" и съм убедена че не се връчват мокри или с чужди папмерси. Ох, оплаках се Simple Smile

# 574
  • Калгари, Канада
p4eli4ka, вярно е, че на тази тема сме говорили и преди, но нали децата растат, логично е и да се променят способностите им. А ми беше чудно все пак дали и другите деца правят същите грешки, или само Владко си ги съчинява такива.

Благодаря за споделеното от теб, и от kambanka 2304 и от TarikMom  Hug

denzul, за съжаление си много права, аз също говорих с роднини тези дни точно за детските градини и как една леличка се оправя с 20 деца и е длъжна да ги преоблече с пижамки, после обратно в дрешките /точно както са ги довели/, и ги хранят и изобщо..., а от друга страна никак не е платено. Тъй, че не ти си взискателна, а просто не им пука.
Можеш да се оплачеш в писмен вид направо на директорката  + да говориш лично с нея - не знам дали това ще помогне, но си струва да опиташ. Другото, което се сещам е малко банално, но все пак е нещо - може да му заръкавяш ръкавите до лакътя и така да им го оставяш /или да го обличаш с къс ръкав и дебело елече - но ми се струва доста неудобно за детето/.
Дано все пак ти обърнат внимание и не се повтори вече.

# 575
И от ДГ-тата в България много майки се оплакват...

# 576
Привет, аз тези дни нещо не мога да насмогна с ангажиментите, но успях да ви попрочета Hug

Мамамиа, Диди е добре, макар че след нея и ние изкарахме вируса, като аз дори останах без глас за няколко дни, но упорито стоях на телефона Crazy, то мазохизмът не е хубаво нещо, ама на мен ми се отдава Blush

Дензъл, и аз мисля, че не си педантка, но пък и не виждам какво може да мотивира съответните "учителки" да обслужват добре децата, освен тяхното вътрешно усещане, че това са деца и имат нужда не само да бъдат в присъствието на възрастен, а много повече Peace При положение, че каквото и да стане те си получават таксата, подобен резултат какъвто описваш, е много възможен Peace
Между другото, не че искам само да мрънкам или да контрирам някого, но и в яслата в България са се случвали инциденти Peace

Честито на получилите визи! Ние не можем да помогнем с идеи за настаняване в Монреал, но ако някой се интересува за столичния район, да се обажда Wink

Хайде аз ще се хоризонтирам, че пак стана никое време smile3507

# 577
Ооо, не че и в БГ е прекрасна картината, но донякъде като дъщеря на служител съм видяла и другата страна и мога да разбера защо не е най-прекрасното. Неможе да искаш за 200лв заплата да ти вършат на 100% всичко. Някои го правят, други го дават през просото, а и като ти изсипват 20 ревящи дечуролига.... То е вярно, че и всеки родител си е башка луд. Аз съм и със разбиране и респект към тези които се грижат за децата в градините, но почва да ми писва лека полека. Ще говоря с тях, пък да видя какъв ще е резултата.

А за БГ, че се оплакват... то за това си имам друго мнение, ама друг път  Peace

# 578
  • Калгари, Канада
Знам и аз за проблеми в БГ градините  Peace
Просто исках да спомена, че физически понякога на човек му е много да поеме всички задължения, но при 6-8 деца, това не може да е оправданието. Но както съм писала и друг път - аз имам лош опит с тукашните градини и съм против доста от нещата в тях /затова и си гледам децата сама  Wink/.
А погледа, който получавам /от близки/ за българските градини ми е тъжен - да трябва да събират пари от родителите за мокети и ремонти, за помагала за децата  ooooh! Да затварят градините за по дълги ваканции заради това, че общината трябва да спести някой лев от парното. Тези неща се надявам да не важат в масовия случай, но са тъжни.
За отношението на някои учителки към децата - няма да обсъждам.

То всичко си е частен случай - както тук, така и там.

Може и да съм го писала, но не помня. Тук имам една съседка с домашна детска градина, тя се грижи и за деца в училищна възраст - пред и след училище ги гледа. Та всяка сутрин мъкне всички деца до у-щето, връща се с малките, после ходи да взима големите пак със малките и така. Чудя се на тези родители с малките деца как се съгласяват да ги мъкне по студа два пъти на ден щото на нея така и изнася. Разбира се кога вали сняг, кога не, кога им сложила шапките на главата, кога не. Абе, какво да разправям. + това все пак ходи с колата, сигурно и дават разрешение да ги кара насам-натам, а за мен това, че тя гледа и други деца не е основателна причина да мъкне и моето нагоре-надолу. Както и да е, не мисля да я ползвам. Исках да кажа, че за нея е изгодно и тя си го прави.

# 579
  • Vaudreuil Canada
Дензъл права си да искаш детето ти да е в добро състояние постоянно. Ако трябва смени градината. При нас ако се залее с нещо или се намокри ги преобличат - нали затова имат резервни дрехи. Нямаме такива обърквания на дрехите - случвало се е да е с чужд памперс, ако в края на деня е сменян от учителка, която не му е постоянна, но много рядко.
Естествено не винаги нещата са на 6 ама като цяло не ми се вижда нормално положението във вашата детска градина - така че говори с тях пък ако трябва се оплачи и на някаква институция дето ги контролира да им скръцнат със зъби и те.

# 580
А няmаше ли изискване, че на учителка се падат mах 8 деца в градините?
По въпроса за езиците, Даmян говори фр, англ. и шатогейски  Mr. Green, с бг. няmа проблеm. четеm на англ. и фр., но бг съm го оставила за бабите. С две баби даскалици сmе се уредили все пак! Понякога побългарява френски дуmи, понякога mе пита - ''това mога ли да ти го кажа на френски?', като ходиm на гости редовеm въпрос в колата е '' сега на какъв език ще говориm'?'. То и ние ако mожеm да се погледнеm отстрани какви изрази ползваmе...

# 581
 Имам нужда от помощ. Искаме да пътуваме до Канада на гости на наши приятели през месец май. Обаче искаме да отидем четиримата заедно с децата. Дали ще ни пуснат имиграционните и ако ни откажат дали после поне ще ни пуснат само със съпруга ми? Нашите приятели ще ни изпратят покани, аз ще направя копия на нотариални актове и удостоверения за фирма. Някой дали знае за други семейства които са пътували? Благодаря ви.

# 582
А няmаше ли изискване, че на учителка се падат mах 8 деца в градините?...

Има, та аз точно затова скачам, че не ги виждам да са толкова претоварени с деца, че такива елементарни неща да не следят.

... То и ние ако mожеm да се погледнеm отстрани какви изрази ползваmе...

Това е много вярно! Аз затова немога да поупрекна детето, че неговори така БГ, защото малко или много аз се провалям. В крайна сметка и моето изречение е една каша-маша, защото определени изрази идват на английски - говоря за терминология, или думи които ползвам цял ден, всеки ден и първо те изникват в съзнанието и от устата Simple Smile
После питаш детето си: "как мина детската градина? Имахте ли circle time?" И то вижда, че и ние мешаме 2та езика. Абе пълна каша става. Като се поприберем ще си проговори на БГ няма начин Simple Smile

# 583
.... Като се поприберем ще си проговори на БГ няма начин Simple Smile

newsm78 Простете лУбопитството. аmа това значи ли това, което пи6е?

# 584
  • Vaudreuil Canada
.... Като се поприберем ще си проговори на БГ няма начин Simple Smile

newsm78 Простете лУбопитството. аmа това значи ли това, което пи6е?

Значи ....

Общи условия

Активация на акаунт