Математически турнири - 5

• 62 634
  • 799
  •   1
Отговори
# 570
Излезе националното класиране на ЧХ!Академия 21 век отново свършиха невероятна работа.
http://www.academy21century.com/competitions-2010/chernorizec-hr … nac-klasirane.php

# 571
Сами си пишат името, би трябвало да могат да правят това нещо в средата на декември, при положение, че по Коледа започват да четат .

Нашите вече започнаха да четат, но не са взели всички букви. За това попитах.

Моля, някой компетентен /в смисъл опитен/ да отговори - първолаците сами ли си пишат имената на състезанието по математика и ако да - с печатни букви ли?

# 572
  • София
на ЕлиГ дъщеря й е била на състезанието миналата година. Според мен е достатъчно опитна или компетентна.
Не виждам какъв е проблемът детето да си напише името с печатни букви. Едва ли взимат точки, за това че някой не пише ръкописно.

# 573
Проблем няма. Питам. Мислех, че квесторите ги пишат.

# 574
  • София

Дано поне да ги проверяват, ама не можем да разчитаме на това. Все едно трябва да си ги научим. Ако има списък на децата, кое в коя стая трябва да бъде, биха могли да ги проверят. Моето е доста отракано. Ще му кажа да накара квестоката да провери дали е вярно името.

# 575

Дано поне да ги проверяват, ама не можем да разчитаме на това. Все едно трябва да си ги научим. Ако има списък на децата, кое в коя стая трябва да бъде, биха могли да ги проверят. Моето е доста отракано. Ще му кажа да накара квестоката да провери дали е вярно името.
Спокойно. Преди време първокласникът на моя приятелка беше написал Никой вместо Николай и не му анулираха работата.  Grinning

# 576
Има една задача от Салабашев, 2007г., 2-ри кл. - седма зад. Не мога да разбера логиката, а още по-малко решението. Ето и задачата: Имам три ябълки и пет круши. В една от ябълките и две от крушите има червеи. Колко най-малко плода трябва да взема, за да е сигурно, че в поне един от тях има червей?
Аз като си представям нещата, от общо 8 плода, в 3 има червеи. Аз мога да си взема 5-те без червей и да останат трите с, но за да съм сигурна, че имам поне един, трябва да взема 6 плода. Да, ама първо такъв отговор няма и второ, отговорите посочват - 3 като верен. КАК става това? Моля за обяснение и помощ.
Ако вземем 3 ябълки, то е сигурно, че в една от тях има червей. Ако вземем 2 може да попаднем на такива без червеи.
А за какво са ни крушите тогава???

# 577
Ако вземем 3 ябълки, то е сигурно, че в една от тях има червей. Ако вземем 2 може да попаднем на такива без червеи.
За отсяване на талантливите деца.  Grinning

# 578

В условието на една добра задача няма излишни неща. Щом нещо е казано, значи си има и причина за това и по-подготвените ще се сетят. Примери много.

Типичен пример е задачата за приемане след 7 клас преди 2 години - за някакъв асансьор беше, а в сградата имало офиси на едикой си етаж. Повечето реагираха като теб - "Какво ни интересува, че има офиси?" По-малко разбраха, че това е само допълнително ограничение за да остане едно възможно решение. Щом е дадено в условието трябва детето да се запита "Защо е казано това?". Последното е споделен съвет от мен Hug

Или пък задачата за ловеца, дето излязъл от лагера, вървял 3 километра на юг, после 5 километра на изток, после срещнал мечка, стрелял, не уцелил и хукнал към лагера да бяга от мечката. Бягал таман 3 километра на север и се озовал в лагера, където колегите му ловци убили мечката. Пита се какъв цвят е била мечката.  Повечето почват да псуват като чуят задачата. Малцина дават верния отговор. А това е задача пак за 3 клас някъде.

Естествено, винаги се случват преопределени или недоопределени задачи, но тази не е такава.

И нека незабравяме, че ЗА НАС някоя задача може да е неимоверно трудна, но децата разсъждават по друг начин. Ето един мой много любим пример на задача за 1 или 2 клас беше. Пробвайте се (е, ако някой я знае, да мълчи):

И така, даден е следният запис:

1
11
21
1211
111221

Напишете следващия ред, като спазвате логиката на предишните.

# 579
За отсяване на талантливите деца.  Grinning
А аз винаги съм й казвала, че ако има нещо дадено в условието, то то трябва да се използва. Така са ме учили и мен (е, преди ..... години). Но все пак вие сте математиците, така че ще й го обясня някак си. Защо да не използва условието.

# 580
И нека незабравяме, че ЗА НАС някоя задача може да е неимоверно трудна, но децата разсъждават по друг начин. Ето един мой много любим пример на задача за 1 или 2 клас беше. Пробвайте се (е, ако някой я знае, да мълчи):

И така, даден е следният запис:

1
11
21
1211
111221

Напишете следващия ред, като спазвате логиката на предишните.

Това е типичен пример за задача, която, ако се решава от възрастни, изисква "Thinking out of the box". Когато ми я дадоха за първи път, се оплетох в сметки и търсене на зависимости и пропуснах дадената информация, че е задача за деца в първи клас (на мен дори ми бяха казали - предучилищна възраст).

Този тип задачи проверяват мисленето на детето и не изискват прилагането на определен математически инструментариум (който очевидно няма как да е наличен в първи или втори клас). Честно казано, доста гаднички са, защото изискват досещане.

# 581
  • София
Аз не я знам. И до кога ще чакам отговора Simple Smile .
Накарах хлапето. Той написа 111122211 без да се замисля. Ама не знаел защо, така предположил, така написал.

# 582
Мълчим си, само ще кажем, че следващия ред започва с 3. Но наистина за много задачи трябва да пренебрегнем собствените си познания и да решаваме на ниво 1,  2, 3 клас. Като си спомня колко писане изписах при срещата с първата рачешка задача, срам ме хваща.

# 583
  • София
Дали е започнало записването за Коледното състезание в 119 СОУ?

# 584

Я не ми се почесвай така Wink Теб не съм те питала Peace
Достатъчно задачи имаш в архива, в достатъчно дискусии в областта си участвала, че сигурно знаеш отговора. А и занеш къде да го търсиш, ако случайно не го знаеш.

Впрочем Obsolete подсказа толкова, че всеки би трябвало да се сети.

П.П. Видях, че Дидева се е редактирала, та и аз и редактирах цитата.

Общи условия

Активация на акаунт