Математически турнири - 5

• 62 626
  • 799
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Моля, за помощ за една задачка-закачка за 3 клас.
Надявам се, че се вижда условието, тъй като не можах да се справя с вмъкването на картинка тук.

Зад. Коя картинка трябва да се постави на празното място?
https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=44d6d3b3d9&view=at … isp=inline&zw
Отговорът трябва да е охрюв, но не знам защо newsm78

# 601
Нищо не мога да отворя.

# 602
  • София
Моля, за помощ за една задачка-закачка за 3 клас.
Надявам се, че се вижда условието, тъй като не можах да се справя с вмъкването на картинка тук.

Зад. Коя картинка трябва да се постави на празното място?
https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=44d6d3b3d9&view=at … isp=inline&zw
Отговорът трябва да е охрюв, но не знам защо newsm78
На мен линкът ми иска вход.

# 603
  • София
Задачата я качих и във форума за математика. Надявам се там да може да си отвори.

http://www.math10.com/f/viewtopic.php?f=58&t=4006

# 604
Отново новини за успех на български математици Отборът на СМГ на първо място на състезание в САЩ

Поздравления за успеха на талантливите деца и техните ръководителки!   bouquet

Браво! Страхотни са! Това са момчетата, за които събирахме пари през zadrujno.bg, нали?

# 605
  • София
Задачата я качих и във форума за математика. Надявам се там да може да си отвори.

http://www.math10.com/f/viewtopic.php?f=58&t=4006

След като доста се пулих и търсих математическа логика, питах дъщеря ми какво мисли и
моменталният й отговор беше "охлюв, защото иначе ще е много грозно"  Grinning
Според нея, и май съм склонна да се съглася, никои други картинки не се допират по редове
и колони, и по тази логика само охлювът пасва на празното място.

# 606
И според моето дете е охлюв - логиката ми беше, че по диагонал от ляво на дясно вървят по двойки.
Две човечета, два охлюва, две човечета, две ябълки и следователно два олюва, после две чепки грозде.
Изобщо не се замисли, просто погледна картинката и отсече, пък аз преди това пет минути я гледах... Embarassed

# 607
  • София
И според моето дете е охлюв - логиката ми беше, че по диагонал от ляво на дясно вървят по двойки.
Две човечета, два охлюва, две човечета, две ябълки и следователно два олюва, после две чепки грозде.
Изобщо не се замисли, просто погледна картинката и отсече, пък аз преди това пет минути я гледах... Embarassed
Така е с изключение на първия диагонал (грозде и охлюв). Явно децата се справят. И синът ми предположи, че е охлюв. Неговата логика беше, като на дъщерята на Carmela Biscuit.
Все пак ми се струва, че задачата не е съвсем коректна, тъйк ато няма ясно изразена зависимост.

# 608
Никога не съм обичала точно този тип задачи, защото логиката не винаги е еднозначна, а отговорът, признаван за верен, е само един. Ето няколко опростени примерчета Twisted Evil

Коя е излишната дума: портокал, банан, грейпфрут, топка?

Или тук: Червената шапчица, Алиса, Малечко Палечко, Искра Фидосова?

Mr. Green

# 609
Така е с изключение на първия диагонал (грозде и охлюв). Явно децата се справят. И синът ми предположи, че е охлюв. Неговата логика беше, като на дъщерята на Carmela Biscuit.
Все пак ми се струва, че задачата не е съвсем коректна, тъйк ато няма ясно изразена зависимост.

Щом има изключение, значи нещо не е вярно. Има ясно изразена зависимост и тя е: 3 ябълки, 4 грозда, 5 охлюва, и 6 усмивки Simple Smile 3-4-5-6

# 610
  • София
Цитат
Щом има изключение, значи нещо не е вярно. Има ясно изразена зависимост и тя е: 3 ябълки, 4 грозда, 5 охлюва, и 6 усмивки Simple Smile 3-4-5-6
Цитат

Или пък:3 ябълки, 4 охлюва, 5 грозда и 6 усмивки

# 611

Има и друга. Никоя фигурка в таблицата не граничи със свой "близнак" по вертикала или по хоризонтала. Около празното квадратаче по вертикала и по хоризонтала има и ябълка, и грозде, и усмивка. За да се изпълни правилото вътре трябва да е охлюв.
Абе кофти задачи са това.

# 612
  • София
И аз съм за охлюв: на всеки ред да има от всички картинки в единичните квадратчета.
А ще се намерят ли логични обяснения за други отговори?

Прекалено много мислим и търсим супер отговори. Сигурно е много просто решението.

# 613
Никога не съм обичала точно този тип задачи, защото логиката не винаги е еднозначна, а отговорът, признаван за верен, е само един. Ето няколко опростени примерчета Twisted Evil

Коя е излишната дума: портокал, банан, грейпфрут, топка?

Или тук: Червената шапчица, Алиса, Малечко Палечко, Искра Фидосова?

Mr. Green
Тук сигурно е "банан"

# 614
Според мен никъде няма две еднакви картинки една до друга, следователно трябва да е охлюв.
За "портокал, банан, грейпфрут и топка", смятам че отговора може да се търси в две посоки. Едната е, че топката  не е плод, а другата, че бананът не е кръгъл.

Общи условия

Активация на акаунт