Математически турнири - 5

• 62 701
  • 799
  •   1
Отговори
# 615
Никога не съм обичала точно този тип задачи, защото логиката не винаги е еднозначна, а отговорът, признаван за верен, е само един. Ето няколко опростени примерчета Twisted Evil

Коя е излишната дума: портокал, банан, грейпфрут, топка?

Или тук: Червената шапчица, Алиса, Малечко Палечко, Искра Фидосова?

Mr. Green
Тук сигурно е "банан"
Може и да е "топка", ако се има предвид, че другите са плодове. Ако е дали са кръгли, то тогава е "банан". Двузначно е.
Виж, за Искра Фидосова newsm78... Laughing

# 616
Никога не съм обичала точно този тип задачи, защото логиката не винаги е еднозначна, а отговорът, признаван за верен, е само един. Ето няколко опростени примерчета Twisted Evil

Mr. Green
Тук сигурно е "банан"

А защо да не е топка? Всички останали са плофове, само тя е играчка Twisted Evil

# 617

Mr. Green
Тук сигурно е "банан"
Може и да е "топка", ако се има предвид, че другите са плодове. Ако е дали са кръгли, то тогава е "банан". Двузначно е.
Виж, за Искра Фидосова newsm78... Laughing

От една страна имаме три ЖЕНСКИ същества и едно МЪЖКО. От друга страна три ПРИКАЗНИ героя, и едно РЕАЛНО лице.

# 618
От трета страна имаме три лица, чиито имена са от две части, а на Алиса е само едно.  Grinning

# 619
Сещам се за още една гледна точка - имаме трима симпатяги и едно чудовище.  Joy Joy

# 620
Ето, сами виждате каква идиотщина са тези задачи. Но на малките просто няма какво друго да им дадат.

# 621
За интересуващите се от състезанието "Иван Салабашев" от Велико Търново и региона  - стана ясно че ще проведе в ПГЕ"А.С.Попов". Така поне си е записало детето в тефтерчето. Срокът в нашето училище за записване и внасяне на сумата от 6лв. е утре. Доколкото знам миналата година е било възможно и записване на място, непосредствено преди състезанието, но тогава е проведено в ПМГ.

# 622
За интересуващите се от състезанието "Иван Салабашев" от Велико Търново и региона  - стана ясно че ще проведе в ПГЕ"А.С.Попов". Така поне си е записало детето в тефтерчето. Срокът в нашето училище за записване и внасяне на сумата от 6лв. е утре. Доколкото знам миналата година е било възможно и записване на място, непосредствено преди състезанието, но тогава е проведено в ПМГ.
А случайно детето да е записало в тефтерчето някаква информация за Коледното във Велико Търново?  Grinning Интересуват ме място и час на провеждане и дали е възможно записване на място. 

# 623
  • София
На мен от първата групичка нищо не би ми било излишно (освен обелките на плодовете), а от втората....
А ако ги погледнем от към годност... в първата задача само топката е дълготрайна, а във втората явно само Искра е краткотрайна, щом не си я споням.
Или само Малечко е мъж, а топка е в ж.р. или четен нечетен брой букви.

Явно просто задачата си е с много решения...

# 624
  • София
Започнало е записването за Коледното математическо състезание и в 119 СОУ. Краен срок другия вторник.

# 625

Mr. Green
Тук сигурно е "банан"

А защо да не е топка? Всички останали са плофове, само тя е играчка Twisted Evil

Защото всички са кръгли, а бананът - не е. Критерий плодове не може да се използва, защото портокалът и грейпфрутът имат различна структура от банана. Т.е. имаме двусмислие. Няма еднозначност. Може да се оровергае.Ако бяха писали мандарина, например, вместо банан - тогава ясно, че топката е излишна. Пак е за досещане и за ... както някой беше писал по-рано по повод друга задачка, отсяване на талнатливите Grinning

# 626
Защото всички са кръгли, а бананът - не е.
Топката за ръгби не е с кръгла форма. Laughing

# 627
Още няма информация за Коледното математическо в Търново. Ще информирам веднага, както съм обещала.

# 628
Защото всички са кръгли, а бананът - не е.
Топката за ръгби не е с кръгла форма. Laughing
Факт! Peace

# 629
А случайно детето да е записало в тефтерчето някаква информация за Коледното във Велико Търново?  Grinning Интересуват ме място и час на провеждане и дали е възможно записване на място. 
Предварителна информация, без да има заповед за провеждането му:
Състезанието ще се проведе в ОУ ”Димитър Благоев”. Училището се намира в центъра на града, близо до драматичния театър.
Добрата новина е, че има възможност за записване на децата в деня на провеждането на състезанието.
Като излезе заповедта, може да се обадиш на телефоните на училището и да се увериш дали наистина  горенаписаното ще важи и тази година.
Ако организаторите изискват предварително записване мога да съдействам, за да не се разхождате два пъти до В.Търново.
Успех! Peace

Общи условия

Активация на акаунт