Отговори
# 75
...
П.С. lubricant съм, но с ново име и аватар  Laughing

Познах те  Peace

# 76
и аз, и аз Grinning

# 77
  • София
А пък аз цъкнах на "ново" и като видях непознат аватар(дисплея ми е малък и се виждаше малко от темата) реших, че съм попаданал в чужда тема  Mr. Green

# 78
Фея сръчковка, и аз те разпочнах Mr. Green Мерси за линка, който си дала Hug Наистина е трудно да научим децата си на български, при положение, че заобикалящата ги среда е чуждоезична. От изброените неща някои действат перфектно, други не чак толкова, трети изобщо не действат. На Флоранс примерно най-добре на българския й се отрази присъствието на баба и дядо, макар и само за месец. Преди идването им тя доста научи от филмчетата озвучени на български. Ние не сме спирали да й говорим на български, това се отрази перфектно на разбирането й, но не и на говоренето. Аз й говорех на български, тя ми отговаряше на френски, защото знае, че я разбирам. Книжки категорично отказваше да слуша на български. След престоя на баба и дядо тук, вече проявява интерес и към книжките. Бг-песнички - никакъв интерес преди, сега харесва само тези, на които я учи дядо й. Интересно ми е колко време ще си запази активния речник, защото тя пасивния си го има в главата (боже как го написах, дано да сте ме разбрали ooooh!). Другото от статията бяха бг-радио и бг-телевизия - е при нас те не се котират  Crossing Arms Интересно ми е и другите чужбински мами да споделят кое от изброените неща има успех при тях Peace Очевидно най-доброто остава престой в Бг, но първо че са още малки, и второ, че не се знае дали като порастнат ще искат да стоят там сами, все пак там не познават никой, нямат приятелчета, само баби и дядовци Rolling Eyes Сега се сетих още нещо което при нас не работи - среща с други българчета Naughty С родителите си децата говорят на български, но съберат ли се помежду си си говорят на френски Crazy

# 79
  • Лондон/Пловдив
Пчеличка аз нямам проблем с езика Алекс си говори на БГ макар ,че вече говори и на английски . Аз съм му дала да разбере ,че ако ми говори на английски няма да му обърна внимание защото не го разбирам ама пък и ние от скоро сме тук само 4 месеца.
Лубрикант и аз те познах веднага  Mr. Green като имам малко време ще го погледна.
Аз започнах трета работа  Joy ама тя е от време на време само като има партита ,отново мятам таблата и сервирам .Голяма веселба беше тази вечер парти по случай 50 години на англичанин женен за индийка и храната беше индийска много вкусна за първи път да ми хареса нещо толкова много . Изкарах си страхотно чак не усетих ,че работя и най-важното за първи път ядох вкусна торта от години.

# 80
Аз пък имам. Децата ми не говорят български. Мислех, че ще стане лесно, а то се оказа доста трудно и постепенно се отказах. Работата е там, че моите роднини ги виждат много рядко, вкъщи говорим на немски (мъжът ми не разбира български) и така... Но пък имат някакъв талант към езиците, Алекс запомня от раз и после след 2-3 месеца като го попитам как беше думата, ми я казва. Пчеличке, не се безпокой, че децата не искат да упражняват езика. Щом разбират и имат пасивен речник, всичко е наред. Важното е периодично да се сблъскват с езика, даже и няколко седмици в годината стигaт, а от определена възраст (около 12) е добре да почнат някакви лесни книжки, списания и неща, които ги интересуват, така ще са в час с развитието на езика, защото иначе остават на вашето ниво от преди да излезете извън страната

# 81
  • София
marinamima, имам приятелка със съпруг швед, запознаха се там, живеят там. Тя говори на деца на български точно с презумпцията, че няма от къде другаде да научат езика. Мъжът й също е научи български от нея.
Много се притеснявах първия път като се видяхме с него, тъй като нямам самочувствието да знам английски, а се оказа, че българския е езика за разговор.  Mr. Green

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 20:59 от Desem

# 82
  • Лондон/Пловдив
И ние тук имаме приятелско семейство тя е българка той шотландец и говори български жената го е научили отделно е ходил на уроци по български имат 2 деца на 1 и на 3 години по голямото разбира български и английски ,но тепърва проговаря и на двата езика . Интересно мъжът говори много правилно и ясно езика ни без акцент .
Аз снощи изкарах много хубаво на работа беше часно парти рожден ден на англичанин женен за индийка ,гостите бяха половината индийци яденето беше индийско и всичко беше невероятно вкусноооо хапнах си от всичко .Аз и моята приятелка бяхме облякани с дрехи от 60-те защото рожденика имаше юбилей 50 години (по точно приличахме  на клоуни)  Joy
пускам ви едно фото да видите на какво приличахме

# 83
И аз говорех в началото. Обаче си приличах на себе си на клоун, говоря на бебе, което не ми отговаря, а никой наоколо на разбира. Мъжът ми си беше купил два български разговорника в началото, които сега прашасват на рафта  Wink. Но не съм се отказала, все се надявам че при по-дълъг престой в БГ бързо ще наваксат. Само дето моите роднини като ги видят, се напъват да сричат някакъв немски, вместо да говорят с тях на български ooooh!
Чери, мацки сте. Индийската кухня е супер, аз много я харесвам (само като бях бременна имах непоносимост към подправките, с които готвеше един колега индиец, но това е друга тема...)

# 84
Майче,отива ти новото име Peace Сега е време и ти да го изполваш целенасочено  Wink
Ако се чудите къде се загуби VJG,за която си мислех точно преди няколко дни:
http://www.facebook.com/pages/Viktoria-Wedding-Agency-Viktoria-S … a/161936520503788
Нашата мама е сбъднала мечтата си,за което искрено се радвам и й желая много успехи!  bouquet
Cherry Mam ,дай план и по-нагоре  Laughing

# 85
Hug здравейте
Васе, пожелавам бързо оздравяване
ей това не му харесвам на нашето здравеопазване- постоянно налучкват
миналата седмица и трите гепихме вирус- нещо страшно, кашлица, на 3-4 ден се почва и Т
питах д-р Бърди, от веднага човека каза АБ- Зинат на 8 часа
тук обаче личната изписва Сумамед и за двете, Стефания на третия ден беше на ръба на пневмония, направи спазъм, който туширах пак по съвет на доктора с капки метилпреднизолон от Гърция- и така размина се болницата, а личната като я чу, направо се побърка, че не е уцелила антибиотика, след което изписа и за нея Зинат /междувременно Преслава вече беше на Зинат, а тя си мисли все още, че се е оправила със Сумамеда  ooooh!/
Бърди казва на 8 часа по 3,5 от 250 мл, тя изписва на 12 часа по 5 от 125 мл, добре че си послушах Бърди, на втория ден от приема на Зинат и 6ти от началото на прием на АБ Стефания направи и отит- личната първоначално каза, а не вярвам отит да е направила, но като я прегледа- о, чудо
и така, две седмици сме стационар, имаме си нова гледачка, защото старата се отказа /семейни проблеми имала/, зряла жена 36-37 годишна с опит, страхотно отношение към децата, и те са много доволни
Стефания ми казва, че й викала, че е изумителна, учи ги на много неща, най-новото е Точка, точка, запетайка  Mr. Green не го знаех, но нямам и време да ги уча тези неща
трябва да съм по-настоятелна, защото на децата им харесват тези забавачки
поздрави на всички и скорошно оздравяване на болните  Hug

# 86
Така и на мен с малки дози се опитаха да ми лекуват бактериите в бъбреците докато бях бременна. Накрая Мартина я извадиха и се втурнаха да ме спасяват от сепис.
Дори дозите на Панадола били намалени на опаковките и затова трудно действа.

# 87
Леле, Мини, пак премеждия сте имали ... Дано са добре децата и да ги слуша новата гледачка  Wink

Васе, как сте?

Много се радвам за сбъднатата мечта на Галя (VJG), желая й много, много успех  Hug    bouquet

# 88
  • Пловдив Белащица
Андрея в събота (вчера) я изписаха. Покашля още, но те още не са се изчистили хубаво бронхите. Аз бях и аз с антибиотик, че и аз с хрипове. Леля ми дето живее на долния етаж и тя с пневмония, баба и тя кашля ужасно... почна и дребното да кашля. През ден сме на преслушване, ту при личния, ту при друг педиатър, за сега чисто. Не смеят да изпишат нищо, че чакаме да се ошари. Отделно я мъчат жестоко зъби. Всички пръсти в устата, реве със сълзи до брадичката чак и се опъва назад. Страшна работа. Още сме само с две зъбчета, колко много има още  ooooh!

# 89
  • София
Мини, скоро не съм поглеждала темата на д-р Бърди, но едно време беше така да се каже противоречива личност... (прокрадваха се съмнение и колко е д-р)
Не може ли да смениш личната лекарка щом й нямаш доверие... все пак АБ по телефона/интернет не е много за препоръчване.
За Сумамеда съм чувал добри отзиви, ползва ли сме го.

Васе, пробвай с лъжичка вино ... (май Галя го спомена по-назад). Аз съм давала на 3-4 пъти за да избие шарка(не успяха да я хванат)... сякаш ми се иска да я изкарат, че един приятел лятото от детето си се зарази и доста тежко я изкара.

Общи условия

Активация на акаунт