Отговори
# 30
  • Пловдив
Истина е, че нормативите са доста завишени и на много от децата им е трудно да ги покрият. Но както каза Izma те са еднакви за цялата ни страна, спуснати са от горе и учителят няма нито заслуга, нито е длъжен да понася упреци за тях.
Иначе всеки учител смята предмета си за важен и е така. Лично аз съм учителка по музика, знам, че всички се отнасят с пренебрежение и го смятат за лесен и неважен предмет, но лично аз, а и колегите ми (по музика Wink ) смятаме, че наистина възпитава културата и интелектуалното развитие на децата и не е чак толкова маловажен. И смятам, че всички учители са носители на знания, морал и култура. Е, във всяко стадо си има мърша и при всяка професия си има и хора, които не са подходящи за нея. И сред учителите е така, но просто те се набиват на очи, защото са пред очите на всички, за разлика от повечето други професии.

# 31

Би ли ми разяснила текста в червено newsm78

Да, бих - както санитарите в болниците, гардеробиерките в театрите, байчовците на бариерите на големи учреждения и пр., така и учителите по физическо се изживяват като месии или поне директори. Мисълта ми е, че си придават прекалена важност и поставят доста по-високи изисквания към децата, отколкото другите преподаватели. А още по-конкретно, че в случая е излишно детето да присъства в часовете с екип за спорт. Това е все едно от дете, на което са счупени и двете ръце и просто присъства в часовете, единствено за да гледа и слуша, да се изисква непременно да носи пълен несесер с цветни моливи. Ясно е, че няма да може да ги използва, така че това в случая е безмислено. Както и екипът по физическо.

# 32
  • Карлово
Може би зависи от правилника на училището, а може и да е само изискване на учителя. Доколкото знам, само присъствието е задължително, и гуменки или маратонки, т.е. спортни обувки, които да обува специално преди да влезе във физкултурния салон - за да не внася кал и мръсотия и за да не се поврежда подовото покритие.
Точно така. На родителска среща в началото на годината ни четоха правилника на нашето училище. Освободените от ФВС са длъжни да присъстват в часа, не в класната стая. Аз лично, не одобрявам болно дете да стои и мръзне, ако игрите са навън, както в повечето случаи са нашите занимания, но ВЪТРЕШЕН РЕД.

# 33
  • Пловдив

Би ли ми разяснила текста в червено newsm78

Да, бих - както санитарите в болниците, гардеробиерките в театрите, байчовците на бариерите на големи учреждения и пр.

Явно има няколко качества учители - едните могат да се сравнят с докторите, а други с миячите на подове. Кой знае защо си мислех, че всички са равно, но е полезно да се научи мнението на хората.

# 34
ЗлаВещица, не се обиждай, дадох пример и със себе си- понякога се изисква и малко човешко отношение, не всички случаи са обхванати от разпоредбите, в случая ми се струва излишно изиксването за екип- ако се искат чисти обувки е едно, но специално цял екип- съвсем друго и си е чисто заяждане, не говорим за присъствието в часа- стана ясно че е редно да присъства детето

# 35
  • Пловдив
Чешити може да има сред всички учители, не само сред учителите по физическо. Както и сред всички професии. Това не означава, че всички трябва да се сложат под общ знаменател.
И моето мнение е, че не трябва да се изисква облекло, само обувки, маратонки, гуменки, цвички (не се смейте, в нашето училище учителката ни иска цвички, защото останалите неща драскали паркета и хич не иска да чуе протестите и на колегите, и на родителите Wink  ) - каквито са изискванията за физкултурния салон.

# 36
За гимназиите, знам че може и да присъства, може  ида не присъства в часа по физическо, ако е освободено детето. Ако избере да не присъства няма хорариум по физическо възпитание. Което не се знае как ще се отрази при кандидатстването във ВУЗ,ако липсва този хорариум по физическо.
Не мисля, че е кой знае каква драма тези деца да присъстват в часовете по физическо. Спортния екип е малко прекалено, но ако това е реда в конкретното училище-аз бих го спазвала. Не мисля, че е кой знае какъв проблем детето да се преоблича и да седи по екип.
Тук някой писа за дете освободено поради астма. Аз също съм астматичка от малка, но никога не съм била освободена от физическо.
Знам, че условията за провеждането на тези часове в повечето училище не са никак добри, но не мисля, че трябва да насаждаме негативно отношение на децата към физическото, а напротив да ги стимулираме да се движат максимално повече и без това водят доста застоял живот.
Зла вещица, като родител за учителите по музика, рисуване мога да кажа, че много зависи от самия учител дали ще успее да увлече децата. Възбуди ли им интереса те сами учат и търсят и се ровят.
С едно изключение в начален курс досега винаги сме имали прекрасни учители по тези предмети.

# 37
  • Пловдив
Децата с астма се освобождават. Понякога родителите сами проявяват желание децата им да играят физическо, въпреки че децата им са освободени. И в зависимост от това в какво състояние е детето или какво се прави в съответния час учителят преценя дали да играят или не.

# 38
  • Пловдив
...Знам, че условията за провеждането на тези часове в повечето училище не са никак добри, но не мисля, че трябва да насаждаме негативно отношение на децата към физическото, а напротив да ги стимулираме да се движат максимално повече и без това водят доста застоял живот.
...

Аз не бих могла да обобщя и да квалифицирам начина на живот, който водят всички деца, но съвсем отговорно мога да заявя, че часовете по ФВС съвсем не повишават качеството на живот на децата, които познавам лично. И е проблем да се носи екип, да. Когато раницата ти тежи повече от средно голям куфар, а носиш и още една торба в добавка, то третата, която се явява екип по ФВС може и да не се носи все си мисля аз, ако това не е наложително. Защото скоро синът ми, който е на 10, се прибра от училище възмутен. Каза, че имали комисия, която установявала гръбначните изкривявания и на него му установили такова. Посъветвали го, а чрез него и мен, да посещава занимания по изправителна гимнастика. Детето беше учудено, че точно в училище му дават подобни съвети. В крайна сметка, казва той, те ми изкривяват гърба, пък сега искат да ми го изправят. Дете, което е на 10, е напълно наясно с абсурда в цялата ситуация, а един учител не е???

Моите обездвижени деца имат 5 часа ФВС седмично. Пет! В два от тях споделят времето си /съвсем съзнателно не казвам спортуват/ с госпожа, качена на 12 см. ток, облечена във всичко друго, но не и в екип за спорт, абсолютно неквалифицирана да води спортни занимания. Поне не и такива, които да са от полза на децата в техния абсолютно обездвижен начин на живот. И никой не може да ме убеди, че това недомислие е от полза на децата. Това е повод да мъкнат още багаж, да, ако това приемем за спортуване. А е и повод за още малко лекторски часове, но не и за нещо полезно, здравословно и смислено.

# 39
Благодаря на всички, писали по моя въпрос.
Уточнявам, че само когато са петък втора смяна ми е трудно, да понеса, че вместо да играят и правят нещо по ФВС, стоят наказани и преписват урок по БЕЛ. Ако беше класната им, щях да говоря лично с нея и да реша какво да правя, но са при друга госпожа. Девойката ми пътува през целия град за да се прибере , а става късно и тъмно. Тук ще кажете , че е мой проблем и е така, но басейна също е другия край на града- пак е далеч от нас.

# 40
Да, бих - както санитарите в болниците, гардеробиерките в театрите, байчовците на бариерите на големи учреждения и пр., така и учителите по физическо се изживяват като месии или поне директори.

Нямам думи просто Shocked

Вещице, много точни постове! Поздравления  bouquet

# 41
  • Ямбол
То много зависи от това каква е причината за освобождаването, какви са препоръките на лекарите, какво е състоянието на детето. Освен това всяко училище има правилник, в който обикновено този въпрос е регламентиран. Тогава не е само прищявка на учителя.
А личното ми мнение е, че - да, трябва.

# 42
  • Стара Загора
Да . Трябва. Мисла че го пишеше в правилника за реда в училище.

# 43
ПРАВИЛНИК
ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ОБУЧЕНИЕ И ТРУД
/Издаден на основание чл.5 от "Инструкция за изискванията за безопасни условия на възпитание,обучение и труд в системата на  народната просвета на МОН"  и чл.3  от Преходните и заключителни разпоредби на "Инструкция за изискванията за безопасни условия на възпитание,обучение и труд в системата на  народната просвета на МОН"
изд. 05.07.1996г.,обн.ДВ.,бр.61/1996г.
Изменен и допълнен към 01.09.2010г.
III. БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Обща безопасност
Специфични изисквания
Физкултурен салон

Задължения на учениците :

1.В часовете по физкултура всички ученици,с изключение на освободените от участие в часовете ,са длъжни да се явяват с подходящо спортно облекло и спортни обувки / платненки,маратонки или др./
2.По време на часа учениците са длъжни стриктно да изпълняват разпорежданията на учителя си .
3.Учениците нямат право да напускат физкултурния салон без разрешение на учителя
4.Учениците,освободени от часовете по физкултура задължително присъстват във физкултурния салон .

Спортна площадка

Задължения на учениците :
1.Учениците се явяват в часовете по физкултура,провеждани на откритата площадка в подходящо спортно облекло
2.Учениците нямат право да напускат площадката без разрешение на учителя.
3.Учениците нямат право да се качват по съоръженията в двора на училището-ограда,футболни врати,баскетболни кошове
4.Учениците,освободени от часовете по физкултура задължително присъстват на физкултурната площадка ,без да участват в занятията на класа
5.В случаите,в които ученик ,освободен по лекарско предписание не може да присъства на физкултурната площадка,класният ръководител или помощник-директора с помощта на останалите учители или възпитатели определят местопребиваването на ученика по време на часа,което той е длъжен да изпълни.

# 44
и ние имахме проблем с екипа по физическо миналия месец. моята дъщеря си счупи пръст на лявата ръка при игра на народна топка в часа и съответно беше освободена за един месец от физическо и с гипс на ръката. аз бях много изненадана, когато ми каза, че госпожата иска да е с екип в часа, въпреки че само ще гледа отстрани. при положение, че вкъщи аз й помагах да се облича и съблича, не виждах логика да се преоблича за часа. след няколко дискусии с госпожата стигнахме до решение, че може и да не е с екип, а само с маратонки..... междувременно се уговорих и с класната й- ако все пак й пишат отсъствие заради екипа, да й го извинява. понякога наистина правилата в училище са безумни.

Общи условия

Активация на акаунт