Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ - 3

• 90 623
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Моят 45 дневен болничен все още не е изплатен.Започва от 22.02 до 06.04.Работодателят ми го е внесъл в нои на 21.03.Минали са 15 работни дни,но все още нямам превод на пари,в сайта излиза,че документа се обработва.Не знам какво толкова обработват,но тези хора не мислят че на нас точно сега са ни най-нужни тези пари.

Обади се и питай в НОИ.Но явно забавянето е масово напоследък.
А системата ни е такава, че сякаш нямаме нужда от пари.

# 646
Да такава ни е системата и държавата.И да се обадя мисля,че няма да има смисъл.Само ще си се ядосвам и ще чакам да се накумят да ги преведат.

# 647
  • Beyond the Frontiers
Да питам дали има и други със забавяне в София - на 6-ти април са ми внесени документите, до момента в онлайн справката не фигурират обаче. Пуснах вчера имейл с входящия номер на документите и все още нямам отговор естествено.

# 648
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Да питам дали има и други със забавяне в София - на 6-ти април са ми внесени документите, до момента в онлайн справката не фигурират обаче. Пуснах вчера имейл с входящия номер на документите и все още нямам отговор естествено.

Миналия месец имаше много забавяне на плащанията. Предполагам, че и този ще е така.

# 649
Здравейте,
аз съм току-що регистрирана, бременна в края на 9-ия месец и имам същия проблем - това с болничните е просто ужас - НОИ ги гледа 15 дни - работни, работодателят ги бави при представянето, въпреки че по закон е длъжен да ги представи до втория ден след изплащането на заплатите. Аз съм журналист и това ми помогна да си получа последният болничен след 40-дневно чакане с известни протекции! Смятам обаче, че това е под всякаква критика!
Написала съм писмо до всички възможни институции в България с предложение за промяна в системата по изплащане на болнични специално при бременност. Сигналът ми обаче би имал по-голям ефект ако сме повече потърпевши.
За всички, които се интерисуват и искат промяна нека да ми пишат!
Ще се радвам ако успеем да променим това, а аз смятам, че има начини, стига да сме повече!

# 650
Здравейте и от мен Simple Smile,

Бременна съм и съм в болничен от средата на декември м.г. (термина ми е през юли). Болничният ми е с продължение. Имам изваден ПИК за НОИ и си следя нещата онлайн.
Този месец обаче имам една много голяма чуденка. През април получих плащането за периода до 06.03. В работодателя ми има два болнични листа вече за периодите след това - от 07.03 до 05.04 и от 06.04 до 05.05. Досега работодателя ми е внасял осигуровките и е предоставял болничните в НОИ до към 10-то - 15-то число на месеца - т.е досега трябваше да е предоставил болничния за периода за периода от 07.03 до 05.04 в НОИ, и изплащането да бъде в началото на следващия месец. Въпросът е, че досега поне в справките от сайта на НОИ, виждам, че не са платили осигуровките и не са предоставили болничния в НОИ, и от тук не знам дали работодателя има реално право да бави плащането на осигуровките и предаването на болничния и не знам как да постъпя. На практика, досега изплащането на болничните върви с около 2 месеца назад от съответния месец, а при сегашното положение ще се получи доста по-голяма разлика...Не знам дали успях да обясня добре ситуацията, но ще бъда благодарна за всеки съвет.

Предварително благодаря на всички за помощта и се извинявам, ако сте обсъждали подобен казус, но не можах да открия информация за сходна ситуация.

# 651
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте и от мен Simple Smile,

Бременна съм и съм в болничен от средата на декември м.г. (термина ми е през юли). Болничният ми е с продължение. Имам изваден ПИК за НОИ и си следя нещата онлайн.
Този месец обаче имам една много голяма чуденка. През април получих плащането за периода до 06.03. В работодателя ми има два болнични листа вече за периодите след това - от 07.03 до 05.04 и от 06.04 до 05.05. Досега работодателя ми е внасял осигуровките и е предоставял болничните в НОИ до към 10-то - 15-то число на месеца - т.е досега трябваше да е предоставил болничния за периода за периода от 07.03 до 05.04 в НОИ, и изплащането да бъде в началото на следващия месец. Въпросът е, че досега поне в справките от сайта на НОИ, виждам, че не са платили осигуровките и не са предоставили болничния в НОИ, и от тук не знам дали работодателя има реално право да бави плащането на осигуровките и предаването на болничния и не знам как да постъпя. На практика, досега изплащането на болничните върви с около 2 месеца назад от съответния месец, а при сегашното положение ще се получи доста по-голяма разлика...Не знам дали успях да обясня добре ситуацията, но ще бъда благодарна за всеки съвет.

Предварително благодаря на всички за помощта и се извинявам, ако сте обсъждали подобен казус, но не можах да открия информация за сходна ситуация.

Работодателя може да е платил осигуровките, но да има проблем в подаването или неподаване ан декларация обр. 1 от където излизат данните за сътветния месец

# 652
ДейзиГ, благодаря за бързия отговор smile3525.
Както разбирам, няма какво друго да правя освен да чакам и да видя какво ще се случи.. newsm78 . Ако се обадя на работодателя и са подали документите, ще се получи много неловка ситуация...За съжаление, българска му работа отново..

# 653
Julski_Izgrev Аз съм в почти същата ситуация като теб.Болничният ми за периода 9.03 - 8.04. е в работодателят ми от доста време.Той вняся осигуровкито до 16то число по принцип,т.е. трябваше до 16ти април да ги е внесъл вече,а като си проверявам все още излиза че не е внесено нищо.Сега чакам да се внесааат и тепърва да минат 15те дена от НОИ... ooooh!

# 654
  • Beyond the Frontiers
Има пак някакво забавяне - моите документи са внесени на 6.04 и се появиха на 21.04 в системата - т.е. с 10 работни дни по-късно.

# 655
Привет отново Simple Smile,

Galactic Voyager, добре че поне са ти отразени вече...Моите все още ги няма в системата  newsm61 . Искам да ви попитам, в такива случаи, има ли начин да се разбере дали болничните изобщо са били подадени от работодателя, без да му се обаждам на него? И друго, което ме интересува - знам, че ние трябва да дадем болничния до 2-3 раб.дена от издаването му, а не знам какъв е законовия срок след това по отношение на представянето му от работодателя на НОИ...Има ли право да ги бави над месец newsm78...Извинявам се, ако въпросите не са за точно тази тема.

Хубав ден от мен   bouquet

# 656
Привет отново Simple Smile,

Galactic Voyager, добре че поне са ти отразени вече...Моите все още ги няма в системата  newsm61 . Искам да ви попитам, в такива случаи, има ли начин да се разбере дали болничните изобщо са били подадени от работодателя, без да му се обаждам на него? едно запиване по ел. поща или на място в НОИИ друго, което ме интересува - знам, че ние трябва да дадем болничния до 2-3 раб.дена от издаването му, а не знам какъв е законовия срок след това по отношение на представянето му от работодателя на НОИ...Има ли право да ги бави над месец работодателя ги представя в НОИ до два раб. дни след внасяне на осигуровки и декларация обр. 1 на съответния месец. Напр. за мес. март болнични могат да се носят до 2ри май. newsm78...Извинявам се, ако въпросите не са за точно тази тема.

Хубав ден от мен   bouquet

# 657
Viva_123, благодаря за разясненията  smile3525.
Тези сметки, изчисления и каклулации с НОИ са ми тъмна 'Индия' Sick ...Иначе, при мен за момента изплащанията от НОИ вървят с 2 месеца назад, както и ти си писала, а с това забавянето този месец, дължащо се или на системата на НОИ или на забавяне от работодателя, мисля че забавянето ще стане доста по-голямо  newsm78...

# 658
Има ли някой който да вижда в он-лайн справката че парите са изплатени , а да не е получил нищо??? Имам болничен за февруари, който занесох на 19.03 в НОИ . От миналия петък в справка статус на обработка на документите ми излиза че ми е платен , но в с-ката няма пари. Също и в другата справка за изплатени болнични няма нищо???

# 659
  • Пловдив
Има ли някой който да вижда в он-лайн справката че парите са изплатени , а да не е получил нищо??? Имам болничен за февруари, който занесох на 19.03 в НОИ . От миналия петък в справка статус на обработка на документите ми излиза че ми е платен , но в с-ката няма пари. Също и в другата справка за изплатени болнични няма нищо???

в справката за получени суми от НОИ имаш ли нещо?ако там няма ,значи чакаш

Общи условия

Активация на акаунт