Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 5

• 114 609
  • 788
  •   1
Отговори
# 630
ogan1, не се ядосвай. То, нали знаеш, това си е ежедневие при нас. Виж, това за забърсването на бюрата с копия от документи не се бях сетила..... Joy
Изисквания за най-различни документи/копия или оригинали/ има не само при нас, има в банки, при лекари или адвокати, но при тях не смеят така да противоречат- слушат и изпълняват.

Използвам момента да напомня на всички, които имат деца в ученическа възраст и получават семейни помощи за децата, да представят удостоверение или служ. бележка, че децата им са постъпили в училище през новата уч. 2011/2012г.
1. За децата от 2-ри до 12-ти клас срокът е до 31.10.2011г.
2. За първокласниците срокът е съкратен- до 29.09.2011г. Представят и родителите на деца с ЕР от ТЕЛК, ако са кандидатствали и са одобрени за еднократна помощ за първокласник-по чл.10/а/.

Бележки от училище се изискват само за децата, които са здрави, т.е. получават сем. помощ по чл.7/1/. За деца с ЕР от ТЕЛК не се изискват такива.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 11:17 от Platina 33

# 631
Благодаря,  Platina 33, за напомнянето!
Не се засягайте за коментарите. В нашата АСП винаги ходя подготвена за някой сърдит служител. Всеки път нося това, което са ми искали предния и току виж нещо ново се сетил някой. Явно на места  си има и некомпетентни или мързеливи служители.

# 632
Извинявам се, че така нахлувам в темата, ама нещо с тия детски и сложността на получаването им (на фона на  огроооомната сума, която се дава  Wink ) ми изникнаха няколко въпросчета:
1. С бащата на детето ми не сме женени - живеем заедно, но брак нямаме. При това положение и имайки предвид, че той фигурира в акта за раждане на детето ще ми искат ли бележка и за неговите доходи?
2. Колко е в момента минималния изискуем доход на член от семейството? И ако искат и  дохода на таткото да деля на 3, нали?
3. Сега малкия като тръгне на ясла и ми спрат майчинството и се върна на работа съответно и дохода ще ми се увеличи. През колко време искат нова бележка за доходите и проверяват ли междувременно дали има промяна или чакат аз да отида и да подам нова молба за отпускане на детски? Сега доколкото разбрах нови бележки искат на 1 г., нали?
Благодаря предварително  Peace

# 633
.................1. С бащата на детето ми не сме женени - живеем заедно, но брак нямаме. При това положение и имайки предвид, че той фигурира в акта за раждане на детето ще ми искат ли бележка и за неговите доходи?

Не, категорично няма да искат бележка за доходите на бащата на детето!

......2. Колко е в момента минималния изискуем доход на член от семейството? И ако искат и  дохода на таткото да деля на 3, нали?

350,00 лв. на член от с-во. Във вашия случай делите на 2.

..........3. Сега малкия като тръгне на ясла и ми спрат майчинството и се върна на работа съответно и дохода ще ми се увеличи. През колко време искат нова бележка за доходите и проверяват ли междувременно дали има промяна или чакат аз да отида и да подам нова молба за отпускане на детски? Сега доколкото разбрах нови бележки искат на 1 г., нали?
Благодаря предварително  Peace

Да, веднъж годишно се подновява подаването на молбата и тогава се актуализират доходите. Не е необходимо да се уведомява соц. служба за промяна на доходите през 1-годишния период на действие на молбата. Това става през следващата година. Да не забравите да си вземете бележка от личния лекар на детето за редовни имунизации и профилактични прегледи, която да приложите към молбата.

Viva_123  Peace

# 634
Някой може ли да ми каже Удостоверението от учебното заведение какво трябва да бъде - само че детето е записано за .....клас или да указва, че е посещавало училището 12 месеца назад?

# 635
  • София-Младост
Някой може ли да ми каже Удостоверението от учебното заведение какво трябва да бъде - само че детето е записано за .....клас или да указва, че е посещавало училището 12 месеца назад?
Те знаят в училището, сл.б-ка, че детето посещава редовно учебни занимания...нали има ваканция, няма как да е за период назад.

# 636
питам, защото детето ми посещаваше друго училище м септември и октомври миналата година, а сега трябва да подновя декларацията. Предходното училище е в друго населено място, а пък от това сега ми дадоха Служебна бележка, че е записано за Седми клас

# 637
  • София-Младост
питам, защото детето ми посещаваше друго училище м септември и октомври миналата година, а сега трябва да подновя декларацията. Предходното училище е в друго населено място, а пък от това сега ми дадоха Служебна бележка, че е записано за Седми клас
Няма значение, тази бележка е достатъчна.

# 638
# 639
  • Бургас
И аз тук с една питанка, пък дано не ме кастрят, дето не съм чела назад Embarassed Родих август месец и сега си приготвям бумагите за детските. Откога ми се полагат детски и има ли значение датата на подаване на молбата? В смисъл:
-полагат ми се от септември и ще ги получавам от тогава дори и със задна дата, без значение дали съм подала документите септември, октомври, декември;
-полагат ми се от септември, но ще ги получавам от месеца, в който съм подала документите?

П.С. Само за Бургас ли го има ограничението да се получават парите само и единствено в Инвестбанк или навсякъде е така?

# 640
  • София-Младост
И аз тук с една питанка, пък дано не ме кастрят, дето не съм чела назад Embarassed Родих август месец и сега си приготвям бумагите за детските. Откога ми се полагат детски и има ли значение датата на подаване на молбата? В смисъл:
-полагат ми се от септември и ще ги получавам от тогава дори и със задна дата, без значение дали съм подала документите септември, октомври, декември; -НЕ
-полагат ми се от септември, но ще ги получавам от месеца, в който съм подала документите?-ДА...стига и тогава да отговаряш на изискванията.
П.С. Само за Бургас ли го има ограничението да се получават парите само и единствено в Инвестбанк или навсякъде е така?
И преди писах, че закона и правилника не ограничават ползването само на една банка. В самата молба ти си вписваш своята банкова сметка. Ако имат някакво изискване на местно ниво нека те запознаят с него и тогава да те карат да си вадиш карта в Инвестбанк.

# 641
  • Бургас
Явно има нещо на местно ниво, защото дори и молбата за еднократната помощ, където си написах исканата банка и сметка, ме накараха да я пиша наново, защото всички социални плащания трябвало да минават през въпросната Инвестбанк и техните дебитни карти (които хич не са изгодни като условия и такси) Tired
Благодаря за отговора  bouquet

# 642
  • София-Младост
Явно има нещо на местно ниво, защото дори и молбата за еднократната помощ, където си написах исканата банка и сметка, ме накараха да я пиша наново, защото всички социални плащания трябвало да минават през въпросната Инвестбанк и техните дебитни карти (които хич не са изгодни като условия и такси) Tired
Благодаря за отговора  bouquet
Аз бих пуснала оплакване или запитване по отношение на банката до АСП...

# 643

Няма такова нещо ”местно ниво”!
Никой не може да ви задължи да ви открива нова банкова сметка, при положение, че имате вече съществуваща, независимо в коя банка е! Единствено се откриват сметки по служебен път само ако лицето няма такава или пожелае отделна сметка само за семейните помощи, с цел да си следи преводите от соц. подпомагане.
Не е необходимо да принуждаваш едно лице да е така наречен собственик на повече от една банкова сметка, ако то не желае, защото все пак тази сметка си има годишно обслужване, което е свързано с пари.
Поискайте да се срещнете с главния експерт на района в Дирекцията, за да се изясните с него.

# 644
здравейте момичета!четох,четох,то много документи,много нещо.Моя случай,не съм женента,така че за детски на детето трябва да подам,молба декларация,удостоверение за брутен доход-мой 12 м назад,лична карта копие,и акт за раждане копие-това ли е?????

някакво еграо??или нешо такова и др.документи?НА РАБОТА СЪМ ОТ 3 месеца,преди това на борса 4 месеца,а преди това по взаимно съгласие съм напуснала работа-само с трудовата книжка,и документа от последната месторабота за доход ли да нося???

малко объркано,много ще съм благодарна ако някой ми отговори благодаря-имам 1 дете-колко трябва да е дохода ни-400лв ме осигуряват?

Общи условия

Активация на акаунт