Неплатен и платен отпуск след майчинство? - 1

• 93 853
  • 771
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,момичета и от мен.Имам един въпрос към вас Embarassed,надявам се да ми помогнете.Та въпроса ми е такъв:Болничния които ти се полага по време на бременността/става въпрос за първата година от майчинството/кои ти го изплаща ,работодателя или НОИ ?За да знам до колко мога да настоявам за изплащането му,защото ако тои го плаща със сигурност няма да ми ги даде.С молба за бърз отговор защото ,до 2 дни ще си прекратявам договора с тази фирма.Предварително ви благодаря   bouquet

# 136
  • Пловдив
Здравейте,момичета и от мен.Имам един въпрос към вас Embarassed,надявам се да ми помогнете.Та въпроса ми е такъв:Болничния които ти се полага по време на бременността/става въпрос за първата година от майчинството/кои ти го изплаща ,работодателя или НОИ ?За да знам до колко мога да настоявам за изплащането му,защото ако тои го плаща със сигурност няма да ми ги даде.С молба за бърз отговор защото ,до 2 дни ще си прекратявам договора с тази фирма.Предварително ви благодаря   bouquet

това,че ще прекратин договора си с тази фирма не е проблем за обезщетението ти за бр и раждане,което ще получаваш до 410 я ден.
НОИ ще ти го превежда докрая т.е до 410 я ден,независимо че няма да имаш работодаетл към момента

няма да получаваш обаче 240 те лв втората година,ако си безработна.може като ти свършат 410 те дни да потъриш работа или фирма фиктивно,за да взимаш 240 те лв

# 137
Ох, Elfita  много съм глупава Embarassed,от бързане съм объркала нещата.Имах предвид платената годишна отпуска /20 дни/ която ти се полага през първата година на бременността, от кои следва да се изплати от НОИ или от работодателя,защото ако е от него ще я видя през крив макарон.и ако е от НОИ  директно на мен ли ще се приведат парите или на него и тои на мен трябва да ми ги преведе,защото и в този случай няма да ме огрее.А  аз ще имам нов работодател само фиктивно половин месец ,за да мога да си ползвам и втората година майчинство.извинявай че пак те притеснявам,но ми е жизнено важно  Embarassed

# 138
  Здравейте  !  Четох  темата  ,  но   точно   моя   проблем  не  намерих  та   въпроса  ми  е   следният  -   края  на  август  ми   изтича   първата  година   високо  платено   майчинство  ,   смятам  да   си  остана   в  къщи  и  втората  ,  но   имам   неизползван   платен   годишен   отпуск  от   2008  год.
       Работя  на  държавна  работа  и   няма  проблеми   да   го   ползвам  още  повече  ,  че  ще  отидат  около  3-4  мес  -   отпуск  -  по   24  раб.  дни  в   годината   за   почти   5  год.   !  Обаче  бих  ли  могла  да   ги   ползвам  след  изтичане   на   високоплатеното  майчинство   веднага  и  след  това   да   продължа  с   годината   нископлатено   или  такова   прекъсване  на  2   годишното   майчинство   е   невъзможно  ?
     Благодаря  предварително  за   отговор  !

# 139
Да.Уволниха ме от първата и ме назначиха във втората.

# 140
  • Пловдив

при уволнението ти е трябвало да ти изплаят всичката натрупана отпуска в старата фирма
отпуската,трупана в новата фирма си я ползваш,не може да ти я изплатят така.изплащат я без реално ползване само при прекартяване на ТД

Ох, Elfita  много съм глупава Embarassed,от бързане съм объркала нещата.Имах предвид платената годишна отпуска /20 дни/ която ти се полага през първата година на бременността, от кои следва да се изплати от НОИ или от работодателя,защото ако е от него ще я видя през крив макарон.и ако е от НОИ  директно на мен ли ще се приведат парите или на него и тои на мен трябва да ми ги преведе,защото и в този случай няма да ме огрее.А  аз ще имам нов работодател само фиктивно половин месец ,за да мога да си ползвам и втората година майчинство.извинявай че пак те притеснявам,но ми е жизнено важно  Embarassed

пл отпуска се изплаща от работодателят разбира се.трябва да ти я изплати при прекратяване на ТД.В заповедта за прекратяване трябва да фигурира иначе не подписвай.инспекцията по труда ще ти помогне да си търсиш правата

Здравейте  !  Четох  темата  ,  но   точно   моя   проблем  не  намерих  та   въпроса  ми  е   следният  -   края  на  август  ми   изтича   първата  година   високо  платено   майчинство  ,   смятам  да   си  остана   в  къщи  и  втората  ,  но   имам   неизползван   платен   годишен   отпуск  от   2008  год.
       Работя  на  държавна  работа  и   няма  проблеми   да   го   ползвам  още  повече  ,  че  ще  отидат  около  3-4  мес  -   отпуск  -  по   24  раб.  дни  в   годината   за   почти   5  год.   !  Обаче  бих  ли  могла  да   ги   ползвам  след  изтичане   на   високоплатеното  майчинство   веднага  и  след  това   да   продължа  с   годината   нископлатено   или  такова   прекъсване  на  2   годишното   майчинство   е   невъзможно  ?
     Благодаря  предварително  за   отговор  !

да,разбира се,че можеш.две седмици преди да ти изтекат 410 те дни си пускаш молбата за отпуската.като свърши отпуската излизаш отново в майчинство.две седмици преди да ти изтече отпуската попълни документите за второта година майчинство и ги дай в работата

# 141
 Много  благодаря за  бързия  отговор  !  Предполагам   ,  че  преди  това  ще   трябва   да  се  върна  за  2  седм  .  на   работа  ,   за   да   ми  се  актуализира   заплатата  или  ?

# 142
  • Пловдив
Много  благодаря за  бързия  отговор  !  Предполагам   ,  че  преди  това  ще   трябва   да  се  върна  за  2  седм  .  на   работа  ,   за   да   ми  се  актуализира   заплатата  или  ?

ако има актуализация и я искаш,трябва да отработиш 10 дни в един месец.а от следващия да излезеш в пл отпуск
пример-отработваш 10 дни през юли,а през август взимаш пл отпуск,за да могат да ти го изплатят върху актуализацияа

# 143
   Така  мислех  и  аз  ,  но  високоплатеното   ми  майчинство  изтича  на   27.08  -  тея  10   отработени  дни    до   края  на   тоя  срок  ли  трябва  да  станат  и  евентуално  след  27.08  - платения   отпуск  или  след  изтичането   му  -  т.е.  след  27.08  ? И  как  при  втория   вариант  ще  ми  се   платят  тея  дни  -  10тте   при  условие  ,   че   не   влизат  нито   във  високоплатеното   или   може  би  оттам  нататък   ще  се   броят   дните  ми   за  отпуск  ? 

# 144
  • Пловдив
   Така  мислех  и  аз  ,  но  високоплатеното   ми  майчинство  изтича  на   27.08  -  тея  10   отработени  дни    до   края  на   тоя  срок  ли  трябва  да  станат  и  евентуално  след  27.08  - платения   отпуск  или  след  изтичането   му  -  т.е.  след  27.08  ? И  как  при  втория   вариант  ще  ми  се   платят  тея  дни  -  10тте   при  условие  ,   че   не   влизат  нито   във  високоплатеното   или   може  би  оттам  нататък   ще  се   броят   дните  ми   за  отпуск  ? 

кога ще ги отработиш решаваш ти /преди 27,но ще загубиш обезщетението за работените дни,или след 27 ми/-правилото за изплащането на отпуската го обясних по-горе

ако се работи по време на 410 те дни се губи обезщетението и тези дни няма да ти ги компенсират с втората година

# 145
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥  ,имам един въпрос към теб.Във фирмата която се водя и взимам майчинстово е продадена от началото на годината на друг собственик,и тои няма намерение да извършва никаква дейност със нея и след известно време ще и обявят фалит.Та въпроса ми е такъв:какво става с майките които се водят към нея,ако не се приместят към друга фирма.Нали собственика има  задължение  да  плаща здравните осигуровки,както ги е плащал през 1та година,ако обаче обяви фалита,кои ще трябва да ги плаща тия осигуровки  и ние тогава от къде ще получаваме майчинството за въпросната 2ра година.

# 146
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥, Благодаря ти за бързият отговор! А има ли право работодателя да ми откаже неплатеният  6-месечен отпуск?

# 147
  • Пловдив
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥  ,имам един въпрос към теб.Във фирмата която се водя и взимам майчинстово е продадена от началото на годината на друг собственик,и тои няма намерение да извършва никаква дейност със нея и след известно време ще и обявят фалит.Та въпроса ми е такъв:какво става с майките които се водят към нея,ако не се приместят към друга фирма.Нали собственика има  задължение  да  плаща здравните осигуровки,както ги е плащал през 1та година,ако обаче обяви фалита,кои ще трябва да ги плаща тия осигуровки  и ние тогава от къде ще получаваме майчинството за въпросната 2ра година.

докато фирмата съществува трябва да ти плащат осигуровки и да получаваш майчинство
майчинството зависи от осигуровките втората година

ако обяви фалит преди 410 те дни,НОИ ще ти плаща докрая на 410 те дни-но след това няма да получаваш майчинство-ако обяви фалит по време на втората ти година,оставаш автоматично без майчинство-в такъв случай не е предвидено някой да ти плаща осигуровките и да получаваш майчинство-вариант ти е да отидеш на борсата (докато си получаваш обезщетение от БТ ти плащат здравните осигуровки),за да получаваш обезщетение-и да си търсиш междувременно фирма фиктивно,от която да излезеш по майчинство и да получаваш 240 лв

скапа ми се точката и затова слагам тирета Grinning

Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥, Благодаря ти за бързият отговор! А има ли право работодателя да ми откаже неплатеният  6-месечен отпуск?

по закон няма право да ти го откаже.подаваш молбата 2 седмици по-рано от датата на ползване
ако го направи,искаш писмен отказ  и отиваш в инспекцията по труда

# 148

при уволнението ти е трябвало да ти изплаят всичката натрупана отпуска в старата фирма
отпуската,трупана в новата фирма си я ползваш,не може да ти я изплатят така.изплащат я без реално ползване само при прекартяване на ТД

пл отпуска се изплаща от работодателят разбира се.трябва да ти я изплати при прекратяване на ТД.В заповедта за прекратяване трябва да фигурира иначе не подписвай.инспекцията по труда ще ти помогне да си търсиш правата

Отпуската не е изплатена за тези две години при прекратяването на договора. В заповедта не е споменато нищо за отпуската дали ще се плаща или не. Вече съм подписала заповедта за уволнението

Платената отпуска прехвърля ли се от старата към новата фирма?

Ако не се прехвърля и не ми е платена какво може да се направи?

В новата фирма чак след шест месеца ли имам право на платена?

Благодаря за отговорите!

# 149
  • Пловдив

Отпуската не е изплатена за тези две години при прекратяването на договора. В заповедта не е споменато нищо за отпуската дали ще се плаща или не. Вече съм подписала заповедта за уволнението

Платената отпуска прехвърля ли се от старата към новата фирма? -не,разбира се.писах,че трябва да ти я платат,не се прехвърля

Ако не се прехвърля и не ми е платена какво може да се направи?-говори да ти я платят.ако отказват,се обърни към инспекцията по труда

В новата фирма чак след шест месеца ли имам право на платена?-след 8 м

Благодаря за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт