Неплатен и платен отпуск след майчинство? - 1

• 93 838
  • 771
  •   1
Отговори
# 120
Отново с въпрос и молба за отговор  Praynig
На 8.05 детето навърши 2г. Десет дни преди това отидох да подам молба за платен отпуск натрупан за 2г.(2010г и 2011г). Между другото ми дадоха да подпиша допълнително споразумение към ТД,че от 1.04.2011г основното ми трудово възнаграждение става 335лв.
ПРеди да изляза в майчинство се осигурявах на 700лв.
Днес виждам,че имам преведени близо 280лв. за периода от 9.05 до 31.05.Един вид на база тези 335лв.
Доколкото знам,платения отпуск се изчислява на база месеца в който имам мин. 10раб.дни.Това нали означава,че трябва да ми платят отпуската на база 700лв?Така ли е или греша?
Това допълнително споразумение ли обърква нещата или работодателя се опитва да ме прекара?
Моля за помощ,ако съм права ще си търся правата  Praynig

п.п.Сега се сещам,че използвах платената отпуската за 2009г. последния месец преди да изляза в болничен по майчинство.По време на отпуската,минах на осигуряване на мин.р.з.,нямаше смисъл да продължавам да се осигурявам на висока заплата.Имам спомен,че ми я изплатиха ( отпуската)на база 700лв.....

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 21:26 от maeva0959

# 121
  • у дома
Момичета,какъв е срока за регистриране в БТ?

# 122
  • Пловдив
Момичета,какъв е срока за регистриране в БТ?

7 дни от датата на прекратяване на ТД

# 123
  • у дома
  bouquet

# 124
Здравейте, момичета

Надявам се да намеря отговор на моя въпрос тук, понеже нямам други източници  Laughing
Живея в чужбина, но си получавам майчинство от БГ и възнамерявам до няколко месеца да започна работа тук, а съответно майчинството ми в България изтича през февруари 2012г., така че ще трябва да го прекратя и да напусна работа официално.
Питането ми е дали имам право да получа като обезщетение платения годишен отпуск за този период? И как е най-удачно да постъпя?

# 125
  • Пловдив
Здравейте, момичета

Надявам се да намеря отговор на моя въпрос тук, понеже нямам други източници  Laughing
Живея в чужбина, но си получавам майчинство от БГ и възнамерявам до няколко месеца да започна работа тук, а съответно майчинството ми в България изтича през февруари 2012г., така че ще трябва да го прекратя и да напусна работа официално.
Питането ми е дали имам право да получа като обезщетение платения годишен отпуск за този период? И как е най-удачно да постъпя?

при напускнето ти ще ти изплатят всичката натрупана платена отпуска
по време на обезщетението за бр и раждане също си трупала пл отпуск

# 126
Здравейте, дами. Simple Smile
На 12.07 ми изтича майчинството, съответно тъй като детето ми не е прието в ясли се налага да си пусна неплатената отпуска от 6 месеца. Работата е там, че моят шеф се прави на ударен по въпроса с отпуските без значение платени или не Confused Вече е отказал на една мама преди мен. Аз знам (оттук), че няма право да ми откаже, още повече, че смятам да пусна писмото с обратна разписка (това пак тук го четох), но въпроса ми е трябва ли в молбата, в която пиша, че искам да ползвам 6 месеца неплатена отпуска да пиша по кой член и алинея ми се полага (както казах, прави се на разсеян).
Това се сещам засега като въпроси. Притеснено ми е. Ще се радвам на помощ. Simple Smile

# 127
  • Пловдив
Здравейте, дами. Simple Smile
На 12.07 ми изтича майчинството, съответно тъй като детето ми не е прието в ясли се налага да си пусна неплатената отпуска от 6 месеца. Работата е там, че моят шеф се прави на ударен по въпроса с отпуските без значение платени или не Confused Вече е отказал на една мама преди мен. Аз знам (оттук), че няма право да ми откаже-да,точно така, още повече, че смятам да пусна писмото с обратна разписка (това пак тук го четох)-много добре , но въпроса ми е трябва ли в молбата, в която пиша, че искам да ползвам 6 месеца неплатена отпуска да пиша по кой член и алинея ми се полага (както казах, прави се на разсеян).-да,трябва.образец на молбата ти пускам+декларацията.Ако ти откаже отпуска,нека да го направи писмено и с отказа отиваш в инспекцията по труда.пусни молбата рано-да я получи 2 седмици преди датата на ползване
Това се сещам засега като въпроси. Притеснено ми е. Ще се радвам на помощ. Simple Smile

До

З А Я В Л Е Н И Е

От ...

На длъжност ...

Уважаеми …. ...........................,

Уведомявам Ви, че желая да се възползвам от правото си на неплатен отпуск по чл.167а от Кодекса на труда и да ползвам такъв, смятано от ..................................., за период от .................... /дни, месеци/ или от ................................... /дата/ до ............................... /дата/.
Декларирам, че детето ми ......................................................................................
.........................................................., ЕГН ....................................... не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
Декларирам, че до момента нито аз, нито съпругът /съпругата ми сме ползвали неплатен отпуск за отглеждане на детето след навършването му на 2-годишна възраст.

Приложено: ксерокопие на акта за раждане на детето.

Дата...............................                                                               С уважение ........................................

Приложение №6 към чл.49д, ал.2 от НРВПО

Декларация за ползване на отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда от родител, който сам се грижи за отглеждането на детето

Подписаният ...
Декларирам, че за отглеждането на детето ............................................................................, родено на…………………..............................................., ЕГН ................................................

1. Не е ползаван отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда;
2. Ползван е отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда в размер на ................................ месеца и ............................ дни;
3. Не се намирам в брак с другия родител и не живея в едно домакинство с него;
4. Другия родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
5. Другия родител е починал.

Задължавам се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка да уведомя предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.

Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс.

# 128
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥, много благодаря за помощта.  bouquet
Но значи освен молба трябва да пиша и декларацията, така ли? Embarassed  newsm78
И последно, щом майчинството ми свършва на 12.07, то би трябвало на молбата да пиша, че желая отпуската ми да започне на 13.07, нали? Rolling Eyes

# 129
  • Пловдив
да,попълни и декларцият,за да не те връщат за документи
ако детето ти е родено на 12,неплатента трябва да ти започне на 13

# 130
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥, искрени благодарности! smile3525

# 131
Добър ден, бих искала да попитам тъй като фирмата в която работех преди да изляза по майчинство беше купена от друга фирма , а аз не съм ползвала платената отпуска за двете години имам ли законово право да ми се изплати отпуската след като съм преминала от старата фирма в нова.

# 132
  • Пловдив
Добър ден, бих искала да попитам тъй като фирмата в която работех преди да изляза по майчинство беше купена от друга фирма , а аз не съм ползвала платената отпуска за двете години имам ли законово право да ми се изплати отпуската след като съм преминала от старата фирма в нова.

как си приминалав новата фирма-с прекратен ТД от старата фирма ли

# 133
Здравейте, момичета! Бих искала да се консултирам с вас!  Детето ми ще навърши две години на 12 септември. За сега не смятам да се връщам на работа, тъй като съм студентка редовно обучение, а и работодателите ми не са "цветя за мирисане" #2gunfire Мисля да си ползвам платеният и неплатеният отпуск, които ми се полагат, но не знам в каква последователност ще е най - добре да ги пусна? Имам решение на ТЕЛК и знам, че по закон имам право на 25 работни дни платен годишен отпуск, но не съм им го предоставила официално. Могат ли да ми откажат в такъв случай отпуска и колко време преди да ми изтече майчинството трябва да подам молба да го ползвам? Благодаря ви предварително!!!

# 134
  • Пловдив
ani_4ohleva,пл отпуск за минали години не трябва да ти отказват.По време на майчинството също трупаш пл отпуск.Могат да ти отложат 10 дни от 2011 г.Няма значение в какво последователност пуска пл и непл отпуск.Две седмици по-рано си пусни молбата във фирмата

Общи условия

Активация на акаунт