Неплатен и платен отпуск след майчинство? - 1

• 93 833
  • 771
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥   newsm51

Ако може и малко разяснения, с риск да стана нахална  Embarassed
По първият въпрос: - Как се спазва 10дневният срок за предварително подаване на молбата при прекъсването от болничен( Примерно отпуска прекъсната от болничен от болница-дават ми го когато ни изпишат.В случая аз нося болничният лист и в същият ден подавам молба за продължаване на отпуската от следващият работен ден т.е нямам 10дни предварително молба.) -Имат ли право да ми откажат ползването на отпуск или не? -Болничният платен ли е в този случай и на каква база се изчислява? - Болничен за придружаване на дете до 3г. в болнично заведение смята ли се в 60-те дни или не?

6м неплатен означава ли  6*30 =180 дни  newsm78 (В смисъл как се изравняват дните с 6м. защото ако е на цяло примерно 1м са си 30/31 дни, но ако е на чести може да ти излезе и в повече от месец) Не знам дали става ясно какво точно имам предвид  newsm78

# 106
  • Пловдив
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥   newsm51

Ако може и малко разяснения, с риск да стана нахална  Embarassed
По първият въпрос: - Как се спазва 10дневният срок за предварително подаване на молбата при прекъсването от болничен( Примерно отпуска прекъсната от болничен от болница-дават ми го когато ни изпишат-не можеш да го спазиш.трябва да ти разрешат отпуската след болничния въпреки това.това е едно фиктивно разрешение,защото преди това е била разрешена
.В случая аз нося болничният лист и в същият ден подавам молба за продължаване на отпуската от след ващият работен ден т.е нямам 10дни предварително молба.) -Имат ли право да ми откажат ползването на отпуск или не? -Болничният платен ли е в този случай и на каква база се изчислява? плаща се,да.базата е 12 м назад от болничния- Болничен за придружаване на дете до 3г. в болнично заведение смята ли се в 60-те дни или не?-не се смята в 60 те дни.

6м неплатен означава ли  6*30 =180 дни да,така се смята  newsm78 (В смисъл как се изравняват дните с 6м. защото ако е на цяло примерно 1м са си 30/31 дни, но ако е на чести може да ти излезе и в повече от месец) Не знам дали става ясно какво точно имам предвид  newsm78

# 107
Здравейте! Имам няколко въпроса - майчинството ми изтича в края на юли, след което би трябвало да изчистя отпуската за 2010г, кога обаче пускам молба за отпуската за 2011 т.к. искам да взема и 6 месеца неплатен? Т.е. чакам да отмине 2011 и догодина пускам молба или как?
Другият ми въпрос е има ли право да ми се откаже 6 м. неплатен, т.к. момичето което е по заместване напуска и шефа ми вече върти теории как трябва да се върна.
и последен въпрос - тези 6 мес. нелатен как се изчисляват на база раб.дни или 1 календарен месец?

# 108
Да забравих и още нещо да попитам... Embarassed Неплатения отпуск 6 месеца ли е т.к. някъде четох че е  1 година ако нямам брак с бащата /живеем обаче в едно домакинство/?
Благодаря!

# 109
Здравейте! Имам няколко въпроса - майчинството ми изтича в края на юли, след което би трябвало да изчистя отпуската за 2010г, кога обаче пускам молба за отпуската за 2011 т.к. искам да взема и 6 месеца неплатен? Т.е. чакам да отмине 2011 и догодина пускам молба или как?
Другият ми въпрос е има ли право да ми се откаже 6 м. неплатен, т.к. момичето което е по заместване напуска и шефа ми вече върти теории как трябва да се върна.
и последен въпрос - тези 6 мес. нелатен как се изчисляват на база раб.дни или 1 календарен месец?

Молба за неплатения отпуск тряба да пуснеш поне 10 дни преди датата, от която искаш да го ползваш. Работодателят не може да ти го откаже, ако е спазен този срок. Шестте месеца са календарни.

Да забравих и още нещо да попитам... Embarassed Неплатения отпуск 6 месеца ли е т.к. някъде четох че е  1 година ако нямам брак с бащата /живеем обаче в едно домакинство/?
Благодаря!

Щом живеете в едно домакинство - по 6 мес. за всеки родител.

# 110
Благодаря за бързия отговор! Аз не уточних че по л.к. се водя на различен адрес от този на бащата, а и той не може да вземе тези 6 месеца т.к. не е български гражданин. На колко неплатен тогава имам право, само на 6 месеца ли? Пак уточнявам че нямаме брак, но живеем в едно домакинство...

# 111
Да се включа и аз с въпрос..
На 8.05 детето навърши 2г.В момента съм в платен отпуск и след него смятам да си пусна неплатения-6м.Въпросът ми е след това какво следва,в случай че не е прието на ясла?
Разбрах,че мога да отида на борсата,но кой е по-добрия вариант-да напусна работа или да ме съкратят? Във фирмата работя от 7г.,ако това има значение за обезщетението от борсата...
Много ще съм благодарна да ме "осветлите" по въпроса  Hug

# 112
  • Пловдив
Да се включа и аз с въпрос..
На 8.05 детето навърши 2г.В момента съм в платен отпуск и след него смятам да си пусна неплатения-6м.Въпросът ми е след това какво следва,в случай че не е прието на ясла?
Разбрах,че мога да отида на борсата,но кой е по-добрия вариант-да напусна работа или да ме съкратят? Във фирмата работя от 7г.,ако това има значение за обезщетението от борсата...
Много ще съм благодарна да ме "осветлите" по въпроса  Hug

ако не искаш да се връщаш на работа,следва прекратяване на ТД
ако не съкратят е по-изгодно за борсата,но съкращението ти става само с разрешение на Инспекцията по труда
ако напуснеш сама,ще взимаш 4 м по 140 лв  от борсата

# 113
Здравейте!Бих искала да попитам дали се изплаща платен отпуск след майчинство,който в момента ползвам,днес спорихме с една мама ,че се изплаща,понеже нали когато си на работа си се плаща ,нали за това е платен,аз си мисля обаче че след като го ползвам не се изплаща  Rolling Eyes не знам дали правилно си зададох въпроса,надявам се да сте ме разбрали какво исках да кажа  Blush.Благодаря за отговорите предварително!Хубав ден  Hug

# 114
  • Пловдив
Здравейте!Бих искала да попитам дали се изплаща платен отпуск след майчинство,който в момента ползвам,днес спорихме с една мама ,че се изплаща,понеже нали когато си на работа си се плаща ,нали за това е платен,аз си мисля обаче че след като го ползвам не се изплаща  Rolling Eyes не знам дали правилно си зададох въпроса,надявам се да сте ме разбрали какво исках да кажа  Blush.Благодаря за отговорите предварително!Хубав ден  Hug

платения отпуск се плаща.затова и се казва платен отпуск.независимо,че се ползва след майчинство и реално е за годините на майчинството се плаща

неплатения не се плаща и затова се казва неплатен

# 115
Здравейте,незнам дали точно тук е мястото да задам въпроса си,и затова искам да се извиня предварително на всички мами.
Синът ми е роден на 23.11.2008г. т.е. неплатеният ми отпуск за гледане на дете (6м.) би трябвало да е изтекъл на 23.05.2011г. въпросами е понеже в момента съм бремена с второ бебче(в 5 месец)бих искала да попитам какво трябва да направя за да излезна в болничен преди тези 45 дни преди термина,понеже гинеколога който ми следи бременоста ми каза че трябвало поне три дни да съм се върнела на работа за да прексна неплатения,но незнам дали това важи при условие че неплатения ми отпуск вече е изтекл.Ще съм много благодарна ако някой отговори възможно  най-бързо

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 12:18 от Siskata :)

# 116
  • Пловдив
Siskata Simple Smile,може неплатения да се прекъсне от болничен.няма нужда да се отработва.нали затова е болничния-внезапно не се чувстваш добре.
да ти издаде болничен лекарят
другото е какъв ти е статута от 23 до сега?просто така не си на работа,отпуск,болничен ,така ли?не е редно и това

# 117
Elfita Много ти благодаря за бързия отговор.Днес звънях къде ли не за да разбера как стоят нещтата и в крайна сметка се оказа че на 23.05.2011г. неплатения ми отпуск е свършил,следователно днес 25 Май е трябвало да бъда на работа,но когато подавах молбата счетоводителката ми каза да я пусна за една година,а се оказа че имам право само на 6 месеца.И сега в периода от 25.05.2011 до 06.06.2011 сигурно ще се наложи да си взема от другата полагаема годишна неплатена отпуска,защото чак на 6 Юни мога да си взема болничен.А колкото за това че не е редно не е,но няма как да се върна на работа тайкато имам  проблеми с бременоста.

# 118
  • Пловдив
важното е,че си изяснила нещата

# 119
Знам, че въпросът ми не е за тук, понеже става дума за съпруга ми, но предварително благодаря, ако се отзовете и ми отговорите.
Та той има натрупан платен неизползван годишен отпуск в размер на около 40дни, може и
повече да са към настоящата дата.Ако напусне фирмата ,в която работи и започне работа на друго място, този платен отпуск следва ли да му се плати от работодателя и ако да, какви документи трябва да подаде и в какви срокове трябва да стане това? И как се изплаща платения отпуск-преди или след като се приспаднат осигуровките?
Още веднъж се извинявам, но не се сещам кой да попитам.

Общи условия

Активация на акаунт