Неплатен и платен отпуск след майчинство? - 1

• 93 831
  • 771
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
В закона наистина пише, че майчинството е 2 год и 6 мес за майката и 6мес за бащата.

Работя на държавна работа.След консултация с адвокат, той ми каза, че има практика при сключен граждански брак, бащата да се откаже с декларация, че няма да ползва тези 6 мес.и, че отстъпва това право на майката.Подадох такава молба в деловодството ни, те я уважиха и си ползвах 1 година неплатено майчинство, като работодателя ме осигуряваше.
Дано съм полезна на някого. Peace

ОТ 2007 неплатения не може да се прехвърля

# 91
Родих 2008г и тогава си пуснах тази молба.
И аз мислих, че не може да се прехвърля и за това се консултирах.Оказва се обаче, че така както е написан текста в Закона - може, и има практика.Те адвокатите винаги намират вратички/ако искат Grinning/.Практика означавало/по адвокатските терминологии Grinning/, че се прилага на практика.
Факт е, че ми го разрешиха.Проверих и в НОИ за осигуровките, няма проблем, осигурявана съм, води ми се и за трудов стаж.
За това си позволих да го напиша тук, дано на някой да помогне.

# 92
  • София
Момичета, моля някой ако може да ми отговори на следните въпроси:
Отпускът по чл.167 прекъсва ли се с болничен и , ако да, каква е процедурата за ползване след болничния?
Как се изчислява каква част от този вид отпуск е използвана, когато се използва на части?
Колко дни предварително се подава молба за прекратяване на отпуск по чл.167?
Има ли право работник ползваш такъв отпуск да работи по друг договор( имам предвид личен асистент)?

Благодаря предварително за отговорите.

# 93
Някой може ли да ми каже каква е месечната сумата на здравните осигуровки, които работодателят внася за лице, ползващо неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г.? За 2011 година питам.

20.16 лв

Елфита, и аз така реших първоначално, като смятах, че вноската се определя както в случаите на отглеждане на дете до 2 год., т.е.: 4.8% от 420.00 лв. После обаче прочетох този член от ЗЗО, който гласи:

чл.40 ал.1, т.1 от ЗЗО:
б) (изм. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 02.01.2010 г.) за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване; вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете по реда на чл. 165, ал. 1 и чл. 167а от Кодекса на труда или поради производствена необходимост и престой; вноската се внася чрез съответното предприятие или организация до края на месеца, следващ този, за който се отнася;

Според това изчислявам 8% от 210.00 лв. и получавам вноска 16.80 лв.
Програмата за заплати, която имам също така го смята.
Аз ли греша нещо?

Последна редакция: чт, 05 май 2011, 11:37 от Белла Донна

# 94
В закона наистина пише, че майчинството е 2 год и 6 мес за майката и 6мес за бащата.

Работя на държавна работа.След консултация с адвокат, той ми каза, че има практика при сключен граждански брак, бащата да се откаже с декларация, че няма да ползва тези 6 мес.и, че отстъпва това право на майката.Подадох такава молба в деловодството ни, те я уважиха и си ползвах 1 година неплатено майчинство, като работодателя ме осигуряваше.
Дано съм полезна на някого. Peace

ОТ 2007 неплатения не може да се прехвърля

В Кодекса на труда ясно пише, че не може, освн ако не са налице следните изключения:

чл. 167a,(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:

1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;

2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;

3. другият родител е починал.

(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.

# 95
  • Пловдив
Белла Донна,може да съм се заблудила.питай тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=578758.300;topicseen

# 96
Здравейте момичета  Hug
Не съм се консултирала от дпста втреме с вас,ноо пак имам нужда от помощ. Embarassed
Имам 2 дечица на 2г и 4месеца и на 1г и 1 месец.В момента съм в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2г.(попълнила съм и и зпратила необходимата декларация на работодателя).Тъй като дечицата са породени имам натрупана платения отпуск от 79 дни.
Въпроса ми е -мога ли да ползавам част от този отпуск 2 месаца през лятото ,след което да продължа с майчинствтото до навършване на 2г на второто ми дете?
Изчетох темата дотук но не успях да намеря отговор на точно този въпрос..моля да ме извините ако вече е коментирано Peace

# 97
  • Пловдив
мога ли да ползавам част от този отпуск 2 месаца през лятото ,след което да продължа с майчинствтото до навършване на 2г на второто ми дете?

да,може

# 98
elfita много много ти благодаря!  Heart Eyes

# 99
мили,момичета имам нужда от помощ.Детето ми юни месец навършва 2год.Онзи ден отидох до началниците да си пусна молба за отпуската,която ми се е натрупала за изминалите год. които са 140 раб.дни.Първоначално ми казаха няма проблем пиши си молбата,днес звъна да питам до къде са нещата с моята молба и ми се казва,че шефа решил да ми даде само 30 дни и ако не съм доволна да напускам.Въпроса ми е:Имам ли право да настоявам за отпуската си и как да си я взема цялата.
 Между другото успях да се консултирам с Инспекцията по труда и от там ми казаха да получа писмено обяснение защо ми се отказва,но щефа е категоричен ,че няма нищо да ми пише.Какво да правя???????
МОЛЯ ЗА ПОМОЩ!Предварително ви благодаря за отделеното време.

# 100
  • Пловдив
Teddy_y,инспекцията по труда е компетентна в случая-добре си се консултирала с нея.Пак отиди,за да обясниш,че той отказва да напише писмен отказ.За други идеи не се сещам

# 101
  • София
Дали някой може да отговори и на моите въпроси или поне някакви насоки къде да търся отговорите   Praynig

Отпускът по чл.167 прекъсва ли се с болничен и , ако да, каква е процедурата за ползване след болничния?
Как се изчислява каква част от този вид отпуск е използвана, когато се използва на части?
Колко дни предварително се подава молба за прекратяване на отпуск по чл.167?
Има ли право работник ползваш такъв отпуск да работи по друг договор( имам предвид личен асистент)?

# 102
  • Пловдив
Отпускът по чл.167 прекъсва ли се с болничен и , ако да, каква е процедурата за ползване след болничния?-да,прекъсва се от болничен.подаваш след болничния молба отнова да ползваш неплатен

Как се изчислява каква част от този вид отпуск е използвана, когато се използва на части?-броят се дните-имаш 6 м неплатен
Колко дни предварително се подава молба за прекратяване на отпуск по чл.167?-ако се прекъсва от болничен,не се подава молба,защото болничния е нещо непредвидено

Има ли право работник ползваш такъв отпуск да работи по друг договор( имам предвид личен асистент)?-да,може да работи нещо друго по време на неплатения,освен ако в основния му договор не е упоменато друго

# 103
Благодаря,Elfita.
Искам да попитам също кога се прилага чл.176.ал.3(ако не се бъркам нещо)-Работника има право по своя преценка да ползва отпуската си.Трябва само писменно уведомление до работодателя.
Аз имам стара отпуска още от2006-2007г.Дали мога да се възползвам от този член,след като работодателя не ми е дал възможност да си я взема?

# 104
  • Пловдив
Благодаря,Elfita.
Искам да попитам също кога се прилага чл.176.ал.3(ако не се бъркам нещо)-Работника има право по своя преценка да ползва отпуската си.Трябва само писменно уведомление до работодателя.
Аз имам стара отпуска още от2006-2007г.Дали мога да се възползвам от този член,след като работодателя не ми е дал възможност да си я взема?

да,можеш-ако откаже,искаш писмен отказ и отиваш в инспекцията по труда

Общи условия

Активация на акаунт