Предучилищна- набор 2004, Тема№2

• 32 969
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Извинявам се предварително, че нахълтвам във вашата темичка, макар синчето да е набор 2005. Но ми е интересно и полезно четенето тук, за да знам с какво да го занимавам по български език.

А, всъщност, всичко опира до начин на представяне на материала, защото това, което учат вашите 6-год., в нашата учебна система, го учат 5-год. Дори и повече учат, ми се струва. И толкова гладко се получава, че чак и аз съм приятно изненадана. Уж играят, а вече четат, пишат букви, смятат с прости числа, сега учат часовника.

И при нас е така. Стефан сега трябваше да е 3-та група в ДГ и там работеха с "Моливко". За месец откакто сме в Дъблин и е junior infants имат всеки ден домашно по една страница писане на букви печатно. Минали са "c, d, g, e, m, n, r, h". По математика "1,2,3", по наука - за сезоните, кое от какъв материал е и цветовете. Работи се с молив. Дават ни се книжки с рими, от поредицата Peppa Pig и други за четене и разбиране у дома.
За самостоятелно четене и смятане още и дума не може да става.
Ползват книжките на това издателство

Аз съм си взела книжките на Моливко за 5-6 г и вкъщи още не сме почнали да се упражняваме с тях. Дори от БГ училището го спрях временно. Засега само събирам информация и линкове и след Коледа ще наблягаме и на нашата азбука.

С интерес чета всякаква информация за 31-во в София, че ни е под носа.

# 166
  • София
Кейси, благодаря и аз за линковете и пояснението.

# 167
Кейси това е и моята представа за подготовка в предучилищна група. Grinning

За съжаление в БГ трябва да изсипеш една торба пари за такова обучение. Sad

# 168

То и за нас не е съвсем безплатно, нищо че е общинско училище. Като се почне от данъците и се стигне до всякаквите поводи и мероприятия за събиране на пари - панаири на книгата, продажда на бисквити, училищни празници, детски клубове, ресторанти, част от постъпленията от които, отиват за училището и т.н. и т.н. Някои от големите производители, слагат по опаковките на определени храни етикетчета на стойност 10 цента, режеш от кутията, събираш и носиш в училище. Те си ги осребряват.
Малко по малко си ни точат, но по-добре така, отколкото да плащаме голяма сума накуп.  Simple Smile
Не е задължително, но гледаш да помогнеш някак. А и докато съм доволна от това, което получавам насреща, нямам нищо против.

# 169

Лошото е, че и с пари не става.

Писа се вече за сендовската система- тя е точно поамериканчен комунистически вопъл за разчупване на строгостта в началното образование. Жалко, че не просъществува.

# 170
  • В светлината на слънцето
По повод дежурните учители в междучасията - точно това ме притесни, когато отидох в 31-во училище да разпитам как стои въпроса със записването. Сбърках посоката и вместо към канцелариите завих към крилото с първокласниците по време на междучасие. И... попаднах в разгара на битката между добри и лоши, орки и властелини, киборги и простосмъртни, абе епична история... #Crazy И наоколо поразяваща липса на какъвто и да е учител. В крайна сметка открих един, свит на бюрото си в стаята да си чете нещо, спокоен в неприсъствието си. ooooh! И точно тази сценка продължава да ме човърка дали има смисъл да кандидатстваме в това училище, което иначе се води едно от най-добрите не само в квартала. Thinking
Може да е било инцидентно, но ако е обичайно? Thinking

# 171
Колкото по-голямо е училището, толкова е по-неконтролируемо.
Освен това ми бяха казали: "Децата се бият, това е, няма как. И това ще мине." Голямо успокоение. ooooh!

# 172
  • София
Не ми се цитира,затова като отговор дали не съм била иронична в думите си - разбира се,че съм била леко иронична,просто защото съм недоверчива по характер и не всяко написано или казано нещо приемам за чиста монета.

# 173
Лошото е, че и с пари не става.
Писа се вече за сендовската система- тя е точно поамериканчен комунистически вопъл за разчупване на строгостта в началното образование. Жалко, че не просъществува.

Да, лошото е, че и с пари не става. С това отношение:
Днес проведох разговор с госпожата. Писала й е в тетрадката - Можеш да пишеш по-красиво! - с червен химикал и това при положение, че детето ми е с лениво око и очила с дебел диоптър. Старае се около 4-5 пъти повече от другите деца, защото почти не вижда с едното око, а и с другото вижда зле. Confused
Това е от темата за първолаците.

Тук са толкова мили и с протокол за всяко дете какво прави и с много лепенки за насърчения /имахме вече родителска среща тази седмица как се справят/. Баш като в книжката на Франклин за училище - всяко се занимава с нещо си или на групички и е тихичко в междучасията /бяхме на първо посещение по това време/.

За 31-во ме "успокояват", че ако не съм обръщала внимание на наркотиците било хубаво училище. Във всички било така, да не съм го приемала толкова навътре.... Sick

# 174
  • София
Аз пак да питам, че пак неразбрала - можете ли да ми кажете учителките, които ще поемат първи клас догодина (т.е. нашите деца), сега четвърти клас ли водят  newsm78

# 175
Аз пак да питам, че пак неразбрала - можете ли да ми кажете учителките, които ще поемат първи клас догодина (т.е. нашите деца), сега четвърти клас ли водят  newsm78

Точно така. Ако оцелеят физически и психически догодина поемат първи клас. Praynig

# 176
  • София
Благодаря ти много   bouquet

# 177
  • София
За 31-во ме "успокояват", че ако не съм обръщала внимание на наркотиците било хубаво училище. Във всички било така, да не съм го приемала толкова навътре.... Sick
Shocked Това ме уби! Нали не е толкова безнадеждно наистина   Confused

Кейси страхотни линкове, благодаря, че сподели   bouquet  Мишо в впечатлен от видеото  Mr. Green

# 178
Извинявам се, че малко от вратата за краката и, че сменям рязко темата за ченгелчетата и писането, но има нещо, което ме тормози...
Синът ми е в предучилищна в училище. Няколко пъти от разговори разбирам, че госпожата въобще не седи при тях в междучасията, а се качва някъде на втория етаж "да си говорела с другите учителки". Синът ми ми разказва разни дивотии, които се случват от рода на кой кого праснал, как се били, кой се съблякъл и т.н... Според вас не е ли редно тази учителка да ги наблюдава и през междучасията, все пак са на 6 години??? Разбирам, че трябва да се учат на самостоятелност, но все пак е притеснително. Или аз се вторачвам прекалено?

Съвет от мен- поговори с колегата и ако няма ефект уведоми ръководството. Такова нещо като междучасие в подготвителен клас в училище няма. Влизаме с децата в 8 и излизаме в 12. В много наложителни ситуации, за да изляза, викам в стаята медицинската сестра или специално прикрепената къв моя клас леличка. И ние сме хора, налага ни се, ама чак да ходиш да си говориш с другите учителки....Това не го разбирам! Интересно ми е ситуациите във вашето училище с точно определена продължителност ли са?

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 17:28 от ЕлИт0

# 179
  • в гората
Елито, и аз точно поради тази причина (помислих си, че жената е била в тоалетната), отначало не обърнах внимание на приказките на  детето. После след няколко дни ми обяснява как еди си кой го фраснал и аз казвам: "а госпожата къде беше?" и той ми казва, че я нямало, била някъде... Казвам му: "Ти каза ли на учителката после?" и той ми казва: "Ами тя като дойде много бързо почна часа.." Т.е от това заключавам, че не си измисля, защото се страхувам това да не са негови измишльотини, но бая достоверно ми звучеше.
Благодаря на всички за мненията, мисля първо нормално и тактично да говоря с нея и така...

Общи условия

Активация на акаунт