Предучилищна- набор 2004, Тема№2

• 33 120
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
  • В светлината на слънцето
Здравийте и ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА и от мен с пожелания да бъде здрава, успешна и приветлива!  Hug
През лятната ваканция наистина децата от ПГ не посещават детските градини. Миналото лято за първи път пуснах моите в сборна група през лятото (всъщност без месец август, когато по принцип почива градината и извършват тукещи ремонти). В сборната група имаше само 4 деца от ПГ, но бяха там по изключение и съвсем за кратко. Всъщност конкретната причина - бяха записани за традиционното море, което организира градината. И до момента на заминаването посещаваха сборна група - реално за около десетина дни, не повече.

# 346
Не смея да го твърдя със сигурност, но преди време обсъждахме летните ваканции на градините.
Този коментар ми направи впечатление тогава:

"За предучилищната нямат право, защото по закон децата са в детската градина до постъпването им в първи клас, което реално е на 15.09. Но и там се оказва натиск над родителите, от типа - ако е тук лятото, няма да ви дадем удостоверението за завършване и т. н.  Ако родителят подаде молба, нямат право да откажат. При отказ, може да се подаде жалба и в Общината."

Макар, че според мен трябва да има такава ваканция между градината и училището, за да може детето да направи по плавен преход.
Но е решение за родителите, които нямат други алтернативи. Не пречи да попитате как стои въпроса във вашата градина.

ПП: Миналата година в училището, което сме избрали имаше лятна занималня за бъдещите първокласници. До обяд, такса беше символична.

# 347
  • София
момичета почнахте ли да обикаляте вече училищата за записване в първи клас? има ли възможност за персонални срещи с преподавателите?
и въобще според вас нужно ли е да се осъществява контакт с госпожи или директор преди подаване на молбите?

# 348
  • София / Пловдив
Директорката в нашата градина винаги е казвала, че децата, които тръгват в първи клас, могат да останат до 14 септември включително.

# 349
За много години!!!
Аз да се включа с един въпрос, който много ме притеснява: Как ще си гледам детето от 1.06 до 15.09? От Стара Загора съм, на редовен работен ден.

По принцип в детската градина са длъжни да гледат детето до септември. Мисля, че се подаваше молба.

Не са длъжни, за съжаление! Децата се изписват в края на май със свидетелствата за завършена предучилищна подготовка и до там. Всеки се спасява както може  Confused

# 350
  • В светлината на слънцето
При нас дори правят нещо като абитуриентски бал в края на месец май, на който официално изпращат децата в училище.

# 351
Люлин, благодаря! Т.е. по принцип да си пускам отпуска месец май Simple Smile (ако ни приемат разбира се, но ако не ни  ги чака голям публичен скандал, тъй като живеем в блока, който е залепен за училището  Mr. Green)

За предучилищната група в ДГ мисля, че са длъжни да ги държат до 15 септември, тъй като по стандарта, определен с решение на министъра, издръжката за целодневна ПГ е 1626 лв годишно, а за дете в градинска група от 3 до 5 години е 1408 лв - няма логика да е повече, а срокът да е по-малък, тъй като единственото, което се поема в повече за ПГ е учебниците, които струват 30-тина лв на дете някъде...

Последна редакция: пн, 03 яну 2011, 14:43 от SZA

# 352
При нас дори правят нещо като абитуриентски бал в края на месец май, на който официално изпращат децата в училище.

И при нас е така.
И веднага от 1 юни приемат новите първи групи.
Затова се зачудих, ако останат деца от подготвителна група с бебетата ли ще стоят. Но и нашата директорка каза, че "принципно" може, ама ...  Laughing

# 353
За много години на всички!!!
За лятната ваканция - ще се спасява ме някак си. Най - много да е запиша на някой частна занималня да ходи. Ще бъдем и в Поморие през лятото а там няма много много занимания така че....... Ще съм в отпуск да ги гледам и двамата.
Има ли вероятност да започне първия учебен ден на първи септември?

# 354
  • 1st floor
Един от родителите повдигна въпроса за лятото и каза, че детската градина била длъжна да приема децата въпреки, че са предучилищна...Директорката след дълга пауза каза, че това допълнително щяло да се коментира... Grinning...Останах с впечатление, че се опитва да се измъкне...Може би наистина не трябва да гонят децата на 24-ти...Не ми се струва правилно някак си...Те все още не са ученици...Трябва да се разровя като имам време из раните му там наредби...

# 355
Нашата директорка е категорична, че от юни не може да задържи децата в градината. Говорено е с нея по въпроса, за това писах че не са задължени, мислех че навсякъде е така  newsm78

# 356
Може ли един съвет: до сега детето ми е учило английски най-вече у дома. Покрива нивото на школите за тази възраст и малко отгоре. От септември вече мислим да я запишем и в езикова школа.
Училището, на което сме се спрели има освен английска паралелка и такава с немски. Много се чудихме с баща й, дали да не я запишем в немската паралелка. Основното ми притеснение идва от там, че до сега не е учила и дума на немски. Дали един нов език в І-ви клас няма да й дойде много? От друга страна го учат само устно първата година...И изобщо успоредното учене на два езика от 7-годишна възраст не е ли много натоварващо? Основната ми идея за немския идва от там, че видимо на нея ще й бъде скучно в І-ви клас- знае да чете, сега през ваканцията с баща й решаваха задачи с дроби...та поне езикът да я мотивира....
Това ако сме още тук де...

# 357
Ами и аз смятам да натоваря детето с 2 езика немски и английски от първи клас, точно поради съображението, че ще му е скучно - чете гладко от 5 годишен, сега смята с четирицифрени числа.
Не знам как ще му понесе, досега само английски е учил в градината, а там за жалост са на много ниско ниво.

# 358
  • 1st floor
Лелеее...чак ме досрамя като ви чета  Embarassed...За какви дроби и четирицифрени числа става въпрос... Shocked...Моя още срича, знае основните думички и изречения на английски , а смятането хич не му върви...Но си мислех, че добре върви детето, защото някои от неговите връстници и това не знаят...А то като ви чета, направо сме изостанали... Shocked

# 359
Няма за какво да се притесняваш, съвсем нормално си ти е детето  Peace

Моя просто това го влече и му е приятно да се занимава: за четенето единствено буквите съм му показвала като беше малък, а за смятането ако искаш ми вярвай въобще не съм го учила - сам започна да се занимава да събира точки от бакугани, гормити... и оттам му стана много интересно.

Общи условия

Активация на акаунт