Гадни училищни тоалетни... Защо децата ни се стискат?

• 8 286
  • 90
  •   1
Отговори
# 75
ЗлаВещица, радвам се за пловдивските училища и дано навсякъде е така. Но синът ми е първокласник и преди да се спра на училище, в което да го запиша, пообиколих няколко варненски у-ща - е няма такава мизерия с тоалетните. Освен че е мръсно, то в някои имаше подобия на мивка / две мивки,от която една не работи, а другата е с липсваща ръкохватка на батерията/, писоари, които се ползват, но не са свързани с ВИК, т.е. не се обливат с вода. А за сапун да не говорим. Съжалявам, че не могат да се осигурат минимални хигиенни условия на децата. А това не е нормално!

# 76
  • Пловдив
Не може ли в такива случаи училищните настоятелства да направят нещо. Първо поставят въпроса на общо събрание на настоятелството. След това мислят някакъв изход от ситуацията. Винаги е по-лесно такива проблеми да се решават на място - като се постави ребром въпроса. А не да се чака да се помогне някъде "отгоре". Напълно е в пълномощията на настоятелството да взема решения, които са в полза на учениците.

# 77
Да, училищните настоятелства могат да поставят въпроса, но тъй като винаги става дума за приоритети, то последното нещо, за което ще се отделят пари, ще бъдат тоалетните. Затова трябва да бъде спуснато изискване "отгоре" и процесът да бъде контролиран от някакъв по-висш орган. По този начин училищните ръководства ще бъдат принудени да отделят средства /от делегираните бюджети, от спонсори, от таксите за училщните настоятелства/ и да приведат в приличен вид тоалетните. Нещо като санитарно-хигиенни условия, на които отговарят примерно питейните заведения и без документ от съответната служба не могат да функционират.
Защото в момента ремонтите и поддръжката на тоалетните са въпрос на добра воля от страна на директорите на отделните училища - ако решат, правят го, ако не - зарязват темата.

# 78
  • Пловдив
Ами именно - настоятелството да постави въпроса на дневен ред и директорът да не може да откаже. Ако има средства да предложи и да поеме част от финансирането, не знам останалите настоятелства как са, но нашето има пари. Началото на всяка учебна година се дава определена сума за настоятелството от всички - доброволно е, но никой не оказва да даде 5-10 лева. Отстъпките от театрите примерно, когато децата ходят отиват там. Ще правим коледен базар - парите също ще отидат в настоятелството. И когато възникне някакъв проблем настоятелсвтото може да финансира.

# 79
Въобще не съм наясно с тези училищни настоятелства, но на първата родетелска среща /която ще е съвсем скоро/ ще се интересувам, защото явно, ако се чака инициатива от страна на директора - ще си ходят децата в такива тоалетни.

# 80
  • Пловдив
Ами настоятелството се избира от родителите и има редовни събрания, когато се поставят организационни въпроси. Нашият директор по принцип е страхлив и много се съобразява с това, какво му искат от там  Mr. Green

# 81
Ама нашият не, дори твърди че тоалетните не били нейна работа  Crossing Arms

# 82
Ама нашият не, дори твърди че тоалетните не били нейна работа  Crossing Arms

Е да де, затова казвам, че изискванията към тоалетните трябва да са унифицирани и да са спуснати я от МОН, я от ХЕИ, я от РИОКОЗ. С една дума - училището да е поставено в такова положение, че да не може нито да откаже да прави ремонти, нито да отложи това във времето. С една дума - да няма право да отвори врати на 15ти септември, ако тоалетните не отговарят на някакви стандарти.
За такъв контрол говоря и затова е нужно държавата да се намеси. Иначе все ще си правят оглушки директорите и този проблем ще е последната дупка на кавала.
Изискванията не трябва да са пожелателни, а абсолютно задължителни.

# 83
  • Пловдив
Ами пращайте сигнали в РИОКОЗ, като му друснат една две глоби няма да казва, че не са приоритет Sad

# 84
Ами пращайте сигнали в РИОКОЗ, като му друснат една две глоби няма да казва, че не са приоритет Sad

Това със сигналите в РИОКОЗ е така - има много строги наредби за училищните тоалетни и трябва да се подават сигнали! Обаче има и друг проблем - голяма част от училищата просто нямат достатъчно средства, за да оправят тоалетните и след това да ги поддържат (тоалетна хартия, сапун и др.) - едва имат пари да ги почистват. Директорката на 95 СОУ в София каза, че й остават около 100 лв на месец за поддръжка на тоалетните... А там учат 1200 деца.

Така че въпросът е и на пари, отделени за целта - затова сега в Национална мрежа за децата ще се борим правителството да започне да отпуска целево финансиране за тоалетните и освен това да разработи програма за учене на децата как да ги пазят.

Благодаря ви за ангажираността по темата!

# 85
  • Пловдив
Едно училище колкото повече ученици има, толкова повече пари му се спускат  - при делегираните бюджети се получава определена сума за ученик. Смешно е да се твърди, че училища с по 1200 ученика няма пари, при положение, че такива с по 300-400 имат достатъчно, за да си поддържат тоалетните. 100 лева на месец са 1000 лева на година - като смятам и ваканциите - по-малко от издръжката на един ученик, която училището получава за него.

# 86
  • На края на вселената!
Успях да снимам тоалетните в училището на дъщеря ми. Тези тоалетни са в коридора на първия етаж, в който се намират класните стаи на подготвителния и първите класове. В близост е единия бюфет и малкия салон. Не знам как са другите тоалетни, защото достъпа вътре е ограничен, и аз влязох само да я взема от занималня. Не ставаше да обиколя училището за снимане.
http://picasaweb.google.com/mimi.chambova/AAxpEC?feat=directlink

# 87
  • с/у ОколоМръсТното
Томасе - добре изглеждат. Само дето са с клекало  Sick

Аз вчера случайно видях WC-то на едно СОУ и ткакво да видя...  чисто нови придобивки. Нов фаянс по пода и стените, нова мивка и батерия, но забележете - само по 1бр. тоалетна, съответно за момчета и 1бр. за момичета. Не познавам училището, но това са тоалетните за 1-вия етаж, на който имаше разположен физкултурен салон, + 3-4 класни стаи + библиотека. Да, с удовосктвие ползваш тоалетната, но ако се добереш до нея в междучасието. представям си опашките...

В училището на моите деца положението с тоалетните не е розово. От 7г. там почти нищо не се случва. Или поне аз не мога да го видя. Всъщност видях щори на напълно и дълбоко северни стаи.  Tired

# 88
Борбата за адекватни училищни тоалетни продължава - докъде стигнахме можете да прочетете в специалния материал, който Капитал публикува по темата!

http://nmd.bg/2011/02/school_wc/

# 89
  • софия
Борбата за адекватни училищни тоалетни продължава - докъде стигнахме можете да прочетете в специалния материал, който Капитал публикува по темата!

http://nmd.bg/2011/02/school_wc/
Бях забравило темата, но не и проблема!!!! Хубаво е да вдигаме шум по-въпроса и медиите да се включват. Hug

Общи условия

Активация на акаунт