Гадни училищни тоалетни... Защо децата ни се стискат?

• 8 281
  • 90
  •   1
Отговори
Здравейте,

Аз съм от Национална мрежа за децата. Наскоро стартирахме кампания за привличане на общественото внимание към лошите условия в училищните тоалетни. Не знам дали знаете, но над 60% от децата ни казват, че за нищо на света не биха ходили до тоалетна в училище. Така някои деца се стискат над 6-7 часа (когато е нормално да ходят до тоалетна на всеки 2 часа).

Това е изключително опасно за здравето и нормалното развитие на децата - България е на едно от първите места по рак на дебелото черво например, който много често се поражда именно от стискане в по-ранна възраст.

Пиша това тук, за да говорите с децата си за тоалетните в тяхното училище. Ако имате сигнал, че тоалетната в училището на вашето дете е в лошо състояние, моля ви, влезте на http://mnenieotznachenie.com и заедно с детето си качете снимка на тоалетната или пък напишете мнение и препоръка. Ако детето ви е по-голямо - насърчете го то само да се включи в кампанията. Всички препоръки ще внесем на Министъра на образованието и няма да спрем докато не се оправят училищните тоалетни!

А пък тук можете да споделите и своите размисли по темата Училищни тоалетни!

Поздрави!

# 1
  • София
От година се чудя защо нищо не правя по въпроса за гадните тоалетни в
151-во училище "София"

Доколкото разбрах, там учи детето на министър. И не само.

Тоалетните овоняват половин коридор ( а са адски дълги, щото училището е соц мегаломанско)

Вратите на кабинките  не се отварят докрая поради строителна грешка.
Използват хлорни препарати, които се наслагват към другата воня и направо можеш да припаднеш вътре.

Умивалниците - кранчетата работят в някакви около 5% . Водата не тече, а пръска под налягане.

Височината на която са поставени коритата на мивките е съобразена с ръста на гиганти.
Сапун никога не съм видяла, има поставени за загроязване пластмасови  държатели за течен сапун.

Настилката е хлъзгава и ВИНАГИ МОКРА.

Училището е с претенции , а за това дали учениците се стискат - почти съм сигурна.

# 2
  • sofia
Сина ми какви истории разказва за техните,не е истина просто.Въпреки,4е ако трябва да съм честна ,те и децата не пазят и доста 4есто рушът Peace

Оба4е,ако ние не им създадем условия и не си ги възпитаме ,все ще има гадни тоалетни.
Похвална инициатива,колеги PeaceБраво!
Успех.

# 3
Много ми харесва инициативата, няколко пъти говорим с директорката за тоалетните в нашето училище, говорих и със сестрата...тоалетните са ремонтирани, но много много мръсни, много много миришат...казанчетата с бутон са монтирани на голяма височина и децата не могат да стигат бутона и съответно не пускат водата. Тоалетна хартия и сапун няма, нито топла вода, но такива "екстри" никъде не се полагат, не само в тоалетните, но и в стола

# 4
Идеята е супер, ама и златни тоалетни да се направят, вандалчетата пак ще ги изпочупят, изпосерат и опикаят. Добрата тоалетна е функция на висока култура на ползващия и чак след това на инвестиции.

# 5
Добре, а децата не са ли много подходящи за тази цел- възпитание например?! Много пъти ми е правило впечатление че дежудрни учители по коридорите няма, а дребни вандалщини се извършват напълно необезпокоявано. Децата в 1 клас са наивни и плахи, как така после нещо се губи и изведнъж стават гадни вандалчета...

# 6
  • София и там където не се пуши
Освен добри тоалетни, където на много места се стараят, личи си ремонт единствено в 41 училище. Ама нещата са пипнати отвсякъде. Вече 6 години се поддържат в добър вид, независимо, че се случва деца да рушат и запушват, да хвърлят боклуци.

Отдавна съм ги снимала. http://media.snimka.bg/2470/011194810.jpg

http://media.snimka.bg/2470/011194811.jpg

http://media.snimka.bg/2470/011194812.jpg

Ходила съм и по други училища под някаква форма, ами ок ремонтирани, донякъде плочки, нагоре пак мизерия, текат кранове, абе ужас.

Последна редакция: ср, 03 ное 2010, 18:07 от Dorothy

# 7
Очите ми виждат сапун, и вандалчетата го ползват  Shocked
Шегувам се, браво на ръководството на 41 училище, ето че може  newsm10

# 8
  • София и там където не се пуши
Аз тогава се учудих, че има сапун в него.

# 9
Ех, крайно време беше някой да зачекне проблема с тоалетните. Навремето, когато аз бях ученичка, тоалетните също бяха отчайващи - осмърдяни, чистачките само поливат с разтвор на белина и вода, та винаги газиш в нещо, което не е много ясно какво е, смрад, с една дума - най-ужасните ми спомени от училище са свързани с посещение на тоалетните. Сменила съм три училища и един университет, ама никъде нямаше свястна тоалетна.
Сега децата ми също се оплакват. Учат в едно от "моите" училища и трябва да кажа, че тоалетните са абсолютно същите като едно време, а все пак са минали почти 30 г., откакто завършиш това училище. На всичкото отгоре вратите не могат да се заключват отвътре и децата се притесняват, че някой ще нахълта и ще ги свари със свалени гащи, докато си вършат работата. Директорката ми изтъкна някакви съображения за сигурност, не разбрах какво точно има предвид и как подобрява сигурността на учениците, като не слага райбер на вратата! Ето тая мистерия ми е напълно необяснима. Горките или се стискат по цял ден, или ходят на групи, та да може един да пази, а другият да ползва тоалетната.
Незнайно защо топла вода не тече - мият си ръцете с ледена. За сапун изобщо дори не смея да мечтая.
Отвън училището накипрено, дограмите подновени, в класните стаи нови чинове и бели дъски, а тоалетните - бляк!

# 10
Зависи от директора !
Това ми е болна тема и доста съм писала,но докато приоритетно не се
подхожда .....Не може килими и щори да се сменяват непрекъснато,а тоалетната
да вони от входната врата.Моето дете е от тези ,които не посещават училищните тоалетни и сме на бегом до дома.Няколко пъти надниквах във всички - еднакво
гадни!Срамота!Софийско у-ще,21 век ,а хигиена нулева!!!!!
Тук е мястото на инспектората,ХЕИ и пр.Трябва да има изисквания и контрол,
както и санкций за ръководството.

# 11
  • Варна
И моето момиче стиска в училище.За 3 години е ходило до тоалетна точно 2 пъти.Притеснява се от това ,че има голяма пролука отдолу на вратите,не се заключват и мирише на лошо.Мислех си ,че проблема е само наш...

# 12
  • sofia
Последните няколко години синът ми от входната врата се засилва директно в тоалетната......
"здрасти мамо"  е след това Shocked
И винаги ми казва:"Ми ,не мога там,гадно е"

Незнам какво то4но трябва да се направи ,но дано някой се справи с цялата ситуация.А възпитанието ще си е наша грижа Peace

# 13
Идеята е супер, ама и златни тоалетни да се направят, вандалчетата пак ще ги изпочупят, изпосерат и опикаят. Добрата тоалетна е функция на висока култура на ползващия и чак след това на инвестиции.
Абсолютно съм съгласна.  Peace
В нашето училище ремонтираха тоалетните. Точно за един учебен срок бяха опустошени.
Синът ми няма проблеми /и Слава Богу  Praynig/ - при всеки позив си посещава WC. Уча го, че и след най-голямата мизерия може да се измие или изкъпе, но е вредно да се стиска.
Най-много ме мъчи въпросът с миенето на ръцете - сапуните постоянно изчезват и разчитам на едни мокри кърпички.  Sad

# 14
Нашите тоалетни са ремонтирани преди 3 години- точно когато дъщеря ми тръгна в 1 клас, не са изпочупени изобщо, съвсем здрави са си, но както казах 1. са недомисени и 2. не се почистват и 3. няма сапун, топла вода и хартия...знаете че има метални дозатори за сапун и хартия, а топлата вода в 21 век не е лукс все пак...знаете на обшествени места как има един график за почистването и персонала се подписва при всяко почистване...как може в молове, болници, магазини, гари да са чисти тоалетните, а в едно училище да не е? Нима не е въпрос на организация и контрол- има хигиенисти, има дежурни учители, и въпреки това е мръсно и мирише. Да, ама учителската тоалетна не мирише, а тази на децата- да.

Общи условия

Активация на акаунт