Гадни училищни тоалетни... Защо децата ни се стискат?

• 8 296
  • 90
  •   1
Отговори
# 15
  • София
...знаете на обшествени места как има един график за почистването и персонала се подписва при всяко почистване...как може в молове, болници, магазини, гари да са чисти тоалетните, а в едно училище да не е? Нима не е въпрос на организация и контрол- има хигиенисти, има дежурни учители, и въпреки това е мръсно и мирише. Да, ама учителската тоалетна не мирише, а тази на децата- да.

Бих добавила още в бензиностанциите, кината, театрите тоалетните са чисти. Според мен много малка част от децата са вандали и ако има наблюдение, те няма да чупят.

Аз и друго се чудя, дали има достътъчно тоалетни - доколкото си спомням има около 3-4 тоалетни на етаж. И как 80-100 деца ще отидат за 20 минути?

# 16
Да, и ако има дежурен учител в междучасието, а по време на час се почиства, дали ще е мръсно и ще се руши?!

# 17
  • София
Между другото училищата са едни от малкото места, където хигиенистките са от старо време и все децата са им виновни. А хигиенистките през време на часовете /45 мин./ премият коридора с парцал и си седнат на приказки.

# 18
Между другото училищата са едни от малкото места, където хигиенистките са от старо време и все децата са им виновни. А хигиенистките през време на часовете /45 мин./ премият коридора с парцал и си седнат на приказки.
И при нас е така!
"Хигиенистите" са ромки,с парцала,който мият тоалетните - мият и коридорите,предполагам и класните стаи.Всичко е замазано,мие се по първобитният начин - парцал и жабурнясала кофа.Системата на почистване е много странна:мие се на обяд,когато родители и деца са в коридора и ухае на белина,съответно отново е изцапано.Мисля,че почистването трябва да става след като са приключили часовете и занималните.
Нищо не пречи да се оборудват с машини за почистване,които не вдигат прах и не изисват физическо усилие.Събират се пари за какво ли не,но за основното - не!По този повод отказах да давам пари.

# 19
  • Стара Загора
Синът ми учи в училището където съм учила аз. Тоалетните са абсолютно същите . Няма сапун ,няма тоалетна хартия ,нито топла вода.

# 20
Да, и ако има дежурен учител в междучасието, а по време на час се почиства, дали ще е мръсно и ще се руши?!

Абе вие този дежурен учител как си го представяте - като надзирател в кенефите ли? Mr. Green Едва ли му е работа да се навира в тоалетната да следи кой какво прави. Пък и не е само една тоалетна. Що се отнася до чистенето на всеки час - това струва пари. В училището има 1-2 лелки, наети да метат и чистят стаите. За да чистят тоалетни ще искат много по-висока заплата. Освен това трябват препарати, ръкавици и знам ли какво още.
А малките хулиганчета се изхитряват да чупят и конструкции от масивен метал, какво остава за метални дозатори за сапун. Един шут от някой, желаещ да се пробва дали е втори Брус Лий, и дозаторът е изтръгнат от стената. Сори, тъжната реалност е това.

# 21
  • Пловдив
Без да защитавам хигиенистките в училище, защото и те си имат своите недостатъци бих искала да кажа, че са недостатъчно. Ние имаме около 400 деца в училище и 3 лелки. Една първа смяна, две втора, на обяд се засичат. Това по повод, че преминат набързо и сядат на приказки. Представете си, че вие сте сама на смяна в едно училище и сметнете ще имате ли време да седнете? Като бие звънеца минават през тоалетните, коридорите, ако остане време метат и листата на двора и ... часът много бързо е свършил. Та така Simple Smile Ще снимам после тоалетните - нови са, имаме топла вода (юнга), имаме и сешуар за ръцете. И въпреки , че са нови често се ремонтират, защото не се пазят от всички. В смисъл има деца, които пускат вътре пластмасови чаши, ябълки и други подобни неща, които запушват.

Добавям за сапуна - имаме и течен, и нормален. Но лично аз откакто преди три години учениците се изпикаха в течния сапун не се мия с него  Mr. Green За техен късмет точно директорът се изми след това, та се направи разследване и се разбра кои са.

# 22
Е, в училищата се събират пари за какво ли не, едва ли ще натежи толкова на семейния бюджет, ако от всяко дете се взима по един лев на месец за допълнително възнаграждение на чистачките, едва ли някой ще се възпротиви. Аз лично не бих имала нищо против, ако това ще осигури нужния комфорт на децата ми и ще им спести "стискането" през последните часове. В първи клас моите ходеха и на занималня в училище и ПО ЦЯЛ ДЕН /от осем сутринта до пет слодобяд/ не пикаеха! От ужас, че някой ще им влети в кабинката, от погнуса към обстановката. Що за извратен мозък би оставил този проблем нерешен в продължение на години!

Аааа, има и една огромна особеност по отношение на ремонтите в обществени сгради, не трябва да я пропускаме! Ако вкъщи ремонтът на банята ми, барабар с ваната, санитарията и батериите струва 800 лв., то в училищната тоалетна със сигурност това ще погълне хиляди! Не знам как така става, но е факт - ремонтите в обществените сгради излизат чудовищно скъпи /или просто отново си говорим за кражби, но под друго име/.

# 23
  • Пловдив
Ами тъй като с делегиранити бюджети училищата вече си плащат всичко, парите са от бюджета на училището, има перо за ремонти, но зависи кое е най-наложително. Ние примерно всяка година оправяме по една тоалетна, това лято беше третата (имаме три). Ремонта излезе около 10 хиляди лева, после пък се оказа, че счетоводителката нещо объркала и в момента сме на минус 11 хиляди лева. Ремонтирахме и покрива, на който работниците си оставиха ръцете - оня ден като заваля и прокапа навсякъде. Та сега се съдим с фирмата и чакаме да ни върнат парите. Мисълта ми е, че не всяко училище може да си позволи ремонтите, не винаги парите стигат и за това, зависи от много неща - брой на ученици, бройка в паралелка, дали има занимални или не, дали има допълнителни часове и примерно видът отопление през зимата.

# 24
Да дадеш 10 хил. лева за нови тоалетни и после да не ги чистиш си е направоо...не говоря за вашето училище, а за нашето, последния разговор по въпроса беше преди около 2 седмици, но не знам защо на родителската никога не се обсъжда това, дори и когато повдигам въпроса, се казва че няма какво да се направи, та затова толкова се радвам на тази тема и инициативата

# 25
http://bnt.bg/bg/productions/95/edition/9462/zdrave_televizionno_bebe_higienata

И тук засегнаха темата и обясняваха част от рисковете за здравето на децата, ако не ходят редовно до тоалетна, както разбира се и рисковете от зарази  Twisted Evil, които не са никак малки особено за най-малките дечица.

# 26
  • Талант на 2012,2013 г.
За годините през, които синът ми смени съответно две училища, защото така го изискваше образованието му, тоалетните и в двете учебни заведения бяха под всякаква критика... Смрад, мръсотия и... какво ли не!!! smile3511

# 27
  • София
Дежурният учител не си го представям като надзирател в тоалетните. По мое време ходеше от единят край на коридора до другия, спираше във фоайето пред тоалетната, ослушваше се и продължаваше. Мисля, че нещо подобно ще е достатъчно.
Могат да се направят и дежурства от горните класове, едно време имаше дежурен в час, да носят нещо като лента и също да са отговорни  за реда в междучасията. Ако се мотивират правилно ще е добре и за децата.

За чистачките не виждам защо да не се наеме фирма за основното дневно почистване, а жените-хигиенистки да се занимават с тоалетните, коридорите и дурги неща, които трябва да се почистват всяко междучасие. Предполагам родителите няма да имат нищо напратив да дат по 1 лв., както дават за охрана. Въпреки, че според мен е редно държавата да осигури здравословни условия за престой на децата.

Чудя се дали служителите от ХЕИ не са в комбина производителите на ваксини против хепапит. Преди 2-3 месеца ми дадоха подобна листовка и тогава се зачудих защо ХЕИ търпи описаното да е в нашите училища.

# 28
Идеята е супер, ама и златни тоалетни да се направят, вандалчетата пак ще ги изпочупят, изпосерат и опикаят. Добрата тоалетна е функция на висока култура на ползващия и чак след това на инвестиции.

А училището няма за задача да възпитава такава култура, така ли да го разбирам? Защо ли в някои училища могат да поддържат тоалетните в човешки вид, а в други... гнус. Май не опира толкова до вандалчетата, а до начина на управление.

# 29
Идеята е супер, ама и златни тоалетни да се направят, вандалчетата пак ще ги изпочупят, изпосерат и опикаят. Добрата тоалетна е функция на висока култура на ползващия и чак след това на инвестиции.

А училището няма за задача да възпитава такава култура, така ли да го разбирам? Защо ли в някои училища могат да поддържат тоалетните в човешки вид, а в други... гнус. Май не опира толкова до вандалчетата, а до начина на управление.

Работата на училището е друга. Точно тази култура се възпитава в семейството. Може пък в някои училища да учат по-възпитани деца.

Общи условия

Активация на акаунт