Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 008
  • 886
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря за отговора...но остава дилемата дали могат да ме задължават да я използвам точно през първата половина на 2011г.?А колкото за това защо не съм знаела....сигурно за да не си я искам Simple Smile
Aко отпуската ти е преди 31.12.2009 год. то тя е без давност и може да си я ползваш ако щеш и след 10 год. Не могат да те задължат по скоро се страхуват да не би да напуснеш и да трябва да ти я плащат.
От там идва цялата гадост. Покрай тези с по цяла година и повече отпуск, горим ние майките. Но да не спамим темата. С тези графици се позволи всичко на работодателя.
Предполагам че визираш в частност мен...да ти отговоря:За тази отпуска не съм знаела!Разбрах съвсем случайно от друга колежка която си я взе преди месец,тоест аз знам за нея преди около месец.А отпуската е от преди 5 години.Аз също съм майка Simple Smile

# 391
Добре,а за 2 и 3 болничен лист много не ми стана ясно:те за какво са ми и на кого трябва да ги дам и кога?Искам и да питам,след като подам документите на работодателя,кога ще ми преведат първата сума за майчинството?Благодаря предварително  Flutter

# 392
  • Пловдив
Добре,а за 2 и 3 болничен лист много не ми стана ясно:те за какво са ми и на кого трябва да ги дам и кога?Искам и да питам,след като подам документите на работодателя,кога ще ми преведат първата сума за майчинството?Благодаря предварително  Flutter

по такъв начин се оформя обезщетението за бременност и раждане и отпуска за гледане на дете до 2 г-3 болнични и после 2 последователни декларации
защо е така-защото така е решил законодателят

всички болнични и декларации ги представяш на работодателя
ако 45 дневния ти започва примерно на 1 март,превод за дните от март ще имаш през април.дните от април през май и така

# 393
Добре това за отпуската не го разбрах newsm78,аз трябва да излезна от другия месец в 45 дневния болничен и след това в майчинство,това означава ли че си губя отпуската за тази година,или след като се върна на работа ще мога да си я ползвам.

# 394
Добре това за отпуската не го разбрах newsm78,аз трябва да излезна от другия месец в 45 дневния болничен и след това в майчинство,това означава ли че си губя отпуската за тази година,или след като се върна на работа ще мога да си я ползвам.
Такааа, (ама браво на Елфита за търпението  bouquet). От другия месец излизаш в 45 дни болничен преди раждане, след това 42 дни (ако не бъркам) болничен за раждане, след него трети болничен 48 дни или общо до 135 дни. След това е отпуск - майчинство до 410 дни (до една година на детето) - 90% от заплатата. До навършване на две години на детето е "отпуск за гледане на малко дете".
През това време се води трудов стаж, за който се полага платен годишен отпуск.
Така че, след изтичане на т.нар. майчинство се полага този отпуск  и той не се губи, ако се използва след майчинството. И се бях притеснила, че ще загубя част от моята натупана отпуска, но Елфита ме успокои.

От там идва цялата гадост. Покрай тези с по цяла година и повече отпуск, горим ние майките.

Предполагам че визираш в частност мен...да ти отговоря:За тази отпуска не съм знаела!Разбрах съвсем случайно от друга колежка която си я взе преди месец,тоест аз знам за нея преди около месец.А отпуската е от преди 5 години.Аз също съм майка Simple Smile
Това го разбрах, в никакъв случай не визирам теб, а може би твоя началник, и най-вече моята, защото е излизала в "отпуск" без да си пуска молбата и имаше мнооого натрупан такъв и се наложи да й го платят, след като напусна.

# 395
zornica_a - мерси за разяснението,ама с моя бременлийски ум никак не ми е лесно май  hahaha

# 396
ОК.А кога ще трябва да ги подам 2 и 3 болничен лист?Дали ще получа някакви пари за детето преди раждане,както при социални и колко горе долу ще е сумата?

# 397
zornica_a - мерси за разяснението,ама с моя бременлийски ум никак не ми е лесно май  hahaha
Няма нищо Wink. Два пъти съм била така и още ме държи Laughing
ОК.А кога ще трябва да ги подам 2 и 3 болничен лист?Дали ще получа някакви пари за детето преди раждане,както при социални и колко горе долу ще е сумата?
Ами след като ти ги издадат докторите- до 3 работни дни мисля се носят на работодателя. 2-ри болничен лист ти се дава при раждането от изписващия АГ. А 3-ия болничен се издава от личния лекар на детето, той също така е и изравнителен, ако си родила по-рано от термин или си приносила. Общо дните трябва да са 135.
Парите си ги получаваш като обикновен болничен.
Еднократната помощ за раждане на дете се получава след раждането.
А има и някаква от социалните за бременност, ако си безработна, но за нея незнам нищо, не съм я получавала.

# 398
  • Пловдив

в линка е описано подробно всичко0кога се издават болничните,кой ги издава и т.н
болничните се предават на раб до 3 дни
и си зависима от това кога раб подава данни за теб.докато не подаде данни,няма пари.нищо че болничния си му го предала навреме

# 399
Здравейте!Назначена съм фиктивно в една фирма,защото бях неплатена за гледане на дете до 8 г. възраст.Сега съм бременна и мисля да излизам болничен.Та въпросът ми е колко пари ще дължа за осигуровки общо и мойте и за сметка на работодателя?И дали пак така се дължи първите 3 дни за сметка на работодателя при втори болничен без прекъсване?Благодаря предварително!

# 400
  • Пловдив
Здравейте!Назначена съм фиктивно в една фирма,защото бях неплатена за гледане на дете до 8 г. възраст.Сега съм бременна и мисля да излизам болничен.Та въпросът ми е колко пари ще дължа за осигуровки общо и мойте и за сметка на работодателя?И дали пак така се дължи първите 3 дни за сметка на работодателя при втори болничен без прекъсване?Благодаря предварително!

сумата за осигуровките зависи на колко пари се водиш
по време на болничен и майчинство се плаща само здравна

болничния какъв е -за общо заболяване или 45 дневен

# 401
Здравейте, момичета

На 06.03 трябва да изляза в 45-дневен болничен...само 1 и 2.03 май са работни (не знам 4.03 ще се отработва ли или как), назначена съм фиктивно във фирмата на мъжа ми и си мислех болничен (обикновен) ли да пусна за тези дни или от отпуската ми...т.е. да коства най-малко осигуровки, защото се осигурявам на висока заплата?

# 402

сумата за осигуровките зависи на колко пари се водиш
по време на болничен и майчинство се плаща само здравна

болничния какъв е -за общо заболяване или 45 дневен
За общо заболяване ,  защото съм в първите месеци , но мисля до 45 дневния да не прекъсвам и да съм само в болничен.Докато съм била 1 година неплатена - моята и от бащата 6 месеца - не се ли водя на 240лв. В смисъл да взимам 80% на 240 лв.?И след това  90% на основа болничните ли ще получавам или пак на 240?Много въпроси ,но съм много объркана!

# 403
  • Пловдив

За общо заболяване ,  защото съм в първите месеци , но мисля до 45 дневния да не прекъсвам и да съм само в болничен.Докато съм била 1 година неплатена - моята и от бащата 6 месеца - не се ли водя на 240лв. В смисъл да взимам 80% на 240 лв.?И след това  90% на основа болничните ли ще получавам или пак на 240?Много въпроси ,но съм много объркана!

работодателят плаща само от първия ти болничен първите 3 работии дни т.е от първичните
след това от 30 дневните болнични издадени от ЛКК нищо не плаща
от тези за бременност и раждане /45 дневен,42 от болницата и от педиатъра/ също нищо не плаща

болничните са 80/90 процента от брутото,но не повече от нетото.т.е обикновените ще са ти на сума 180-190 лв
вече от 45 дневния нататък две години по 240 лв трябва да ти превеждат

Здравейте, момичета

На 06.03 трябва да изляза в 45-дневен болничен...само 1 и 2.03 май са работни (не знам 4.03 ще се отработва ли или как), назначена съм фиктивно във фирмата на мъжа ми и си мислех болничен (обикновен) ли да пусна за тези дни или от отпуската ми...т.е. да коства най-малко осигуровки, защото се осигурявам на висока заплата?

най-малко осигуровки ще коства болничния или неплатен
пл отпуска е все едно си на работа ефективно

4 ти март се отработва на 19 март

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 08:37 от Elfita

# 404
Хм, извинете не съм изчела всичко, но какви нови промени имало от този месец във връзка с майчинството през втората година, тъй като моето започва отсега, а  счетоводителката ще ми забави документите поради тази причина- дали важи само за придружителното писмо от фирмата до НОИ или за самите документи-декларации, които се попълват от нас? Благодаря предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт