Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 321
  • 886
  •   1
Отговори
# 495
Момичета пак се нуждая от адекватен съвет , защото тия счетоводители съвсем ме объркаха. Значи съкратена съм по член не знам си кой , който гласи , че поради намаляване обема на работа ме съкращават. Тъй , в момента все още съм на работа до 01.04. Ще ми платят заплата за март и съответно обезщетение през април. Датата на заповедта за съкращение ще е с дата 01.04. Та питанката е следната - в 7-дневен срок трябва да се запиша в БТ , но 7 дена след датата на заповедта за съкращение или 7 дена след изтичане на обезщетението , защото 2 счетоводителки ми казват 2 различни неща. Ще взема да се обадя вече  БТ ама ме съмнява по телефона изобщо да ми обърнат внимание. Освен това замисляйки се ако 7 дена след изтичане на заповедта аз се запиша в БТ за април ще взема освен обезщетението от фирмата ми и помощта за безработица , което ми се вижда абсурдно да е така.
И още нещо - какви документи се носят в БТ при записване да не взема да забравя нещо или да не взема поради незнание и да трябва да се връщам по хиляда пъти?

# 496
  • Пловдив
Регистрираш се в БТ в 7 дневен срок от прекратяването на трудовия ти договор.Това е нещо много важно и ще имаш проблеми,ако не спазиш срока.Можеш ли да се довериш на инфо от форума?Провери и си изпипай нещата.

док за регистрация

# документ за самоличност;
# документ, удостоверяващ адресна регистрация по настоящ адрес;
# документи за придобито образование и/или квалификация;
# документи, удостоверяващи общ и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж;
# решение на Териториалната експертна лекарска комисия/Националната експертна лекарска комисия – за лицата с трайно намалена работоспособност, от което да са видни противопоказаните условия на труд.
# документ, удостоверяващ придобиване правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране
# други документи – в случаите, когато са необходими, и/или писмена декларация за удостоверяване на други обстоятелства

# 497
Elfita , мерси Hug. Тъй , като си права за инфото от форумите (макар , че страшно много полезно инфо има тук) реших да пия вода от извора , както се казва и звъннах с риск да ме нагрубят. Напротив , обаче - бяха адски любезни и ми казаха , че в рамките на 7 дни след датата на заповедта за уволнение трябва да се запиша. Друг е въпросът защо са го направили така при положение , че сега за 1 месец ще взема обезщетението си от фирмата и от борсата  newsm78.

# 498
  • Пловдив
Elfita , мерси Hug. Тъй , като си права за инфото от форумите (макар , че страшно много полезно инфо има тук) реших да пия вода от извора , както се казва и звъннах с риск да ме нагрубят. Напротив , обаче - бяха адски любезни и ми казаха , че в рамките на 7 дни след датата на заповедта за уволнение трябва да се запиша. Друг е въпросът защо са го направили така при положение , че сега за 1 месец ще взема обезщетението си от фирмата и от борсата  newsm78.

мила,когато става въпрос за спазване на срокове и после твоето дупе ще страда,ако изпуснеш срока,си говори директно с хората
иначе тук даваме много вярно и полезно инфо-даже много пъти сме по-наясно и от самите служители в институциите Mr. Green

срока за рег от скоро е 7 дни.преди беше по-дълъг.взимай си обезщетението от работодателя и от БТ,и си свиркай

# 499
мила,когато става въпрос за спазване на срокове и после твоето дупе ще страда,ако изпуснеш срока,си говори директно с хората
Много си права Peace.

# 500
  • Бургас
Може ли аз да попитам нещо относно регистрацията в БТ Praynig.
От 04.04 ще ми бъде прекратен тр. договор. Ако е по взаимно съгласие е ясно - в 7-дневен срок регистрация в БТ, по 7лв. на ден за 4мес., но ако е съкращение:
1/ като майка на дете до 3-годишна възраст, вярно ли е че не мога да бъда съкратена без разрешение от Инспекцията по труда? Ако не е нужно такова, тогава:
1.1/ доколкото разбрах от отговора, който е даден на Elizabett трябва да се регистрирам до 08.04, а не чак след 03.05. /до 09.05/?
1.2/ глупаво звучи, но задължително ли работодателя ми дължи обезщетение /1 брутна заплата/ ако не си намеря работа до 1 мес., не може ли без това обезщетение?
1.3/ след като в последните 18 мес. съм била в платено майчинство - обезщетението от НОИ 60% в/х 240 лв /т.е.144 лв/мес/ ли се изчислява?
1.4/ 3-годишния срок от предишната регистрация, който се изисква от кога се смята - от започване на регистрацията, от изтичане на платената такава или от прекратяване въобще на регистрацията /т.е. регистрирана съм 04.2007, получавам обезщетение до 12.2007, но регистрацията ми е прекратена 06.2008/?
Много ще ви бъда благодарна ако някой би могъл да ми помогне да се ориентирам в ситуацията!

# 501
Здравейте! Не знам дали въпроса ми е за тук, но мисля, че ще помогнете!   bouquet
Става въпрос за близки приятели, на които им се ражда бебенце в седмия месец, но за съжаление умира малко след това. Таткото не е ходил на работа близо 2 седмици, тъй като си е мислил, че му се полага т.нар. отпуск по бащинство, но сега на работата му казали, че ще го водят в неплатена отпуска за тези дни и заплатата за съответния месец му е наполовина. Въпроса ми е полага ли му се такъв отпуск по бащинство, въпреки че бебенцето не живя дълго, или болнични, или нещо друго. Ако му се полага какви документи са необходими? До колкото разбрах са взели някакво обезщетение за бебенцето.
Благодаря ви предварително!   bouquet

# 502
  • СОФИЯ
Здравейте! Не знам дали въпроса ми е за тук, но мисля, че ще помогнете!   bouquet
Става въпрос за близки приятели, на които им се ражда бебенце в седмия месец, но за съжаление умира малко след това. Таткото не е ходил на работа близо 2 седмици, тъй като си е мислил, че му се полага т.нар. отпуск по бащинство, но сега на работата му казали, че ще го водят в неплатена отпуска за тези дни и заплатата за съответния месец му е наполовина. Въпроса ми е полага ли му се такъв отпуск по бащинство, въпреки че бебенцето не живя дълго, или болнични, или нещо друго. Ако му се полага какви документи са необходими? До колкото разбрах са взели някакво обезщетение за бебенцето.
Благодаря ви предварително!   bouquet

Тежко.
КТ чл.163...
(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.
Ако детето е починало в болницата бащата няма право на този отпуск.

Чл. 157. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:
...3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;

този отпуск обаче тр да е бил поискан

# 503
Момичета сигурно вече ще ги обсъждали ама аз да питам пак, какви помощи се полагат на една бъдеща майка и кога се подават документи за тях. Има ли някакво значение ако таткото е безработен и доходите за член от семейството е под 350лв.

# 504
мама САННЯ, благодаря за отговора!   bouquet Ще му се обадя на човека да знае, че няма право на отпуск...Тогава (след смъртта на детенцето) не му е било до това и не е питал никъде, мислел си е, че просто му се полага такъв отпуск. Благодаря ти още веднъж!

# 505
  • СОФИЯ
мама САННЯ, благодаря за отговора!   bouquet Ще му се обадя на човека да знае, че няма право на отпуск...Тогава (след смъртта на детенцето) не му е било до това и не е питал никъде, мислел си е, че просто му се полага такъв отпуск. Благодаря ти още веднъж!

Ако работодателят е добронамерен би могъл да му оформи със задна дата като платени поне тези два работни дни по чл.157, т.3.

# 506
  • София
Здравейте имам въпрос!С мъжа се самоосигуряваме,ако това има значение,искам да попитам след като малкия навърши 2 годинки,майчинството прекратява ли се,защото чух нещо за още  някакви 6 месеца получаване на майчинство,но въобще не съм наясно?Ако някой е запознат да ми каже!Благодаря предварително   bouquet

# 507
  • СОФИЯ
Здравейте имам въпрос!С мъжа се самоосигуряваме,ако това има значение,искам да попитам след като малкия навърши 2 годинки,майчинството прекратява ли се,защото чух нещо за още  някакви 6 месеца получаване на майчинство,но въобще не съм наясно?Ако някой е запознат да ми каже!Благодаря предварително   bouquet

Чл.167а КТ - 6м. неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. възраст, ако работите по трудово правоотношение.

# 508
имам питане макар че честно да си кажа нямам много време да се ровя и чета назад по темите.въпросът ми е следния.малкия октомври месец живи и здрави прави 2 години  гласиме го от септември да тръгва на ясла а пък аз на работа ;та какво става с майчинските от 240лв.в случая те до кога се изплащат.доколкото знам те май се намаляват на 120лв.и покриват периода включително септември и октомври ако не се лъжа стига да няма нови промени.и др.имам и платена отпуска която се е насъбрала със стара дата в случая как се процедира с нея?може би трябва да мине и нейния период и тогава да се върна на работа или успоредно хем работя и върви заплатата+изплащане на отпуската.очаквам отговори на разяснение предварително благодаря.

# 509
  • Пловдив
имам питане макар че честно да си кажа нямам много време да се ровя и чета назад по темите.въпросът ми е следния.малкия октомври месец живи и здрави прави 2 години  гласиме го от септември да тръгва на ясла а пък аз на работа ;та какво става с майчинските от 240лв.в случая те до кога се изплащат.доколкото знам те май се намаляват на 120лв.и покриват периода включително септември и октомври ако не се лъжа стига да няма нови промени.и др.имам и платена отпуска която се е насъбрала със стара дата в случая как се процедира с нея?може би трябва да мине и нейния период и тогава да се върна на работа или успоредно хем работя и върви заплатата+изплащане на отпуската.очаквам отговори на разяснение предварително благодаря.

от деня на тръгване на ясла ти се връщаш на работа/пл отпуск/болничен
попълваш прил 4,за да получаваш 120 те лв.ще получиш пари за всички дни до втория рожден ден.ако е роден на 20 октомври.през ноември ще ти изплатят работните дни през тези 20 дни въз основа на 120 лв
не може да си в пл отпуск и работа едновременно.избираш едно от двете
за адаптационния период си пусн пл отпускр

Общи условия

Активация на акаунт